PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425402
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

na comicbookmovie. Niestety nie mam możliwości dodania calego linku :(

ocenił(a) film na 9
proisme89

http://www.comicbookmovie. com/fansites/nailbiter111/news/?a=70850

6 nowych scen:) Pięknie sie to prezentuje.

ocenił(a) film na 10
proisme89

http://www.comicbookmovie.com/fansites/nailbiter111/news/?a=70850 czy o to cie chodziło bo te spoty są mistrzowskie.

ocenił(a) film na 9
adrian229

kapitalne! :-))) Chociaż jakaś taka "cicha" ta ucieczka drużyny z miasta goblinów... cicha muzyka a bardziej słychać głosy postaci co mi sie wydało mniej dynamiczne niż np. ucieczka drużyny pierścienia z Morii... tam muzyka wręcz biła w serce jak w bęben! :-) No ale zobaczymy, zobaczymy :-)))

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Absolutnie wspaniałe sceny. To czekanie robi się coraz bardziej nieznośne

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Sceny w domu Bilba są świetne nawet lepsze od tych książkowych a jak się schodzą to już w ogóle Fili the Best ile on ma tych noży bo nie liczyłem zbyt dokładnie.

ocenił(a) film na 9
adrian229

To fakt :-))) Oj czuję, że Gandalf w Hobbicie pokaże jeszcze więcej ze swych umiejętności aktorskich. Jego głos jest kapitalny, nie mówiąc już o mimice etc.
Każda z tych scen ma swój klimat! :-)

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Gandalf to mistrzostwo świata i ten odmienny klimat też świetna rzecz.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Słynne "The Bridge of Khazad Dum " http://www.youtube.com/watch?v=NUIZvAe3RBg moje serce zawsze rośnie słuchając fragmentu z chórem ! (dodaje z honorem zadzierając głowę !)

ocenił(a) film na 10
adrian229

Wargi wymiatają

ocenił(a) film na 10
Lurtz599

Przepraszam ze poprawiam ale mówi się Wargowie nie wargi. Wargi to ma się przy ustach ale nie uraź się na mnie i masz racje oni wymiatają najlepsze stworzenia Tolkiena Ever(po krasnoludach i Uruk-Hai oczywiście)

adrian229

A ja nigdy nie słyszałam zwrotu "nie uraź się na mnie" ;)

ocenił(a) film na 10
redpinkbunny

Staram się ludziom pokazywać zwroty o których nigdy nie słyszeli. Znam pełno takich zwrotów.

ocenił(a) film na 10
adrian229

Wiem o tym doskonale tak samo jak na orków mówi się orkowie ale przyzwyczaiłem się do tamtej nazwy szczególnie że w tłumaczeniu książki przez Jerzego Łozińskiego wystąpiła taka nazwa

ocenił(a) film na 10
Lurtz599

Nie wiedziałem o tym Łozińskim dzięki za info przyda się na przyszłość.

ocenił(a) film na 10
adrian229

A co do uruk-hai i krasnoludów to dokładnie kropka w kropkę też moje ulubione postacie z uniwersum Tolkiena

ocenił(a) film na 10
Lurtz599

To miło że ktoś ma ulubione takie same rasy Śródziemia jak ja.

ocenił(a) film na 9
Lurtz599

Wargowie ;)

ocenił(a) film na 8
użytkownik usunięty
proisme89

Co oni, z Kilego wiedźmina zrobili, że strzały odbija? I w ogóle te walki takie kompletnie niebrutalne, widać taż jak dla mnie za dużo efektów.
Co nie zmienia faktu, że fragmenty są po prostu świetne. A Golluma poprawili znacząco.

Kili to nowy legolas ;)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Szczerze mówiąc to słabo to wygląda...Walka z goblinami bardzo sztuczna, jakby zero zagrożenia ze strony goblinów..No i odbijanie strzał mieczem...hm.....

ocenił(a) film na 9
lock_erz

Spokojnie, głęboko wierzę, że PJ nie pozbawi nas porządnego siekania mieczem. W kilku recenzjach znalazłam określenie "very explicit battles" więc myślę, że nie będzie tak źle :)

ocenił(a) film na 10
Mia_Waren

Jak będą sieć gobliny tak jak rozwalili tych wargów to nie ma się co bać.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Jak na razie, jedynym do czego mogę się przyczepić (ale tylko tak troszeczkę) jest to, że ewidentnie widać "komputer" w scenach w jaskiniach. Zwłaszcza w ujęciach z oddali.

