Witajcie,
Chciałbym poruszyć temat treści trailerów (mam na myśli wszystkie wersje a jest ich 5 z odmiennymi zakończeniami).
Jakie są Wasze spostrzeżenia co do jego zawartości... wydarzeń, postaci, zjawisk etc.?
Chciałbym aby ten temat był wolny od Trollingu (pomarzyć zawsze można), malkontenctwa etc. Proszę by osoby które chcą się pokłócić o popisać o GUSTACH dały sobie spokój z wypowiedziami tutaj. Nie psujcie atmosfery, proszę.
A więc chciałbym zacząć od moich spostrzeżeń. Są 2 rzeczy które zwróciły moją uwagę... pierwsza to COŚ CO ROZBIJA DACH W DOMU RADAGASTA gdy też wróży z Jeża (swoją drogą, świetna scenka, humorystyczna i oryginalna)... Czy jest to COŚ co rozbija dach? Czyżby np. zbudzone DRZEWO w "sercu" którego zagościł Mrok o którym wspomina Radagast? Jakieś zwierze? Jak myślicie?
Druga rzecz... to postać która SPADA na Krasnoludów... duża, gruba postać. Czyżby to Król Goglinów? Bo na Trolla mi to nie wygląda.. chociaż kto wie, bo Gobliny wyglądają nieco inaczej jak we Władcy, ale rzecz jasna jak każdy wie były różne odmiany i szczepy Orków etc.
Co o Tych 2 kwestiach sądzicie?
Zapraszam do rzeczowej i konstruktywnej dyskusji.
Why the halfleg co oznacza czemu niziołek i tak jej postać jest świetna tak jak Ian w roli Gandalfa.
Fakt... pełen magii :-) A jak się przypomni wstęp do Władcy Pierścieni, gdzie swym melodyjnym ale i dojrzałym głosem opowiada Historię Pierścienia... to coś niesamowitego!
Pozwólcie że włącze sie do dyskusji:) Trailer świetny, znów sie napaliłem i nie moge się doczekać grudnia:)
Osobiscie nie moge doczekać się kilku scen, a jedną z nich jest Bitwa w dolinie Azanulbizar. Bardzo na to czekam i mam nadzieje że będzie to wyglądało widowiskowo:)
Bardzo podobała mi się scena z naradą przy tym "lodowym stole" , świetnie to wygląda. Kilka scen humorystycznych, jak choćby ta z wróżeniem z jeża;) O ataku pająków na dom Radagasta całkowicie zapomnialem i teraz jestem ciekaw jak to będzie wyglądać.
Jedyne co mi sie nie podobało to te zające i sanki, jakoś tak dziwnie wygląda.
A no i co do tego co powiedział khazad o Gandalfie. Również bardzo jestem ciekaw tego czy będzie on podpalał szyszki i nimi rzucał:)
Pozdrawiam.
A tak swoją drogą, bezcenna jest mina świętej niewinności na twarzy Golluma po tekście" If Baggins loses, we eats it whole."
Wydaje mi sie ze Troller jednak nie beda mowic ! Mam takie przeczucie ze niestety Trolle beda tylko warczec i robic glupie miny
Cóż, wolałabym żeby mówiły. Chociaż wnioskując po trollach z LOTR i po trailerze mało to prawdopodobne :( Ale aby się przekonać trzeba poczekać do grudnia. (Niestety)
Nie trzeba na nic czekać. Jak był pokaz na Comic Conie to były wszystkie dialogi z książki z trollami więc będą mówić. To potwierdzone.
