PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223112
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Andrzej Wajda powinien się wstydzić, że wogóle podjął się realizacji tego filmu. Ten nikczemy czyn pozwoli Andrzejowi zbić kolejne kokosy na kolejnym historycznym filmie. Żeruje na tragedii 14 tys. zamordowanych oficerów polskich i jeszcze jest z tego dumny!! Andrzej Wajda to wysoce niemoralny człowiek. Jego filmy powinny kosztować 100 mln zł a zyski z wyświetlania jego dzieł w kinach oraz ze sprzedazy płyt DVD powinny oscylować w granicy 20 mln zł. Jak on śmie zarabiać na swoich filmach, pytam się? Zmierzam teraz do najbardziej bulwersującej sprawy, która spędza sen z powiek wielu filmwebowiczom. Otóż szanowny pan Andrzej Wajda, kierując się swoją zatrważającą chciwością, zapędza do kina jak bydło całe rzesze polskich gimnazjalistów i licealistów! Oczywiście wycieczki odbywają się w godzinach lekcyjnych ale zdarza się, że uczniów zmusza się do obejrzenia tego gniotu nawet poza godzinami szkoły! To skandal! Nasza biedna młodzież jest przecież uczulona na historię Polski, na polską literaturę więc jak można było dopuścić do takiego zagrożenia zdrowia publicznego? Trzeba będzie zwiększyć produkcję leków alergicznych co spowoduje zapaść polskiej gospodarki podczas gdy pan Andrzej będzie sobie popijał drinki z parasolkami i cytrynką na Majorce.
Wzywam was do bojkotowania wszystkich seansów "Katynia", nie warto na niego iść, jest to plugawy produkt imperialistycznej gospodarki zachodniej nastawionej tylko i wyłącznie na zysk!
Pozdrawiam wszystkich domorosłych krytyków i obrońców moralności publicznej. Gratuluję ci Lestat, tak trzymaj :]

ocenił(a) film na 6
_Ja_

Jest i to sporo: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=s%C5%82ownik+chi%C5%84ski&lr=

Czyli szanse, ze jest Chińczykiem rosną :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
jrk_bud

Pod czyim adresem to mięso leci?

_Pablos_

A jak myślisz człowieku do kogo jest to adresowane? Po wypisaniu takich bezeceństw i bzdur trzeba sięgnąć do terminologii j.polskiego bardziej wyrafinowanej by móc nazwać autora tego tekstu!
Jak chcesz tworzyć kino bez środków finansowych w systemie monetarnym?
I jakie to cele charytatywne masz na myśli?
I wreszcie dlaczego reżyser (twórcy) mają nie zarabiać na tym co robią dobrze?
A może A.Wajda powinien pracować jako murarz a zysk z wszystkich filmów przeznaczyć dla emerytów i rencistów, domów dziecka itp.itd.?

Pomyśl kolego co piszesz!!! Jesteś typowym przedstawicielem polskiej mentalności, sposobu myślenia i filisterskiej krytyki! Nie wiem ile masz lat, ale w tym przypadku jestem w stanie wybaczyć twoją głupotę jeśli określisz się jako dziesięciolatek.

ocenił(a) film na 8
jrk_bud

Do tego kolegi Ja
Napisałes duzo, ale stek bzdur. Gdyby robiono "Katyń", tak jak sugerowano - opierajac sie głównie na zbrodni katyńskiej, to wyszedłby nam film dokumentalny. A nie miał być dokumentalny. Wszystko odnośnie Katynia zawarli w filmie. Nastroje wśród ludzi, to jak to Sowieci nas "wyzwolili", oczekiwanie kobiet na mężów, synów - a takze ukazano to, jak Polska miala przez nastepne kilkadziesiat lat vide ten chłopak, który miał mówic, że to nie Sowieci dokonali mordu, vide "Zaszczuty karzeł reakcji"
Przekaz historyczny jest zawarty i wykracza nawet poza samą zbrodnię katyńska - co jest dodatkowym atutem.
Powtarzam - zaruzty odnośnie tego, że Wajda robił film dla kasy są śmieszne. Nie wiem czemu zarzucasz naszemu polskiemu mistrzowi to, że pamieć o swoim ojcu sprzedae przez film.
Film trzeba było zrobic, a Wajda był o tego najbardziej kompetentną osobą.
A tacy ludzie jak Ty są niesamowici. Zarzucaja patos "Katyniowi", po czym w ulubionych znajdujemy "Gladiatora"...Ot - cały krytyk filmowy( nie to ,zebym nie lubił Gladiatora)
Film został zrobiony świetnie, ale to było pewne, że prawicowe popłuczyny z Rzeczpospolitej, WPROST i innych mediów bedą zarzucać Wajdzie, że zrobił gniot. No bo przecież łze-elita, wykształciuch, a do tego z obozu Michnika, nie? ... oto moi rodacy - którzy codziennie odmawiaja modlitwę, taką jak w końcówce "Dnia Świra"

ocenił(a) film na 5
bonaparte

Przecież nie mieli zabijać żołnierzy cały film. Trzeba było pokusić się o jakąś fikcje - dajmy na to, pierwszy lepszy pomysł, zrobić film o żołnierzach próbujących uciec z obozu.

