PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

No doba. "Jedynka" Hobbita jest niezła, a nawet dobra.
(Dla sensowności dalszej dyskusji wyjdźmy z takiego założenia, okej?)
Niemniej, jak - prawie - każdy film, posiada jakieś mankamenty.
Pytanie brzmi: Co waszym zdaniem jest największą chałą, knotem i kiszką-kaszanką w pierwszej części przygód Bilba?
Można obstawiać sceny, postacie, wątki, przemilczenia i niezgodności z książkowym oryginałem.
Za najciekawszą wypowiedź funduję hobbitopochodną nagrodę! :-)

sentia

To nie ogladaj więcej. Albo ogladaj na dużym ekranie, z dużą ilością herców, z kolumnami i najlepiej wersję Blu ray

kamilxxx09

I może jeszcze na ekranie wysadzanym kryształkami Swarowskiego.. lecz się...

sentia

Polecam to tobie, trollku.

kamilxxx09

Wolę być trollem niż takim bezmózgim psychofanem jak ty. Ubliżasz Tolkienowi swoim fanatyzmem.

sentia

Jako fan oddaję pokłon Tolkienowi dla twojej wiadomości. A to jest forum na temat filmu, nie książki.

kamilxxx09

No nie wiem czy Tolkien chciał by się nudzić w kinie na ekranizacji własnej książki. I co z tego że nie książki? Przecież mogę sobie o tym pisać. A tobie nic do tego.

sentia

Tolkien skacze w Raju z radości:D Że wielkie dzieła jego twórczości zostały ukazane w tak epicki i monumentalny sposób:)

kamilxxx09

Ty się na serio powinieneś zastanowić nad tym co piszesz. Epicki i monumentalny był Titanic jak na tamte czasy i Avatar(koszmar fabularny) jak na efekty. A tutaj nie mamy żadnych innowacji więc o epickości nie ma mowy.

sentia

Wystarcza epickie sceny i nowoczesna technologia 48 fps. Nie musi się komuś podobac. Wystarczy że jej użyto i jest to nowośc. I jakiś przełom.

kamilxxx09

Taki przełom że hej.... i co że użyto jak nikt inny tego nie stosuje

sentia

Ale będzie.

użytkownik usunięty
sentia

Wybaczcie że przerywam kolejną już kłótnię ale "epicki" i "monumentalny"? :D

Edit: I uśmiałam się do łez na kryształkach Swarowskiego :D

Chodzi mi o efekty jak na tamte czasy Cameron odwalił naprawdę niezłą robotę

użytkownik usunięty
sentia

Nie nie, chodzi mi o użycie tych dwóch słów. Bo jeszcze epicki to mogę ścierpieć (w końcu siedzę w internetach) ale monumentalny jakoś mnie zabiło :D

No w sumie może. Ale kolega kamilxxx09 twierdzi że hobbit tez jest epicki i monumentalny więc... ;/

użytkownik usunięty
sentia

Chociaż w jednym ze słowników znalazłam:

"«mający trwałą wartość i wielkie znaczenie dla kultury»"

Dobra, poddaję się. Wydawało mi się, że tylko dla budowli zarezerwowano to słowo. :)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Kolego jesteś aż tak głupi czy udajesz? Pierwsza część to momentami nuda masakryczna i żadne bitwy, detale, efekty tego nie zmienią...

ocenił(a) film na 1
sentia

Ten film nie mial zalet. No orocz sceny z zagadkami. I to tylko jezeli chodzi o goluma

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Bycie fanem nie oznacza bezkrytycznego, bezmyślnego podejścia które reprezentujesz. Bycie fanem nie oznacza dawanie tylko samych 10-tek. Bycie fanem nie oznacza bycie bezmózgim orkiem, co dobitnie pokazuje ocena na rottentomatoes. Jeśli nie nazywasz mnie fanem tylko z powodu że film nie jest tak dobry jak powinien to jesteś wciąż bardzo ograniczony.

