PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175779
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Kiss :)

ocenił(a) film na 10

Spotkałam się z opinniami, że scenę z pocałunkiem Elizabeth i Darcy'iego wycięto i nie pokazano w kinach ponieważ uznano ją za zbyt "słodką". Drugim powodem było to, że powściągliwy styl pisania Jane Austen doskonale oddawał harmonię opisywanego przez nią świata i że zawsze pozostawiała ona jakieś niedopowiedzenia więc uznano tą końcową scenę za zbędną i powstałą jedynie na potrzeby Brytyjczyków czy coś w tym stylu :(. Dotego na jednym z internetowych forum przeczytałam też opinnie mówiące wprost, że ta scena poprostu im się nie podoba!
Muszę przyznać, że zupełnie się z tym nie zgadzam. Co prawda scena z pocałunkiem jest słodka :), ale to chyba dobrze, no nie?! Oglądając film w kinie nie wiedziałam jeszcze, że został on trochę skrucony, ale zakończenie mnie trochę zdziwiło, nagle ciach i koniec. Czegoś mi w nim brakowało.... dobrze, że na dvd nie będzie tej skróconej wersji :)... ale na nie jeszcze sobię "trochę" poczekamy.

ocenił(a) film na 7
audrey_4

Mi się podoba zakończenie europejskie. Amerykańcy przesadzają.

ocenił(a) film na 10
darkgate

Też do końca nie rozumiem o jakim pocałunku mowa. Motywuję swoje stwierdzenie faktem, że " wydanie" Dumy i uprzedzenia z 2005 roku, jakie obejrzałam nie zawierało powyższej sceny. Moje pytanie jest więc następujace: Gdzie w takim razie widziano ją, jaka to była wersja, kinowa, piracka, w innym języku? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź, ponieważ wacham się pomiędzy pójściem do kina, a obejrzeniem filmu za pomocą innych środów. Nic dodać, nic ujac uwielbiam happy endy i filmy pełne uczuć tak pięknych jak miłosć. Ten film to pokazuje, co prawda stopniowo, ponieważ uczucie przeradza się w głęboką miłość. Zatem jeśli ktoś zechciałby mi pomóc w tej jakże niezbadanej i niewyjaśnionej sprawie, prosze o kontakt przez gg ( nawet gdy mnie nie ma sprawdzam wiadomosci) : mój numer to 7411206 i na maila asia_580@op.pl

Pozdrawiam gorąco i czekam
Joan

audrey_4

Kiedy bedzie dvd? A kiedy bedzie wydanie "dumy" z 1995 roku na płytkach?
Co do zakończenia to mi też czegoś tu brakuje. Powinni tą sceną zostawić!!