Dlaczego zarzucam mu komercyjność? Bo jest komercyjny i moje argumenty są w tym aspekcie niestety przytłaczające (Małaszyński, Żmijewski, Ostaszewska i reszta serialowej trupy aktorskiej; ogromna reklama i sztuczny szum wokół całego filmu).

Patos w Gladiatorze jest, a jak! Tylko, po pierwsze podano go ze smakiem (porównując obecną formę Wajdy i Scotta, to pan Andrzej nie jest mu godzien butów czyścić), a po drugie: nie kwestionuje tej wady Gladiatora (choć sposób przekazu nadaję jej dosyć lekką wagę), Gladiator nie ma jednak, poza tym, żadnych innych mankamentów, film Wajdy, cały jest mankamentem.

Bo prawda jest taka, że Twój "mistrz" się postarzał i tak, jak kiedyś było się rzeczywiście nad czym zachwycać oglądając jego obrazy, tak teraz można patrzeć na jego filmy raczej z politowaniem, zupełnie jak na zwolenników jego nowych "dzieł" - najzwyklejszych snobów.

Nie wiem, jakim atutem jest to, że obraz Wajdy ogarnia również swoim zakresem inne dzieje historyczne. Wnioskuje z Twojej wypowiedzi, że atutem jest dla Ciebie fakt, że film jest nie na temat.

Film trzeba było zrobić rzeczywiście, ku pokrzepieniu serc i uczuleniu młodego narodu. Tylko że najpierw trzeba było mieć na niego pomysł, potem dopiero szukać pieniędzy, sponsorów.

Rzeczpospolita (jeśli wyciągnąłem poprawny wniosek z Twojej wypowiedzi - nie czytałem tamtejszej recenzji), Wprost i Dzienik również(!), zjechały film, bo byli obiektywni. Trudno, żeby film skrytykowała Gazeta Żydo... przepraszam, Wyborcza, skoro jest ona jednym z patronów medialnych filmu.

Zabawne jest to, jak szybko ludzie Twojego pokroju uciekają się do osobistych wycieczek, mieszając do konwersacji na temat filmu aspekty polityczne i oceniając kogoś w tym zakresie na podstawie dyskusji na temat filmu. Rozczaruje Cię, drogi kolego, raczej nie czytuje Rzeczpospolitej, a Wprosta też już z rzadka (bo w pewien znaczny sposób upodobnia się do Wyborczej; swoją drogą, co ma wspólnego Rzeczpospolita i Wprost - chyba tylko negatywne nastawienie do gniota Wajdy) i nie identyfikuje się z żadną opcją polityczną (szczególnie tutaj, bo nie o polityce ten portal).
Tobie za to życzę udanych wyborów. Niech PO-LiD będzie z Tobą.

Bez pozdrowień.

ocenił(a) film na 6
_Ja_

Wedłu mnie Wajda chciał zakończyć swoją przygodę z filmem czymś osobistym. Może nawet zbyt osobistym. Jak dla mnie Katyń udaje 'mądry' film, a jest na tyle cienki, ze musieli wziąć najbardziej znanych aktorów z tasiemców, żeby przyciągali z plakatów. Co z tego, ze niektórzy wystapili w zaledwie kilku scach, ale liczy sie, ze taki Małaszyński perzyciągnie więcej widzów.

Gniotem bym go nie nazwała, ale idąc do kina nie spodziewałam się niczego rewelacyjnego, bo z pewnością bym się zawiodła. Szłam bardziej dlatego, zeby zobaczyc ten głosno reklamowany film Wajdy.

No i sobie zobaczyłam. Taki wniosek, ze nie chodzi się na filmy głosno reklamowane obsadą i tematem jakiego dotyczą, tylko mało znane.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 5
Los_Pomidoros

A najśmieszniejsze jest to, że nawet, jak na film byś nie poszła, to i tak za niego zapłaciłaś. Pomijając, że, jak sądzę, podatnicy są sponsorami filmu, to jeszcze postanowiono, by z pieniędzy państwa posłać do kin polskich żołnierzy.

ocenił(a) film na 6
_Ja_

i już Cię lubię, zwłaszcza za przedostatnie zdanie xD

ocenił(a) film na 6
_Ja_

"Dlaczego zarzucam mu komercyjność? Bo jest komercyjny i moje argumenty są w tym aspekcie niestety przytłaczające (Małaszyński, Żmijewski, Ostaszewska i reszta serialowej trupy aktorskiej; ogromna reklama i sztuczny szum wokół całego filmu)."

