PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425316
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż
ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Dobranoc spakuj tornister i lulu.

jukatos

Bye

ocenił(a) film na 9
jukatos

Cóż, trudno mi nazwać kilka lat mianem "kilku dekad". Flawiusz urodził się coś koło 37 czy 38 n.e. Nawet jeżeli on "kłamie" to to samo trzeba by powiedzieć o Tacycie, Swetoniuszu, Biblii i Talmudzie. We wszystkich tych pismach Jezus występuje. Jakie mamy dowody, że żył Aleksander Wielki ? Ktoś z nas go widział ? Rozmawiał z nim ? Ale jakoś wszyscy wierzą podaniom greckich i rzymskich historyków. Patrząc na pamiątki sprzed 2500 lat nikt nie pyta czy to kłamstwo. Chrześcijanie za Nerona także umierali w imię wyimaginowanej postaci ? Bo historycy rzymscy wyraźnie piszą z czyim imieniem na ustach ginęli w paszczach lwów i na żywych pochodniach.

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

Biblia nie jest źródłem historycznym.
Podaj fragment z Talmudu wspominający o Jezusie. Jak jesteś taki pewien.
Swetoniusz pisał o Chrystusie* w Rzymie jakoby podburzał żydów
Tak samo Tacyt wspomina o Chrystusie, który w czasach rzymskich miał szerokie znaczenie jako mesjasz/prorok. I było ich wielu.

ocenił(a) film na 9
jukatos

Tak jak wiele treści z Pisma "Świętego" było po prostu tworzonych na potrzeby wspólnoty/kościoła...kiedyś może i wspólnoty a dziś zwykłej instytucji, do tego działającej często na granicy prawa, bądź też łamiącej prawo... no ale co tu poradzić... ponad 2 tysiące lat tradycji obliguje do jej zachowania :D
No ale nie o wierze jest temat pod filmem Hobbit :-) Lepiej pozostaw na boku dyskusję z Panem kamilem. Przecież to nie rozmowa na argumenty... jedna strona bynajmniej ich w ogóle nie ma :-)

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Miło widzieć kogoś inteligentnego.

ocenił(a) film na 2
jukatos

to co teraz powiedziałeś jest kompletnie nie logiczne. Z Twojego punktu widzenie jeżeli czegoś nie da się namacalnie udowodnić to tego nie ma(świadczą o tym Twoje wcześniejsze wypowiedzi), teraz zaś mówisz że znaleźne dowodu na to że czegoś nie ma jest bezsensu, zatem wychodzi na to że decyzja na temat tego czy Bóg, albo gumisie istnieją bądź nie istnieją nie wynika z jakiś jasnych naukowych, bądź filozoficznych dowodów, co jest kompletnym zaprzeczeniem ateizmu. oznacza to jedynie, że nigdy nie będziesz mieć na celu dojścia do prawdy a jedynie bezsensownego powtarzania frazesów które Ci wpojono. Jest to bardzo smutne ponieważ stajesz się przez to ograniczony. ateiści są na tyle iteligetni i myślący ze oczekuja dowoduó. i gdyby np. stanoł przed nimi gumiś to by go przeanalizowali i stwierdzili, tak jest gumiś albo nie to jest mistyfikacja. Ty natomiast przyjmujesz taktykę swoich przeciwników i z a która ich najbardziej krytykujesz... mówisz gumisia nie ma choć nie mm na to dowodów, ja mówię gumiś jest choć nie ma na to dowodów...sęk w tym że wyznawcy gumisia jak i jego przeciwnicy zmienili taktykę i argumentację na początku XX w. Ty stoisz w miejscu i jesteś z siebie dumny że ośmieszasz tych głupich i ograniczonych...

ocenił(a) film na 8
mate3

Jeśli nie ma Pan dowodów na istnienie swojego bożka i jego bękarta. To raczej rozsądne jest, że jest fikcją wymyślaną przez jakiś cwaniaczków. Tak jak większość religii, skoro Pan nie jest ograniczony, zapewne modli się do wszystkich bożków wymyślonych przez człowieka. Bo przecież nikt nie przedstawił dowodów na ich nieistnienie, a tym bardziej na istnienie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
mate3

Tylko Pan nie ma przesłanek aby tak myśleć o mojej mamie. Więc Pana logika pozostaje na katolickim poziomie.

mate3

"mate3" odpusc sobie PROBE rozmowy z jukatosem... nie warto marnowac na niego czasu

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Lepiej pomodlić się do żyda na krzyżu.

ocenił(a) film na 2
jukatos

po Twoich wypowiedziach zdecydowanie można mieć takie przesłanki...i nie jestem tu wcale złośliwy...

ocenił(a) film na 8
mate3

Po Pańskich przedstawionych przykładach i argumentach też poczułem potrzebę pomodlenia się truchła żyda.

jukatos

Żyd też człowiek.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
jukatos

Żal.

ocenił(a) film na 9
mate3

Cytuję co sam napisałeś w stosunku do użytkownika: "(...) oznacza to jedynie, że nigdy nie będziesz mieć na celu dojścia do prawdy a jedynie bezsensownego powtarzania frazesów które Ci wpojono. Jest to bardzo smutne ponieważ stajesz się przez to ograniczony...".

Mam coś jeszcze dodawać? Chyba nie trzeba.... sam sobie i ideologii o której piszesz strzelasz w kolano. Tak więc skończcie już tę dyskusję Panowie. Bo wygląda to trochę jak dialog z DNIA ŚWIRA: "Moja prawda jest mojsza niż Twojsza). :D

ocenił(a) film na 9
jukatos

Dla mnie ateizm niczym się nie różni od fundamentalizmu religijnego. Jedni zabijają w imię Boga ( palenie na stosie czarownic) drudzy w imię nauki ( SS i mordowanie w imię czystości rasy)

ocenił(a) film na 8
Aizentea

SS w szczególności dowodzący Himmler wierzył w okultyzm i starogermańskie mity.

kamilxxx09

Nie odpisuj mu na tę prowokację, proszę. Koniec tematu. Pokłócicie się kiedy indziej.

