Kamera - tragiczna
Aktorzy - tragiczni
Muzyka - pominę bo w ogóle jej nie zauważyłem
Fabuła - tragiczna - cały czas w negatywnym znaczeniu tego słowa...
Montaż - śmiech...
Klimat - jaki klimat? Film nakręcony w konwencji bez konwencji...
Żeby nie było... jedna scena była przyzwoita i względnie ciekawa. Chodzi mi
o wydawanie pozwolenia na egzekucje wyższych oficerów i ich 'mechaniczne'
zabijanie. Reszta to po prostu jakaś pomyłka...
Ps
Ciekaw jestem dlaczego Wajda nakręcił anty rosyjski film skoro sam był
komuchem... Odpowiedz jest prosta. Wykorzystał właściwy czas by w łatwy
sposób zgarnąć kupę szmalu...
To dlatego w całym jego filmie jest tylko jeden LUDZKI Rosjanin? I jeszcze jedno. A co miał powiedzieć, że należy nienawidzić Rosjan? Tak wprost nie mówią nawet współcześni politycy będący np. antysemitami.
Ps
Ta modlitwa miała pokazać jak bardzo Polacy są 'lepsi' od Rosjan.
Oczywiście nie zarzucam Wajdzie, że jest anty rosyjski. On tylko wykorzystał fakt nienawiści większości Polaków do Rosjan.
Dwa i pół dobrego Rosjanina zazwyczaj wystarcza. Jednak czasami są z tym problemy (to jest z odbiorem przez widza) dlatego należy zwiększyć liczbę o kolejnych dwóch i pół. W ten sposób uzyskujemy solidną i pewną liczbę 5 dobrych Rosjan. Jest do fundament na, którym można nakręcić bardzo dobry film pozbawiony pretekstów do uprzedzeń...
Aha... Ciekawe, bo myślałem że zależ to od długości filmu (1 dobry Ruski na 15 min), tudziez od ilości Rosjan nieludzkich (1 ludzki neutralizuje 3,5 złego)... A poważnie - ja tej antyrosyjskości nie widzę. Rosjanie nie są przedstawieni jako potwory czy sadyści. Ot, po prostu żołnierze, którzy "tylko wykonują rozkazy"... A ponadto ten dobry Rosjanin, wspomniany przez ciebie, dodany chyba z myślą o tym by odpierac zarzuty o antyrosyjskość. Wydaje mi sie że jakby Wajda chciał by film był antyrosyjski, toby pokazał chociażby roztrzeliwanie cywili, albo gwałt dokonywany przez radzieckiego żołnierza. A tak... jak mówilem, nie widzę tej antyrosysjkosci.
Jak już powiedziałem, Wajda wykorzystał odpowiedni moment i nienawiść większości Polaków do Rosjan. Nakręcił taniego i tandetnego gniota... i zdecydowana większość to łyknęła. No cóż...
Katyń nie jest tyle antyrosyjski co po prostu wykorzystuje wstręt polaków do Rosjan. Oglądając ten film miało się wrażenie, jakoby naziści byli bardziej znośni niż komuniści... co jest po prostu śmieszne.
Ps
Nie mówię tutaj o Wermachcie - bo tam byli zwykli normalni ludzie. O ile normalnym można nazwać żołnierza, którego pracą jest zabijanie innych żołnierzy - ludzi.
Janku... muszę powiedzieć, że pierwszy raz się z tobą zgadzam. :D
PS
Chodzi o główny post, bo nie czytałem całego tematu.
Ogarnij się człowieku!!! Wyjdź na dwór się przewietrzyc bo piszesz same farmazony.
Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia to powiedz to. W przeciwnym razie
siedź cicho.
Całkowicie się mylisz. Dlatego spróbuję rozwiać tą gęstą mgłę złudzeń owijającą twój umysł.
Po pierwsze to co mam do powiedzenia jest ekstremalnie ciekawe. A po drugie, wcale nie sapię tylko wystukuję na klawiaturze literki, które tworzą wyrazy i zdania, czyli podstawę tekstu - tutaj wypowiedzi.
Kolejny znawca do spraw lustracji:D:D Skąd masz takie źródła?Od ruskich na bazarze kupiłeś?
Serio powinni wprowadzić ograniczenie wiekowe na tym forum...Teraz każdy może napisać jakiś gniot za klawiatura i zgrywać wielkiego znawcę...Wystarczy popatrzeć jak oceniasz filmy: Kevin sam w domu, Charlie i fabryka czekolady to filmy które zdecydowanie są arcydziełami 10 jak nic...a Katyń? 1/10 Wajda zrobił ten film,żeby udowodnić jaki wspaniały jest komunizm,ch.. tam,że komuniści zabili mu ojca...
Całkowicie się z tym zgadzam. Na forach ‘powinny’ być ograniczenia wiekowe a nawet intelektualne. Czyli dzieci przed 15 rokiem życia powinny mieć ‘swoje’ fora. Tak samo ma się sprawa z ludźmi mającymi problem z myśleniem.