"Patos w Gladiatorze jest, a jak! Tylko, po pierwsze podano go ze smakiem (porównując obecną formę Wajdy i Scotta, to pan Andrzej nie jest mu godzien butów czyścić), a po drugie: nie kwestionuje tej wady Gladiatora (choć sposób przekazu nadaję jej dosyć lekką wagę), Gladiator nie ma jednak, poza tym, żadnych innych mankamentów, film Wajdy, cały jest mankamentem. "

"Film trzeba było zrobić rzeczywiście, ku pokrzepieniu serc i uczuleniu młodego narodu. Tylko że najpierw trzeba było mieć na niego pomysł, potem dopiero szukać pieniędzy, sponsorów. "

"i nie identyfikuje się z żadną opcją polityczną (szczególnie tutaj, bo nie o polityce ten portal).
Tobie za to życzę udanych wyborów. Niech PO-LiD będzie z Tobą"
I już Cię lubię, zwłaszcza za to ostatnie zdanie;]

ocenił(a) film na 6
jrk_bud

jrk-bud. Czy tak trudno wyczuć sarkazm i ironię w czytanym tekście? To jest temat - żart, w którym sparodiowałem pewien tok myślenia o całym tym zamieszaniu związanym z "Katyniem" :]

ocenił(a) film na 6
_Pablos_

A moim zdaniem skandalem to jest twoja postawa syneczku, a nie to że młodzieży ktoś chce jeszcze czegoś mądrego i zgodnego z "prawdą historyczną" nauczyć... Do bojkotowania to sobie możesz wzywać, ale swoich kumpli z piaskownicy, a nie dorosłych ludzi :( To co nazywasz żenadą jest przecież (jeszcze raz to powtórze) "prawdą hisoryczną" którą po dziś dzień kremlowskie pachołki (może jesteś jednym z nich?) chcą nam przemaglować! Przecież lepiej zapędzać do kina naszą młodzież na... no ty pewnie byś wybrał Piratów z Karaibów... a co! Ot więcej takich ludzi jak ty i wrucimy do czasów komuny. A co do Andrzeja Wajdy to nie wiem czy jest dumny z tego że w Katyniu zostało zamordowanych tylu oficerów polskich, tym bardziej że po jego wypowiedziać nic o tym nie świadczy... No ale nasz "domorosły krytyk" przecież umie analizować prawidłowo wypowiedzi... - że zarabia za dużo... synku wziąłbyś się za coś (może pracę jakąś?) to może też byś do czegoś w życiu doszedł.

ocenił(a) film na 6
indyjoe

Kolejna postać co nie zauważyła sarkazmu i ironii w mojej wypowiedzi...
Proponuję poćwiczyć spostrzegawczość synku :]

ocenił(a) film na 6
_Pablos_

I w dodatku nie czyta wszystkich postów...

_Pablos_

to po prostu nie do pojęcia że ktos nie wyczuwa ironii w tak przegiętym w swych apelach poście. więc przypominam ironia-występuje wtedy, gdy prawdziwy sens wypowiedzi jest odwrotny niż dosłowny. tutaj łatwo wyczuwalna.
inna sprawa, że absolutnie nie zgadzam się z tym co autor przez tąż wyraził. pozdrawiam wszystkich.

ocenił(a) film na 6
_Pablos_

Pablo "ileś tam" (syneczku...)
1) musi ci się ogromnie nudzić rzeby wstawiać takie posty jak ten.
2) nie zdajesz sobie sprawy z tego co robisz, chociaż wydaje ci się że jest to śmieszne
3) ten sarkazm o którym piszesz to bzdura, bo w twoim tekście wcale go nie ma...
I oto Wielki Pablo wyprzedził intelektem całe rzesze filmwebowiczów, pewnie jesteś z siebie dumny? Pewnie tak...

Ironia ? sposób wypowiadania się, oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, np. w zdaniu Jaka piękna pogoda wypowiedzianym w trakcie ulewy.

Powiedź mi teraz gdzie jest ten "sens ukryty" w twojej wypowiedzi, bo jakoś go nie widać, widać jedynie tłumaczenie się z zamierzonej krytyki w kolejnym komentarzu... Więc u licha pytam się "Co chcesz wszystkim udowodnić? Że umiesz napisz zdanie złożone wielokrotnie? Brawo...
* Powinienem ten temat olać ale mi też czasami się nudzi :D
** i radzę poczytać ze zrozumieniem def. ironii...

