PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175779
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Film bardzo fajny i chociaż jest to "melodramat" , jest bardzo zabawny i ciepły . Bardzo mi się podoba gra Keiry . Również kostiumy były naprawde fantastyczne . Jedynym minusem
jest troszeczke niezrozumiała dla mnie sytuacja jednej z sióstr Elizabeth i tego żołnierza , przyrodniego brata pana Darcy . Kompletnie nie zrozumiałam rozwiązania tego wątku . A teraz chciałaby przeczytać tę powieść . Mam nadzieje że książka będzie równie dobra jak film .

ocenił(a) film na 5
buziaczek15_01

Lidia i pan Wickham? Gwoli ścisłości, Wickham nie był bratem przyrodnim Darcy'ego, a synem jego rządcy, czyli człowieka zarządzającego domem i służbą, zajmującego się, nazwijmy to, klientami, dbającego o folwarki etc. Darcy by się chyba obraził, gdyby ktoś nazwał Wickhama jego bratem przyrodnim:). Z tego prostego powodu, że uważał go za kogoś niższego pozycją. Ojciec Darcy'ego bardzo lubił Wickhama, więc łożył na jego utrzymanie - miał on zostać pastorem.
Co do Lidii, to on ją po prostu uwiódł. Uciekli razem do Londynu. Darcy nakłonił (money, money, money) go do jej poślubienia. Dla Lidii to była hańba, ona nie mogła w domu pokazać się jako niezamężna panna, musiała (i, swoją drogą, chciała) za niego wyjść. Wiesz, jaką wagę przykładali mężczyźni do czystości kobiety w tamtych czasach.