PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5319}

Dzwonnik z Notre Dame

The Hunchback of Notre Dame
1996
7,4 76 tys. ocen
7,4 10 1 76079
7,4 19 krytyków
Dzwonnik z Notre Dame
powrót do forum filmu Dzwonnik z Notre Dame

Morał

ocenił(a) film na 10

Nie wiem co sądzić o końcówce filmu. Bo z jednej strony film uczy dzieci, że nie można
oceniać ludzi po ich wyglądzie, i to jest bardzo mądre przesłanie. Ale z drugiej pokazuje
dzieciom, że trzeba mieć twarz jak Dicaprio, żeby dziewczyna się w tobie zakochała. Wiem,
że w drugiej części Quasimodo ma dziewczynę, ale mówię tutaj o części pierwszej.
A wy co sądzicie?

ocenił(a) film na 7
Kubasek

To prawda, to mnie zasmuciło. Wymyśliłam, że kiedy będę miała syna to będę mu tę bajkę opowiadała z zakończeniem gdzie Quasimodo jest z Esmeraldą parą na końcu. Mam nadzieję, że odkrycie prawdziwego zakończenia nie skończy się traumą.

ocenił(a) film na 10
HeatherSweet

Teraz, po zobaczeniu zakończenia drugiej części stwierdziłem, że takie w pełni szczęśliwe zakończenie, jakie widzimy w "Dwójce", jakoś mi nie pasuje do tego filmu :) Teraz zakończenie "Jedynki" mi się podoba.

ocenił(a) film na 10
HeatherSweet

Okazuje się, że jest pewna wersja adaptacji, w której Quasimodo i Esmeralda są PARĄ!

http://www.youtube.com/watch?v=YRH-ZwfXjtc

Proszę. :) Niestety, nie udało mi się znaleźć całego filmu, ale jeszcze nad tym pracuję.

ocenił(a) film na 10
Anya_Pooka

Po zastanowieniu myślę, że takie w pełni szczęśliwe zakończenie byłoby "Za Dobre", jeśli wiesz co mam na myśli :)

ocenił(a) film na 10
Kubasek

Chyba, wiem. :) I też uważam, że zakończenie Disneya było o wiele lepsze. W końcu chodziło o to, żeby ludzie zaakceptowali Quasimodo takim, jaki był. A to właśnie się stało na końcu filmu - wszyscy Paryżanie uznali go za bohatera.

Kubasek

Moim zdaniem morał jest dobry, ponieważ Esmeralda wybrała osobę którą kochała tak na prawdę i która ją kochała i o nią walczyła, a z Quasimodo została w przyjaźni..

ocenił(a) film na 10
KoronkaxDD

Ja też tak uważam.

Kubasek

hm a mym zdaniem , jako główny morał ładnie pokazuje końcowa scena , gdy Qasimodo , Esmralda i Phoebus wygrawszy wychodża z Katedry , obywatele zaskoczeni , a tu dziewczynka jako jedyna podchodzi do Dzwonnika i dotykając jego twarzy prowadzi go przez tłum..

ocenił(a) film na 10
hut334

Pierwszy post w tym temacie, napisałem dawno temu, teraz uważam, że zakończenie jest świetne i zmieniłem o nim zdanie :)
Zresztą parę postów wyżej naapisłem, że w pełni szczęśliwe zakończenie byłoby przesłodzone.

ocenił(a) film na 8
Kubasek

Ja myślę, że zakończenie jest dobre, bo Quasimodo właściwie marzył o tym, aby być zaakceptowanym przez ludzi, mieć jakiś przyjaciół a nie od razu o wielkiej miłości.

ocenił(a) film na 10
Kubasek

Jak na moje ta bajka uczy dwóch rzeczy:
1. Nie wolno oceniać ludzi po wyglądzie.
2. Ktoś kto ma ważne stanowisko np. księdza który ma dodatkowo zawód sędzi, osoba ta nie musi być do końca dobra.
Ps. Esmeralda poślubiła Febusa bo po prostu była w nim zakochana.