PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=472258}
5,4 44 tys. ocen
5,4 10 1 43969
5,0 24 krytyków
Iron Sky
powrót do forum filmu Iron Sky

Widzę, że zawiązała się tu już jakaś potężna koalicja broniąca tego filmu, ale, moi
kochani :), nic nie zmieni faktu, że film jest, delikatnie mówiąc, średnio udany.
Rozumiem, że dla wielu ludzi krytykowanie europejskiego kina (a skandynawskiego tym
bardziej) jest czymś, czego nie wypada robić, bo momentalnie człowiek zostanie
zakwalifikowany jako: "proamerykański bezmózg", "fan KaCWaWa", czy "zjadacz
popcornu", ale obiektywnie patrząc ten film ma raczej niewiele do zaoferowania. Jest
zupełnie nieśmieszny, mało porywający, aktorstwo jest słabe (tak, tak, wiem, że
konwencja itd. itp... :), a scenariusz beznadziejny i widać, że scenarzysta męczył się nad
nim strasznie, a i tak efekt końcowy jest niestety słabiutki. Jedyny plus to efekty, ale dla
mnie to żaden argument, bo akurat w tego typu filmach efekty są najmniej ważne.

Tak naprawdę ten obraz na tle innych filmów wyświetlanych w kinach jest w najlepszym
wypadku bardzo przeciętny. A to że to kino fińskie, że pastisz na amerykańskie produkcje,
że krytyka imperialistycznej Ameryki, że reżyser młody i budżet mały w niczym nie
usprawiedliwia wystawiania temu filmowi oceny na poziomie 7/10, bo zwyczajnie na nią
nie zasługuje.

Pozdrawiam

P.S. 1 Nie jestem spokrewniony z Sarą Palin
P.S. 2 Nawet nie lubię popcornu :)

anyerpenno

Widzisz, a mnie się ten film bardzo podobał. Niby to komedia, a jakie prawdziwe i gorzkie przesłanie ze sobą niesie o ludzkiej naturze.

ocenił(a) film na 5
AUTO

Przesłanie jest dość oczywiste, ale jednak scenariusz i dialogi to porażka. Wątpię, żebyś wybrał się drugi raz na ten film, bo był on, co by nie mówić, zwyczajnie nudny.

anyerpenno

Wybrać raczej się nie wybiorę, ale za kilka lat chetnie obejrzę w TV ze znajomymi

ocenił(a) film na 5
AUTO

Twoja sprawa :). Ciekaw tylko jestem jak byś ocenił te film, gdyby był on made in the U.S.A.?

anyerpenno

Pewnie jeszcze lepiej za samokrytycyzm. Niestety w USA ciężko o filmy tak jasno potępiające politykę państwa.

ocenił(a) film na 5
AUTO

Nie przesadzaj. W strasznym filmie (część 2 i 3) nie zostawiają na Bushu suchej nitki i w dodatku można się pośmiać. A South Park, a Family Guy, a 1000 innych seriali komediowych? Jeśli jest nacja, którą stać na prawdziwy samokrytycyzm, to są to właśnie Amerykanie.

Z resztą zrobienie fińskiego filmu krytykującego politykę U.S.A. samo w sobie jest słabym pomysłem. Co ma piernik do wiatraka? Co mają Finowie do Amerykanów? Ani oni ze sobą nie graniczą, ani nie toczą wojny, ani jakoś blisko nie współpracują, więc skąd w ogóle ten pomysł?
To tak jakby Polacy zrobili film krytykujący politykę Indii...Pomysł z przysłowiowej d..y.

ocenił(a) film na 10
anyerpenno

cóż..film jaki był taki jest,nam łatwo oceniać dobrze że to my musimy pisać scenariusza bo znając swój talent bym sie nie podpisał nazwiskiem pod swoimi pomysłami (Chociaż Uwe Boll stał się w pewnym sesie legendą za swoje filmy)

ocenił(a) film na 10
anyerpenno

Nie zgodzę się. Polityka USA, jako aktualnego supermocarstwa, dotyka Europy bezpośrednio oraz pośrednio, poprzez różne organizacje międzynarodowe, wpływy w krajach pozaeuropejskich, siłę gospodarczą itp. Tak, że Finowie jak najbardziej mają prawo krytykować politykę USA, tak samo jak Polacy - przykład Indii na razie jest mało trafny, ale w miarę zyskiwania na znaczeniu Indii - też trzeba będzie się zacząć przyglądać.

ocenił(a) film na 5
AUTO

Och jakie on wielkie przesłanie niesie... "Sarnie żniwo" też niesie przesłanie i to nie czyni z niego arcydzieła...