ocenił(a) film na 6
indyjoe

Indyjoe, dziękuję, że przedstawiłeś nam licznie tu zgromadzonym w sieci filmwebowiczom, mój portret psychologiczny, który ukazał nam jak ja się bardzo nudzę, że nie zdaję sobie sprawy z tego co zrobiłem - to było najbardziej zabawne :] Może jakbyś zechciał o wielki inteligencie napisać nam, najlepiej w punktach bo widzę, że lubisz taką formę wypowiedzi, co ja takiego zrobiłem? Bo odnoszę wrażenie, że tak na prawdę sam nie masz za bardzo pomysłu co ja takiego złego i godnego pogardy zrobiłem.
Widocznie jesteś za mało inteligentny by w takim przejaskrawionym, idiotycznym i przesadzonym temacie, nie wyczuć żartu, sarkazmu i ironii.
Jednak brak inteligencji całkowicie by cię usprawiedliwiał dlatego śmię twierdzić, że masz coś nie tak z piątą klepką, jesteś niemądry albo chorobliwie złośliwy, chociaż ja też lubię być złośliwy :]
To dobrze, że umiesz i z chęcią korzystasz z Wikipedii ale cytowanie definicji z tej strony jest trochę żenującę, tym bardziej, że owa definicja nie oddaje wszystkiego czym jest ironia i w dodatku potwierdza, że w moim temacie miała ona miejsce.
Na domiar złego masz jeszcze wstyd pytać się gdzie jest "sens ukryty" tej wypowiedzi? Pytasz się serio czy rzeczywiście nie widzisz tego sensu?
Powiem krótko. Jestem w obozie "obrońców" Andrzeja Wajdy. Poniał?
A ty co chcesz udowodnić? Że nie rozumiesz definicji, którą czytasz w Wikipedii?

indyjoe

To miło że wśród dziwaków jest jeszcze ktoś normalny, kto rozumie co pisze. Pozdrawiam Cię i podzielam Twoją opinię.

_Pablos_

sorry ale nie jarze??!!!czy ty sie dobrze czujesz???"skanda;"????o co ci wogole chodzi chlopie!!wajda planowal nakrecenie tego filmu juz od wielu wielu lat!!!6 lat pisania scenariusza!!!a przedewszystkim fakt ze wajda ma 82 lata:)))))to robi wrazenie!!!a poza tym odwalil kawal dobrej roboty poniewaz film jest swietny(oczywiscie dla rozgarnietych ludzi, nie dla fanow Pily:))!!ten film jest potrzebny!!!przykladowo:ostatnio,wlasnie w zwiazku z tym filmem zapytalem sie kolegi czy wie co sie zdarzylo w katyniu???a ten ze nie!!!zatkalo mnie!!!koles jest w 3 gimnazjum!!!!i powiedz mi skoro do tej pory nic mu o tym wiadomo nie bylo, to w jaki inny prostszy sposob moze sie o tym dowiedziec jesli nie poprzez film????!!!!wajda stracil w katyniu ojca i dlatego zrobil ten film a nie dla kasy ktorej ma juz sporo i zapewne wiecej mu potrzebne nie bylo!!!a po drugie to nie wajda karze nam isc na ten film, ale dystrybutorzy , ktorzy musza na tym zarobic,wiec rozrleklamowuja go jak sie tylko da:)) i to wlasnie ich powinienes o to oskarzac!!!!wajda zrobil to co chcial zrobic:nakrecil film dla nas,dla siebie, i przede wszystkim dla swoich rodzicow ktorym go zadedykowal!!!!wiec nie mow mi tu ze wajda to tyran ktory zmusza do ogladania swoich filmow!!!a robi je naprawde dobre:)))pzdr

Funny_Man

a to jest odpowiedz dla wszystkich ktorzy twierdza ze film jest slaby!!!bo rowniez mnie irytuje to w jaki sposob niektorzy do niego podchodza a sa tacy!!!!!!trzeba poprostu wiedziec co sie oglada pzdr:)))i takie tematy sa potrzebne:))))))))))

ocenił(a) film na 6
Funny_Man

Wojtachnio właśnie widzę, że nie jarzysz. Moja wypowiedź to parodia, sarkazm, ironia, karykatura, śmieję się z ludzi, którzy uważają, że Wajda zrobił ten film tylko dla kasy, śmieję się z tych, których wielka krzywda spotkała z powodu przymusowej wizyty w kinie z wycieczką szkolną. Zapoznaj się c całym tematem i wszystkimi postami a dopiero potem się produkuj.

_Pablos_

Drogi "demagodu-amatorze"
Ten film służy obronie prawdy, naszej narodowej prawdy i tragedii zarazem. Sztuka w naszej sytuacji politycznej i geopolitycznej w kontekście dziejących się wydarzeń to jedyna możliwa droga manifestacji naszego stanowiska. Zarzut komercyjnej produkcji może wysnuć tylko osoba która nie rozumie, że nagłośnienie problemu tragedii Katyńskiej to nasz racja stanu.
Myślałeś że "Katyń" to będzie film niszowy, dla wybranych, niskobudżetowy? Po co?
A teraz osobiście do Ciebie chłopcze. Nie przykładałeś się na historii a szkoda. Niestety w Twoja demagogię szanowny mitomanie kilka osób uwierzy co nie ukrywam że mnie niepokoi, a do tego piszesz bzdury o "zagrożeniu zdrowia publicznego" - kto Ci takie mądre słowa podpowiedział - LPR? To twoje poglądy są zagrożeniem i skandalem. Zresztą nie wiem czy jesteś świadomy ale korzystasz z "produktu imperialistycznej gospodarki zachodniej" tj. internetu.
Jak zazdrościsz Panu Andrzejowi, że go stać na drinki to otwórz swój zasklepiony umysł i weź się do nauki, przeczytaj jakąś wartościową książkę lub chociaż artykuł, a jak już się do-edukujesz to weź się do roboty, a wtedy Ciebie też będzie stać. Tylko nie zabieraj się za kinematografię bo nie wróżę Ci sukcesu.
Historyk

