PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175779
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Witam !! Mam nadzieje ze miłosnicy i fani tej książki pomoga mi :) Chodzi mi o propozycje książek o podobnej tematyce i takze takich samych choc niewiem czy to jest mozliwe po tak wspaniałej i niepowtarzalnej historii. Kocham ta ksiażke czytałam ją już 4 razy i jeszcze mi mało, a ciagle mnie czyms zaskakuje :) Mam nadzieje że pomożecie mi bo uwielbiam czytac takie książki i dodaje ze czytałam juz "Dziwne losy Jane Eyre" , "Dumę i uprzedzenie", "Opactwo Northanger", "Rozważną i romantyczna" i "Wichrowe wzgórza". Wiec prosze bardzo o nowe propozycje :) Z góry dziękuję :)

ocenił(a) film na 10
Esperanza

Też ją uwielbiam... magiczna. Polecam Ci w takim razie "Perswazje"- i prawdopodobnie 2 pozostałe Austen, chociaż sama "Emmy" jeszcze nie miałam czasu przeczytać... Ale na pewno jest świetna ;P Z tego klimatu polecam Anię z Zielonego Wzgórza kontynuacje. Najpiękniejsze części to "Dolina tęczy " i "Rilla ze Złotego Brzegu"... Zupełnie inna beczka to "Nostalgia anioła" (moja ulubiona książka)- jest dosyć brutalna na początku, ale marzenia o których opowiada,sprawia,że nie da sie jej oprzeć ;)
A może Ty byś mi poleciła jakieś fajne książki?

ocenił(a) film na 10
_halina_90

Dziękuję za propozycje :). Ja mogę Ci polecic jedynie " Dziwne losy Jane Eyre " także jest to magiczna książka , na początku moze niezachwycac ale dalej jak sie rozwinie to niemozna przestac :) jeszcze bardzo fajna ksiazka jest "Upiór w oprze" to sa troche inne klimaty ale takze bardzo fajne choc moim zdaniem film ten nowyszy chyba z 2004 r. jest lepszy niz ksiazka :) jak jeszcze sobie cos przypomne to postaram sie jak najszybciej Ci napisac :) A " Perswzje" własnie miałam zamiar przeczytac bo bardzo pochlebne opinie o niej czytałam. Jak skoncze to podziele sie wrażeniami i Ciebie tez zachecam :)

ocenił(a) film na 10
Esperanza

Hehe, czytałam wszystkie,które wymieniłas w pierwszym poście. Jane Eyre podobała mi się, chociaż trochę mroczny klimat. Wolę jednak ironię i prześmiewczość Austen :) Pozdrowienia!