... czy też były już znane na początku lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku?
Byłem lekko zszokowany, gdy zobaczyłem tak współczesne urządzenie w starym filmie.
W 1957 r. naukowcy z John Hopkins University w Baltimore, USA, korzystając z sygnałów radiowych nadawanych przez radzieckiego satelitę Sputnik I, wykazali możliwość wykorzystania do nawigacji sztucznych satelitów Ziemi. Badania, jakie wtedy przeprowadzono są uważane za początek nawigacji satelitarnej.
Więcej na: http://www.wolinpn.pl/gora/sip/www_gps/gps/tresc.htm
bo nie chcę dalej zrzynać :)
W każdym razie,jako że Golfinger został napisany w 1959 można by założyć, że Flemming albo miał świadomość takiej technologii, albo raczej w tamtych czasach możliwość stworzenia takiego urządzenia nie była już uważana za kompetną abstrakcję (pewnie wtedy była to jeszcze tajemnica wojskowa).
Pozdro!
No właśnie, wielu twierdzi, że filmy z Bondem są przepełnione bzdurnymi gadżetami. Tylko dziwnym trafem, część tych "nierealanych" w chwili kręcenia filmu z Bondem gadżetów po latach staje się rzeczywistością, jak GPS, walkmany, miniaturowe aparaty fotograficzne i kamery.
Gdyby ktoś 20 lat temu powiedział, że za parę lat każdy będzie miał telefon z kamerą, zamknęli by go u czubków ;)