GrzelaSOAT

Co ty człowieku porównujesz. "Iron Sky" to od początku do końca groteska naszych czasów. Już od pierwszej sceny na księżycu twórcy pokazują kierunek ataku swojej krytyki. Pokaż mi drugi film tak wyczerpujący ten temat.

ocenił(a) film na 5
smyku666_filmweb

No dobrze. Groteska naszych czasów. Zgadzam się. Drugi taki film? Nie przypominam sobie. No i co...? Arcydzieło? Dla mnie to wciąż lepszy średniak.

ocenił(a) film na 9
anyerpenno

Kocham Polaków bo:
-każdy zna się na piłce nożnej
-każdy zna się na samochodach
-każdy zna się na filmach
-każdy zna się na Formule 1, skokach narciarskich czy tenisie ziemnym itd.
Lecz anyerpenno musi w krwi mieć jakieś obce geny bo na kinie zna się kiepsko.
IRON SKY jest wyjątkowy z kilku powodów:
-jest politycznie niepoprawny ,
-powstał na bazie ciekawego pomysłu,
-jest bardzo przyjemna ścieżka dźwiękowa i efekty specjalne (co w produkcjach SF jest dość istotne)
-humor jest specyficzny i nie każdy go załapie (parodia Upadku)
-powstał za śmieszne pieniądze (na tle innych produkcji SF)
-daje do myślenia (to też nie ważne Battleship ma więcej wątków filozoficznych o oscarowym wręcz występie Rihany nie wspomnę)
IRON SKY jest dojechany jak Leningrad Cowboys i dlatego jest lepszy od wielu typowych, przewidywalnych ,widowiskowych produkcji made in USA.
"Jest zupełnie nieśmieszny" no tak, może kiedy pan Bóg rozdawał poczucie humoru Ty stałeś za pejsami.

ocenił(a) film na 10
Sepp06

z tymi pejsami to przegieles

gulewiczbaka

Ta.. właśnie, bo z niektórych nacji to nie wolno się śmiać. Ba.. nawet nie wolno o nich mówić, nie narażając się na ostracyzm!

ocenił(a) film na 5
filmaniak_1081078

jestem ciekaw czy gdyby wymordowano ci 6 milionów rodaków w obozach koncentracyjnych, to byłbyś taki skory do żartów na ten temat. No chyba, że jesteś psychopatą w stylu breiwika

ocenił(a) film na 8
jos_fw

nie tak ostro, siostro. Każdy naród ma jakąś historię, trochę dystansu.

ocenił(a) film na 5
Xeos

nie pouczaj mnie bratku, a z historii należy wyciągać wnioski.

ocenił(a) film na 8
jos_fw

Czy twój wniosek z historii polega na tym, że słowo Żyd należy wypowiadać albo na baczność albo na klęczkach przed mogiłami w Auschwitz czy pomnikiem Powstańców z Getta?
Jeśli na tym polega twoim zdaniem pamięć historyczna, to nawet nie chcę wiedzieć jak zwracasz się do współczesnym nam Niemcom.

ocenił(a) film na 5
Xeos

nie, no co ty? Żydkom należy wystawić rachunek za spożytkowany gaz. Kuklux klan powinien wystawić negrom rachunek za białe płótno na maski. Oto wasza historia tzw. "patrioci". Wybacz, ale czuję lekki absmak. I już mi się nie chce z wami dyskutować. Widzę, że tzw. "polityka historyczna" PiSu przynosi nam gorzkie owoce. Bedziemy tego żałować.

ocenił(a) film na 8
jos_fw

Wasza historia?

ocenił(a) film na 3
jos_fw

6 milionów krajan to wymordowano Polakom (jakby co), po wojnie "ubyło" około 16 % obywateli RP (zdaje się, że najwięcej na świecie - procentowo) tak więc Polacy mogą czasem niepoprawnie politycznie zażartować...

ocenił(a) film na 5
s235jrg2

Większość z tych krajan to byli Żydzi polskiego pochodzenia. Jakby co. Chcecie śmiać się z holokaustu - ok. Aha, nasi też urządzali palenie stodół z Żydami w środku. Przezabawne. Boki zrywać.

