PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175779
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Po obejrzeniu zwiastunu tego filmu, mniej więcej 2 miesiące temu w ciemno oświadczyłam, że będzie to mój ulubiony film. I tak się stało, a po przeczytaniu także książki, mogę stwierdzić, że nie mogę żyć bez "Dumy i Uprzedzenia".

użytkownik usunięty
Elizabeth_Bennet_2

Wiem, film jest super... Ale obejrzyj też ten z '95, bo co niektóre świry zaczną zażucać ci różne dziwne rzeczy... Jednak od razu mówię, że ten jest 100 razy lepszy :)

Oby tak dalej!
P.S. Ksiązke też jest spoko, nie?

użytkownik usunięty
Elizabeth_Bennet_2

co masz na myśli pisząc 'świry'?? ;p fanów wersji z 1995? :)

użytkownik usunięty

No tak, bo ci co nie lubią tej wersji są zacofani i nie idą do przodu ;P

użytkownik usunięty

Bo wkurza mnie, że wszyscy, ktokolwiek z kim rozmawiam twierdzi, że nie mam racji... Chciałabym poznać chociaż jedną osobę która się ze mną zgadza!!!!

użytkownik usunięty

Matko, czy Ty jakieś kompleksy masz, że musisz szukać kogoś, kto się z Tobą zgadza, a jeżeli się nie zgadza, to histeryzujesz? Opanuj się trochę, to tylko forum internetowe...

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się z Tobą, Diane, że "Duma..." 2005 jest lepsza od "Dumy..." 1995 !!!

użytkownik usunięty
Elizabeth_Bennet_2

rotfl ;SSss kazdy ma swoj gust, a z takim podejsciem, ze ktos jest zacofany bo cos mu sie nie spodobalo to....nie bede tego komentowac ehehe ;|

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Ja i tak kocham ten film, tą książkę i tą historię. To dla mnie całe życie.

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Widać to po twojej xywie na forum(że kochasz ten film.historię...) i wcale się tobie nie dziwie.

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Już kiedy przeczytałam książkę (mając bodajże 13-14 lat) odnalazłam w niej coś szczególnego. Opowieść wydawała mi się inna od typowych 'love stories'. Potem nadszedł czas na serial. Po obejrzeniu pierwszego odcinka, nie mogłam usiedzieć w miejscu aż do następnej soboty, by włączyć BBC PRIME. Serial zachwycił mnie i chętnie wracałam do jego oglądania przy okazji kolejnych odsłon na małym ekranie. Kiedy jakiś czas temu znalazłam w którymś z portali informację, że kręcą film, byłam wniebowzięta. Obawiałam się jednak, że reżyser nie sprosta tak trudnemu zadaniu - pobiciu serialu z 1995 roku. Do kina jednak szłam bardzo pozytywnie nastawiona i muszę powiedzieć, że film mnie nie zawiódł. Cała sceneria wydawała mi się bardziej realistyczna niż ta z serialu. Myślałam również, że nikomu nie uda się zagrać tak dobrze pana Darcy jak C. Firthowi. Myliłam się. Według mnie Keira Knightley i Matthew MacFadyen byli stworzeni do swoich ról. Oczywiście, należy podkreślić także wspaniałą grę takich gwiazd jak Judi Dench czy Donalda Sutherlanda.
Wyszłam z kina podekscytowana i mogę przyznać, że 'Duma i uprzedzenie' z pewnością zalicza się do moich ulubionych filmów.

ocenił(a) film na 9
Elizabeth_Bennet_2

Ja tesh jestem zaczarowana tym filmem...A przytyku do "świrów"(czyli tych, którzy potrafią docenić wersję z 1995 roku), nie skomentuję...
nie rozumiem teh histeryczki...jeśli tyle osób mówi ci, że nie masz racji, to może jej nie masz:P Ale oczywiście, to niemożliwe:D
Wyluzuj troche. Potrzebujesz dowartosciowania????:PPPP
Pozdrawiam wszytskich, a w szczególności naszą kochaną dianę:PPPPP

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Tak bardzo się cieszę, że jest tyle osób, które też doceniają "Dumę i Uprzedzenie"! W moim najbliższym otoczeniu nikt nie doceniłtej pięknej historii, nikomu nie chce się czytać! CO za... Nie wiem jak to wyrazić! Czuję, że nie pasuję do tych czasów, do tego świata. I tak sądzę, że moja dusza nie jest tutaj, gdfzie moje ciało, ale tam... W tym innym świecie... Nie mogę sobie z tym poradzić. I nie chcę. O mój Boże! Są nominacje do Oscarów! "Duma i Uprzedzenie" ma 4 nominacje! Jestem taka szczęśliwa i podekscytowana! Ale... Czy zdobędzie Oscary? Błagam, Boże, spraw, aby tak się stało!

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Wiesz co, Boga w to nie mieszaj xP A co do reszty to zgadzam się.Też czasem myślę,że nie pasuję do świata. Z różnych powodów. Może za dużo myślę?:|

ocenił(a) film na 10
Itsuki

Nie mogę nie mieszać do tego Boga, bo nie wiem, co mam ze sobą zrobić, rozumiesz? Nic innego, oprócz "Dumy i Uprzedzenia" nie sprawia mi radości! A tak do innych fanów - znalazłam pocałunek Lizzie i pana Darcy' ego! Ale super!

ocenił(a) film na 9
Elizabeth_Bennet_2

Łoooo! Gdzie znalazłaś????Możesz udostępnić???Bardzo, bardzo chętnie obejrzę!

ocenił(a) film na 10
Mery_4

Oczywiście, że udostępnie, jak mogłabym być taka podła i tego nie zrobić?! Oto adres strony, na której znajduje się ta scena: http://www.keiraweb.com/pppromo.html. [www.keiraweb.com/ppprom ...] Na pewno znajdziesz! A jak już obejrzysz, to napisz tutaj swoje wrażenia!

ocenił(a) film na 9
Elizabeth_Bennet_2

AAAAA!!Nie można wyświetlić strony!!!Nie błagam, nie róbcie mi tego:PP

ocenił(a) film na 10
Mery_4

W adresie jest błąd. Usun końcowa kropke z adresu http i wszystko bedzie git :)

ocenił(a) film na 9
malva

Och, rzeczywiście, nie zauwazyłam:)
Co do pocałunku...ta scena była swietna! W tym filmie strasznie brakowało pocałunku...Szkoda, ze nie można było zobaczyć jej w kinach:/
Ale i tak thx Elizabeth Bennet, ze nam udostępniłaś ten filmik:))))

ocenił(a) film na 10
Mery_4

Nie ma za co. Chociaż pewnie jest. Ale cieszę się, że mogę pomóc innym fanom "Dumy i Uprzedzenia". ...

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Fajne zakończenie, szkoda, że jakość kiepska. Ale będę szukać dalej, może uda sie zdobyć lepszą.