ocenił(a) film na 10
Mia_Waren

No trochę. Najgorsze jak oni tym palikiem raz z jednej raz z drugiej gobliny spychają to aż bije po oczach. Ale w scenie za wargami czy z trollami to już dużo lepiej wygląda.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Tak, tam jest już dużo lepiej. Te gobliny to w ogóle zostały potraktowane trochę jak pachołki. Za łatwo spadają.

ocenił(a) film na 10
Mia_Waren

No dokładnie.

adrian229

Moim zdaniem powinno być trochę mniej ostrozności w tych scenach a więcej takiego mordu i uderzeń jakby to rzeczywiście były prawdziwe gobliny. Ale to też jest spowodowane tym że oglądaliśmy te filmiki z planu i teraz jakiś taki niesmak.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Nie mogę się przekonać do tej sceny z goblinami, która jest zdecydowanie najsłabszą z zaprezentowanych. Najgorszy jest ten moment z goblina na linach - facepalm.

Dla mnie te sceny są zdecydowanie najlepsze. Pełno akcji i zadymy:) Właśnie o to chodzi:)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Akurat scena z linami mi się podobała. Najgorzej wypadł chyba moment gry w bilarda za pomocą wielkiego kija :) No i to odbijanie strzał mógł sobie PJ odpuścić. Ale tak narzekamy, narzekamy a nikt jeszcze nie pochwalił sceny z Gollumem, która jest po prostu mistrzowska.

Mia_Waren

Wszystko jest w tych klipach mistrzowskie nawet ten kij:)

ocenił(a) film na 10
Mia_Waren

Zgadzam się z tobą w 100% robienie z Kilego super krasnoluda wojownika to przesada.

ocenił(a) film na 10
Mia_Waren

W książce moment ten, tutaj tak pięknie sfilmowany, a przez niektórych krytykowany, zajmuje raptem kilka linijek i to w narracji autora - krasnoludy wespół z Gandalfem udały się do bramy i wybiegły na wolność do lasu. Koniec imprezy. Akcja skupia się na Bilbo i jego zagadkach z Gollumem. PJ natomiast dał nam, a na pewno mnie, sporo uciechy i zabawy, dokładając swoją interpretację wydarzeń od dekapitacji króla goblinów aż do spotkania z Bilbem w lesie.
Było kilka produkcji w tym roku, na których się przejechałem, jedna która prawie się obroniła. Liczę że Hobbit będzie ukoronowaniem roku i doświadczeniem na miarę Władcy Pierścieni!

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Akurat akcja na linach jest efektem braku wyczucia reżysera. Nie do obrony jak dla mnie. No, ale to szczegół. Reszta jest miodzio.

ocenił(a) film na 10

Akurat akcja z linami dość dobrze zrobiona akcja z Kilim i gra w bilarda jak to ktoś ładnie określił.

ocenił(a) film na 10

To akcje po prostu zbędne i bez smaku.

ocenił(a) film na 7
adrian229

zgadzam się .PJ lubi takie kwiatki jak surfing legolasa na tarczy w bitwie o helmowy jar . Dla mnie takie popisy superhero psuja trochę magie Tolkienowskiego świata który PJ tak ładnie odtworzył na ekranie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

No właśnie to jest niby scena akcji, a jakoś nie mam takiego wrażenia. Tak jakby coś się działo i jednocześnie jakby nic się nie działo. Jakieś takie nijakie to. Za to uważam, że scena z Gollumem jest genialna, czuć tu klimat LOTRa.

ocenił(a) film na 9
Banner

nieogladalem niczego ale jak was czytam to dochodze do wniosku ze wolelibyscie akcje jak w Transformersach gdzie nic prawie nie widac o co chodzi i kto sie z kim bije i kamera lata jak szalona.;]Wiem wiem ze niektorzy by liczyli na szybkie ruchy kamer ale w filmach akcji nie o to chodzi.

Jesli w filmie sa emocje i dobra fabula to akcja nawet gdy prawie nic sie nie dzieje potrafi bardziej przygniesc do fotela niz taka rozpierducha jak z Transformersow puste to i bez ladu i skladu,

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ty to masz wymagania ...

