PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425348
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Witajcie,

Chciałbym poruszyć temat treści trailerów (mam na myśli wszystkie wersje a jest ich 5 z odmiennymi zakończeniami).
Jakie są Wasze spostrzeżenia co do jego zawartości... wydarzeń, postaci, zjawisk etc.?

Chciałbym aby ten temat był wolny od Trollingu (pomarzyć zawsze można), malkontenctwa etc. Proszę by osoby które chcą się pokłócić o popisać o GUSTACH dały sobie spokój z wypowiedziami tutaj. Nie psujcie atmosfery, proszę.

A więc chciałbym zacząć od moich spostrzeżeń. Są 2 rzeczy które zwróciły moją uwagę... pierwsza to COŚ CO ROZBIJA DACH W DOMU RADAGASTA gdy też wróży z Jeża (swoją drogą, świetna scenka, humorystyczna i oryginalna)... Czy jest to COŚ co rozbija dach? Czyżby np. zbudzone DRZEWO w "sercu" którego zagościł Mrok o którym wspomina Radagast? Jakieś zwierze? Jak myślicie?

Druga rzecz... to postać która SPADA na Krasnoludów... duża, gruba postać. Czyżby to Król Goglinów? Bo na Trolla mi to nie wygląda.. chociaż kto wie, bo Gobliny wyglądają nieco inaczej jak we Władcy, ale rzecz jasna jak każdy wie były różne odmiany i szczepy Orków etc.

Co o Tych 2 kwestiach sądzicie?
Zapraszam do rzeczowej i konstruktywnej dyskusji.

khazad7_2

Co do ataku na Rhosgobel to jest to pająk z Mrocznej Puszczy. Radagast mieszka w niej.
Co do drugiej kwestii to Król goblinów to raczej nie jest, bo w książce ucięto mu głowę. To raczej jakiś troll z jaskini goblinów mniejszej wagi fabularnej.
Jeśli chodzi o 5 zakończeń, to wie ktoś gdzie można je pobrać w 1080 p?. W 720 p widziałem, ale to za mało.

ocenił(a) film na 9
obleh

No proszę... ciekawe czy Radagast sobie z Pająkiem poradzi :-) No właśnie... o Królu Goblinów pamiętam, ale ta postać mnie zaintrygowała w trailerze. No ale faktycznie, może to być jakaś odmiana Trolla jaskiniowego czy czegoś innego :-)

khazad7_2

Tej muzyki H.S. bardzo mi zabrakło w tym zwiastunie. W pierwszym aż chce się założyć słuchawki. Trzeba poczekać na soundtrack.

ocenił(a) film na 9
obleh

To fakt. Mi też strasznie zabrakło kompozycji H.S. No ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Niebawem przyjdzie moment w którym zagłębimy się wszyscy w (zapewne) genialnych kompozycjach. Ciekawią mnie pieśni Krasnoludów, których całkiem sporo ma być jak zapewniał Peter Jackson. Zobaczymy :-)))

ocenił(a) film na 9
obleh

Spadająca na krasnoludy postać to może być Król Goblinów, bo widać na jego głowie coś w rodzaju korony...

obleh

Tak to pająk a ten co na końcu to Król Goblinów bo ma koronę.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Co do Radagasta to na pewno pająki zaatakowały jego dom. Zastanawia mnie jeszcze Gandalf w tym ciemnym tunelu. Podejrzewam że jest on w Dol Goldur ale pewny nie jestem. Chodzi mi o ten fragment kiedy mówi dlaczego wybrał Bilba i pokazywane są sceny jak zjeżdża tunelem. Jeżeli jednak to jest Dol Goldur to wygląda na to że zobaczymy kawałek mrocznej puszczy w I części a to już ciekawy wątek. No i Biała Rada. Zobaczyliśmy urywek rozmowy Galadrieli z Mithrandirem. Więc prawdopodobnie zobaczymy w I części również Sarumana. I na koniec mojej wypowiedzi to co się rzuca w oczy to na pewno wierność oryginałowi. Scena z Gollumem będzie prawdopodobnie identyczna z wersją książkową. Czyli te same dialogi i te same zagadki :)

To na pewno Dol Guldur. W pierwszym zwiastunie też Gandalf tam chodził. Dol Guldur też jest na samym początku zwiastuna, Widać ruiny na górze.

ocenił(a) film na 9

I to mnie właśnie bardzo w tym wszystkim cieszy. Też czuję, że będą się trzymać mocno treści książki. No ale zobaczymy jak to wyjdzie kiedy już film trafi do kin.
Urywek rozmowy Bilba z Gollumem jest naprawdę klimatyczny i od razu dało sie poczuć książkę :-) Świetnie, po prostu świetnie. Zagadki w ciemnościach będą z pewnością rozdziałem w filmie który zapadnie w pamięci.

