PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=809630}
8,2 254 tys. ocen
8,2 10 1 253674
7,2 80 krytyków
Green Book
powrót do forum filmu Green Book

Bardzo dojrzały komediodramat Petera Farelly'ego z fantastycznym duetem Mortensen-Ali. Gra tych panów jest rozbrajająca. Film porusza tematykę samotności, walki o własną godność oraz szczerej przyjaźni. Życie dostarczyło twórcom filmu wspaniałej historii, a ci nie zmarnowali tego potencjału. Sam portret psychologiczny Doktora to dobry materiał na analizę. Z pewnością był człowiekiem, który dużo myślał nad własną egzystencją. Być może dlatego skończył psychologię. Inteligencję emocjonalną miał opanowaną w 100%, ale musiał ukrywać własną orientację i mimo, że walczył i znosił upokorzenia walcząc o prawa czarnoskórych to nie potrafił otworzyć się na drugą osobę. Jego trasa koncertowa to też swego rodzaju ucieczka.

ocenił(a) film na 9
Lukasz_Broda

Wcześniej pisałam, że "kilka lat temu mógłby zdobyć Oscara za najelpszy film". Po obejrzeniu wszystkich filmów stawiam, że Green Book jednak go zdobędzie.

ocenił(a) film na 9
xManilax

I zdobył

xManilax

Dla mnie fantastycznie rozegrana przez Alego proporcja poczucia godności i poczucia upokorzenia. Aż mnie czasem bolało!
Przekonujące.

ocenił(a) film na 9
xManilax

Jestem pod wielkim wrażeniem tego filmu. Tak jak napisałaś nie zmarnowany potencjał, historia wydawałoby się nie taka nadzwyczajna, a opowiedziana DOSKONALE! Czekam na Oscary! Świetnie zagrane role!

xManilax

Nie jesteście chociaż lekko zawiedzeni? Nie czujecie, że czegoś wam w tym seansie zabrakło? Bo ja przyznam się szczerze, że tak. Wszystko było zbyt słodkie, zbyt pozytywne i trochę w swojej wymowie nieco powierzchowne. Rozumiem, że to opowieść oparta na faktach, ale momentami odczuwałam leciutkie przesłodzenie materiału. Każda niebezpieczna chwila mijała jak w okamgnieniu, aby przyjaciele mogli kontynuować swoją podróż. Jako całokształt film jest dobry, ciekawy, ale zbyt bezpieczny.

https://skazaninapopcorn.blogspot.com/2019/02/w-podroz-po-przyjazn.html

ocenił(a) film na 5
so_impatient

Ciężko zawieść się filmem który już przed obejrzem wiadomy był jak się w nim szustko potoczy. Przyjemny, mało pamiętliwy seans bo to nic wielkiego.

ocenił(a) film na 5
Lukasz_Broda

*w nim wszystko potoczy.

ocenił(a) film na 9
Lukasz_Broda

Ciekawa jestem jak oceniłeś w takim razie np. Narodziny gwiazdy. Też wiadomo jak się to wszystko potoczy :)

ocenił(a) film na 5
majkalipcowa

Oceniłem tak samo choć minimalnie wolę film Coopera z uwagi na muzykę i kapitalne sceny koncertów.

ocenił(a) film na 9
Lukasz_Broda

Akurat muzyka jest w Green Book doskonała :)

ocenił(a) film na 8
xManilax

Ja uważam, że obaj bohaterowie pochodzący z dwóch,kontrastujących ze sobą światów,(zarówno w sensie mentalnym,życiowym,rasowym,światopoglądowym),stopniowo otwierają się na siebie a ich postawy w znacznym stopniu ewoluują. To powolny proces ale odbywa się i udowadnia, że ludzka psychika i mentalność w każdym momencie życia ma szansę na pewne przełomy. Nawet wśród osób o pewnych mocno zakorzenionych poglądach. Czasami jednak osoba lub jeden bodziec jest w stanie dokonać znaczącej przemiany.

xManilax

Zgadzam się.Swietnie uzupelniali się reprezentując niejako dwa odmienne światy.Dodalbym do tego jeszcze fajne operowanie akcentem przez Mortensena w rozmowie z Włochami,w pełni oddał aktor włoskie pochodzenie w filmie.Solidna 8 ode mnie.Balem się że końcówka będzie dramatyczna a tu jednak nie "zwydziwaili" ale ladnie to tworcy dopieli!