PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=814}
7,4 59 tys. ocen
7,4 10 1 58895
7,0 39 krytyków
Goldfinger
powrót do forum filmu Goldfinger

... czy też były już znane na początku lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku?
Byłem lekko zszokowany, gdy zobaczyłem tak współczesne urządzenie w starym filmie.

tatus

W 1957 r. naukowcy z John Hopkins University w Baltimore, USA, korzystając z sygnałów radiowych nadawanych przez radzieckiego satelitę Sputnik I, wykazali możliwość wykorzystania do nawigacji sztucznych satelitów Ziemi. Badania, jakie wtedy przeprowadzono są uważane za początek nawigacji satelitarnej.

Więcej na: http://www.wolinpn.pl/gora/sip/www_gps/gps/tresc.htm
bo nie chcę dalej zrzynać :)

W każdym razie,jako że Golfinger został napisany w 1959 można by założyć, że Flemming albo miał świadomość takiej technologii, albo raczej w tamtych czasach możliwość stworzenia takiego urządzenia nie była już uważana za kompetną abstrakcję (pewnie wtedy była to jeszcze tajemnica wojskowa).

Pozdro!

ocenił(a) film na 10
tatus

No właśnie, wielu twierdzi, że filmy z Bondem są przepełnione bzdurnymi gadżetami. Tylko dziwnym trafem, część tych "nierealanych" w chwili kręcenia filmu z Bondem gadżetów po latach staje się rzeczywistością, jak GPS, walkmany, miniaturowe aparaty fotograficzne i kamery.
Gdyby ktoś 20 lat temu powiedział, że za parę lat każdy będzie miał telefon z kamerą, zamknęli by go u czubków ;)

ocenił(a) film na 7
Max_Zorin

dobrześ rzekł :) swoją drogą to Goldfinger wg. mnie 3 najlepszy Bond