P.S. Galadriela miała iście magiczny głos pytając Gandalfa "DLACZEGO HOBBIT?" Piękna, dostojna Pani, pełna światła, blasku i swego rodzaju siły... no i ten głęboki głos. Bardzo spodobał mi się ten moment. Mam nadzieję, że w 1 części zobaczę Sarumana... na jego postać też czekam.
Sam fakt uderzenia na Dol Guldur będzie czymś widowiskowym z pewnością i pozostaje dla mnie wielką zagadką. Tak samo ten motyw mnie interesuje co sama bitwa 5-ciu Armii.

No i mam nadzieję, że tak jak we Władcy Elfy mówiły w swoim ojczystym języku, tak tutaj Krasnoludy również będą często swojej mowy używać. To też daje niezapomniany klimat...
Byle do grudnia! :-)

P.S. Scena na której Gandalf siedzi na drzewie a w dole widać płomienie... ciekaw jestem czy faktycznie zacznie podpalać szyszki i rzucać nimi w Wargów tak jak to było w książce, czy użyje nieco innej, bardziej widowiskowej metody:-)

użytkownik usunięty
khazad7_2

No to widzę że nie jestem jednym czekającym na Sarumana :) Zgadzam się ze wszystkim odnośnie Galadrieli. Uważam za świetną decyzję umieszczenie tej postaci w Hobbicie.
Oblężenie Dol Guldur i Sauron to przeze mnie także bardzo oczekiwane wątki. Ogólnie uważam że zwiastun jest bardzo dobry też z tego powodu, że nie odsłania ani za dużo ani za mało. Dowiadujemy się to co trzeba ale nie odkrywamy najważnieszych rzeczy, które zobaczymy w grudni w sali kinowej.
P.S. do twojego ostaniego P.S. Ja bym chciał zobaczyć w filmie szyszki :)

Ja nawet liczę na bitwę w dolinie Azanulbizar. W ostatnim videoblogu można zobaczyć armię krasnoludów z młodszym Thorinem.

użytkownik usunięty
obleh

Bitwa na pewno będzie. W końcu w obsadzie mamy Azoga więc można to traktować jako potwierdzenie jej. Zresztą ciężko sobie wyobrazić żeby PJ nie ukazał histori Thraina, Throra oraz młodego Thorina, choćby w formie krótkich retrospekcji. Być może będziemy mieli podobną sytuację jak w Dryżynie Pierścienia, czyli otwierającą sekwencją filmu będzie prolog o histori Thorina Dębowej Tarczy i jego przodków.

Dokładnie. I na to liczę.

khazad7_2

W 2:14- 2:15 gdy Gandalf siedzi na drzewie za nim przelatuje orzeł i nawet słychać jego pisk!

ocenił(a) film na 9
obleh

Fakt :-) Tylko wciąż ciekawi mnie motyw z szyszkami ;)
P.S. Co do Radagasta i Pająków. Nie kojarzę motywu ataku Pająków jego siedziby... no pomijając grę komputerową Bitwa na Północy. W takim razie ciekawy będzie też i ten motyw. Czy nawiąże się z tego walka, czy też Radagast ucieknie?
Świetnie wyglądało też podziemne miasto Goblinów i ucieczka Krasnoludów na urywkach.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Być może właśnie poprzez atak na Radagasta będzie ukazana Mroczna Siła działająca w Mrocznej Puszczy. Słowa Radagasta i scena ukazana w trailerze potwierdzają to.
Scena z kamiennymi olbrzymami na pewno będzie widowiskowa. Aż nie mogę się doczekać żeby to zobaczyć jak będą ciskać głazami w krasnoludów.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Być może rzeczywiście dadzą ten motyw z gry Wojna na Północy. Tak jakby w Mrocznej Puszczy było stado pająków z Wielką Królową na usługach sił z Dol Guldur. Och, już nie mogę się doczekać bitwy o Dol Guldur...będzie mega widowiskowo z pewnością :) I ciekawe gdzie i przed czym tak uciekał Gandalf w trailerze. Zapewne właśnie przed siłami zła w lochach Czarnoksiężnika :) Albo ujrzał cień Balroga w Morii...trudno orzec :) Moment spadania skał na urwisku wygląda potężnie - wielki rozmach sceny. Tak samo jak motyw kryształowego stołu o zmierzchu z wodospadem w tle :)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Miło się czyta wypowiedzi kogoś, kto faktycznie zna się na temacie :-) Marvolo666, oby Cię na forum nie zabrakło.

