PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5319}

Dzwonnik z Notre Dame

The Hunchback of Notre Dame
1996
7,4 76 tys. ocen
7,4 10 1 76079
7,4 19 krytyków
Dzwonnik z Notre Dame
powrót do forum filmu Dzwonnik z Notre Dame

Mam 23 lata i muszę się przyznać, że jeszcze nigdy tzn do dzisiaj nie oglądałem tej bajki bo nie wydawała mi sie zbyt ciekawa, jakież było moje zdziwienie gdy po obejrzeniu jej popadłem w zachwyt. Nie dość, że cudowna animacja z przesłaniem to jeszcze ścieżka dźwiękowa jest niesamowita!! A już utwór w wykonaniu Kasi Kowalskiej "boże nędzarzom" to prawdziwe mistrzostwo świata!!Polecam każdemu bo animacje Disneya szczególnie te starsze są dla każdej grupy wiekowej!!

ocenił(a) film na 10
goci_17

ta bajka wyciska mi łzy z oczu

ocenił(a) film na 9
jestemtwoimojcem

Wersja Kasi jest brzydka, wolę tą oryginalną z filmu, gdzie śpiewa... Ania Ścigalska?

ocenił(a) film na 10
Phedre

Tak, w filmie śpiewała Ścigalska, a na napisach końcowych Kasia Kowalska. Nie wiem którą wersję wolę, obie bardzo lubię... Choć chyba i tak wolę w oryginale...

ocenił(a) film na 9
goci_17

Dokładnie. Piękny film i bynajmniej nie tylko dla dzieci. Sporo "dorosłych" fragmentów. Oglądałam w oryginalnej wersji językoweji była przepiękna.

ocenił(a) film na 10
goci_17

Dokładnie, ale twierdze że najlepsza piosenka to kiedy Frolo śpiewa o tym aby zniszczyć Esmeraldę. co do samej bajki to jest to najlepsza animacja jaką kiedykolwiek stworzono. Dodatkowo wszystkie sceny fantastyczne takie jak trzy gargulce wbrew pozorom są bardo głębokie i przekonywujące bo w końcu jak można wyrazić swoje uczucia widzom jak nie poprzez zabawne nierealne elementy :)
Ale dodatkowo wam powiem że jeśli macie ochotę na więcej piosenek które przyprawiają o dreszcze i gęsią skórę koniecznie musicie obejrzeć Pocahontas :)

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

"Dzicy Są", na ten przykład? :D No, fakt, bardzo mocna piosenka. I w ogóle film bardzo dobrze zrobiony. :)

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Lub kolorowy wiatr, jak już jesteśmy przy piosenkach to jest jeszcze jedna. Planeta skarbów - I'm Still Here :)
Kurde, aż łza się mi kręci w oku

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Niestety, nie znam ani piosenki, a nie filmu. :/

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

No to koniecznie musisz go obejrzeć. Ale tylko pierwszą część. Nie chce cię nakręcać czy coś ale naprawdę serce się raduje słysząc i oglądając bajki jeszcze nieskalane komercją. Po prostu musisz :)

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Pewnie. :) Niedługo zaczynam wakacje, to z pewnością obejrzę. :) Dzięki za polecenie.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Dodatkowo, jeśli chcesz obejrzeć wszystkie wartościowe bajki to ci je podam, skoro masz czas:)
- Dzwonnik z Notre Dame
- Pocahontas
- Planeta skarbów
- Herkules
- Mulan
- Książę Egiptu
- Atlantyda
- Mustang
- Dinozaur
- Jak wytresować smoka

Po prostu musisz :)

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

"Dzwonnika..." oglądam każdego dnia, przynajmniej raz. ;) Pocahontas znam na pamięć. Z Herkulesa i Mula śmieję się jak porąbana. Księcia Egiptu bardzo lubię, choć chyba tylko 20 razy widziałam. Atlantydy nie znam, i chętnie obejrzę. To samo się tyczy Planety skarbów, Mustanga i Dinozaura. Jak wytresować smoka, jest genialne! Dzięki za podpowiedzi. :)

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Masz rację piosenka "kolorowy wiatr" jest niesamowita, ale jest jeszcze wiele animacji Disneya ze wspaniałymi ścieżkami dźwiękowymi choćby np: Piękna i Bestia, Król lew, Herkules, Tarzan, Zakochany kundel itp.

ocenił(a) film na 10
goci_17

Tarzan koniecznie :)
Ale I'm Still Here rozwala
Zobacz sobie wszystkie bajki które zaznaczyłem, trzeba obejrzeć!

