PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5319}

Dzwonnik z Notre Dame

The Hunchback of Notre Dame
1996
7,4 76 tys. ocen
7,4 10 1 76079
7,4 19 krytyków
Dzwonnik z Notre Dame
powrót do forum filmu Dzwonnik z Notre Dame

Trzeba tylko wprowadzić pewien rozdział książki i tego filmu. Różnią się bowiem drastycznie. Mimo to jest to jeden z najlepszych filmów Disneya, z monumentalną muzyką i zupełnie innym Klaudiuszem Frollo, który absolutnie mnie zafascynował. Ale uważałabym z młodszymi dziećmi - o ile zrozumieją różne bardzo dojrzałe teksty i aluzje, jakie się pojawiają. Ja jedenaście lat temu nie zrozumiałam ;-)

użytkownik usunięty
Alzirr

Które teksty i aluzje masz na myśli? Film widziałam większy czas temu więc może mi się pomieszało z książką to, na co wcześniej nie zwróiłam uwagi. A jestem ciekawa :)

ocenił(a) film na 10

Myślę, że chodzi chociażby o ten:

Scenka w katedrze, Frolla, ściska Esmeraldę, wąchając jej włosy:
Esmeralda: A cóż ty robisz?
Frollo: Wyobrażam sobie właśnie sznur wokół tej pięknej szyi
Esmeralda: Wiem, co sobie wyobrażasz!
Frollo: Bystra wiedźma

Jedynie dorosły dostrzeże w tym podtekst seksualny. Odważny krok... ale to w końcu adaptacja bardzo dojrzałej książki.

ocenił(a) film na 7
akira894

hmm...generalnie w wielu baśniach (a bajki disney'a basniami mozna by chyba nazwac zeby odroznic od filmow animowanych, prawda?)jest wiele podtekstow seksulnych, sporo "drugiego dna". ja wasnie zabieram sie za czytanie "piotrusia pana" majac na uwadze ow "drugie dno" ;)
niezroumiałam tego filmu nascie lat temu. po prostu było mi zal qwasimoda czy jak mu tam -.-' ), teraz odkrywam ta baśń na nowo...koniecznie musze zdobyc gdzies powiesc^^