PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5319}

Dzwonnik z Notre Dame

The Hunchback of Notre Dame
1996
7,4 76 tys. ocen
7,4 10 1 76079
7,4 19 krytyków
Dzwonnik z Notre Dame
powrót do forum filmu Dzwonnik z Notre Dame

Jestem pasjonatem średniowiecza i gotyku, chyba więc nie dziwi że "Katedra Najświętszej Marii Panny w Paryżu" to jedna z moich ulubionych książek. Nie tylko zresztą ja bo jej ekranizacji powstało w bród. Film Disneya jest pierwszą wersją animowaną i zarazem jedną z najlepszych. Mnie zachwyciła zwłaszcza animacja, Notre Dame wykonano z niewiarygodnym pietyzmem, a niektóre ujęcia w świetle wizaży są, jak to się mówi, magiczne. Film nie ucieka też od przedstawienia średniowiecza jako czasu niepokojów i nierówności społecznych. Tutaj świetna jest końcowa scena szturmu na katedrę, która może spokojnie konkurować z epickimi sekwencjami "Władcy". Jeśli chodzi o dubbing mamy tu parę bardzo dobrych "ról": gargulce Wictor i Hugo:), Esmeraldę oraz perełkę czyli Frolla w wykonaniu Tony'ego Jaya. Najlepszym Kwazim chyba już zawsze dla mnie będzie Laughton. Na koniec trzeba wspomnieć o muzyce. Menken popełnił tu zwłaszcza znakomity, chóralno-organowy temat przewodni. Piosenki też są fajne, a gdyby do "Hellfire" zaangażowano rockendrollowca to byłyby pełen czad.

_Andrzej_

Książka jest oczywiście świetna, ale chyba nie należy traktować jej jako rzeczywisty obraz średniowiecznego życia. Po pierwsze, była napisana długo po czasie, a po drugie, niestety różnice ideologiczne, które były wynikiem oświecenia i późniejszych wieków niestety za bardzo wpłynęły na (przecież normalne wraz z upływem czasu) zniekształcenie postrzegania wieków średnich. Ale ksiązka bardzo "fajna", zresztą nie możnaby się chyba spodziewać gorszej jakości po tak uznanym autorze.No i, co do filmu, też bardzo mi się podobał :D