8 miejsce w TOP100??? To co najmniej o 5 za mało, nie sądzicie? Dla mnie absolutne arcydzieło i drugi mój ulubiony film. Ocena 10/10 zapraszam na mojego bloga.
Właśnie, dla ciebie arcydzieło i ulubiony film a dla innych użytkowników może nie :) Dla mnie max dla Leona to 8/10, gra aktorska dobra i fabuła nic po za tym.
Mało ci że ten film zajmuje 8 miejsce(obecnie9), dla mnie jest zwykłym dobrym filmem.
Skoro tyle osób go ceni to ok to jest ranking popularności,ale żeby wyskakiwać z taką herezją!
Jak dla mnie to o 50 za dużo. To bardzo dobry film, ale, niestety, jest wiele lepszych, które bardziej by na te miejsca zasługiwały.
dstom, a co zasługuje na miejsce Leona. Tylko nie mów, że "Ed, Edd i Eddy, bo się ośmieszysz. W ogóle to co ty robisz na forum "Leona". Ty nie umiesz go docenić, bo masz za niske IQ. Zresztą, czego ja wymagam...
Myślę, że nie ma się co oburzać. Top100, jak wiadomo (chociaż według założenia powinno być inaczej) wcale nie jest listą najlepszych filmów kina światowego. Lud wybiera to, co chce - to, co zna i lubi. Czyli, patrząc na Top10, można zorientować się w gustach internautów. Dlatego uważam za głupotę głosowanie tak, żeby jakiś film spadł lub poszedł wyżej... Oceniajmy, jak czujemy, zobaczmy, co z tego wyniknie. Jeśli kiedyś zobaczymy w Top10 np. Miley Cyrus albo innych Jonasów - po prostu, okaże się, że w naszym społeczeństwie dominują idioci. Jakby ten "top" nie wyglądał, i tak nie wszyscy będą zadowoleni. A Leon jest filmem bardzo dobrym - jednym z moich ulubionych, chociaż zdaję sobie sprawę, że sporo filmów przede mną, a ten wcale nie jest najlepszym, jaki nakręcono...
Po prostu, nie trujmy się rankingiem. Każdy z nas ma swoje własne top. To filmwebowe jest po prostu sumą wszystkich naszych. A skoro ludzie uważają, że "Leon" na to miejsce zasługuję, po prostu świadczy o popularności filmu. O niczym więcej, niestety.
Fakt. Zajmijmy się swojimi ulubionymi filmami. Niektórzy na filmwebie to prowokatorzy i oni dają wybitnym filmom 1/10, a gniotom 10/10.
zgadzam sie z Tobą w 100%.. xD Każdy z Nas lubi rózne gatunki filmowe.. Dla niektórych "Leon Zawodowiec" moze być arcydziełem a dla niektórych "camp Rock", badz inne badziewie np. Hannah Montana". Ja osobiście nie wyobrażam sobie, że taki typ filmu gosci w 100 nejlepszych filmach. Osobiscie uwazam ze filmem godnym obejrzenia i podziwu jest "Pianista", bądz wspomniany "Leon Zawodowiec". Polecam również film "Zielona Mila". pozdrawiam xD
Wiele genialnych filmów (Donnie Darko, Sin City, Piękny umysł, Pełny magazynek) ma miejsca poza pierwszą pięćdziesiątką, więc "Leon" i tak dobrze trafił. Jest to film o wyjątkowo prostej fabule, więc nawet dzieci nie znające się jeszcze na dobrym kinie potrafią znaleźć w nim coś dla siebie oceniając go wysoko. Filmy które wymieniłem, są obsypywane przez trolli setkami jedynek, przez co stoją tak nisko. Tak to już jest, i tego nikt nie zmieni - nie ma przecież bariery wiekowej by uczestniczyć w społeczności FilmWebu
"Właśnie, dla ciebie arcydzieło i ulubiony film a dla innych użytkowników może nie :) Dla mnie max dla Leona to 8/10, gra aktorska dobra i fabuła nic po za tym."
Elias, dzieciaku, gdybyś miał choć trochę oleju w głowie wiedział byś że ten film kopie dupę klimatem, a nie fabułą. Zamiast wyzywać, zacznij oglądać kino Disneya - jego produkcje mają "Fajną fabułę"
Co może kogoś zdziwić, ale pierwszy raz oglądałam film przed 9-tym rokiem życia :D I cóż, film mnie bardzo poruszył, później jeszcze wiele razy do niego wracałam. Dlatego proszę nie ubliżajcie osobom młodszym, bo wiek nie jest wyznacznikiem ilorazu inteligencji, czy wrażliwości i nie ma wpływu na nasz gust.
PS. Byłam chora, nikogo w domu, a LZ leżał na wierzchu sterty kaset wideo... ;P
Wstyd postawić takie filmidła jak Sin City i Donnie Darko obok Pełnego Magazynku.
Dla mnie również to arcydzieło, zdecydowanie mój ulubiony film. Owszem, powinien być oceniony wyżej ale nie zapominajmy jakiego typu to ranking. Oceniają użytkownicy tego portalu a poza tym pewnie część osób nie obrażając nikogo głosuje na jakieś durnowate ale wielce komercyjne filmy niż na kawałek porządnego kina.
a co wedlug ciebie jest na 1? arcydzielo typu hsm czy inne hannah montany? leon to cudowny film i w pelni zasluguje na swoja pozycje, a nawet powinien znalezc sie wyzej.
Ja pierdole uważasz, że obraziłem twój ulubiony film i jesteś tak głupia, że od razu musisz mi pojechać, co prawda poziom jaki reprezentujesz tylko mnie rozśmieszył, ale to chyba miało w założeniach mnie obrazić.