ocenił(a) film na 3
jos_fw

Nikt tu nie śmieje się z żadnej formy ludobójstwa (polecam film dokumentalny Israel LTD). Jak widzę to Ty różnicujesz obywateli II RP na Żydów i Polaków dla mnie byli to rodacy (obywatele RP) . Dla Twojej wiadomości polecam Ci lekturę książek dotyczących wojny polsko-bolszewickiej i tych o wkroczeniu bratniej armii sowieckiej na terytorium II RP może coś ci to da do myślenia a`propos "stodół" ...

ocenił(a) film na 5
s235jrg2

stodoły były znacznie później . Twoje podejście do obywateli II RP nawet mi się podoba. Jak rozumiem, pijesz do tezy, że większość komunistycznych aparatczyków to byli Żydzi. Sporo ich było, ale nie większość. Ale to palenia kobiet i dzieci nie tłumaczy. Nic nie tłumaczy. Nie piszę tego w kontekście tego filmu - lubię postmodernistyczną grę schematami, jak Tarantino to uczynił w Bękartach. Ale naprawdę irytuje mnie masowość antysemityzmu polskiego - to jest coś nieprawdopodobnego, skala zjawiska przekracza granice.

ocenił(a) film na 6
jos_fw

Polska jest narodem który procentowo najbardziej ucierpiał po II wś. Tutaj masz mniej więcej podane o zniszczeniach materialnych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Straty_materialne_Polski_w_czasie_II_wojny_%C5%9Bwi atowej .

Ale to i tak mała lipa w stosunku do tego co się dzieje na świecie. Oczywiście na obozach koncentracyjnych najbardziej ucierpieli Żydzi. O Polakach to już prawie nikt nie wspomina. Żydzi swoją całą politykę opierają na Holokauście, usprawiedliwiając nią niemal wszystko. Ilu jest Polaków którzy dostali odszkodowania po II wś? Niewielu. A ile Żydów? Wystarczy spojrzeć do statystyk. W II wś zginęło około 47mln cywilów, a w Holokauście zginęło 6mln ludzi. Tzn. że 41mln ludzi było innych narodowości. Wyobraź sobie że Japońce w Chinach wymordowali 20 mln ludzi, a 10mln ludzi zginęło na Ukrainie podczas wielkiego głodu. Dzisiaj Ukraina równie dobrze mogłaby operować na na polityce tego, że byli masowo wybijani przez NKWD, ale nie operuje - bo nie ma jak. Kto posłucha tego argumentu? Kto go rozgłośni?
http://www.youtube.com/watch?v=sCPf-OTDQyw - tutaj jest ciekawy filmik nt. wykorzystywania Holokaustu do celow politycznych i ekonomicznych. Radzę sobie też poszukać co dzisiaj robi Izrael na terytorium palestyny z bardziej niezależnych źródeł, a nie tych co słychac w TVP czy TVN. Pzdr

ocenił(a) film na 5
Rangers_lead_the_way

no ale właściwie co chcesz tym wywodem usprawiedliwić? Mnie po prostu wk...wia antysemityzm prymitywnie przejawiający się na forach - także tym, niestety. Żydzi wykorzystują politycznie holokaust? Słusznie. Niech pamięć o tym nie zaginie. Polacy nie uzyskali odszkodowań? Cholera, byliśmy po złej stronie żelaznej kurtyny. Nie partycypowaliśmy też w Planie Marshalla i mieliśmy ogólnie przesrane. Tylko, że to nie wina Żydów. Licytacja nie ma sensu. Nie szukajmy źdźbeł w cudzych źrenicach.

ocenił(a) film na 6
jos_fw

Ale po zabitych Palestyńczykach bogu winnego ducha już pamięć zaginie! Zbrodnie wojenne nie usprawiedliwiają decyzji 70 lat po. Ale to mały pikuś. Zbrodnie wojenne są wyolbrzymione, zakłamane. Czemu tylko media faworyzują Żydów i mówią o Holokauście, a o Polakach już nie. Cały świat wie że Żydów zabito, ale że 20mln Chinoli zginęło? To jest na fair, że tylko jedna frakcja mogą na tym korzystać. Po drugie, warto poczytać z NIEZALEŻNYCH źródeł informacji o Holokauście. Naprawdę to nie boli - wystarczy wejść na google i ogarnąć parę artykułów. Media w TV są strasznie subiektywne i jeśli słyszysz wszędzie to samo to znaczy że warto sięgnąć po niezależne źródła.