ocenił(a) film na 6
dalberg

dalberg drogi dalbergu, wystarczy spojrzeć na posta widniejącego nad twoim postem i zrozumiesz swój błąd. Ilu jeszcze się nabierze? Ilu jeszcze nie czyta uwaznie tematów? :p
No to sobie zgotowałem los wyrzutka, trudno jakoś przetrwam :]

_Pablos_

A propos
Gdybyś chciał uzupełnić wiadomość o informację "Czy czytałem poprzednie posty?" to odpowiedź brzmi: "tak czytałem". Ironia jednak jest sztuka, której Ty nie posiadasz. Wiec nie dziw się ostrej krytyce i nie pisz głupot, gdy wypowiadasz się w tak delikatnej sprawie. Internet to nie jest zabawka dla skandalistów i oszołomów.
Historyk

ocenił(a) film na 6
dalberg

"Internet to nie jest zabawka"

A niby co to jest?
Skopro czytałeś posty to tym bardziej się dziwię twojej postawie. Wyluzuj i nie tocz piany z pyska. Nie pisałem tego poważnie.

_Pablos_

Cytuj mnie do końca proszę : "Internet to nie jest zabawka dla oszołomów i skandalistów" skoro jak piszesz powyżej "zgotowałeś sobie los wyrzutka" to zakończ swoją retorykę, nie prowokuj kolejnych postów i nie wymagaj od ludzi pobłażliwości dla nieudolnej ironii w twoim wykonaniu dotyczącej tak delikatnego problemu. Dyskusję można i należało wywołać w innej formie.

ocenił(a) film na 6
dalberg

No właśnie, jesteś koronnym przykładem tego jaki ten temat jest delikatny, prowokujesz mnie, chociaż nie wiem dlaczego, zachwujesz się jak jakaś obrażona dziewczynka. Dyskusje były już wywoływane w róznych formach, a ten temat nie miał w zamierzeniu wywołać poważnej dyskusji bo takich dyskusji było już wiele w innych tematach. Niestety gdy tylko ktoś rzuci ochłap w postaci takiego tematu to od razu rzucają się pieski, których jedyną pasją jest kłutnia i nawet nie widza, że to temat - żart :]
Jak się coś tobie nie podoba to zgłoś temat do usunięcia a jak nie to nie rób z siebie naczelnego - zbulwersowanego.

ocenił(a) film na 6
dalberg

a propos, ironia w mojej wypowiedzi jest widoczna ale zamaskowana i żadną sztuką nie jest ani w moim wykonaniu ani w wykonaniu kogokolwiek innego.

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

Ja sie tylko od tamtego kolegi dowiedziałem, że "Dziennik", "Rzeczpospolita", "Wprost" dowiedziałem, ze są obiektywni. Redaktorzy z gazet, którzy mają kompleksy na punkcie tak wybitnych opozycjonistów jak Wałęsa, Michnik, Geremek czy Kuroń - są śmieszni, a nie obiektywni. Do grupy tych wybitnych opozycjonistów zalicza się również Wajda.
Stąd ataki na niego.
Prawica nigdy nie wybaczy tego Wajdzie, że było za mało krwi. Nie wybaczy tego, że wplótł motyw "dobrego Rosjanina". Chcieli filmem jeszcze bardziej pogorszyć stosunki z Rosją, ale Wajda wyraźnie symbolicznie wskazał na Stalina, nie na wszystkich Rosjan - i tego ścierpieć nie mogą tacy ludzie jak Ty. W ramach prawicowego chrzescijanskiego miłosierdzia, pragniecie każdemu dopierdolić, zamiast przebaczyć.

ocenił(a) film na 5
bonaparte

Zrozum wreszcie, że nie czepiam się wszelkiej maści wartości, jaką niesie ten film i nie obchodzi mnie, czy Wajda dba o polepszenie stosunków z Rosją, czy nie (najlepiej dla tych byłoby zresztą, gdyby ten film w ogóle nie powstał, wszak przebaczyć, znaczy zapomnieć na zawsze). Chodzi mi o jego wykonanie, komercyjność i słaby, nieciekawy scenariusz, po prostu patrze nań z perspektywy czysto filmowej.

Czytasz między wierszami, mój drogi. Napisałem, że Dziennik, Rzeczpospolita, Wprost byli obiektywni w ocenie tego filmu, a nie opozycjonistów, którym zawdzięczamy wolność. Bo to Wyborczej można zarzucić subiektywizm (jak pisałem, trudno, żeby patron medialny filmu pisał o nim źle).

