PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 330 tys. ocen
7,8 10 1 329575
7,2 65 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

Haha ten film dostał 4 oskary!!! To tylko świadczy o akademii. Nie będe sie rozpisywał na jej temat ponieważ nie jest tego warta.
Skupię sie natomiast na konstrukcji psychicznej ludzi któży uważaja film za rewelacyjny.
1. Konstrukcja: - Są to ludzie podatni na reklamę, rozgłos, media. Ich myślenie mniej więcej polega na tym: " ten film jest tak szeroko reklamowany, tyle o nim mówią, no i dostał nominację do oskara!!! to musi być coś super, tak to napewno rewelacyjny film przeciesz akademia nie morze się mylić. Po obejżeniu stwierdzaja ku..wa to nie jest rewelacyjny film, ale daje 10 bo oskary dostał przecież!!! "

2. Konstrukcja: - Ta konstrukcja to poprostu bezguścia filmowi któży każdy szajs oceniają na 10 i 9.

Dziękuje. Mam nadzięję ze co niektórym troche rozjaśniłem w łepetynach.

ocenił(a) film na 8
komunista

Obejrzyj sobie jeszcze filmy o Gułagu to może zakumasz, że niczym się nie różnisz od Hitlerowców. Moim marzeniem jest spotkać sam na sam takiego Hitlera czy Stalina to wtedy by wyszło na jaw jakie z nich kozaki były. Jakby skomlały o życie te ścierwa. Narkoman Hitler i cep Stalin. Jak trzeba być ograniczonym by się nimi fascynować? Żenada. I tak samo denerwują mnie stereotypy z cyklu hollywood i żydy producenci są źli, mcdonald i microsoft też jest zły. Bo tak i koniec. Najgorsze co może być to chory fanatyzm. i żeby nie było totalnie poza tematem, uważam film za bardzo dobry. Nie wiem nawet ile statuetek dostał i nie chce wiedzieć. Podabał mi się i tyle. Miło mi przy nim zleciał czas i tego oczekuję po filmach.

savic

chcialem przerzeczytac całośc ale po słowach "niczym się nie różnisz od Hitlerowców" zrezygnowałem ponieważ szkoda czasu na takich ograniczonych umysłowo ludzi jak ty...

użytkownik usunięty
komunista

no widzisz, amy tu na ciebie czas poświęcamy i cię tak dzielnie karmimy, cobyś nie skończył jak ofiary głodu na ukrainie lub mieszkańcy komunistycznej kambodży towarzysza pol pota...

ocenił(a) film na 8
komunista

Czyli jednak jako komunista uważasz się za lepszego od przydupasów Hitlera. Tym właśnie postem podsumowałeś ostatecznie możliwości swojego rozumu. Blokada została założona bardzo szybko. Matka Rosja wzywa Cię do siebie. Przyjemnej podróży koleją transsyberyjską. Pozdrów Mao i tego od cygar.

ocenił(a) film na 6
komunista

Komunista. proszę Cię. przejżyj ten temat od początku....
robisz tyle błędów ortograficznych, że aż oczy sie same mrużą. jak sie do kogoś zwracasz to pisz do jego osoby z dużej litery. Ty, Ci, Tobie.
zobacz ile Ty błedów narobiłeś w najprostrzych słowach "ktUry" ? "morze" (zamiast "może") ?
wstydu oszczędź chłopie.

Webb

to jest forum o filmach nie o poprawnej pisowni. a wiec morze wejdz na strone słowniczek.pl i tam wylewaj swoje zale. chlopaku nie dramatyzuj najwieksi uczeni i geniusze tez gdzies poprawna pisownie.

użytkownik usunięty
komunista

też gdzieś poprawną pisownię co?

mieli w poważaniu i nikt im tego za złe nie miał.

ocenił(a) film na 3

Widać brak ci argumentów więc pisownia be.Nie oszukujmy się ten fim to po The Hurt Locker
kolejne propagandowe kino.Mam pytanie co jest dramatycznego w tym że ktoś się jąka?W porównaniu z Placem Zbawiciela bohaterowie mają jak w raju.

pokemon227

dokładnie jak sie nie ma co powiedziec to sie odwraca kota ogonem. ale to jest bardzo charakterystyczne u tego osobnika. Co do reszty to swieta racja

ocenił(a) film na 8
pokemon227

Propagandowe kino? Coś chyba przeoczyłem. Propagandą czego był ten film? Co do The Hurt Locker to sie zgadzam, padlina straszna.

ocenił(a) film na 8
komunista

ale pieprzysz człowieku! każdy kto wypowiada się publicznie powinien poprawnie pisać/mówić po polsku Twoje tłumaczenie jest idiotyczne i typowe dla socjalistów którzy nie pamiętam by choć raz mieli odwagę przyznać się do czegokolwiek co zbroili. Z resztą wymień choć jednego uczonego czy geniusza co miał "gdzieś" ortografię(nie zaprzeczę że jakieś pojedyńcze przypadki mogły istnieć),sądze że nie jeden przed publikacją swojej pracy zlecał poprawę treści koledze humaniście to lepsze niż miałby się narazić na śmieszność tak jak Ty w większości postów.