Sanki również wydały mi się dziwnym pomysłem, bo o ile pamiętam w książce Władca Pierścieni czy też innych źródłach, jeśli już Radagast gdzieś się wybierał, to był konno... myślę, że wystarczyłoby bez udziwnień. No ale co tam... jest oryginalnie. Może te sanki nie będą za każdym razem obecne jak Radagast będzie chciał się gdzieś wybrać... może zobaczymy je raz na cały film i na tym koniec? To się okaże... więc póki co mnie jeszcze nie rażą :-)
P.S. Obok mojego domu kręci się wieczorami wiele jeży... położę którego na boku, potrzymam za łapę, pomruczę coś do ucha... może też czegoś ciekawego się dowiem :D Jedno jest pewne... są 2 niezawodne nośniki informacji: pendrive i wścibskie sąsiadki ;P Być może czas się zainteresować jeżami by mieć jakąś alternatywę? ;P
A co do Gandalfa... ogólnie rzecz biorąc interesuje mnie jego rola jako CZARODZIEJA, czy jako DORADCY w filmie Hobbit. Mam tu na myśli częstotliwość "czarów"... cóż. W książce dość często czarował, częściej chyba niż we Władcy. Ale wolałbym jednak by nie była to typowa magia oparta na "wodotryskach"... wizja Gandalfa takiego jak we Władcy Pierścieni jak najbardziej mi odpowiadała.
Pozdrawiam i spokojnej nocy Wam życzę :-) Przytulcie jeże do snu :P
Sanki, zające, kurczaki w Hobbitonie i beczenie owiec w zwiastunie.... coś mi tu Wielkanocą zajeżdża. No może prócz sanek bo to raczej do Bożego Narodzenia.
Może po prostu PJ jest bardzo religijny i lubi święta? ;) Oby to nie miało związku z datą premiery filmu :)
Witam kolegę. :)
Odpowiem na twoje pierwsze zapytanie, tzn. o scenę w domu Radagasta. Oglądając moment rozbicia dachu klatka po klatce, można zobaczyć że jest to na pewno wielki pająk. Wytłumaczenie jest raczej proste i skutkowo-przyczynowe. Czarnoksiężnik przybył do Mrocznej Puszczy i zamieszkał w Dol Guldur. Jako że Radagast jako jedyny z Istari żył tak blisko ze zwierzętami (co jest bodajże w trailerze wspomniane), po ich zachowaniu zauważył, że coś złego przybyło w te okolice. Całkowicie pewien był po ataku tego właśnie pająka (lub pająków, w trailerze był tylko jeden), co uświadomiło mu powagę sytuacji.
Tak, na końcu jest król goblinów. Ma jakąś dziwną koronę, a ponadto jego obrzydliwa morda zgadza się z tą, którą można było zobaczyć jakiś miesiąc-półtora temu na TORze. Trochę duży ten goblin, no ale nie wnikajmy... :)
Dalej: początek filmu. Myślę że zacznie się w stylu pierwszego trailera: retrospekcją Bilba przemawiającego do Froda. Nie jestem przekonany co do hipotetycznej bitwy na początku, jeśli już to może w jakiejś edycji rozszerzonej? Albo np. opowieść o niej podczas przybycia krasnoludów do Bag End? To jest możliwe. Mogłoby być ona połączona z opowieścią o kluczu i mapie do Ereboru i przekazana Thorinowi przez Gandalfa na tejże kolacji u Bagginsa. Jestem ciekaw, czy przedstawią też utratę Ereboru. Dodajcie jeszcze do tego jakąś krasnoludzką pieśń jak z pierwszego trailera, a niczego więcej nie będę potrzebował. :P
Jeśli chodzi o Gandalfa w tunelu, myślę że to również będzie jego wspomnieniem. Wiadomo że na początku Biała Rada niechętnie chciała rozwiązać sprawę Dol Guldur i Gandalf wybrał się tam sam. To może być pewien zaczątek do ataku Białej Rady na Dol Guldur, który przypadł w tym samym roku co wyprawa kompanii Thorina. Ostatecznie wydaje mi się jednak, że sam atak nastąpi w drugiej części filmu. Dlaczego? Ano dlatego że nie pokazali choćby Sarumana do tej pory. Pamiętajcie, że Jackson prawdopodobnie nie w każdej kwestii będzie się trzymał książki i innych źródeł... :)
A teraz ode mnie:
1. Co robi Galadriela w Rivendell? Wiem że była tam uczestniczką dyskusji Białej Rady, ale w takim razie gdzie reszta poza Gandalfem, Elrondem i nią? Czyżby ta scena rozgrywała się w niedługim czasie przed atakiem na Dol Guldur, podczas gdy krasnoludowie właśnie wstępowali do Mrocznej Puszczy?
