PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=139428}

Idiokracja

Idiocracy
2006
5,9 40 tys. ocen
5,9 10 1 39637
5,5 11 krytyków
Idiokracja
powrót do forum filmu Idiokracja

Widzę dużo ocen ludzi zafascynowanych "głębią" tego filmu i wydaje mi sie że bierze się to z fascynacji zagadnieniem że "ludzie głupieją". Fajny wstęp odnośnie tego jakie społeczności są najbardziej dzietne i generalnie widzowie czują, że film jest na czasie. Ale sorry Gregory. Film dla mnie to trochę więcej niż fajny pomysł na niego i pierwsze 15 minut. Wizja świata przyszłości została wykonana szalenie leniwie. Niby ludzie są głupi a są na tyle mądrzy żeby utrzymać konstrukcje społeczne. Szpital funkcjonuje lepiej niż w rzeczywistości - praktycznie brak kolejek do lekarzy :) W zasadzie to ten świat przyszłości się niczym nie różni od szczytu rozwoju poza tym że są śmieci i wszyscy się wydurniają. Sam łuk fabularny jest w zasadzie prymitywny i prosty. Wszyscy są tak naprawdę takimi potulnymi misiami co chcą dobrze. Inteligencja to nie jest jedyna cecha, która wpływa na charakter człowieka. Generalnie film jest strasznie płytki. I co to ma być komedia? Ani razu się nie zaśmiałem. Dramat? Gdzie jest jakiś dramatyczny moment dysonansu? Punkt kulminacyjny w filmie? W zasadzie przez cały ten film nic się nie wydarza.

wiatro

Bo te opinie są sprzed 10 lat, śmiesznie się je czyta :) Każdy się wtedy wymądrzał na temat tego czego to właśnie nie obejrzał i jakich to rzeczy w nim nie dostrzegł. A film jest zwyczajnie płytki, okropnie powierzchowny i do tego kiepsko zrobiony. Nie jest najgorszy ale też nie jest i nie był nigdy żadnym objawieniem.