ocenił(a) film na 5
Rangers_lead_the_way

a wiesz, że te twoje "niezależne źródła" są mniej wiarygodne niż "zależne"? Niech zgadnę - wierzysz, że Smoleńsk to zamach? Wiesz - to jest pewien typ osobowości - łatwiej uwierzyć w kłamstwa, bo to czyni cię powiernikiem wiedzy tajemnej, jesteś "wybrany". Była spora grupa "niezależnych" historyków, która twierdzi, że obozy zagłady to fikcja. Czytam właśnie cholernie ciekawe "Dzienniki norymberskie" Gilberta - psychologa obsługującego podczas procesu zbrodniarzy hitlerowskich. Oni sami nie potrafili uwierzyć w skalę tego, czego dokonali - Ribbentrop popadł w stupor, Goring uważał, że to propaganda antyniemiecka. Poczytaj - warto czytać wiarygodne źródła

jos_fw

jos_fw. Historia właśnie jest pisana na nowo, wszystko przez kłamstwa zimnej wojny. polecam książki Irvinga. Obozy były, ale Ribbentrop nie musiał o nich wiedzieć, gdyż był od czego innego. Goebels i Himmler to co innego. Nawet Hitler nie musiał wiedzieć o obozach. tak samo jak my nie wiedzieliśmy o tajnych więzieniach CIA. Historia to błędne koło lubiące się powtarzać. gdyż my ludzie sie nie zmieniamy. O tym jest ten film... jeden szalony dowódcaokrętu sprawia, że ludność księżyca dostaje nuklearkami.

ocenił(a) film na 6
jos_fw

Wiem że niezależne źródła nie muszą być mniej lub bardziej wiarygodne. Ale co to za byłby za obiektywizm? Nie mogę na podstawie kilku głównych portali wysuwać wniosków. Po drugie, jeśli badam temat to na tyle długo, że wyrabiam sobie zdanie z kilku portali, zależnych - niezależnych, a następnie próbuje sobie ułożyć to w miarę logicznie. Jeśli jesteś wystarczający obeznany z tematem i coś się nie zgadza to masz automatycznie do tego pytania. Smoleńsk ogarniałem wystarczająco długo. Do dziś nie odpowiedziano na większość niewygodnych pytań, o których nawet media nie wspominają. O tyle jest uproszczona sprawa, że nie żal mi ani jednego człowieka który tam zginął. Po drugie nie wiem czego dotyczyła ta wypowiedź, bo nie ma tutaj ani jednego konkretnego argumentu. Pooglądaj sobie Zniesławienie, Przedsiębiorstwo Holocaust czy to co rzeczywiście działo się w Iraku, Libii czy w Syrii. Trudno jest się wyrzec tego co się wie, jak się ma z góry ustawiony tok myślenia, ale warto zawsze dużo czytać, a samo się to kiedyś logicznie ułoży.

jos_fw

wrzucasz różne sprawy do jednego wora i próbujesz polaryzować ludzi, na tych, którzy wszystko łykają i na tych którzy zaprzeczaliby całkowicie rzeczywistości, tymczasem świat nie jest czarno-biały, ale znajdziesz w nim wiele odcieniów szarości

powiem Ci np. jakie ja mam poglądy i skąd je biorę, np. do niedawna (jakieś 8 miesięcy temu) czytałem newsweeka (trzeba wiedzieć co wróg knuje xD), jednak z wieloma poglądami nie byłem w stanie się tam zgadzać i pismo schodziło na psy, powodowało u mnie nasilenie złości wynikającej z fałszowania rzeczywistości przez publicystów, teraz czytam Uważam rze, chociaż omijam katolicko-jarosławsko-anty-wałęsowskie tematy, bo są dla mnie po prostu nudne, ale z wieloma innymi poglądami się zgadzam, a co do różnych wydarzeń na świecie, mam takie poglądy:

9/11 atak na WTC to wewnętrzna robota rządu USA, ewentualnie z pomocą Mossadu - nowy pearl harbour, obejrzyjcie Loose Change, albo ujawniony parę lat po atakach opinii publicznej film Bob and Bri "What we Saw" - w pełnej wersji od minuty 7:30 do 7:54 widać skoordynowane błyski "flashes" w jednej z wież (kręcone to jest z naprzeciwka)