2. O co chodzi z tym kryształowym "stołem" w Rivendell? Jedyne co mi przychodzi do głowy to odczytywanie na nim run, ale to trochę bez sensu, bo przecież potrzebne było światło odbite od księżyca, a nie jakiś stół.
3. Kamienne olbrzymy. Czy ktoś przypomina sobie cokolwiek na temat takich istot w Śródziemiu, nie mówiąc o Hobbicie? Dawno już Hobbita nie czytałem, jednak nie przypominam sobie niczego takiego jak w trailerze...
Dzięki ci ekipo Hobbita za danie roli Bilba Freemanowi. Te kilka(naście) miesięcy temu kiedy zobaczyłem go pierwszy raz jako Hobbita, nie byłem przekonany. W ogóle nie przypominał Iana Holma, który grał starszego Bilba. Teraz uważam, że to był idealny wybór. Widać w nim przywiązanie do hobbickich tradycji, ale też wyjątkowy spryt i żądzę wyrwania się na przygodę w oczach. ;)
Druga sprawa. Po niedawnym opublikowaniu nowych zdjęć z Hobbita, wielu ludzi mówiło o "sztuczności" Golluma i o tym, że w LoTRze wyglądał lepiej. Szczerze, nie wyobrażam sobie w tej chwili bardziej wiarygodnego i realnego Golluma, moim zdaniem postać Golluma w tej chwili osiągnęła ideał.
1. Odpowiedź jest w pytaniu. Galadriela była uczestniczką Białej Rady. Jeżeli chodzi o pozostałych towarzyszy to brakuje tylko Sarumana. Z miesiąc temu było opublikowane zdjęcie Białej Rady. I była na nim Galadriela, Elrond, Gandalf i Saruman. Siedzieli przy stole i rozmawiali o nożu Morgulu. Więc chyba raczej nie będzie większej liczby uczestników Białej Rady.Ten stół i nóż znajduje się na banerze Hobbita.
2. Co do Kryształowego Stołu to wydaje mi się że jest to po prostu upiększenie wizualne filmu:) Tak żeby wszystko pięknie wyglądało w nocy jak będą odczytywać runy księżycowe z mapy. Musze przyznać że w zwiastunie ta scena wygląda wspaniale.
3. Kamienne olbrzymy. Z nimi tylko spotkałem się w Hobbicie. Przed ukryciem się w jaskini goblinów giganci rzucali w co popadnie kawałkami skał. Z tego też powodu krasnoludy chciały się jak najszybciej ukryć nie zważając na bezpieczeństwo miejsca. Nawet we Władcy nie było żadnej wzmianki o kamiennych olbrzymach.
odn. 1. Być może tak wąskie grono to tylko przedsmak prawdziwej Narady większej ilości członków Białej Rady? Może spotkali się w wąskim gronie by ocenić, czy temat warto poruszać na forum czy też jest to fałszywy znak? No zobaczymy.
odn. 2. Też tak uważam... jest to zwyczajny zabieg estetyczny. Chyba, że zastosują jakąś innowacyjną metodę odczytu run księżycowych i mapa będzie zawierać treści lepiej widoczne na tym właśnie stole... no ale przychylam się bardziej do estetyki, niż do konkretnego sposobu czytania run :-)
odn. 3. Moim zdaniem, po prostu lepiej wizualnie było umieścić kamiennych olbrzymów, niż Gigantów o nieco "ludzkim" (tu mówię o kwestiach wizualnych, zobaczcie jak je przedstawia HOBBIT komiks) wyglądzie... nadaje to bardziej fantastyczny charakter, spaja giganta z górą na której stoi, ze skałami etc. Nie wprowadza chaotycznego odbioru u widza... bo czuję, że osoby które nie znają treści Hobbita czy też Władcy, widząc zamiast Kamiennych Olbrzymów, po prostu nieco bardziej ludzkich Gigantów, zaraz zaczęliby myśleć, czemu nie nawiązano z nimi kontaktu, czemu nie stanęli w szeregach armii etc. tylko po prostu rzucali kamieniami....