GeorgePatton

yyy żal.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Mia_Waren

Oby ! Bo i też jakim zagrożeniem mogły by być dla PJowskich 12 krasnali uzbrojonych po zęby wraz z potężnym czarodziejem ? Mi się podoba ta konwencja ewidentnie pokazane że siła i zagrożenie Goblinów tkwi w liczebności i tylko liczebności bo jakościowo kompania pana Bilba wymiata ! Choć odbijanie strzał faktycznie pasuje raczej średnio ;) to nie te uniwersum a po za tym Geralt jest tylko jeden :] ( wydaje mi się że to takie dyskretne oczko PJ'ja do fanów fantasy wszak nasza gra i książka z przygodami białego wilka podbiła zachodnie krainy ;) ostatnim czasy a może ukryte "Yes" dla propozycji reżyserii Witchera ;) ? - Żartuje ;P) I tak rzeczywiście Kili będzie nowym "Lamerasem " ;) przynętą na młode "laski " ;) żeby mogły pocieszyć oko co nieco bo za bardzo na filmie z 11 brodatymi brzydalami siekającymi wrogów idących po skarb to się mogą zanudzić a wszak Hobbit ma trafić do wszystkich nie tylko do fanatyków Śródziemia jak my :] ! Pozdrawiam !

ocenił(a) film na 9
Norven

Wiedźmin zrobiony przez Jacksona... To by było dopiero niesamowite...
No cóż, ewidentnie Kili robi za magnes na baby (chociaż mnie jako babie stuprocentowej najbardziej wpadł w oko Thorin, no ale cóż - gusta)
Miejmy nadzieję, że magii i porządnego, staroświeckiego wyrzynania nie zabraknie!

ocenił(a) film na 9
Mia_Waren

I ty mi się podobasz "siostro w wierze " ;) Również marzę o PJowskiej ekranizacji Witchera !
No cóż ma w sobie przywódczy urok ;) gdybym był kobietą to też pewnie najbardziej podobał mi się Thorin /Armitage ;) (Thorin jest ..księciem / ma błękitną krew ) Miałem obawy co do Armitag'a wydawał mi się zbyt ludzki zbyt Argornowaty :P i zbyt wygładzony początkowo myślałem że to on właśnie będzie wabikiem na kobiety ;) ale okazało się że Kili - ale muszę przyznać że i tak Armitage podołał wyzwaniu ma zwalistą krasnludzką chrypę i świetnie mówi i widać w nim ducha przywódcy ! Nie mogę doczekać się Hobbita ! Muszę go mieć na DvD ;) a teraz Wybiórcza się machnęła i z każdą gazetką 1 cześć władcy na DvD

ocenił(a) film na 9
Norven

Cóż ja mam od dawna kolekcjonerską wersję WP na DVD to i Hobbitowi pewnie nie odpuszczę. W końcu jest to coś co trzeba mieć. I tak 11.12 przyjdzie do mnie płyta z rozszerzoną edycją soundtracku.
Myślę, że bardzo dobrze dał sobie radę z rolą. Ma prezencję, odpowiedni ton głosu i nieźle wywija mieczem. Jestem zdecydowanie za!
A Kili... No cóż jest do bólu ludzki (zdecydowanie bardziej podoba mi się Fili), ale już zdążyłam się do niego przyzwyczaić.
Cóż od dość dawna chodzą plotki o rozmowach Sapkowskiego z Warnerem, do którego jak wiemy należy New Line Cinema. A że gry dały tej historii dość sporą popularność, to można oczekiwać że kiedyś się nam Wiedźmin w kinach pojawi.

ocenił(a) film na 9
Mia_Waren

Mam nadzieje bo choć Żebrowski odpowiednio ubrany i uzbrojony był by chyba najlepszym wiedźminem to jednak ( w końcu słowiańskie rysy a Geralt jest do bólu słowiański ) Polską wersją Wiedźmina zrobiono Sapkowi wielką krzywdę a z tego gumowego smoczątka darłem łacha jeszcze prze wiele lat ! ;) (Tak jak i z setnika paździocha ;) ) więc oby było prawdo to co rzeczesz ! Pozdrawiam i spadam odp najprędzej jutro po 15 na wszelkie komentarze .. powodzenia !

ocenił(a) film na 9
Norven

Mnie chyba najbardziej bolał i boli do tej pory Jaskier. Piękny niby elf Zamachowski. To było straszne. No i Yennefer drewno nad drewnami.
Akurat efekty jestem im w stanie nieco wybaczyć, ale to tylko dlatego, że mieli śmiesznie niski budżet jak na taką produkcję.