Smoleńsk to z jednej strony niekompetencje osób przygotowujących lot a z drugiej złorzeczenie i brak pomocy w organizacji od Ruskich - bomby Macierewicza to sci-fi, ale już np. niepoprawne tłumaczenie "że byli na ścieżce" przez kontrolera z wieży (który poszedł na wcześniejszą emeryturę unikając odpowiedzialności) i generała który stał mu za plecami to już jest bardzo prawdopodobne, Tusk zrypał sprawę oddając śledztwo i dzisiaj jest to już przegrana sprawa, która służy Kremlowi tylko i wyłącznie do dzielenia Polaków i polaryzowania ich wokół 2 obozów, wzmacniając lub osłabiając na przemian Tuska/Kaczora

Izrael lubi zasłaniać się w różnych sprawach załadą swoich obywateli, jednak propaganda w filmach jest często fałszywa, np. w "Upadku" na koniec wyświetlany jest napis, że w obozach koncentracyjnych zgineło 6 mln żydów, tymczasem jest to nieprawda, bo mało kto miał "okazję" zginąć w obozach - gdzie koncentrowano ludzi przymuszając ich do niewolniczej pracy, gdzie mieli okazję przespać chociaż 1 noc, większość ludzi była zabijana tego samego dnia, kiedy dotarli na miejsce - najczęściej byli morzeni głodem, część trafiała do gazu lub rozstrzeliwano ich, jednak to nie były obozy koncentracyjne tylko miejsca zagłady - czy też obozy zagłady - holocaust miał miejsce, ale często wyolbrzymia się niektóre jego aspekty, pomijając inne, obozy pracy zakładali głównie ruscy (gułagi) - chociaż szczególnie Polaków także koncentrowali w różnych miejscach czy też internowali - bez procesu pozbawiając wolności. Praca to był wtedy przywilej i widać to w obrazie Stevena Spielberga "Lista Schndlera" - każdy chciał być przydatny, aby nie zginąć.

Polski antysemityzm jest wyolbrzymiany, to że w podstawówce jak ktoś nie da kanapki to się go nazwie żydem, nie oznacza, że mamy to we krwi (chociaż w jezyku może i tak). Kibole rysujący gwiazdy dawida to przeżytek sprzed kilkunastu lat. Tak samo na arenie międzynarodowej raczej nie mamy sprzecznych interesów ( ostatnio nawet Sikorski jakiś wyjątkowo niekorzystny dla nas pakt z Izraelem podpisał - wymiana młodzieży + użytkowanie naszych F16, interes że hej, my bronimy ich 4liter jak Litwy, a oni nam palec w oczy), ale np. Polacy lepiej rozumieją Palestyńczyków niż ktokolwiek inny, bo wiedzą co to obcy zabór, partyzantka i niewola własnej ziemi. Utworzenie po II wojnie światowej państwa Izrael i anty-arabska polityka USA odświeżyło wiele animozji i są one zrozumiałe, wyobraźcie sobie jak by u nas chcieli np, Romów czy też Cyganów gdzieś osiedlić, dali by im wojsko i kupe kasy, zaraz by jakiś konflikt się nawiązał.

Ty czytasz "Dzienniki Norymberskie", a ja ostatnio czytałem o pamiętnikach kochanki Duce - w których jest sporo o Polsce, że np. uważali nas za "egzaltowanych samobójców", którzy powinni pozwolić Hitlerowi na utworzenie korytarza do Gdańska, a tak w ogóle to zrozumiałe, że Niemcy potrzebują "Lebensraum" - dlatego ich usprawiedliwiał Duce. Ponadto, jestem w stanie się zgodzić z poglądem, że sojusz z Anglią i Francją to był pic na wodę - wystawili nas i nie było szans, żeby wtedy zaatakowali Hitlera z drugiej strony - wszyscy się bali hitlerowców i powtarzali w duchu - "żeby tylko nie mnie", dzisiaj jest to samo z USA - też potrzebują przestrzeni do swoich interesów, a jak ktoś im fiknie to wykańczają go gospodarczo a jak się nie da to militartnie - przykłady: Libia, Syria. Najpierw embarga, potem "fałszywi partyzanci" - którzy są najemnymi terorystami, a potem na cały świat propaganda medialna woła o pomoc i pokazują ciała, że to wszystko niby wina danego rządu. Tak samo było w Iraku i Kuwejcie - media robią show jak w Hollywood, jest tylko jeden pogląd i nic innego się nie pokazuje, chodzi tylko o wzbudzenie współczucia i przekonanie opinii publicznej - gorsze niż żebraniew parku, bo mniej szczere, bardziej zakłamane. USA od czasu Wietnamu straciło całkowiecie zaufanie, przerypali też swój kapitał gospodarczy - teraz wyprzedają dużo firm lun technologii np. Chrysler, IBM/Lenovo, Volvo, wymieniać można by długo i jedyne co ich trzyma jeszcze w pozycji "hegemona" to dolar i rozliczanie w nim ropy - Iran fika i chce w innej walucie lub w złocie sprzedawać, to mu zaraz sankcje a jak nie poskutkuje to w wakacje wojna.