A mam pytanie... bo zapewne gdzieś na forum może i jest ten wątek, ale mi te informacje umknęły. Czy wiadomo jaka bitwa będzie miała w 1 części filmu? Bo Dol Guldur chyba nie? Chociaż biorąc pod uwagę trailer na który Dol Guldur i Mroczną Puszczę widać już na pierwszych ujęciach, odnosze wrażenie, że może faktycznie bitwa będzie obecna już w tej części?
Jak myślisz?

użytkownik usunięty
khazad7_2

Spodziewam się że jedyną bitwą jaką zobaczymy będzie Bitwa o Azanulbizar. Oczywiści małą bitwą można uznać walkę z goblinami i Bolgiem :)

ocenił(a) film na 9

To i tak byłoby wielkie widowisko. Nie mogę doczekać się Armii krasnoludzkich! :-)

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

W 1 Mamy tylko scenę z wargami w której mamy szanse na walkę krasnoludów z wilkami północy i rozróba z goblinami i oczywiście dolina półcienia.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Dziękuję za miłe słowa, rozmowa z kimś obeznanym jest zawsze przyjemna ;D
Pytanie bardzo dobre i trudne jednocześnie. Osobiście uważam, że Peter zastosuje chwyt z Drużyny Pierścienia - kilka mniejszych potyczek i retrospekcja. Stawiam na retrospekcję bitwy krasnoludów z goblinami w dolinie. Uważam, że na Dol Guldur przyjdzie czas w części drugiej. W grudniu zobaczymy na pewno Białą Radę, która będzie uzgadniać co się dzieje w Mrocznej Puszczy i jak temu zaradzić. Jeżeli chodzi o widok Mrocznej Puszczy i twierdzy Czarnoksiężnika na początku - mam własną teorię. Być może Gandalf będzie opowiadał o swej przygodzie w lochach Dol Guldur i akcja się na moment przeniesie w tamte rejony. Swoje wnioski nadal opieram na najnowszym bannerze, według którego pierwsza część kończy się na przylocie Orłów. Jak będzie w rzeczywistości - zobaczymy :)

użytkownik usunięty
Marvolo666

Podejrzewam że konstrukcja trylogii Hobbita może być podobna do trylogii Władcy. Czyli "Niezwykła Podróż" jak Drużyna czyli retrospekcja walki o Azanulbizar podobnie jak walka z Sauronem i zdobycie przez Isildura pierścienia. W drugiej części mamy Helmowy Jar i tu bym się skłaniał do oblężenia Dol Guldur . I oczywiście finał i Bitwa Pięciu Armii czyli jak Bitwa na polach Pelennoru. Ciekawe tylko czy w Niezwykłej Podróży zobaczymy prolog podobnie jak w Drużynie Pierścienia.

ocenił(a) film na 10

Wiesz ile razy ja to pisałem :) a tak na serio to masz pewnie racje i ta teoria mi tez się nasuwa czyli Torin opowiada w domu Bilba tą historie a my w trakcie przenieśmy się do tych wydarzeń coś jak w DP kiedy Gandalf się tłumaczył ze swojej nieobecności pod rozbrykany kucykiem. To samo tyczy się jego pobytu w Dol Guldur(w sumie to większość pewnie będzie powiedziana/pokazana pod czas białej rady a to u Bilba to tylko historia z Traninem).