Ja wcale nie oczekiwałem od filmu anty-radzieckiego nastawienia. Było mi to obojętne. Ty jednak zastanów się, czego właściwie chcesz: czy tego, żeby Polska nadal pozostawała zależna od Rosjan, a prawda obrazowana pod nich, czy tego, żeby ukazana została cała, najbardziej brutalna prawda.
Czy Amerykanie pytali się o zdanie Niemców, obrazując o nich prawdę historyczną w sposób brutalnie rzeczywisty, choćby w grach komputerowych i filmach?

I co do opozycjonistów: Nikt nie odmawia Wałęsie, Michnikowi, Geremkowi tego, co zrobili dla Polski. Co nie znaczy, że dalej nie mamy patrzyć na ich ręce. I nikt nie wmówi mi, że Wałęsa nie jest prostakiem, bo jest i udowadnia to na każdym kroku. Darzę go sympatią i względnym szacunkiem, ale taka jest bolesna prawda.
A nie zapominaj też o Andrzeju Gwiaździe. To również wielki opozycjonista, który krytycznie wypowiada się o swoich sprzymierzeńcach sprzed lat. Mam co najmniej tyle samo racji popierając go, co Ty popierając Wałęsę.

Nagonka na Kuronia to wymysł LPR.

To mój ostatni wywód na temat polityki, więc daruj sobie kolejne dygresje. Odeprzyj zarzuty, jakie postawiłem Katyniowi lub wracaj na forum Onetu, Gazety, czy skąd tam przyszedłeś, i tam pisz o polityce.
Powodów do kłótni tutaj dostatek.

_Pablos_

Tytułem wstępu. pablos85 - wiem, że są ludzie, w tym i ty, którzy stoją za LPR i Giertychem. Oczywiście szanujemy ich.

Ja rozumiem, że każdy ma prawo do własnego zdania ale to co ty napisałeś... Nie wiadomo czy się śmiać czy się płakać, jak to kiedyś ktoś ujął. Wysoce nieprawdopodobnym jest przypuszczenie, że ktokolwiek z nas tu zgromadzonych, ba, pokusiłbym się o stwierdzenie "żaden z Polaków", nie podjąłby się zbijania kasy na takiej tragedii. Tym bardziej Wajda. Może gdybyś stracił ojca w tak bezsensowny sposób to chciałbyś zbijać na nim i jego przyjaciołach, jak i przecież na 22 tysiącach innych polskich (i nie tylko) oficerach, kasę. Wtedy bym ci pogratulował postawy. Jednak Wajda jest już w takim wieku, że na pewno lepiej zna życie niż ty i przeżył to, czego ty już nie przeżyjesz na pewno.

Jestem świeżo po seansie. Dla mnie bynajmniej film jest dobry. Na pewno nie pozostawia nikogo obojętnym, zwłaszcza ostatnie sceny, które pokazują bez żadnej cenzury czy ograniczeń bestialstwo mordu. Fakt, parę scen i wątków bym wolał rozszerzyć lub skrócić, albo wywalić z filmu, ale nie psują całości w widoczny sposób. To przejmujący dramat. Jest to może dla niektórych tylko ekranizacja tego, co i tak doskonale wiemy (choć nie wszyscy niestety). Dla mnie jest to kolejny przekaz. Tak jak źródła pisane przekazują fakt o tej zbrodni, tak teraz dojdzie film.

Nie jest dobrym pomysłem wrzucanie młodzieży do kina, ale to nie jest przestępstwo. Zaskakują mnie postawy ludzi, zapewne z dyskotekowej kultury tekno, którzy nie mają pojęcia co to Katyń, ale jeśli chcą pozostać w tej niewiedzy to nie narzucałbym im oglądania.

A dla ciebie pablos85 - zastanów się czasem dwa razy zanim coś napiszesz i weź pod uwagę każdy aspekt opisywanego tematu, bo nie sądzę, żeby Wajda się ucieszył widząc twój beznadziejny komentarz. Myślę, że nie byłby zły czy obrażony, a zdziwiony, że takie bzdury wygadujesz na film, który uważasz za maszynkę do zbijania kasy a nie jako swego rodzaju hołd żołnierzom.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
cyberiwan

Cyberiwan rozpisałeś się i nie potrzebnie. Jak przeczytasz wszystkie posty to zrozumiesz.

użytkownik usunięty
_Pablos_

Dobrze ci idzie, z twoim "ironicznym" tematem. HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHHAHAHHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH

ocenił(a) film na 3

Ironia wielką sztuką jest. ;)

ocenił(a) film na 6

No pewnie, że dobrze idzie. Zobacz jaki ten teamt popularny jest :]

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Moim zdaniem ten film jako jeden z dosłownie kilku urzeczywistnił mi zbrodnię jaka dokonała się w tamtych czasach. Wiedziałam, że mordowano ludzi ale żadne muzeum, żaden inny film dokumętalny nie dały mi tylu
emocji i uczuć na raz. Jest to moim zdaniem mistrzowskie ujęcie tematu! Ukazało mi ono życie moich przodków, dziadków, pradziatków, tylko że wcześniej nie zdawałam sobie sprawy z całego okropieństwa świata okupacji! Za ten film mogę jedynie panu Wajdzie podziękować, bo nareszcie otworzył mi oczy!

