Mam 23 lata i muszę się przyznać, że jeszcze nigdy tzn do dzisiaj nie oglądałem tej bajki bo nie wydawała mi sie zbyt ciekawa, jakież było moje zdziwienie gdy po obejrzeniu jej popadłem w zachwyt. Nie dość, że cudowna animacja z przesłaniem to jeszcze ścieżka dźwiękowa jest niesamowita!! A już utwór w wykonaniu Kasi Kowalskiej "boże nędzarzom" to prawdziwe mistrzostwo świata!!Polecam każdemu bo animacje Disneya szczególnie te starsze są dla każdej grupy wiekowej!!
Wersja Kasi jest brzydka, wolę tą oryginalną z filmu, gdzie śpiewa... Ania Ścigalska?
Tak, w filmie śpiewała Ścigalska, a na napisach końcowych Kasia Kowalska. Nie wiem którą wersję wolę, obie bardzo lubię... Choć chyba i tak wolę w oryginale...
Dokładnie. Piękny film i bynajmniej nie tylko dla dzieci. Sporo "dorosłych" fragmentów. Oglądałam w oryginalnej wersji językoweji była przepiękna.
Dokładnie, ale twierdze że najlepsza piosenka to kiedy Frolo śpiewa o tym aby zniszczyć Esmeraldę. co do samej bajki to jest to najlepsza animacja jaką kiedykolwiek stworzono. Dodatkowo wszystkie sceny fantastyczne takie jak trzy gargulce wbrew pozorom są bardo głębokie i przekonywujące bo w końcu jak można wyrazić swoje uczucia widzom jak nie poprzez zabawne nierealne elementy :)
Ale dodatkowo wam powiem że jeśli macie ochotę na więcej piosenek które przyprawiają o dreszcze i gęsią skórę koniecznie musicie obejrzeć Pocahontas :)
"Dzicy Są", na ten przykład? :D No, fakt, bardzo mocna piosenka. I w ogóle film bardzo dobrze zrobiony. :)
Lub kolorowy wiatr, jak już jesteśmy przy piosenkach to jest jeszcze jedna. Planeta skarbów - I'm Still Here :)
Kurde, aż łza się mi kręci w oku
No to koniecznie musisz go obejrzeć. Ale tylko pierwszą część. Nie chce cię nakręcać czy coś ale naprawdę serce się raduje słysząc i oglądając bajki jeszcze nieskalane komercją. Po prostu musisz :)
Pewnie. :) Niedługo zaczynam wakacje, to z pewnością obejrzę. :) Dzięki za polecenie.
Dodatkowo, jeśli chcesz obejrzeć wszystkie wartościowe bajki to ci je podam, skoro masz czas:)
- Dzwonnik z Notre Dame
- Pocahontas
- Planeta skarbów
- Herkules
- Mulan
- Książę Egiptu
- Atlantyda
- Mustang
- Dinozaur
- Jak wytresować smoka
Po prostu musisz :)
"Dzwonnika..." oglądam każdego dnia, przynajmniej raz. ;) Pocahontas znam na pamięć. Z Herkulesa i Mula śmieję się jak porąbana. Księcia Egiptu bardzo lubię, choć chyba tylko 20 razy widziałam. Atlantydy nie znam, i chętnie obejrzę. To samo się tyczy Planety skarbów, Mustanga i Dinozaura. Jak wytresować smoka, jest genialne! Dzięki za podpowiedzi. :)
Masz rację piosenka "kolorowy wiatr" jest niesamowita, ale jest jeszcze wiele animacji Disneya ze wspaniałymi ścieżkami dźwiękowymi choćby np: Piękna i Bestia, Król lew, Herkules, Tarzan, Zakochany kundel itp.
Tarzan koniecznie :)
Ale I'm Still Here rozwala
Zobacz sobie wszystkie bajki które zaznaczyłem, trzeba obejrzeć!
Hehe widziałem i to po kilka razy każdą z nich, oprócz Dinozaura:) Ja z mojej strony mogę jeszcze polecić:
-Magiczny miecz
-Anastazja
- A z takich nowszych to Zaplątani:)
Właśnie!! Jak mogłem zapomnieć o Anastazji :)
Magiczny miecz trzeba jeszcze sobie przyswoić. Jeszcze jak pamiętam to 9 to dobra bajka, a bardziej już film animowany.
Jeszcze taka mała kwestia oglądnąłem magiczny miecz, i szczerze...
To chyba wszystko wyjaśni -
https://www.youtube.com/watch?v=xZHiKy8CuIg
Obejrzycie całą recenzję
Ja akurat bardzo lubię Magiczny miecz i zdania nie zmienię. Co z tego, że nie jest tak komercyjny jak filmy Disneya? Może właśnie w tym tkwi urok. Złego słowa o tym filmie nie powiem.
Nie. Po raz pierwszy widziałam ten film jakiś rok temu, może nieco więcej. Ale bardzo mi się spodobał. Bo był taki ciepły, i nareszcie główny bohater miał, przepraszam za wyrażenie, nie chcę tu nikogo urazić, pewną dysfunkcję. I to było niesamowite. Wszędzie widzimy sprawnych bohaterów, a tutaj pojawia się niewidomy Garret (chyba tak to się pisało?). To był super motyw, bo pokazywał, że niepełnoprawność nie dyskwalifikuje.
Niby tak ale za bardzo według mnie był werteryczny. Kurde, przecież on wszystko czuł i nawet widział o wiele więcej od innych i na dodatek spotkał piękną dziewczynę która potrzebowała jego pomocy. A on stwierdzał że póki co jedyny kontakt jaki może z nią mieć to chyba dopiero wtedy jak jej coś zagraża. Chyba nie tędy droga
Bał się angażować, to zupełnie co innego. Znam kilka niewidomych osób i oni myślą nieco inaczej. Boją się angażować, właśnie dlatego, że nie widzą. Nie rozumiem tego, ale wiem, że tak jest. Moim zdaniem Garret jest bardzo ciekawą i głęboko postacią. I nie ma nic wspólnego z Werterem.
Jak to nie? Czytałaś w ogóle Wertera? :) Podejście ma bardzo podobne, angażuje się ale z drugiej strony wybiera samotność, to między innym
Miałam nieprzyjemność czytania. Ale nadal nie widzę podobieństwa. I wiesz, co? Myślę, że tą dyskusję należałoby przenieść do tematu tamtego filmu, bo zaczynamy robić offtopa.
Recenzja wg mnie całkowicie błędna, z którą absolutnie się nie mogę zgodzić. Magiczny miecz to jedna z moich ulubionych animacji a ścieżka dźwiękowa to mnie już tam powala. Co do autora recenzji to skoro nie lubi piosenek w animacjach to po kij ogląda bajki z elementami musicali. Rzeczywiście główna bohaterka jest podobna do Belli z Pięknej i bestii, ale mnie to w ogóle nie przeszkadzało.