PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5319}

Dzwonnik z Notre Dame

The Hunchback of Notre Dame
1996
7,4 76 tys. ocen
7,4 10 1 75756
7,2 22 krytyków
Dzwonnik z Notre Dame
powrót do forum filmu Dzwonnik z Notre Dame

Witam.

Jako dziecko pamiętam, że oglądałem wiele razy Dzwonnika z Notre-Dame. Mieliśmy magnetowid i bajki lecące w telewizji nagrywaliśmy przez co niektóre pamiętam naprawdę dobrze. ;) Jednak do rzeczy: Dzwonnik którego pamiętam był zupełnie inny. No, może nie aż tak zupełnie. Postacie wyglądały podobnie, jeśli nie były identyczne, chociaż nie przypominam sobie w nim Clopina i gargulców. Jedyną inną animowaną wersją jaką mogę znaleźć jest australijska z 1986 roku, która jednak jest zupełnie inna.

Ta moja zaczynała się tym, jak Quasimodo podglądał bawiących się ludzi (Święto Błaznów jak teraz mniemam) przez dziurę w płocie(?), po chwili był jednak goniony i złapany, po czym wsadzony w dyby. Tam oczywiście Esmeralda dała mu wody etc. W międzyczasie wśród 'loży VIP' była chyba jakaś rozmowa na temat tego, że księżyc jest z sera. :D (Tego nie jestem pewien). :D W dalszej części filmu była też scena w więzieniu, w której Quasimodo gwizdaniem 'poprosił' ptaki (gołębie?) by przyniosły mu klucze strażnika. Pamiętam też ostatnią scenę jak Quasimodo zrzuca Frolla z najwyższego piętra dzwonnicy.

Zna ktoś film, o który może mi chodzić? A może jako dziecko miałem strasznie rozbudowaną wyobraźnię i wszystko sobie wymyśliłem? :D

użytkownik usunięty
czarnylord23

No cóż... na pewno nie była to ta wersja, a innej animowanej to szczerze mówiąc nie znam:)

ocenił(a) film na 8

Jest jeszcze japońska, animowana wersja Dzwonnika. Warto sprawdzić bo kiedyś często leciały japońskie produkcje w polskiej TV :)

naomi7_87

Japońska??? Serio?

naomi7_87

Mogę prosić o link

czarnylord23

Powiem Ci, że jak to przeczytałem, to przypomniałem sobie, że też takie coś widziałem. Chodzi mi o scenę w dybach i Esmeraldę przynoszącą wodę. Zawsze myślałem, że to było w tej disneyowskiej bajce, a oglądałem to wieki temu. Aż jestem ciekaw co to było.

użytkownik usunięty
czarnylord23

Też oglądałam kiedyś inną wersję dzwonnika. Pamiętam tyle, że Quasimodo był blondynem i jego rodzice żyli. Esmeralda pomagała mu w poszukiwaniu. Pamiętam scenę jak Ci rodzice odjeżdżali gdzieś wozami a oni próbowali ich dogonić.

ocenił(a) film na 7
czarnylord23

Miałem kiedyś tą samą wersję na płycie ale gdzieś się zgubiła bądź porysowała.
Co do scen z rozmową na temat księżyca nie mylisz się,ja też ją pamiętam.
Podobnie z gołębiami oraz ostatnią sceną.
Poszperałem trochę na temat alternatywnych wersji tej bajki,dowiedziałem się,że(Dobrze się zrozumieliśmy,chodzi o tą produkcje to nie moja pomyłka) zrealizowało ją również australijskie Burbank Studio pod koniec lat dziewięćdziesiątych,znalazłem również krótki fragment animacji na Youtube który ostatecznie rozwiał moje wszelkie wątpliwości.
Niestety prawdopodobnie nigdzie nie jest dostępna w całości, szukałem jej jakiś czas ale nic nie znalazłem.
Z góry dziękuje za udzielenie ci dostępnych mi informacji na temat tej bajki.

ocenił(a) film na 7
czarnylord23

Mówisz o tej wersji.
http://www.burbankanimation.com/pages/hunchbac.html