Dla mnie "obiektywne źródła" to te, w których opisuje się własną politykę z perspektywy swojej historii - jeżeli chodzi np. o USA to przeczytajcie "Wielką Szachownicę" Brzezińskiego - doradcy Cartera, oni mają się za nie wiadomo kogo, cały świat leży u ich stóp,a oni pociągają za sznurki. Z nowszych publikacji to "Currency Wars" - Wojny walutowe, opisany jest w niej każdy kryzys i jak to w nim każdy dbał tylko o swoje 4 litery, a cała infrastruktura systemu finansowego nie jest stworzona po to, żeby służyć ludziom i zachowywać w interesach jakąś szeroko pojętą sprawiedliwość, ale chodzi tylko o kontrolę i utrzymywanie poddaństwa - albo prowadzenie wojen bez pocisków - wykańczając kraje gospodarczo.

tyle w temacie prawd objawionych i "jedynych słusznych zdań", bo takich nie ma, są tylko poglądy i interpretacje, a każdy kto temu przeczy jest albo ciemny, albo ma w tym interes, aby polaryzować społeczeństwa i wmawiać im farmazony

ocenił(a) film na 5
chavez_domingo

rozpisałeś się bracie. 11 wrezśnia to współdziałanie USA i Rosji - joł! Ale po co? Zresztą nie dałoby się to zrobić w kraju, gdzie prezydent poleciał za mniejszą aferę - miarkuj się, tam wolne media działająSmoleńsk - zgoda, bałagan z obu stron, ale żaden spisek - bo znów - po co? Antysemityzm polski nie jest ani wyolbrzymiony, ani przejaskrawiony. Jedwabne - w fakt, niestety. Zgoda, w każdym narodzie znajdziesz procent psychopatów. Ale wejdź na dowloone forum gdziekolwiek - wszędzie pejsy, czosnek, no przecież nawet tu idiota to napisał.

jos_fw

Mossad to akurat wywiad Izraela, a nie Rosji - Rosjanie mają FSB. Dla Izraelczyków 9/11 to był największy interes - Afganistan i Irak zajęty cudzymi rękoma, bez wydania ani grosza i stracenia ani jednego Żydowskiego żołnierza. Teraz wystarczy, że zbombardują celnie Iran i całą Azję mniejszą - tzw. Wielką szachownicę mają w kieszeni - jak nie militarnie to stwarzając odpowiednie zależności gospodarcze lub animozje różnych państw i narodów do siebie.

Poza tym SIlverstein - typ który dzierżawił WTC, amerykański Żyd, ubezpieczył kompleks na największą w historii ludzkości kwotę - szczególnie od ataków teroryzmu - na pół roku przed atakami, w necie jest o wszystkim dużo informacji, ale trzeba umieć oddzielać ziarno od plew, najlepiej konfrontując 2 sprzeczne zdania:
http://www.euroislam.pl/index.php/2011/09/911-%E2%80%9Eto-nie-islamisci-to-zydzi %E2%80%9D/
http://poznan.jewish.org.pl/index.php/Koment.Opinie/Zydzi-a-atak-11-wrzesnia.htm l
Kompleks był przestarzały - zrobiony z azbestu, nikogo nie byłoby stać na wymianę wszystkiego, łatwiej to zburzyć - tylko zburzcie takie wieże bez wielkiego rabanu, a tak wilk syty i owca cała - zaoszczędzone "pinądze" poszły na wojnę, i znowu realizowane jest kapitalistyczne podejście uspołeczniania strat i prywatyzacji zysków - taki społeczny rak.