A moim zdaniem Kamienni Giganci na trailerze służyli prostemu zabiegowi... ma to stwarzać u widza pojęcie istoty która tworzyła lub niszczyła szczyty górskie, która była twórcą dolin, lawin etc. etc. Po prostu zwykły ŻYWIOŁ na który nikt wpływu nie miał. Mnie taki mój osobisty wniosek bardziej satysfakcjonuje :-)
Masz rację co do olbrzymów :) Kiedy pierwszy raz zobaczyłem te filmowe (ostatni videoblog zawierał urywek z nimi) to podobnie pomyślałem o ich wyglądzie. Lepiej stworzyć zwykłych kamiennych gigantów, którzy za zadanie mają np. kształtowanie wyglądu gór i wyglądają jak część ich a nie istoty, które mogłyby wyglądać jak troll czy olbrzym z którymi można się porozumieć i spróbować przeciągnąć na swoją stroną. Rzeczywiście wygląd w komiksie skłania się do drugiej opcji ale moim skromnym zdaniem Twój pogląd na olbrzymy jak jak najbardziej słuszny:)
Co do Białej Rady to zawsze ją sobie wyobrażałem w stylu Narady u Elronda z Władcy czyli wiele osób w jednym miejscu. A najważniejszym z nich jest Saruman. Dlatego to zdjęcie trochę mnie zmyliło ale być może w I części będziemy mieli tylko naradę z Sarumanem a główne zebranie Białej Rady już w II części (i po niej nastąpi oblężenie Dol Guldur).
Czekam na moment w którym ujrzę Sarumana. I na oblężenie Dol Guldur czekam tak samo niecierpliwie co na bitwę Pięciu Armii :-)
Zastanawia mnie to, jak będzie samo oblężenie wyglądało. Jaki rodzaj armii? Kto stanie na czele wojsk i czy będzie tutaj zgodność z treścią książki czy też Peter coś pozmienia od siebie?
Oj ten film... Hobbit... wywołuje masę emocji! :-) Byle do grudnia! :-)
Biała Rada najprawdopodobniej będzie w filmie składała się z czterech osób. O większej liczbie uczestników nigdzie nie wspomina się.
Dlaczego mnie straszysz że nie będzie Glorfindela już we władcy mi go odebrali niech nie robią tego w hobbicie.
http://www.theonering.net/torwp/2012/08/30/61298-thranduil-saruman-the-white-rev ealed-in-hobbit-film-tie-in-book/ . Zdjęcie z Białej Rady. Zatem 4 osoby będą w niej debatować, Nikt poza nimi.
A mi się wydaje, że 5, bo przecież musiał ktoś pozostałym zdjęcie zrobić :D. A tak na poważnie. Jak myślicie, ile ujęć ze zwiastuna nie znajdzie się w części pierwszej a w kolejnych bądź wcale? Tzn. może nie ile, ale czy myślicie, że któreś z ujęć może być nie w "Niezwykłej podróży"? W trailerach do LOTRa trochę tego było.
Możliwe jest wszystko. Tylko chyba że niemożliwość. A tak na poważnie na pewno coś tam wrzucili dodatkowego to normalny zabieg.
Dzięki za rzeczową wypowiedź. Częściowo się do tematu odniosłem w wypowiedzi powyżej, wybacz, że nie bezpośrednio do Twojej.
Miło jest widzieć na forum fascynatów świata stworzonego przez Tolkiena :-) Z takimi również miło będzie film oglądać... oby jak najwięcej takich osób na sali kinowej! :-)
Bardzo dobry tok rozumowania odnośnie ataku na Radagasta. Pająków jest więcej - jeden przebija dach a drugi gramoli się po szybie z lewej strony (najlepiej zatrzymać trailer w tym momencie i się przyjrzeć).
Biała Rada - jest w sieci zdjęcie, na którym w Rivendell jest także Saruman. Daje sobie rękę uciąć, że jest :D Jeżeli znajdę, to od razu podam link. Sądzę zatem, że Biała Rada będzie w większości w komplecie. Również uważam, że atak na Dol Guldur będzie w części drugiej, a uciekający Gandalf to tylko retrospekcja. Kryształowy stół służy zapewne do lepszego widzenia run w świetle księżyca, ale mogę się mylić.