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Myślę, że masz dużo racji w tym co piszesz. Też cos tak czuje, że jednak Dol Guldur będzie w 2 części filmu.... Ach jak cieszy fakt, że na 3-cią część czekać będzie trzeba jedynie pół roku po drugiej! :-) A później nic, tylko czekać na wersję reżyserską! :-)
Co by nie było, to Peter Jackson na nowo zaprowadzi nas do krainy Śródziemia! :-)

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

I to jest w tym wszystkim najważniejsze :) Na nowo ujrzeć blask Słońca wschodzącego nad Śródziemiem :D Mam nadzieję, że wątek walk o Dol Guldur i pierwszego starcia Rady z Czarnoksiężnikiem będzie mega rozbudowany - ten wątek jest równie ciekawy jak sama wyprawa do Ereboru :)

Marvolo666

Podobno na Dol Guldur razem z Białą Radą ma uderzyć Beorn.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Mam pytanie, gdzie dokładnie zebrała się Biała Rada? Myślę że w Rivendell ale niewiem. Wie ktoś?

mareczekp2

W Rivendell.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

I knew it!

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Ja bym się spodziewała jednak bardziej retrospekcji w stylu Drużyny, podobnych do tych w Rivendel. Mam nadzieję, że wątek białej rady będzie silnie rozbudowany. Ach te niesnaski między Galadrielą i Sarumanem...

ocenił(a) film na 9
Mia_Waren

Czekam na motywy z Białej Rady bardzo niecierpliwie. Chciałbym zobaczyć przemawiającego Sarumana... chciałbym zobaczyć załatwienie kwestii Dol Guldur... w zasadzie każdy wątek, będzie niesamowitym przeżyciem! :-)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

A właściwie co to była ta bitwa o Dol Guldur, czytałem Tolkiena ale już nawet nie pamiętam..

ocenił(a) film na 9
szymon0018

Atak dobrych czarodziejów i elfów na siedzibę Saurona w Mrocznej Puszczy. Tutaj go pokonali i musiał uciekać do Mordoru. Potem okazało się, że był to taktyczny odwrót :)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Aaaa no to będzie wspaniale :D:D:D I to wydarzenie rzekomo ma być w tej części?

ocenił(a) film na 9
szymon0018

Najprawdopodobniej będzie w części kolejnej, aczkolwiek są różne spekulacje. Jest jednak wątpliwe abyśmy ujrzeli to już w grudniu. Moim zdaniem trzeba będzie poczekać na premierę części drugiej :)

obleh

Dokładnie:)

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Bardzo liczę na ojczyste języki, z nimi tworzy się niezapomniany klimat :) Szyszki wiszą na drzewach (widać je przy Thorinie na drzewie), więc uważam, że Gandalf się nimi posłuży. Byłby to świetny motyw prosto z powieści.
Galadriela wygląda kapitalnie w tej białej sukni w świetle zachodzącego słońca - poezja (tak jak jej głos). Elrond ze swoim mądrym spojrzeniem i doświadczonym głosem także jest kolejną wisienką na torcie :)
Bitwa o Dol Guldur...mój faworyt :)

użytkownik usunięty
Marvolo666

Dla mnie podobnie. Biała Rada i Dol Guldur. Sceny, na które czekam najbardziej ze wszystkich :) Dlatego cieszy mnie umieszczenie w zwiastunie fragmentów tych wydarzeń. Jest nadzieje że już w I części ten wątek będzie znacznie rozwinięty w filmie

ocenił(a) film na 9

Z pewnością będzie to obiekt rozważań Białej Rady w Rivendell. Być może opowieść Gandalfa o pobycie w lochach Czarnoksiężnika...zastanawia mnie tylko Radagast. Jeżeli pojawi się w tej części to kiedy ? A jeżeli nie to czy Jackson wydał w trailerze kilka scen z kolejnej części ? Bo jeśli pierwsza ma kończyć się na Orłach (według nowego bannera) to sceny z jego udziałem musiałyby być kolejną retrospekcją (na przykład Gandalf był u Radagasta, ten mówi mu o złu powracającym w Dol Guldur i Gandalf idzie to zbadać - stąd przygoda w lochach). Ja to tak sobie tłumaczę. Ale być może rozwiążą to inaczej - można gdybać.

ocenił(a) film na 9

Saruman być musi...fajnie że Jackson nam go pokazał już w trzecim videoblogu :) Czekam na jego głęboki głos i przenikliwe spojrzenie. Zapowiada się naprawdę ciekawa Biała Rada. Na nic nie czekam tak mocno jak na ich poczynania w Dol Guldur. To może być bardzo widowiskowe - czarodziejska walka dobra i zła z Mroczną Puszczą w tle :)