straightlines

Masz całkowitą rację. Według mnie ten film jest średni w porównaniu to Władcy Pierścieni. Zez po zapaleniu fajki ma sugerować frajdę z narkomanii? Płytkie dialogi?? Jakiś musical na początku, w domu Bilba?!? Co jeszcze..?? Brakuje tylko podkładanego śmiechu, żeby dopełnić "klimatu". Te "komiczne gagi" rodem z najtańszych seriali komediowych wprowadziły prostacki klimat, jaki się teraz serwuje widzom w mediach, których z resztą, z jednym wyjątkiem nie oglądam. Film mi się podobał tylko z tego względu, że pomimo prostactwa, które celowo jest narzucane widzom, tolkienowski geniusz trudno jest zohydzić. Musieliby całkowicie zrezygnować ze scenariusza, którym przecież jest jego książka. Apropo Władcy Pierścieni. Tamta trylogia jest nakręcona wspaniale, bo nie ma w niej miejsca na tandetę, tylko jest fantastyczny klimat, trzymany nieustannie od początku pierwszej części, aż do końca trzeciej.

użytkownik usunięty
GadamNW

Frajda z narkomanii :D Hobbit jest dla dzieci - śpiewanie, granie, bekanie i frajda z narkomanii w podstawówkach są na porządku dziennym. To nie Władca, żeby się spodziewać czegoś innego :D
Hobbit to bajka którą dzieci czytają w podstawówkach. Wyluzuj :)

obleh

Dobrze powiedziane

Thauron

Nie było żadnych chał. Co najwyżej drobne elementy, które można by zmienic i to jest ich mało np. powiekszyć polanę trolli, darowac sobie frytki, albo zainwestowac w krew w Królestwie Goblinów. Tyle na ten temat. Zwykłe drobnostki, które sa niczym w porównaniu z np. aktorstwem, muzyką czy scenografią i masą innych rzeczy.

kamilxxx09

Takich elementów jest sporo.

sentia

Max 3 - 4

kamilxxx09

Bliższą prawdy byłaby wersja bez myślnika (w Twojej wypowiedzi)

piotr1655

To wymień te elementy, jeśli potrafisz.

kamilxxx09

Tyle już siedzisz na forum i nie wiesz o co mi chodzi?Przeczytaj sobie dokładniej wypowiedzi na temat Hobbita,to odpowiedź sama się ukształtuje.

piotr1655

Widze, że brak ci argumentów. Nie mamy o czym dyskutowac.

Thauron

Za długo! I irytowała mnie pociachana scena z Gollumem.

sentia

Własnie scena jest prawie w całości. Sam Peter tak chciał.

kamilxxx09

Jest pociachana innymi scenami... brakuje ciągłości jest urywana... to irytujące.

ocenił(a) film na 6
sentia

Nie jest specjalnie pociachana. Jest, w odpowiednich miejscach.

Joecrou

Mi to przeszkadzało aczkolwiek wam nie musi. :D

ocenił(a) film na 6
sentia

Wyobraź sobie jakby to było,gdyby najpierw pokazali cała sekwencje z Gollumem a dopiero potem ucieczke krasnali i Gandalfa. Napewno gorzej ; )

Joecrou

Zdecydowanie gorzej. Jest tak jak jest, i jest dobrze. Nawet swietnie.

sentia

Jak twoje posty.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

treść

:D

kamilxxx09

Wiesz że użeranie się z tobą zaczyna być nudne? A twoje wychwalanie Hobbita i brak jakiegokolwiek szacunku do zdania innych jest męczące.

sentia

Ja twoje wypowiedzi.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Znowu zaczynasz trollować pajacu? Dwa tygodnie spokoju i znowu zaczynasz???

kamilxxx09

Ty na serio masz tak ograniczony zasób słownictwa czy tylko udajesz?

sentia

Wiesz, rozmawiam z osobą która ma móżdżek wielkości włoskiego orzecha, więc szukam odpowiednich słów wprost proporcjonalnych do twojej osoby.

kamilxxx09

Ja tam nie będę się zniżać do twojego poziomu. Bycie na intelektualnym dnie mnie nie interesuje ale widzę że ty się tam czujesz wspaniale.

sentia

Twoje metafory sa jak bagno i 100 kilo mułu.

kamilxxx09

Ty nawet nie potrafisz nauczyć się poprawnie kilku związków frazeologicznych....

sentia

Nie traktuję tego jako związek frazeologiczny. Tylko jako zwykłe stwierdzenie.

kamilxxx09

Błąd... bo przez takie "stwierdzenie" pokazujesz swoje braki w języku polskim.

sentia

Na forum nie musze posługiwac sie pięknym stylem. Wystarczy mi, że takiego stylu uzywałem w mojej powiesci przez ponad rok.

kamilxxx09

Bez komentarza.... "powieści" hue hue hue...