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

ODPOWIEDŹ !!!!!! PRZECZYTAJ !!!!!
Na pewno masz trochę racji. W końcu powiedz mi który twórca kręcąc film nie liczy na zwrot kosztów z jego produkcji. A im większy zwrot tym lepiej, wiadomo... Chyba nie powiesz mi, że słynny S.Spielberg kręcąć np. LISTĘ SCHINDLERA czy AMISTAD nie liczył na to, że dzięki tłu historycznemu zarobi więcej kasy. Ale podobnie, jak Spielbergowi nie tylko o to chodzi tak i Wajdzie. Po za tym nie wiem czy wiesz ale ojciec A.Wajdy najprawdopodobniej zginął w Katyniu, a sam film został dedykowany "Rodzicom" o czym mówi napis początkowy. Oczywiście, pewnie Wajda zdawał sobie doskonale sprawę, ze na tego typu film odrazu zlecą się do kin całe szkoły gimnazjalne/licealne i mnóstwo osób prywatnych, ale zauważ, że Wajda często kręci filmy historyczne tudzież z tłem politycznym. Warto też dodać, że Wajda planował nakręcenie tego filmu już od dawna (z powodu śmierci jego ojca własnie...) jeśli jednak orientujesz się choć trochę w historii Polski, będziesz wiedział, że nie za bardzo mógł... A to, że nie warto iść na KATYŃ to oczywiście tez nieprawda, bo warto. Nie jest to arcydzieło, nie jest to obraz na poziomie LISTY SCHINDLERA, ale jest to obraz niewątpliwie ważny. Prawdziwy. Jest bardzo dobrze zrobiony, w formie dokumentu niemalże i caął rzecz jest bardzo ciekawie opowiedziania od strony...rodzin zabitych, a pod koniec od strony dzienników z zapiskami zabitego żołnierza. Bardzo ciekawy zbaieg. Oczywiście, można dopatrzyć sie wielu błedów (za dużo wątków przez co nie możemy się skupić za bardzo i przejąc jednym, lekko wolna akcja miejscami, jednostajna choć rewelacyjna, klimatyczna ścieżka dźwiękowa itp... aktorstwo tez nie zawsze stoi na najwyższym poziomie...). Na pewno jednak na film ten warto iść. I nawet jeśli jest to jedynie komercyjna kicha, w co niw wierze do konća to warto. Bo jest to film ważny, prawdziwy i ogólnie..solidna filmowa robota. 7,5/10, a że się połowek nie da daje 8/10. Polecam. Warto.
Proszę Cię o odpowiedż!!!!!!!!

ocenił(a) film na 6
davemaster

Ale kto ma odpowiedzieć? Jeśli ja to zgadzam się z tobą w 100% oprócz słów dotyczących samego filmu bo go po prostu nie oglądałem i nie mogę się do nich ustosunkować.

użytkownik usunięty
_Pablos_

Co do zbicia pieniędzy, ok. Zgadzam się. To jest jego zawód. Ale moim zdaniem film był bardzo dobry. I fakt, wydarzenie historyczne, ze niby nie wolno zarabiać pieniędzy na na tak wielkiej tragedii. Jednak jest wiele takich osób, do których ogrom tego przestępstwa dotrze dopiero po obejrzeniu filmu. Które nie usiądą i nie będą czytać książek na ten temat, a do kina na film, owszem pójdą. Osobiście widziałam wiele osób płaczących. Bo to nie była historia love story rodziny, w której mąż/ojciec zginął w jakiejśtam wojnie. Była ukazana masowośc mordów, bezczeszczenie ciał, obłuda i to, ze zabijali własnie inteligencje, osoby "wysoko postawione". W moim przekonaniu to jeden z lepszych filmów polskich, bardzo podobało mi się zakończenie. Czarne tło z odpowiednią muzyką i w całkowitej ciszy puszczone napisy.

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

tak ty.... a to ze to temat-sarkazm [niezły nawet!] to wiem, ale ze podjąłes przy okazji wazny temat chciałem powiedziec co o tym mysle.... a film warto zobaczyc chociazby zeby sobie wyrobic opinie na temat jednego z glosniejszych filmow polskich ost. lat.....

