Absolutnie jeden z najlepszcyh filmów jakie widziałem, jeden z moich 5 ulubionych choć szkoda, że troche niedoceniony.
Plusy:
+ scenariusz
+ muzyka
+ klimat
+ gra aktorska!
+ ... Gary Oldman!!! (cos wiecej niz tylko aktorstwo)
+ francuski wkład w film (jestem zwolennikiem francuskiego kina)
+ dobre zakończenie
minusy:
- brak , przynajmniej moim zdaniem.
Pozdrawiam
//choć szkoda, że troche niedoceniony//
Biorąc pod uwagę ranking to powiedziałbym, że jednak przeceniony.
""Biorąc pod uwagę ranking to powiedziałbym, że jednak przeceniony."".
Moim zdaniem ranking filmweb nie jest wyrocznią, i nawet wysokie miejsce w rankingu nie oznacza że film jest doceniony. Z drugiej strony nie uważam też,że Luc Besson i reszta twórców filmu płakali w poduszkę za to że nie otrzymali ze ten film żadnej nagrody, jednakże patrząc na to że Oscary w katergorii najlepszy film zgarniają produkcje typu 'Gladiator' wydaje mi sie że jakaś statuetka należała sie 'Leonowi'.
Miałem zatem na mysli że niedoceniono filmu na ważnych galach i rozdaniach nagród.
pozdrawiam
Cóż, jeśli chodzi o nagrody to rzeczywiście z tym Leon stoi kiepsko. Nawet francuzi go olali. 7 nominacji do Cezara i ani jednej statuetki. Jednak Cezarów bym się tu nie czepiał. Ta akademia ma łeb na karku. W zeszłym roku olali trzy najgłośniejsze francuskie produkcje(Motyl i Skafander, Niczego nie żałuję oraz Persepolis) na rzecz filmu "Tajemnica ziarna" o którym mało kto słyszał. Widać, że zależy im na sztuce, a nie na komercji. Tak czy inaczej, o ile organizacje przyznające nagrody niedoceniły Leona(chociaż moim zdaniem dostał dokładnie to na co załugiwał) to szeroka widownia wychwala go pod niebiosa. Bardziej wykształceni ludzie, owszem, mówią, że to dobry film, ale jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby jakiś profesor filmoznawstwa nazwał go najwybitniejszym filmem w dziejach(co uczyniło kilku internautów, nie widząc w tym nic dziwnego).
podpisuje się..oglądałam wiele razy i chyba nigdy mi się nie znudzi..niesamowity klimat!na palcach jednej reki mogę doliczyć się filmów którym gotowa jestem dać 10
Jeśli ktoś skreśla ten film to dla mnie jest co najmniej nie powazny. Zgadzam sie Oldmam fantastycznie zagrał. Muzyka doskonała,zaprzyjażnienie się zawodowego zabójcy z dzieckim pomysł genialny, pokazuje ludzkie uczucia jakie w nim drzemały. Zakończenie zaskakujące chciałoby się rzec majser sztyk,zupelnie nie przewidywalne. Doskonale kino. polecam.
faky nie wiele takich filmów jest którym warto poswiecic czas.
Oglądałam dziś po raz n-ty i znów się poryczałam na końcówce...
Przy "Shape of My Heart" Sting'a to już zupełnie pękam...
10/10
niesamowity film, żałuje,że dopiero teraz go obejrzałem.
Jak wzruszająca może być historia zabójcy na zlecenie.
To największy film jaki widziałem.
Tak zgadzam się ze wszystkimi którzy uważają ten film za rewelacyjny.Rola Jean Reno i Gary Oldman oraz Natalie Portman zostały odegrane mistrzowsko jednego nie pojmuję dlaczego Jean Reno nie dostał oscara za role Leona?!!!
racja film jest rewelacyjny, praktycznie brak w nim wad, no i szkoda, że nie zebrał żadnych nagród Reno i Oldman, majstersztyk :)
bardzo chętnie wracam do tego filmu i jest jednym z moich ulubionych.
Widzę, że nie tylko ja mam łzy w oczach na końcówce, dobrze, że nie jestem jedyny:) jednak jeśli chodzi o ranking filmweb, troszkę za wysoko:) o jakieś 10-20 pozycji. No ale jak już ktoś wspomniał, to nie jest wyrocznia :)
pozdrawiam
Genialny, boski, rewelacyjny i karygodnie niedoceniony( nie zwracam uwagi na ranking FW bo on jest żartem, mimo tego, że Leon jest wysoko ). W każdym razie jest to mój zdecydowanie ulubiony film widziałem go co najmniej 20 razy i za każdym razem jest tak jakbym go oglądał pierwszy raz. A Gary Oldman po prostu przeszedł samego siebie i to, że nie dostał nawet nominacji do Oscara ( czy do k*rwy nędzy jakiejkolwiek innej ważnej nagrody chociażby Globa ) za tą rolę, jest dla mnie jedną z większych zbrodni XX wieku.