Prędzej geniuszy i uczonych ogarnęłoby zażenowanie że osoba reprezentująca poglądy głupiego motłochu wydaje takie opinie. W dziedzinach gdzie humanistyka jest istotna, zdolność poprawnej pisowni to podstawowy sposób komunikowania się ze słuchaczami, skoro robisz z siebie piewcę komunizmu to rób to na poziomie i nie znam żadnej wielkiej głowy wśród humanistów która robiłaby takie błędy jak ja w podstawówce, nie lepiej przeprosić kolegów że ojczysty język obrażasz, swoją niedouczoną pisownią? tylko się nie tłumacz kolejnym socjalistycznym wynalazkiem czyli wszelkimi dysfunkcjami. W szkole pewnie czekałeś w kolejce do klasy z nadzieją że zapytany do odpowiedzi ktoś się podzieli pracą domową z polskiego tak... SOLIDARNIE! solidarnie podzieli się pracą którą w pocie czoła robił podczas gdy Ty leżąc do góry brzuchem czekałeś na pełną michę w stołówce też najlepiej fundowaną przez państwo. Nic dziwnego że socjalizm produkuje mało produktywnych idiotów którzy ani pisać recenzji, głosić idei, ani za grosz nie mają gustu filmowego. Fakt swoich obrońców masz niezłych, oto oni: pokemon który dostrzegł w tym filmie propagandę tylko za cholerę jej nie widzę i co ona niby głosi,aklaka(czy jakoś tak) wysoko ceniącego sztampowe produkcje amerykańskie ale te z mądrym przesłaniem już tak wysoko nie ocenia,dzidę negującego oskara a nie sam film w rezultacie wystawił ocenę oczko niżej niż ja czy savic. Dla mnie oskar nie stanowi od dawna żadnego wyznacznika oglądanych filmów choć jest jakimś drogowskazem.

Mój ulubiony aktor i tak dostanie najcenniejszą nagrodę jaką może mu dać widz...: pieniądze, rozgłos i satysfakcję ze sprzedanych biletów do kina a później i tak się okaże kto najwięcej sprzedał biletów i kogo docenili krytycy. Wy pewnie jednak chłopaki przegrzewacie łącza TP płacone przez mamusie by ściągnąć filmy którymi nawet nie podzielicie się potem z internautami(zgaduję). Władze totalitarne nie mogą funkcjonować legalnie w naszym państwie więc poglądy które głosisz są skrajnie szkodliwe i niesprawiedliw.Są ludzie bezużyteczni czy wręcz pasożytujący na państwie którzy (jeśli nie zapracują) POWINNI głodować i tacy wybitni którzy powinni opływać w dostatku. Komunizm/socjalizm to system rozbójniczy rozkradający zarobione pieniądze utrzymanie aparatu państwowego kosztuje w takim państwie kolosalne pieniądze w rzeczywistości szanse nie są wyrównane długi państwa rosną a pracodawcy nie stać na zatrudnienie większej ilości pracowników o wolności jednostki nie ma mowy... bo tu dopiero ujawniają się podziały klasowe i prawdziwa niesprawiedliwość, Twój kolega socjalista pan faszysta świetnie Cię skwitował(choć w rzeczywistości książkę mógłby napisać) żaden ustrój nie był tak zbrodniczy jak Twój towarzyszu. Mam nadzieję że chociaż czytać nauczyli i dotrwałeś do końca. Nie pozdrawiam i Aidsa, życzę by moje pieniądze na zasiłek szły do mniejszego idioty lub tego naprawdę potrzebującego któremu gdybym miał... sam bym pomógł bo tak mnie wychowano. Amen

Webb

jak długo masz konto na FW???

ocenił(a) film na 10
Webb

Webb, niestety dzieci z podstawówki też mają prawo logować się na filmwebie. Powinni przeprowadzić wstępny test, dzięki selekcji nie byłoby ich tutaj. Mnie się najbardziej spodobało "zbrodniaże" autorstwa komunisty:D Chociaż, żeby zachować poziom, musiałbym napisać: "komónisty" ;)

tomash1990

ble ble bledy stara spiewka. liczy sie tresc nie forma ale co ci bede tlumaczyl.

ocenił(a) film na 8
komunista

jesteś głąbem :D

arcisz009

a ty rambem :)

użytkownik usunięty
komunista

Komuszek, o dziwo masz rację.
Wiele osób wykazuje myślenie (a raczej jego brak) które opisałeś w pierwszym podpunkcie.
Myślę też że dużo osób myśli tak jak Ty, z tym że nie wszyscy są takimi prostakami i nie czują się tak "cool" z tym "czymś" - LoL.

