PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=646707}

Kalwaria

Calvary
2014
7,0 11 tys. ocen
7,0 10 1 11272
6,9 14 krytyków
Kalwaria
powrót do forum filmu Kalwaria

Wszystko byloby dobrze

użytkownik usunięty

Gdyby nie oklepany glowny motyw przewodni. Ba, on nie jest oklepany - on jest podany na poziomie "artykulow" z Faktu, zaczepiajac o groteske. I tu jest problem tego filmu. Coz z tego, ze swietne aktorstwo, dobre dialogi, dobre zdjecia jak samo sedno lezy?

ocenił(a) film na 10

Jaja sobie robisz? Gdzie tu widzisz poziom Faktu? Ech...

użytkownik usunięty
WhiteDemon

Jak bedziesz mial jakies realne doswiadczenie zyciwe, zrozumiesz ze sposob zachowania glownego "pokrzywdzonego" jest przekomiczny, calkowicie wydumany i zwyczajnie niezyciowy. Ale powtorze - zrozumiesz dopiero wtedy, gdy przezyjesz sam w zyciu to i owo. Na razie takie filmy jak Calvary to dla Ciebie "arcydziela".

ocenił(a) film na 10

"gdy przezyjesz sam w zyciu to i owo."

Blablabla. Co to w ogóle za argument człowieku? Tobie się zwierzać nie będę ale akurat mam takie doświadczenia życiowe że mógłbyś się zdziwić...Ba, mógłbyś nawet nie uwierzyć. Nevermind.
I z tego co nauczyło mnie życie to to że nie ma żadnej uniwersalnej recepty na nic, tak jak nie ma żadnej uniwersalnej reakcji na daną sytuację - bo każdy jest inny. Niby jasne a jednak nie do końca. Człowiek w określonym momencie, może być zdolny do czynów zarówno chorych jak i wspaniałych, zrozumiałych bądź też niezrozumiałych przez tamtych czy innych.

"jest przekomiczny, calkowicie wydumany i zwyczajnie niezyciowy."

Aaa, między wierszami chyba chcesz powiedzieć że Ciebie prawdopodobnie nie byłoby stać na taką postawę jak u księdza.
Spoko, mnie też.
Jeśli masz jakieś inne wyjaśnienie tego zarzutu, proszę wyjaśnij.

ocenił(a) film na 8
WhiteDemon

Fajnie to napisałeś, podoba mi się.

ocenił(a) film na 10
Salmonella

Dzięki :)

ocenił(a) film na 9

Nie każdy przestępca musi posługiwać się logiką w naszym jej rozumieniu. Może mieć własną jak na psychopatę przystało.

Oklepany gdzie? Bo chyba nie w kinie?

ocenił(a) film na 8
Mikez

I tutaj leży jego siła.