PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

h ttp://www.theonering.net/torwp/2013/11/19/82698-spiders-dragons-and-prologues-ci nema-
magazine-offers-a-peek-at-the-desolation-of-smaug/ I już wiemy, że Smaug zdechnie w trzeciej
części. Ciekawe co teraz napiszą Ci, dla których tak "logiczne" było unicestwienie gada w dwójce:)

ocenił(a) film na 7
kuczaj

No właśnie zmarginalizowałby postać Smauga gdyby główny oponent Hobbita i krasnoludów zdechł już w dwójce, co byłoby średnim posunięciem. Będzie dobrze, zobaczysz:)

ocenił(a) film na 9
straightlines

Przychylam sie do stwierdzenia kolegi .."I dont see this as a party ..." ;)

ocenił(a) film na 10
straightlines

No ale nie wydaje ci się to dziwne? Ja rozumiem jako punkt kulminacyjny drugiej części ale ot tak sobie na wstępie trzeciej? :/

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Nie w ogóle. Kilka razy tu pisałęm. Cała wyprawa skupia się na odebraniu złota Smaugowi. Jest on głównym archrival kompanii. Więc szalenie dziwne by było gdyby główny przeciwnik bohaterów w książce poległ już w dwójce. Duch książki zostanie ładnie ukazany przez ten zabieg nie uśmiercania smoka w dwójce. Jak wiemy to wszystko krążyło w książce wokół smoka nie bitwy pięciu armii I myślę, że to dlatego świetne posunięcie Jacksona.

ocenił(a) film na 10
straightlines

Niezbyt dobra wiadomość. Skoro zniszczenie Smauga upchną do trójki to będzie mniej miejsca na ewentualne inne wątki, co do których były już spekulacje. W każdej części powinno mieć miejsce jakieś duże wydarzenie. Do tej pory wydawało się, że w dwójce będzie właśnie motyw ze Smaugiem, a w trójce Bitwa 5 Armii. Byłoby to logiczne. Co w takim razie będzie w drugiej części?

ocenił(a) film na 7
LordAngmar

Spokojnie, większość wątków to i tak dywagacje. Świetnie, że śmierć Smauga będzie w trójce. Smaug jest kanonicznym badassem Hobbita i dobrze, że będzie go więcej.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Star pamiętasz jak PJ podzielił akcje w trylogii świetnie się sprawdziło 1 cześć Balrog / Moria 2 część Bitwa o Hellmowy jar część 3 Bitwa na polach Pellenorui oblężenie Minastrith - to będzie trochę a logiczne i bez sensowne żeby było jak móisz Hobbit powinien być jedno lub ,maksymalnie dwu częściowy ..to po co w takim razie PJ rozdzielał go na 3 części ? A no po top by upchać całą masę wokoło Hobbitowych dodatków i inf bezpośrednio powiązanych ( dopisanych później ) z samą książką a tak ... jaki w tym sens ...?

ocenił(a) film na 7
Joseph88

Generalnie dyskusja kiedy smok zdechnie i wkurzanie się że wtedy to źle bo byłoby lepiej wcześniej lub później jest bezsensowna. Lepiej cieszyć się że to jest i mimo, że jedynka mnie zawiodła to na drugą część czekam niecierpliwie i jestem przekonany, że druga część będzie zdecydowanie lepsza od jedynki.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Spokojnie Star ;) - Wiadomo najlepiej cieszyć się nadchodzącym cudem ;)

użytkownik usunięty
straightlines

Wydaje mi się, że skoro Thorin i kompania będą mieli utarczkę ze smokiem jeszcze w komnatach Ereboru, a wcześniej będzie rozmowa Bilba ze Smaugiem, pobyt w Esgaroth, Mrocznej Puszczy, Leśnym Królestwie i w domu Beorna, a do tego wszystkiego dojdzie jeszcze wątek Dol Guldur i High Fells, to upchnięcie w tym wszystkim jeszcze ataku Smauga i jego śmierci byłoby już dość trudne.

Dlatego sądzę, że druga część może skończyć się np. wyjściem Smauga z Samotnej Góry i odlot ku miastu na jeziorze. Wtedy jest możliwość rozpoczęcia trzeciej części z solidnym przytupem, od ataku Smauga i jego ukatrupienia. A potem dochodząc do jeszcze większej kulminacji.

Bo, jakby nie patrzeć, udział Smauga w Bitwie Pięciu Armii byłby dość dziwny - zaatakował Laketown, a potem... odleciał? A w międzyczasie zgromadziły się wojska Thranduila, ludzi z Esgaroth i zaczęli oblegać Samotną Górę? Jedynym wytłumaczeniem byłoby wtedy, że Smaug zostawił ukochane złoto i został wezwany przez Czarnoksiężnika. Czyli stało się to, czego Gandalf chciał uniknąć. Poza tym wynik Bitwy Pięciu Armii z udziałem Smauga byłby co najmniej przesądzony.