Ja np. rozmawiając ze studentami z NY wzbudziłem powszeche oburzenie i niedowierzanie, kiedy ich spytałem, czy to mogła być "inside job", ale np. ludzie przyjezdni w USA (imigranci), nie ufający tam mediom tak bezkrytycznie i wychowani w innym miejscu czują, że ewidentnie coś jest nie tak i że wszyscy są non stop robieni w konia - okłamywani, manipulowani i zwodzeni przez jedną dokrtynę. Polaryzacja społeczeństwa na demokratów i republikanów w domyśle tych co cenią pokój i opiekę spłeczną albo ci drudzy wojsko i bogactwo - jest tak samo szutczna jak u nas podział na mądre PO i otumanione PiS, wszyscy niby chcą dobrze, a chodzi tylko i wyłącznie o manipulowanie całą spolaryzowaną masą, dlatego dobrze, że u nas nie ma systemu dwupartyjnego, bo to największa porażka pseudo-demokracji.

ocenił(a) film na 5
chavez_domingo

system dwupartyjny wynika z JOWów - czyli demokracji na maxa, paradoksalnie. Ten spisek, o którym piszesz strasznie grubymi nićmi szyty. twierdzę, że nie da się współcześnie zrobić zamachu inside job - bo by to nie przeszło. Bo zareagowałyby media, bo by opozycja zjadła debila, który zasadza się na własnych obywateli - więc to idiotyzm, oczywiście. Tak samo można by zadać pytanie po Smoleńsku - kto odniósł największą korzyść po tym rzekomym zamachu? Politycznie PiS rzecz jasna. Ale nawet ja, który PiS uważam za pożytecznych idiotów nieświadomie działających na rzecz interesów Rosji, nigdy bym nie powiedział, że PiS dla korzyści politycznych zabił własnych ludzi. Otrzeźwieć trzeba.

jos_fw

Polecam wam książkę Irvinga "Goebels triumf intelektu". Szczególnie Tobie Jos, abys zobaczył jaj działała propaganda w czasach między wojennych. A wtedy obejrzyj sobie "wszyscy ludzie prezydenta" i "wyznania zakupoholiczki". przykrzyj sie jak działają redakcje i reporterzy, oraz jak wyglądaja ich relacje z przedsiębiorcami. Mało masz przykładów w tej Polsce naszej kochanej, że prawdę oczywistą zakłamują?? W demokracji wystarczy że połowa wierzy w Twoje działania i juz wygrałeś.

ocenił(a) film na 5
smyku666_filmweb

Łał (czy tak się jeszcze mówi? :)! I pomyśleć, że wszystko wzięło się od jednego tekstu o pejsach :O.

To jednak prawda, że Żydzi odpowiedzialni są za wszystkie wojny...

użytkownik usunięty
jos_fw

Ostatnimi czasy ten problem - czy lepiej kwadratura koła - powrócił i bardzo mnie ciekawi czy partia otwarcie antyrosyjska jest w swej istocie bardziej dla Rosji korzystna niż partia skrywająca swą antyrosyjskość ale realizująca antyrosyjskie interesy np. tarczę antyrakietową w Polsce. I jak wyjaśnić partii antyrosyjskiej, że będąc otwarcie antyrosyjska bardziej Rosji pomaga niż szkodzi? Czy przypadkiem nie dochodzimy tutaj do swoistej paranoi?

jos_fw

Oj ludzie, kochani Ziemianie! O tym właśnie jest ten film, o takich ślepcach jak Wy. czy to wązne kto kogo zamordował najwięcej?? Przecież wszyscy zabijali wszystkich. tak zawsze było na wojnie i będzie. Wystarczy propaganda i rozkaz, by zacząć piekło. Film przepięknie wskazuję, że bez względu na nację jestesmy zagrożeni wojną. Ten film łamie schematy dlatego tylu go nie rozumie i mówi, że to go nieśmieszy...

ocenił(a) film na 5
smyku666_filmweb

smyku, masz dobry nick - w sam raz

jos_fw

Samo Smyku było już zajęte. Zdaża się. Ty też masz nick proponowany przez Filmweb.

ocenił(a) film na 5
smyku666_filmweb

no to może baby by pasowało?

jos_fw

A Tobie Lagos??