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Hmmm...widzę tutaj zacietą wymianę poglądów. Osobiście uważam, że "Katyń" to wspaniały film, bo bardzo lubie Andrzeja Wajdę. Jest świetnym reżyserem. I wcale nie uważam że to skanadal. Uważam że on nie żeruje na tragedii kilkunastu tysięcy zamordowanych polskich oficerów, ale pokazuje prawde. Ciebie interesuje tylko zysk finansowy, ile Wajda zgarnie za film. To jest głupie. Robi świetne filmy i dostaje za to pieniądze chyba to normalne....bo wykonuje swoją prace... Napisałeś

"Nasza biedna młodzież jest przecież uczulona na historię Polski, na polską literaturę więc jak można było dopuścić do takiego zagrożenia zdrowia publicznego? Trzeba będzie zwiększyć produkcję leków alergicznych co spowoduje zapaść polskiej gospodarki "

Powiem tak...to co napisałeś tutaj to jest po prostu głupie i żenujące.....Aż się mi chce płakać...jak czytam te Twoje dyrdymały. A jeszcze coś uczniów się nie zmusza...bo sama jestem uczennicą..i na film poszłam z wielka chęcią..Jeśli nie chcą iść nie muszą...to nie jest ich obowiązek..

ocenił(a) film na 6
joannaviktorka

joannaviktorka zapewniam Cię, że gdybym był jeszcze uczniem to również z chęcią poszedłbym na ten film. Jakbyś się postarała to zauwazyłabyś sarkazm w mojej wypowiedzi, że jest to żart. Ale nie, ty wolisz komuś najpierw pojechać. Z resztą ja też czasami lubie komuś pojechać :]

_Pablos_

Na twoim miejscu pablos85 zastanowiłabym się na twoją wypowiedzią,ponieważ nie masz pojęcia o czym piszesz.Wajda żeruje na tragedii? W takim osoba która wyrabia nagrobki także na niej żeruje? A może lepiej żeby, wszystkie filmy o II wojnie światowej nie powinny powstać.A o zbrodni w Katyniu najlepiej zapomnieć? żal mi twojego podejścia do sprawy

ConquerorMetal

Na twoim miejscu pablos85 zastanowiłabym się na twoją wypowiedzią,ponieważ nie masz pojęcia o czym piszesz.Wajda żeruje na tragedii? W takim osoba która wyrabia nagrobki także żeruje na ludzkiej tragedii ? A może lepiej żeby, wszystkie filmy o II wojnie światowej nie powstały? A o zbrodni w Katyniu najlepiej zapomnieć? żal mi twojego podejścia do sprawy

ocenił(a) film na 6
ConquerorMetal

Ludzie! W ogole nie czytacie odpowiedzi i powtarzacie sie niemiłosiernie.

I kłania sie jeszcze czytanie ze zrozumieniem. Czy nie widać, ze pablo przejaskrawia myslenie niektórych osób?

Żal mi Twojej polonistki. Nie nauczyła Cie czytac.

ocenił(a) film na 4
_Pablos_

Pablos, a wiesz, że w tym co piszesz jest sporo prawdy ?

ocenił(a) film na 6
Uzi

W temacie, który rozpocząłem jest bardzo niewiele prawdy poza tym, że Wajda sporo zarobi na tym filmie oraz to, że pewna część młodzieży jest uczulona na wiedzę, historię Polski i na polską literaturę.
Dlatego wkurza mnie to, że tak niektórzy narzekają na to, że zmusza się ich na seans "Katynia".

ocenił(a) film na 4
_Pablos_

W sumie moje zdanie na temat tego filmu jest takie: ~6/10. Także nie wiadomo po której stronie się opowiedzieć..
Chociaż wg mnie film momentami nienajgorszy, to jako całokształt prezentuje się miernie. Momentami był wręcz sztuczny.. fabuła zbyt wielo-wątkowa, brak jakiegoś konkretnego punktu kulminacyjnego. Ten film ogląda się bardziej jak telenowelę, a miał to być przecież film traktujący poważnie o wojnie (Katyniu). I jeszcze ta obsada..
Jedno jest pewne: ten film to nastawiony na zyski "gniot"..

ocenił(a) film na 6
Uzi

Właściwie to tu nie chodzi o to czy film był dobry czy nie, ale o to czy Wajda zabierając się do kręcenia "Katynia" myślał tylko o pieniądzach i czy zapędzanie szkół do kina jest czymś niewłaściwym. Tu chodzi o to czy w ogóle dobrze się stało, że ten film powstał i czy to Wajda powinien go realizować.

ocenił(a) film na 4
_Pablos_

czy Wajda zabierając się do kręcenia "Katynia" myślał tylko o pieniądzach ?

Myślę, że nie tylko. Na pewno nie tylko. Ale kasa zdaje się być prawie kluczowa we wszystkich współczesnych filmach, tak więc jest też w przypadku katynia. Przykładem niech będzie obsada.

czy zapędzanie szkół do kina jest czymś niewłaściwym ?

Uważam, że jest na miejscu, aczkolwiek jest to na pewno nie sprawiedliwe dla konkurentów w branży, że Wajda trzepie kasę na wycieczkach szkolnych (za, które płacą wszyscy obywatele, nawet Ci co film ich g*wno obchodzi) ...

czy w ogóle dobrze się stało, że ten film powstał ?

Tak.

czy to Wajda powinien go realizować ?

Nie koniecznie ;]