PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=472258}
5,4 44 tys. ocen
5,4 10 1 43969
5,0 24 krytyków
Iron Sky
powrót do forum filmu Iron Sky

Widzę, że zawiązała się tu już jakaś potężna koalicja broniąca tego filmu, ale, moi
kochani :), nic nie zmieni faktu, że film jest, delikatnie mówiąc, średnio udany.
Rozumiem, że dla wielu ludzi krytykowanie europejskiego kina (a skandynawskiego tym
bardziej) jest czymś, czego nie wypada robić, bo momentalnie człowiek zostanie
zakwalifikowany jako: "proamerykański bezmózg", "fan KaCWaWa", czy "zjadacz
popcornu", ale obiektywnie patrząc ten film ma raczej niewiele do zaoferowania. Jest
zupełnie nieśmieszny, mało porywający, aktorstwo jest słabe (tak, tak, wiem, że
konwencja itd. itp... :), a scenariusz beznadziejny i widać, że scenarzysta męczył się nad
nim strasznie, a i tak efekt końcowy jest niestety słabiutki. Jedyny plus to efekty, ale dla
mnie to żaden argument, bo akurat w tego typu filmach efekty są najmniej ważne.

Tak naprawdę ten obraz na tle innych filmów wyświetlanych w kinach jest w najlepszym
wypadku bardzo przeciętny. A to że to kino fińskie, że pastisz na amerykańskie produkcje,
że krytyka imperialistycznej Ameryki, że reżyser młody i budżet mały w niczym nie
usprawiedliwia wystawiania temu filmowi oceny na poziomie 7/10, bo zwyczajnie na nią
nie zasługuje.

Pozdrawiam

P.S. 1 Nie jestem spokrewniony z Sarą Palin
P.S. 2 Nawet nie lubię popcornu :)

ocenił(a) film na 5
Kysio_2

W tej twojej recenzji to starasz się chyba wszystkim zrobić dobrze. Najpierw rozpływasz się nad filmem, wystawiając mu 10/10, żeby w następnym akapicie stwierdzić, że scenariusz to padaczka (czy jakoś tak). Jeśli stwierdzasz, że scenariusz to padaczka, a - jak sam twierdzisz - jest to jeden z najważniejszych elementów filmu, to jak możesz wystawić końcową ocenę 7/10? Troszkę logiki Ozzy.

A co dubbingu Avengers, to podejrzewam, że w moim wypadku impotencja potrwałaby co najmniej do nakręcenia drugiej części. Szybko się wylizałeś :)

anyerpenno

An, bo ja zająłem się tylko zaletami filmu, nie mówiłem nic o wadach, takie budowanie napięcia :D 6-7 na 10 spokojnie, nie napisałem również że scenariusz to padaka - napisałem że jak się mu przyjrzymy to robi się niezbyt dobrze, ale ma momenty w których wychodzi obronną ręką, także ocena zasłużona i logiczna.