ocenił(a) film na 3
jos_fw

Uff się gorąco zrobiło na forum :) Nie ma sensu licytowanie się kto, komu ile i dlaczego... Co do antysemityzmu to powiem szczerze (właściwie napisze), że ja go nie zauważam w Polsce. Owszem są jakieś szczeniackie (kibolskie ) wybryki typu nazwanie jakiegoś klubu "Żydami" itp. ale antysemityzmu jako takiego nie zauważam. W czym on się niby przejawia ? Gdzie go szukać ?
P.S. Wracając na chwilę do wątków "drugowojennych" to chciałem jeszcze zauważyć, że Niemcy tylko w Polsce i tylko Polaków karali śmiercią za ukrywanie Żydów (karano też zbiorowo, całe rodziny, bywało, że i wsie), ale mimo wszystko to Polacy mają najwięcej przyznanych tytułów "Sprawiedliwy wśród narodów świata"

ocenił(a) film na 9
jos_fw

nie żydzi polskiego pochodzenia, tylko Polacy wyznania mojżeszowego...

ocenił(a) film na 5
kozaq

nie ośmieszaj się, proszę. ważne, co oni myśleli, nie co ty albo ja.

ocenił(a) film na 3
jos_fw

W sumie to kolega "kozaq" ma rację... Żyd to pewien system religijny, wyznawana wiara, a różnych odmian plemion semickich jest od cholery i ciut... Tak więc ci którzy zamieszkiwali (zamieszkują) terytorium państwa o nazwie Polska są Polakami wyznania mojżeszowego. Chyba, że nie mają polskiego obywatelstwa.

ocenił(a) film na 5
Sepp06

Pomysł ciekawy, ale wykonanie koszmarne. Humor raczej słaby, a znacznie lepsze parodie upadku obejrzeć można na youtubie (polecam tę z esemesami do Hitlera :). Widać, że pomysły w tym filmie są jakieś takie wymuszone i generalnie ogląda się go w męczarniach. Jeszcze pierwsze 20 minut jest w miarę spójne, ale potem scenariusz rozpada się jak przemoczony papier toaletowy (wybacz mi tę analogię). Największe zastrzeżenia mam właśnie to scenariusza i dialogów. Dla mnie to jest poziom gimnazjalnego kabaretu i nie wyjeżdżaj mi tu z jakimś zawoalowanym przekazem czy subtelnymi żartami, bo tego właśnie w tym filmie zabrakło. Największy jego plus to to, że był w miarę krótki i przynajmniej długo się nie męczyłem.
I daruj sobie imputowanie mi, że jestem fanem Battleship, bo wyłazi z ciebie typowy "wieśniak" i snob. To że krytykuję słaby warsztatowo film (NAWET FIŃSKI, WYOBRAŹ SOBIE!!!!), nie oznacza, że jestem takim bezguściem jak ty, kolego.

anyerpenno

Ten film nie jest parodią nazistów. Obejrzyj go jeszcze raz, bo jesteś w błędzie porównując go do parodii upadku i do kabaretów. scenariusz jest konsekwentny i spójny, zaś dialogi niosa przesłanie. masa zdań to klucze do interpretacji naprzykład poprzednich scen. oglądałeś bardzo nieuważnie "znawco kino".

ocenił(a) film na 5
smyku666_filmweb

Powtarzam, nie jestem zadnym egzaltowanym "znafcą" kina. Po prostu widzę, że historia w IS prowadzona jest chaotycznie, brak głównego protagonisty, brak też zwrotów akcji. Film się po prostu ślimaczy. Nie jestem typem człowieka, który trzepie kapucyna na filmach pokroju "Głowy do wycierania" czy "Mechanicznej Pomarańczy", dla mnie te filmy to amatorszczyzna, co widać chociażby po aktorstwie i scenariuszu. Dla mnie film musi być logicznie skonstruowany, dobrze zagrany i wciągający. Takie pro-pacyfistyczne manifesty niech puszczają na dwójce po 24, a do kin powinny trafiać filmy nienagannie skonstruowane. Bilet droga rzecz.

Problem z tego typu filmami polega na tym, że są jak sztuka nowoczesna. Nie wypada ich krytykować, bo człowiek wyjdzie na ignoranta. Przytoczę tu jakże prawdziwy dialog z Misia.
Miś: Powiedz mi po co jest ten miś? Hochwander: Właśnie, po co? Miś: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta.

anyerpenno

Ostatnimi słowami potwierdziłeś zarzut przedmówcy.
A co do filmu to osobiście uważam że nieczęsto pojawiają się takie cuda na dużym ekranie w Polsce. Film poruszył ciekawy temat ludzkiej natury w ambitny (choć miejscami trochę przekolorowany) sposób. Puenta ciekawie kontrastowała z całą groteskowo-humorystyczną otoczką filmu. W/g mnie film jest bardzo dobry zasługuje na co najmniej 8/10.