Gollum w tym filmie jest perfekcyjny. 10 lat rozwoju efektów specjalnych widać jak na dłoni, także przy postaci wielkiego goblina - skądinąd spory koleś, ale w końcu Władca :D
Raczej dziwną rzeczą byłoby, gdyby jeden pajączek się zabłąkał w okolicach Radagasta, prawda? Zwłaszcza, jeśli w trailerze dokładnie widzimy, że pająk dosłownie rozwala kawałek dachu chałupy. :)
Nie widziałem zdjęcia, widziałem tylko Christophera Lee w którymś materiale z planu na tle greenscreenów i (jeśli dobrze pamiętam) przygotowanych na nagrywanie w sceneriach, jakie widzimy w Rivendell. Zresztą co innego mógłby robić Saruman w Hobbicie?
Będzie brał udział w działaniach Białej Rady - w końcu jest jest jakby liderem :) Co do ataku pająków na Radagasta to pewnie wysłane zostały przez złe siły z Dol Guldur. Radagast jest najbliższym poważnym zagrożeniem dla Saurona i pewnie jako pierwszy zauważył, że w Mrocznej Puszczy dzieje się coś złego.
Co do pierwszej części to ciekawą rzecz ujawnił najnowszy plakat z Bilbem. Otóż wśród nazwisk aktorów już w Niezwykłej Podróży mamy Ian Holma oraz Elijah Wooda. A zatem retrospekcja z udziałem Froda lub nawet sam początek filmu z Powiernikiem Pierścienia jest bardzo prawdopodobny. Coż może po prostu film zacznie się prologiem o historii krasnoludów Thraina, Throra oraz Thorina a następnie swoją wersje zacznie opowiadać Frodowi nasz Bilbo (Ian Holm). Za 3 miesiące sie wszytsko wyjaśni.. :)
Dla mnie najbardziej zaskakujący moment w zwiastunie to przywitanie Dwalina z Balinem. Ten pierwszy zasadził mu tak z dyńki, że zawiesiłem się na moment;)
zgadzam się przywitanie piękne : D
(p.s: teraz tak będziemy tu witać Troli internetowych : P )
ja za to również nie mogę się doczekać ukazania krasnoludów walczących , zarówno całej ekipy Thorina jak i jakiejś efektownej walki krasnoludów w bitwie w dolinie Azanulbizar. : )
Witam w klubie :D mi szczeka opadla po tym ujeciu :D Fili i Kili jak na braci przystalo tez fajnie sie zgrywaja mowiac jednoczesnie (choc odrobine zalatuje mi bracmi Weasley z HP) :)
Przywitanie kapitalne, jeszcze ten błogi uśmiech Balina po tym...xD Zastanawiam się jakim orężem będzie władał Bombur...czyżby łyżką ? :D
Tutaj świetna analiza klatka po klatce - http://www.theonering.net/torwp/2012/09/20/62046-the-hobbit-an-unexpected-journe y-trailer-2-frame-by-frame-analysis-2/
W której części książki pojawia się Radagast ? osobiście jestem dopiero przy spływie beczkowym więc musi być on w dalszej części prawda?
Nie pamiętam powiem Ci szczerze... ale we Władcy Pierścieni pojawia się postać Czarodzieja.
Co by nie było... jego kreacja będzie bardzo oryginalna, coś tak czuję :-)
Na początku myślałem,że to Beorn - leśna chata mnie zmyliła jednak Jackson nieźle musiałby pić żeby tak sobie wyobrażał Beorna
Swoją drogą to po wizycie u niego zapewne skończy się 1 część
Wszystko się okaże :-) póki co czekam na oficjalną informację o długości trwania filmu... a może przy niej przy okazji będzie określony też zakres części 1 filmu :-)
Zakończenie przed wejściem do Mrocznej Puszczy maiłoby usprawiedliwienie, ilość przygód jest odpowiednia. Nie wiem jak wypadnie w dalszych częściach i czy 3 nie będzie zbyt naciągana ale walka z goblinami, ucieczka na orłach oraz walka z trollami oraz olbrzymami powinna zadowolić wszystkich