PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175779
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć cos wiecej o wcześniejszej wersji "dumy i uprzedzenia" tej z 95 roku? z chęcią bym ją sobie obejrzała, ale chciałabym wiedziec ile trwa, ile ma odcinków i przede wszytskim czy warta jest obejrzenia. pozdrawiam

ellanor

Hej. serial z 1995 jest super!! Polecam do obejrzenia. Ma 6 odcinków po ok 1 h każdy. Niestety ciężko gdzieś go zdobyć, sama poszukuję. Ktos pisał że ma byc wydany w marcu ale nie jestem tego pewna.

ocenił(a) film na 7
alexandrawojcik

W sumie trwa 6 h? Chwila, moment.. Co można nakręcić przez 6 h? Duma i uprzedzenie z 2005 trwa 2 h i zawiera główne, najważniejsze wątki książki. Nie rozumiem... Ale serial z 1995 też chętnie bym zobaczyła. I tę słynną mokrą koszule. :)

darkgate

nie będę zdradzać szczegółów-musisz obejrzeć :) W sumie trwają tyle te odcinki-jest ciut inny niz film z 2005. Polecam oczywiście obie wersje. Ja wlasnie stawiam cały świat na głowie aby zdobyć te odcinnki-na razie mam tylko 1-3. Kiedyś obejrzałam a teraz chcę znowu. No i tą koszulę właśnie..

alexandrawojcik

A ja mam cały serial z 1995 r na płytkach i jestem bardzo szczęśliwa,bo długo trwało zanim go zdobyłam.I wierzcie mi ten film można oglądać nieskończenie wiele razy i nigdy się nie znudzi.

użytkownik usunięty
darkgate

Przez 6 godzin można nakręcić naprawdę bardzo wierną ekranizację książki. W sumie w całym serialu znalazłam gdzieś 5 scen, które nie pojawiły się w książce, i to scen raczej drobnych i nie psujących ogólnego obrazu. Wersja z 2005 roku zawiera przede wszystkim główny wątek miłości Lizzy i Darcy'ego, pozostałe są bardzo okrojone, gdyby nie to, że czytałam książkę, pewnie wiele bym nie zrozumiała. Za mało jest jak dla mnie wątku miłości Bingley'a do Jane oraz powodów ich że tak powiem rozstania, nie ma jednej z sióstr Bingley'a, pani Hurst, która z drugą siostrą tworzyły zabawny duet; do minimum jest ograniczony wątek Wickhama, w sumie trudno się zorientować, co on takiego złego zrobił, nie było widać też, że Lizzy na nim zależało (dlatego między innymi tak źle odnosiła się do Darcy'ego). A serial to wszystko zawiera, dzięki temu, że jest 6 prawie godzinnych odcinków, w pełni ukazana jest nie tylko fabuła, ale wszystkie zwyczaje, konwenanse, można powiedzieć cały klimat i realia XIX-wiecznej Anglii.
Z tego co mi wiadomo, Jane Austen pisała "DiU" 17 lat, więc musi to być coś więcej niż historia miłosna, i właśnie serial pokazuje to "coś więcej", a film niestety nie.

ocenił(a) film na 10

chciałabym, żeby nakręcili taki serial (który wiernie odzwierciedlałby książkę) z Keira Knightley, Matthew MacFadyen i pozostałymi aktorami z "DiU" 2005.

ocenił(a) film na 10
F_A_N_G

A ja słyszałam, ze w polskiej TV serial był juz emitowany, więc nie pogniewałabym sie gdyby go wznowili:)

ellanor

hej. tak to prawda emitowali u nas ten serial ale z tego co pamiętam to kilka lat temu. Ja właśnie chcąc go sobie teraz przypomnieć staram się go zdobyć. Tak w ramacg szybkiej konfrontacji dwóch Panów Darcy :)

alexandrawojcik

Rozumiem,że wszyscy aktorzy z serialu z 1995 r są świetni,ale im częściej oglądam ten film to jestem coraz bardziej zachwycona rolą pani Bennet. Jest niesamowita,nikt nie potrafi tak świetnie narzekać i lamentować.Bez tak dobrze zagranej postaci film byłby rzeczywiście tylko dramatem ,choć ze szczęśliwym zakończeniem.