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

co ty , to się dopiero rozkręca:D Zobaczysz co się będzie działo w grudniu:D

ocenił(a) film na 8
Georgiana_1

Musi Pani ładniej poprosić.

ocenił(a) film na 8
Georgiana_1

popieram kolegę panu jukatos już nie odpisujemy !!

ocenił(a) film na 8
nowak404

Koleżankę , dziękuje za nie odpisywanie, nie będzie Pan się już ośmieszał więcej.

ocenił(a) film na 9
Indrani

Też mnie to ciekawi... ale coś czuje, że może w ten weekend się pokaże :-) W sumie by mnie to nie zdziwiło. Jak ktoś coś zobaczy, to wrzucajcie od razu link na forum! :-)

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

A ja bym radził uzbroić się w cierpliwość, żeby nie było rozczarowania potem. Przeczytałem gdzieś na forum na theonering.net ploty (mam nadzieję, że tylko ploty), że zwiastun może być pokazany na New York Comic Con. Proszę sobie sprawdzić datę, kiedy mają się odbyć. Dodam tylko, że nie we wrześniu...

ocenił(a) film na 9
kubisz77

Bez przesady :-) Rozczarowania na pewno nie będzie a cierpliwości mam sporo, choć wiadomo... jak każdy kto na coś czeka, chciałbym to wreszcie ujrzeć :-)
Ploty mają to do siebie, że często zgodne z prawdą tak do końca nie są... choć zawsze jakiś pierwiastek prawdy w tym jest. Oby nie w tym przypadku.
Myślę, że jednak skoro Peter Jackson zapowiedział zwiastun na Wrzesień, to zapewne tak też się stanie. Wierzę, że lada dzień ta informacja do sieci trafi :-) Trzymam kciuki :-)

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Jako i ja wierzę. Oby jak najszybciej!

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

W branży gier i filmów, ploty w ostatnim czasie mają bardzo duży procent prawdy, a nie jak ty napisałeś prawie, że odwrotnie :P. Ploty w ostatnim czasie, są najczęściej przeciekami z dobrych źródeł itp. Ale też chciałbym już go zobaczyć ;).

kubisz77

New York Comic Con 11-14 październik :)

ocenił(a) film na 9
Nessa_3

Ale zło wieszczysz... no ;P

Nessa_3

To by była przesada miał już być w czerwcu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

O czerwcu nie było mowy. Peter zapowiedział że będzie we wrześniu, to będzie we wrześniu.

Joecrou

Peter powiedział raz ze miał być w czerwcu i co nie było.

ocenił(a) film na 10
Nessa_3

Tak to nawet nie mów :) Codziennie wchodzę do neta z nadzieją, że już jest, a kolejnego miesiąca bym nie zniósł :)

ocenił(a) film na 9
Spooky82

Zniesiesz zniesiesz, choć w bólach :P
Ja już z uporem maniaka wręcz każdego dnia w pracy zaglądam co chwile na theonering i na filmweb... oj ale i tak czuje, że dopiero w drugiej połowie września się pojawi... jeśli już o tym miesiącu mowa. Chociaż, kto wie? :-)))

Spooky82

Ja robie identycznie i oby to jednak był wrzesień...

Nessa_3

Na jednej stronce jest napisane coś że film ma się skończyć już po ratunku orłów. Oby nie bo to za szybko.

kamilxxx09

Tak też czytałem.

karol9_16

Jezeli tak się skończy to ja dziekuję:/

kamilxxx09

Niby to były spekulacje, ale zobaczymy po premierze.

karol9_16

Ale kto tak w ogóle powiedział?

kamilxxx09

Ja to czytałem tu :
http://www.tor.com/blogs/2012/09/what-we-learned-about-the-hobbit-movies-at-drag oncon

Na dole jest akapit zatytułowany The Story of the Three Films.

karol9_16

No ja też ale na innym nadal piszą że Radagast bedzie w pierwszym filmie więc Gandalf musi opuścić kompanie by go spotkać. Więc może Mroczną Puszczę wcisna do pierwszego z filmów. Bo w drugim ma być podobno tylko smok i Dol Guldur.

kamilxxx09

Nie wiem jak to będzie.Jestem ciekaw, czy jak ten trailer się pojawi, to będzie zawierał tylko sceny z pierwszego filmu, czy też z innych.Pamiętam, że w pierwszym trailerze do Drużyny Pierścienia widać jedną scenę z Dwóch Wież, gdzie Aragorn z elfami szarżuje na orków w Helmowym Jarze, oraz scenę z Powrotu Króla, gdzie Merry ofiarowuje swoje usługi Theodenowi w Edoras.

kamilxxx09

Zdecydowanie za szybko :/ Myślałam , że zobaczymy chociaż jeszcze Beorna i początek Mrocznej Puszczy.

ocenił(a) film na 9
Nessa_3

Kto wie....? Tak naprawde nikt nie wie na czym zakończy się 1 część filmu. A wszystko to co było pisane, to zwykłe przypuszczenia. Trzeba czekać na oficjalne info i tyle :-)

khazad7_2

Trailer pojawi się w dniu 'początku' wyprawy krasnoludów i Bilba. Dziękuję, dobranoc.

ocenił(a) film na 9
elensil20

Wysiliłeś/łaś się :-) Ale przynajmniej umiejętnie uciąłeś/łaś temat :-) Dobranoc.