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Hehe widziałem i to po kilka razy każdą z nich, oprócz Dinozaura:) Ja z mojej strony mogę jeszcze polecić:
-Magiczny miecz
-Anastazja
- A z takich nowszych to Zaplątani:)

ocenił(a) film na 10
goci_17

Wszystkie trzy oglądałam, i należą do moich ulubionych. :)

ocenił(a) film na 10
goci_17

Właśnie!! Jak mogłem zapomnieć o Anastazji :)
Magiczny miecz trzeba jeszcze sobie przyswoić. Jeszcze jak pamiętam to 9 to dobra bajka, a bardziej już film animowany.

ocenił(a) film na 10
goci_17

Jeszcze taka mała kwestia oglądnąłem magiczny miecz, i szczerze...
To chyba wszystko wyjaśni -

https://www.youtube.com/watch?v=xZHiKy8CuIg

Obejrzycie całą recenzję

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Ja akurat bardzo lubię Magiczny miecz i zdania nie zmienię. Co z tego, że nie jest tak komercyjny jak filmy Disneya? Może właśnie w tym tkwi urok. Złego słowa o tym filmie nie powiem.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Obejrzałaś recenzję?

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Tak, ale mi się nie podobała, mimo, iż ogólnie lubię jego recenzje.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

No rozumiem, najwidoczniej to bajka dzieciństwa :) jak mniemam

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Nie. Po raz pierwszy widziałam ten film jakiś rok temu, może nieco więcej. Ale bardzo mi się spodobał. Bo był taki ciepły, i nareszcie główny bohater miał, przepraszam za wyrażenie, nie chcę tu nikogo urazić, pewną dysfunkcję. I to było niesamowite. Wszędzie widzimy sprawnych bohaterów, a tutaj pojawia się niewidomy Garret (chyba tak to się pisało?). To był super motyw, bo pokazywał, że niepełnoprawność nie dyskwalifikuje.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Niby tak ale za bardzo według mnie był werteryczny. Kurde, przecież on wszystko czuł i nawet widział o wiele więcej od innych i na dodatek spotkał piękną dziewczynę która potrzebowała jego pomocy. A on stwierdzał że póki co jedyny kontakt jaki może z nią mieć to chyba dopiero wtedy jak jej coś zagraża. Chyba nie tędy droga

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Bał się angażować, to zupełnie co innego. Znam kilka niewidomych osób i oni myślą nieco inaczej. Boją się angażować, właśnie dlatego, że nie widzą. Nie rozumiem tego, ale wiem, że tak jest. Moim zdaniem Garret jest bardzo ciekawą i głęboko postacią. I nie ma nic wspólnego z Werterem.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Jak to nie? Czytałaś w ogóle Wertera? :) Podejście ma bardzo podobne, angażuje się ale z drugiej strony wybiera samotność, to między innym

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Miałam nieprzyjemność czytania. Ale nadal nie widzę podobieństwa. I wiesz, co? Myślę, że tą dyskusję należałoby przenieść do tematu tamtego filmu, bo zaczynamy robić offtopa.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Gotowe

ocenił(a) film na 10
DrumerPL

Recenzja wg mnie całkowicie błędna, z którą absolutnie się nie mogę zgodzić. Magiczny miecz to jedna z moich ulubionych animacji a ścieżka dźwiękowa to mnie już tam powala. Co do autora recenzji to skoro nie lubi piosenek w animacjach to po kij ogląda bajki z elementami musicali. Rzeczywiście główna bohaterka jest podobna do Belli z Pięknej i bestii, ale mnie to w ogóle nie przeszkadzało.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Dokładnie tak :) Masz 100% racji! I magiczny miecz to też jest jedna z moich ulubionych animacji. Zresztą ta piosenka chyba mówi wszystko http://www.youtube.com/watch?v=ohKqRyE7zm0 :) A zapomniałem jeszcze o jednej dobrej animacji o nazwie Droga do eldorado:)