Piszę pracę maturalną odnośnie Jamesa Bonda - związki dzieła literackiego z dziełem filmowym. Wybrałam dwie ksiązki i filmy "Goldfinger" (w bardzo małym stopniu różni się od ksiązki)oraz "Żyj i pozwól umrzec" (film inny od ksiązki)jako różne rodzaje interpretacji adaptacyjnej. A prośba jest taka, czy mielibyście jakies artykuły itp. odnośnie własnie tych dwóch filmów oraz ksiązek? :)
A dlaczego akurat te dwie książki?
Ja jestem na poziomie Goldfingera, wiec pozniejszych dziel Fleminga nie czytalem.
Ale z tych książek, które są identyczne, jak film wybrałbym chyba Dr No.
Z tego co wiem, niemal identyczna jest też "W tajnej służbie Jej Królewskiej Mości".
Książka, która jest inna niż film, to Moonraker. Oprócz Hugo Draxa i rakiety Moonraker nic ze sobą się nie pokrywa! Oraz "Szpieg, który mnie kochał" - Fleming kategorycznie zabronił brać cokolwiek z tej cześci do filmu oprócz tytułu.
Co do artykułów. Książek niestety nie widzialem. Za to całkiem ciekawe artykuły można znaleźć w książce "Bond. Leksykon." Kamila M. Śmiałkowskiego. Znajdzie się tam też wiele ciekawostek na temat książek, ale na każdy film jest napisana rozprawka. Mam tę książkę, jest droga i raczej nie warta swojej ceny, ale jako zbior ciekawostek, jest calkiem ciekawa do przeczytania.
I powodzenia życzę na maturze. Bo temat bardzo ciekawy. Gdybym mial dzis pisac prace, tez wybralbym o Bondzie.;]