Daję 7/10, myślę że 1-2 oskary się należały (patrząc na to, co wydała współczesna kinematografia w konkretnym roku). Jednak ich faktyczna ilość po prostu rozbawia do łez. Odnoszę wrażenie że Ci "znaFcy" kina oglądają 5 filmów które podsunie jakiś Żydek z holywood'u i oceniają je na przemian. Rozdając przy tym oskary >_> No ale od kilku dobrych lat tak jest z oskarami i myślę że warto je po prostu ignorować - tak jak chociażby Noble.

Mimo wszystko film wartościowy i "oryginalny", gdyż został poruszony banalny, acz nieciekawy problem wielu ludzi. Muzyka i całą oprawa ogarnięta, role odegrane przyzwoicie, choć mogłoby być więcej dramaturgii (nie podobało mi się przedwczesne ucinanie scen, w których książę/król wypowiada się publicznie i mu to nie wychodzi). Dureń da 9-10 "za oskary". Niewrażliwy, ogłupiały socjalista da 1-5, reszta oceni film na 7-8 i ocena mimo wszystko wydaje się bliska sprawiedliwej, pomijając fakt, że ocenami nie warto się sugerować - szczególnie filmów w top100.

PS. Komuszek. U mnie w okolicy za koszulkę z "Sierpem i Młotem" dostałbyś wjeby na każdym rogu :D

użytkownik usunięty

bardzo słusznie by dostał. za swastyki ludzie ida siedzieć a takie komuszki sobie mają latać bezkarnie po ulicy? niedoczekanie.

ocenił(a) film na 9

Moim zdaniem film zasłużył na Oskary.Polecam obejrzeniu fragmentu przemowy końcowej ze szczególnym uwzglednieniem mimiki Colina Firtha.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

nowogard haha to bracie 12 marca jesteśmy na twojej wiosce. no cholera ale mamy farta ze nie tak daleko.
22127259 moje GG napisz do mnie pogademy wymienimy sie telefonami jak chcesz to po paradzie miejskiej mozemy delikatnie sie sprawdzic jesli oczywiscie czujesz sie na silach.

ocenił(a) film na 8
komunista

jak jesteś komunistą to wypierdalaj do Korei północnej, tam będziesz oceniał filmy na trzeźwo za pół miski ryżu na dobę pajacu

arcisz009

wyzej masz moje GG jak chcesz to napisz mozemy sie dogadac na cherbate.

użytkownik usunięty
komunista

ja sugeruję nie karmić trolla :)

Dokładnie tak, jak mówisz. Troll, na dodatek zapewne gustujący w strojach ludowych z krakowskiej Nowej Huty. Jego konto na FW mówi samo za siebie. Podejrzewam, że z braku innych zajęć podnieca się każdym ze swoich nic nie wnoszących wpisów, bo ten pierwszy w topicu absolutnie nic ze sobą nie niesie - szokujące, że ten kolo w ogóle umiał zliczyć do 2 i się nie pomylić po drodze :O

komunista

Szkoda, że dyskusja o filmie zamieniła się w do niczego nie prowadzące wyzwiska. Poza tym zniechęcające jest czytanie komentarzy podszytych ideologią. Jedni są z PiS, jedni z PO, Ty jesteś komunistą, a ja jestem apolityczny. Wszedłem na tą stronę poczytać kulturalne komentarze o filmie, a nie wyczytywać Twoje utopijne dyrdymały ideologiczne.

Corde18

to nie czytaj ok?? i nie żal mi sie tu. nie chcesz to nie czytaj tyle.

ocenił(a) film na 3
arcisz009

Widać brak ci argumentów więc pisownia be.Nie oszukujmy się ten fim to po The Hurt Locker
kolejne propagandowe kino.Mam pytanie co jest dramatycznego w tym że ktoś się jąka?W porównaniu z Placem Zbawiciela bohaterowie mają jak w raju.

użytkownik usunięty
pokemon227

a co, mam z trollem poważnie dyskutować? ludzie...

według mojej oceny ty jestes trolem wiec tez cie nie biore na powaznie bo jak brac na powaznie chłopaka który ma jak zostaj krulem na 8 i w ulubionych??? no powiedz jak?

użytkownik usunięty
komunista

a jak ja mam brać poważnie trolla, który mi mówi, że jestem chłopakiem?

ocenił(a) film na 8
komunista

ja miałem takie wrażenie że film był kręcony w jednym i tym samym pomieszczeniu więc nie uważam scenografii za fajną a poza tym wg. mnie film denny i tylko dlatego osiągnął sukces bo ma nominację do oskara. akademia filmowa schodzi na psy i zabiera ze sobą akademię muzyczną:(

użytkownik usunięty
MKey

i co z tego, że miałeś wrażenie, że w jednym i tym samym miejscu - pomijając już, że to wrażenie niesłuszne?