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Po tym trailerze nasuwa mi się jedna, główna refleksja. Dzięki Bogu/reżyserowi/ludziom od kastingów/czy komukolwiek kto jest za to odpowiedzialny za osadzenie Freemana w roli Bilba. Powiem szczerze, że na samym początku kręcenia trochę się bałam, żeby Bilbo nie wyszedł panu Jacksonowi tak, za przeproszeniem, drewniano jak Frodo.

ocenił(a) film na 9
Mia_Waren

Ale wyszedł na szczęście kapitalnie. Jak się dowiedziałęm, że Freeman będzie grał Bilba, przestałem się obawiać, że rola nie wyjdzie :-) On świetnie do niej pasuje.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

O tak, Freeman jest genialny. W ogóle myślę, że nie można narzekać na obsadę.
Ach czemu, czemu nasi dystrybutorzy znowu dali dupy...

ocenił(a) film na 9
Mia_Waren

Bo być może to lubią robić? ;) Cóż.. kto co daje, to jego sprawia... grunt by mieć z tego przyjemność.
A tak na serio... kolejną postacią o której nikt w zasadzie nie wspomina jest Radagast i świetny Sylwester McCoy który go gra... obawiałem się, że chociażby głos Pana McCoy'a nie będzie pasował do roli Czarodzieja. Natomiast z trailera jednak wyniosłem pozytywne wrażenie tej kreacji. No i te kostiumy... czysta poezja.

P.S. Wróżenie z Jeża... no nadal nie mogę zwinąć uśmiechu z twarzy jak o tym pomyślę :D

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Wróżenie z jeża było genialne. W sumie sam już nie wiem, czy było to wróżenie czy ten jeż zdawał mu raport z wydarzeń z Mrocznej Puszczy (w końcu Radagast zna mowę wszystkich zwierząt i ptaków). No i jeszcze te "sanki" zaprzężone w wielkie zające - czysta poezja :D Kostiumy genialne i tutaj też grzechem byłoby nie wskazać na brązowego czarodzieja. Radagast ma świetną, lekko podniszczoną szatę z kapitalną czapką :D Głosy bohaterów są jedną z najlepszych rzeczy w całym filmie, wystarczy wspomnieć o głębokim tonie Christophera Lee, mocnym głosie Gandalfa czy dostojeństwu jakie płynie z ust Elronda. Głos jest jednak prawdziwą siłą aktora, wespół z mimiką i w tym pan McCoy raczej nie odstaje od swych kolegów z planu :)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Mi się nie za bardzo te pomysły związane z Radagastem podobają. A czapka przypomina mi nieco kapelusz Jacka Sparrowa. Zgodzę się natomiast, że McKellen i Lee mają wspaniałe głosy, szkoda, że nie mogliśmy usłyszeć w zwiastunie tego drugiego. Jak Gandalf mówi to po prostu poezja, rozpływa się w uszach. A nie wiem, czy ktoś o tym wspominał, ale zapytam: czy Oin ma problemy ze słuchem? Ma przy uchu jakiś przedmiot i jak w 38 sek Gandalf przemawia zaczyna uważnie nasłuchiwać.

ocenił(a) film na 10
Banner

Tak jest przy głuchawy i to mu dodaje charakteru tak jak czapka Bofurowi(pokazuje że jest on drużynowym komikiem) czy tatuaże Dwalinowi. A i tak najlepszy jest Bifur topór w głowie i mówienie tylko w Kazadulu.

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

Dołączę się do dyskusji z pytaniem o GŁOS w 1.50-1.53 i według mnie jest to głos króla elfów z leśnej puszczy,stwierdzam to po przesłuchaniu wywiadu Lee Paca'a(gra Thranduila) i tak mi sie po prostu wydaje czyli może będzie sporo tej mrocznej puszczy.
Jak sądzicie mam racje czy nie? Czy może to mówił kto inny?

ocenił(a) film na 9
tingolens

Myślę, że to jednak głos Thorina, ale mogę się mylić. Apropos, genialnych głosów, nie zapominajmy o Galdrieli, która swoim dźwięcznym głosem pyta, Mithrandir, why the halfling?