Skąd mam źródła odnośnie Wajdy, który zachowywał się jak chorągiewka na wietrze? Chociażby od mojej matki, która robi doktorat (temat – życie pewnego artysty – nie będę tutaj podawał szczegółów) z historii sztuki. Jak łatwo się domyśleć moja matka ‘kilka razy’ zwróciła uwagę na postępowanie Pana Wajdy, który swoim zachowaniem potwierdzał 'oddanie' komunistycznemu reżimowi.
Jest również zwykły fakt, jak niesamowicie wiele propagandy komunistycznej było w jego filmach.
I tak na koniec. Mi to całkowicie wisi, że Wajda był komuchem (co można zauważyć czytając moje wypowiedzi) i to czy ma on socjalistyczno-lewicowe, czy prawicowo-nacjonalistyczno-socjalistyczne, poglądy. Mi to naprawdę wisi. Ale jeśli ktoś kręci dziadowski film, to po prostu stwierdzam fakt.
Teraz odnośnie moich ocen. Tak jak już wielokrotnie mówiłem moje oceny nie mają nic wspólnego z film webowymi opisami (przy tych ocenach). I tak na przykład, 10 stawiam filmowi, przy którym miałem niesamowitą frajdę z oglądania. 9 – stawiam wtedy kiedy było kilka potyczek. 8 – wtedy gdy film znakomicie się oglądało ale miał kilka poważnych minusów (np. błędy w fabule, jakiś aktor/aktorka nie potrafiła wczuć się w rolę itd.). 7 stawiam filmom względnie przeciętnym, które miały kilka bardzo fajnych scen. Oceny od 6 do 1 zarezerwowane są dla bardzo słabych filmów, których nie warto oglądać. Jak widać nie ma dla mnie różnicy czy ocena wynosi 6 czy 2 bo i tak film jest do bani.
"Na forach ‘powinny’ być ograniczenia >wiekowe a nawet intelektualne<."
No co ty, chcesz sam siebie wyeliminować ze społeczeństwa fw?
Gdyby było takie ograniczenie to nie było by tego tematu.
A moim zdaniem:
Kamera - dobra
Aktorzy - całkiem wporządku
Muzyka - bardzo dobra
Fabuła - dobra (zawiła co może przeszkadzać widzowi z innego kraju)
Montaż - dobry
Klimat - obecny ,silny ,mroczny
Poza tym to nie ma być arcydzieło tylko film uświadamiający Polaków (a mimo wszystko został nominowany do oscara).
klimat silny i MROCZNY? XD no sorry ale tego to ja już naprawdę nie mogę zrozumieć... eee... MROCZNY???
montaż jest tragiczny! aktorzy są jak drewno! prowadzenie kamery masakryczne! fabuła wiadomo, że dobra ciekawa i dramatyczna, bo napisana przez życie... jedyne co w tym filmie dobre to kilka pojedynczych bardzo krótkich scen wyjątków i muzyka, która daje radę...
film uświadamiający Polaków? To musisz obejrzeć takie g, żeby wiedzieć jak straszne rzeczy działy się w Katyniu? o.o Nie mam więcej pytań...
"zgadzam się Wajda jest tak samo beznadziejnym człowiekiem jak reżyserem. "
hahaha, nie mam pytań do tego stwierdzenia. A no sory, wychowałaś się z nim na jednym podwórku, znasz go dobrze więc mogłaś sobie pozwolić na to stwierdzenie. Podejdę do tego z Twojej perspektywy, nie znam Ciebie, ale stwierdzam, że jesteś żałosna :-) cześć
czytaj ze zrozumieniem dziecko ;) polecam. Napisałam, że to oczywiście moje zdanie, mam swoje powody, żeby tak twierdzić. Oczywiście nie znam go tak dobrze, że z podwórka czy coś, ale na jaw wyszły pewne przede wszystkim fakty o przeszłości z jego działań i teraźniejszych w związku z naszą dzisiejszą polityką... uważam go w związku z tym za kiepskiego człowieka, lekko mówią. Oczywiście mogę się mylić, moze to wszystko co on wyprawia(ł) to tylko dla rozgłosu, a naprawdę jest cudownym facetem (:D) i napisałam przecież że to tylko moje zdanie. Więc wyluzuj skarbie, złość piękności szkodzi. Tak samo mogę ci powiedzieć, że na pewno nie lubisz Hitlera. Matko jedyna jak możesz przecież go nawet na oczy nie widziałeś?! Oczywiście przykład dałam strasznego potwora, ale chyba tak najwyraźniej widać o co mi chodzi. Mamy prawo do minimalnej oceny ludzi po tym jak postępują.
Podsumowując, uważam że człowiek który wyprawia to co teraz i przede wszystkim to co kiedyś nie jest dobry i już. wiadomo, że istnieje szansa, że mogę się mylić.
A ty kolego naucz się innego słowa niż żałosna. Po szkole wypada, naprawdę...