PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5319}

Dzwonnik z Notre Dame

The Hunchback of Notre Dame
1996
7,4 76 tys. ocen
7,4 10 1 76079
7,4 19 krytyków
Dzwonnik z Notre Dame
powrót do forum filmu Dzwonnik z Notre Dame

Disney na dnie

ocenił(a) film na 1

Tym filmem Disney sięgnął dna, a przecież kilka lat wcześniej był na szczycie Królem Lwem. Teraz stworzył nie wiadomo co, gdyż historią dla dzieci to nie jest. Za dużo tu żądzy, chęci zemsty, zniszczenia, o których na dodatek mówi się wprost. Moje dzieci nigdy nie zobaczą tego filmu.

ocenił(a) film na 10

,,Sędzia Frollo oswobodzić świat od brudu chce. / I występek zwalcza wkoło rad, lecz w sobie nie..." ; )

użytkownik usunięty
Tom_96

dokładnie:)

ocenił(a) film na 10
Megafil666

Nie rozumiem jak można mówić że Dzwonnik był słaby. Ta bajka przewartościowałą całe moje dzieciństwo. Tego typu produkcje kształtują w dzieciach współczucie, tolerancje, wrażliwość. Takich bajek już się niestety dziś nie robi. Poza tym mam wrażenie, że w tej bajce dzieciak znajdzie coś dla siebie a i dorosły popatrzy na pewne sprawy i sam się zastanowi nad tym, co tam jest naprawdę pokazane jako drugie dno.
Dla mnie bajką, która kompletnie nie nadaje się dla dzieci jest UP - wg mnie bajka jedynie dla dorosłych, przepiękna i po prostu genialna. Ale to już inna kwestia, inny temat.

Marika

Jedna z najinteligentniejszych? Ksiądz dający schronienie dziewczynie oskarżonej o czary? (kościół musiał nieźle posmarować Disneyowi). Przesłanie tej bajki jest również słabiutkie, bo Quasimodo i tak zostaje tylko przydupasem Phoebusa i Esmeraldy. Widziałem dużo lepsze produkcje zarówno pod względem technicznym jak i fabularnym.

ocenił(a) film na 9
Michal

Absolutnie się nie zgadzam!!! To jedna z piękniejszych bajek od Disneya. Dlaczego? Bo życie wcale nie jest krainą tęczy i jednorożców. Jedna z moich ulubionych propozycji tej wytwórni.

ocenił(a) film na 9
Michal

czy to, że film nie jest dla dzieci to jego wada? Moim zdaniem jedna z najlepszych i najdojrzalszych animacji Disney'a. Wizualne i muzyczne arcydzieło. I nie zgodzę się, że dziecko nie powinno tego oglądać. Wbrew pozorom ten film może mu dać o wiele więcej niż kolejna historyjka o księżniczkach. Ja rozumiem, że niektórym może się to wydać zbyt mroczne, ale żeby nazywać ten film dnem i dawać mu 1, trzeba być po prostu zwykłym ignorantem nie potrafiącym docenić chociażby piękna formy tego dzieła.

ocenił(a) film na 8
Michal

Filmy Disneya to nie filmy dla dzieci.Ja tam zawsze będę oglądał takie filmy

Michal

a czy każda animacja musi być dla dzieci? jest tak gdzieś napisane, jakieś odgórne prawo, bo ja chyba nie jestem z nim zaznajomiona...

Michal

"Moje dzieci nigdy nie zobaczą tego filmu", a jak umrzesz to też go nie zobaczą? ;)
Dla mnie jest niesamowity, dla mnie nawet lepszy od wspomnianego "Króla lwa".

ocenił(a) film na 10
Michal

To obok Pocahontas i Króla Lwa najmądrzejsza bajka ucząca tolerancji. W ogóle czegoś ucząca. Ma piękną muzykę, doskonały klimat, malowniczą grafikę i ważne przesłanie.

użytkownik usunięty
Michal

A co mają oglądać? Scooby-Doo? Też nie? To zacznij mu czytać. Może wskazanych we wcześniejszych postach klasyków. Andersen? Bracia Grimm? To też nie są bajki dla dzieci. Nawet Kubuś Puchatek ma nadmiar brutali! Obrywanie/przyszywanie Kłapouchemu ogona - słodkie? Albo jak Tygrysek wdrapuje się na uschłe drzewo na różne sposoby. To dopiero super- podpowiedź dla dziecka. Wykluczenie Królika z zabaw wielkanocnych? To dopiero godne polecenia zachowanie! Podobnie dezinformacja w takiej Pszczółce Mai. Dzieci później na lekcjach są zdziwione, że trutnie są skazane na zagładę , bo pszczoły nie chcą ich trzymać za free przez zimę, więc ich nie wpuszczają do ula. Jak to? To Maja była naprawdę zła? Ale trauma!
Kurczę, życie nie jest słodkie, bezpieczne i bezproblemowe. Należy wyszukiwać dla dzieci właśnie takie pozycje - które uczą, co jest dobre, a co złe, a to niestety dzieci najlepiej zrozumieją - zło to to, co zostało ukarane. Podtrzymywanie w dzieciach świadomości, że świat jest doskonały, to nie jest dobra droga do przystosowania ich do życia w świecie realnym...

ocenił(a) film na 7
Michal

Dzwonnik z Notre Dame to najśredniejsza bajka disneya lat 90-tych

ocenił(a) film na 10
Michal

Książka na której ten film powstał nie jest dla dzieci, ale ten film jest dla dzieci. Zresztą co się będę odzywał, to co mówisz to chyba zwykła prowokacja/zwykły trolling.