MKey

a taki zulian podnieca sie tym ulepem

użytkownik usunięty
komunista

ja nie załozyłam o tym filmie watku :)

ocenił(a) film na 8
komunista

Chyba nie chcę być niegrzeczna, ale sposób w jaki się wypowiadasz i to, jakich argumentów używasz, nie świadczy o Tobie dobrze. Wydaje mi się, że sam jestem zmanipulowany, biedny i zapatrzony w kłamstwa. Jednak chcę być niegrzeczna.
Film po prostu dobry.

mojasukienka

chyba moja droga ( tez niechce byc niegrzeczny) cos ci sie pomieszało skoro uwazasz ze kazdy musi byc grzeczny schematyczny i sztuczny. ja uwazam ze nie na tym to polega mysle ze trzeba byc szczerym trzezwo myslacym nie dac sie omotac. ja pisze co mysle i czuje, zreszta wielu czuje to samo i to pisze a ze komus sie to nie podoba to niestety ich problem. :)
Mam racje moja miła koleżanko? :)

ocenił(a) film na 8
mojasukienka

Bądź niegrzeczna. Wiesz gdzie idą niegrzeczne dziewczynki? :)

No właśnie :)

ocenił(a) film na 10
komunista

Widzę, że autor tego wątku stara się na siłę być oryginalny, nie podąża za trendem i przy okazji ośmiesza się publicznie. Jeżeli coś jest wyjątkowe i po prostu świetne to nie ciężko aby większość piała z zachwytu. Nie jest to kino intelektualne, ciężkie stąd rzesze fanów na całym świecie. Widać można zrobić prosty w swej konstrukcji film który ociera się o arcydzieło.

adrian_holuj

wiesz jakos nie czuje tego osmieszenia publicznego. juz jest tu wiele wpisów popierajacych moje załozenia i mój tok myslenia.
i ci ludzie któzy przyznaja mi racje śmieja sie z was ( ja też) a wiec nie bąć taki nieobiektywny. i nie naginaj rzeczywistości na swoja korzyść.

ocenił(a) film na 9
komunista

Powinieneś czym prędzej zasiąść w akademii ze swoim gustem i niekwestionowaną wiedzą. Póki co nic nie poradzisz, że ten film jest tak wysoko oceniany.

pretend1

ja nie chce nic radzic z tym film. mnie nie interesuja jego nagrody i wysoka srednia a wiesz czemu?? bo mam ta srednio i nagrody w glebokim powazaniu. napisalem co mysle o filmie i fanach ( prawde o fanach przedewszystkim)

użytkownik usunięty
komunista

nie dość, że politolog, nie dość że filmoznawca, to jeszcze psycholog swiatowej klasy!

ocenił(a) film na 10
komunista

Acha i jeszcze jedno. Chcesz komuny to won na Białoruś pseudointelektualna popłuczyno. Wolność słowa istnieje ale jestem zdania "dobry komuch to martwy komuch". To tyle. I może przeczytaj troche co ten wspaniały towarzysz Stalin zrobił choć chyba masz już zbytnio wyprany mózg.

adrian_holuj

No super twoje zdanie "dobry komuch to martwy komuch" ja je toleruje i twoja sprawa.
a dlaczego ty nie tolerujesz i nie szanujesz mojego zdania co do filmu jego fanów i mojego światopoglądu???
wydaje mi sie ze choć jestem komunista jest wemnie wiecej demokracji niz w tobie choc jestes demokratą.!!!!!
Odpowiedz jak to jest??? Ze z twoich dwóch wypowiedzi bardziej wpisujesz sie w ramy faszyzmu i komunizmu z 2 wojny światowej niz ja zadeklarowany komunista??? a wiec choc jestes bardzo psychicznie do tych ustrojów podobny to dlaczego mnie krytykujesz za bycie komunista?

ocenił(a) film na 10
komunista

Krytykuję nie ocenę filmu przez Ciebie tylko stwierdzenie, że jeżeli wiele osób lubi ten film to oznacza to ludzi podatnych na wpływy mediow, którzy nie znają się na kinie.
Apropos drugiego wątku nie wiedziałem, że jesteś w stanie stwierdzić po dwóch (teraz już trzech) postach jakie mam poglądy, szacunek naprawdę. Jestem otwarty w wielu kwestiach ale nie toleruje głupoty a jako reprezentant głupoty w kwestii poglądów ustrojowych trafiłeś w mój czuły punkt. Więc powtórzę jeszcze raz precz z komuną, komuchami i głupotą.