Bardzo sie ciesze ze dostarczyłam ci rozrywki. Nie mam w zwyczaju obrazac ludzi na forach, wyrazilam swoje zdanie i zadalam ci pytanie ale jak widac to przeroslo twoje mozliwosci. Mam prawo bronic swojego ulubionego filmu, choc wcale nie napisalam ze nim jest, ale brawo ze sie domysliles. Moze i jestem glupia, ale akurat ty nie powinienes tego oceniac. Dziwie sie tylko ze uwazasz taki post za obrazliwy, no ale coz..
Leon to bardzo dobry film, ale nazwać go rewelacyjnym to żart. Jest znacznie więcej innych filmów, klasyków których nie ma w top500, a większość nie ma nawet 1000 głosów.
Tak bo uważasz, że jak rzekomo nie podoba mi się Leon zawodowiec (który ma u mnie ocenę 8 więc chyba jednak mi się podoba) to od razu muszę lubić jakieś hsmy czy hanny montany chociaż nawet nie wiem co to jest to pierwsze. A jak chcesz co uważam za arcydzieła to proszę bardzo już Ci podaje tytuły "Siódma Pieczęć", "Dr Strangelove", "Sanatorium pod klepsydrą", "Aleksander Newski", "Sahara", "Dwunastu Gniewnych ludzi" i "Good Morning, Vietnam".
Hmmm, tak.
//B_janek: dstom, a co zasługuje na miejsce Leona. Tylko nie mów, że "Ed, Edd i Eddy, bo się ośmieszysz. W ogóle to co ty robisz na forum "Leona". Ty nie umiesz go docenić, bo masz za niske IQ. Zresztą, czego ja wymagam...//
Po pierwsze: nie dstom tylko dsOTm, co jest skrótem od Dark Side Of The Moon. Wiem, że bycie fanem Pink Floyd, nic tu nie znaczy, ale może to pomoże zapamiętać mój nick. Po drugie: "Ed, Edd i Eddy" to ciekawy przykład komedii absurdu, którą osobiście bardzo lubie, stąd moje 8/10. Trudno jednak ocenę serialu animowanego porównywać z oceną filmu. To po prostu trochę inna kategoria. Po trzecie: ten atak na IQ jest żałosny i świadczy jedynie o Twoim braku argumentów.
//B_janek: Fakt. Zajmijmy się swojimi ulubionymi filmami. Niektórzy na filmwebie to prowokatorzy i oni dają wybitnym filmom 1/10, a gniotom 10/10.//
Tak, słusznie, dlatego chciałem przejrzeć Twoje oceny... ale niestety je zablokowałeś. Standard. Są ludzie którzy wstydzą się swoich ocen, albo też nie umieją obronić własnego stanowiska i dlatego ukrywają własne głosy. Ja się nie boję. Podam argumenty do każdej oceny jaką dałem, a jeśli ktoś poda lepsze, to przyznam się do błędu i zmienię ocenę. Niestety, najczęściej ludzie wogóle nie podają argumentów, nie mówiąc już o jakiś sensownych.
//katberek: a co wedlug ciebie jest na 1? arcydzielo typu hsm czy inne hannah montany? leon to cudowny film i w pelni zasluguje na swoja pozycje, a nawet powinien znalezc sie wyzej.//
Taaaa, klasyka pocisków. Nie lubisz Leona? Jesteś fanem High School Musical! Ciekawa zależność. Z czego Szanowna Pani to wywnioskowała?
//Krenciolek: Ja pierdole uważasz, że obraziłem twój ulubiony film i jesteś tak głupia, że od razu musisz mi pojechać, co prawda poziom jaki reprezentujesz tylko mnie rozśmieszył, ale to chyba miało w założeniach mnie obrazić. //
Cóż, zazwyczaj tak bywa, że jak się krytykuje czyjś ulubiony film to ten ktoś się wkurza. Ja, ostatnio, ostro broniłem swojej ulubionej aktorki(Margaret Rutherford) którą jakiś palant zwyzywał od potworów(ciekawe jak jego Jessica Alba i Megan Fox będą wyglądać po 70tce). Tak czy inaczej w tym przypadku takie pociski, to chwytanie się brzytwy, związane z brakiem argumentów. By the way, Krenciolek, miło widzieć w avatarze Petera Sellersa. Dr. Stranglove, to arcydzieło, Kubrick był geniuszem.
Na koniec jeszcze kilka filmów które moim, skromnym zdaniem powinny być wyżej od Leona:
"Obywatel Kane" - od wielu lat uważany, przez wybitnych znawców kina, za najwybitniejszy film w dziejach. Co ciekawe, nie tylko przez amerykańskich znawców. Ostatnio OK wygrał również ranking stworzony prze krytyków francuskich.
W naszym "wybitnym" rankingu miejsce 175
"Czas Apokalipsy" - arcydzieło Francisa Forda Coppoli, które do dziś poraża mimo iż od wojny w Wietnamie minęło już kilkadziesiąt lat. Raz przeraża, a raz bawi, ale cały czas daje do myślenia.
W naszym "genialnym" rankingu miejsce 55
"2001: Odyseja Kosmiczna" - kosmiczny balet do muzyki klasycznej, psychodelia, przestrzeń, subtelne aluzje o pochodzeniu człowieka. Najdoskonalszy film o kosmosie jaki kiedykolwiek powstał.
W naszym "ponadczasowym" rankingu miejsce 32
"Mechaniczna Pomarańcza" - czym, że jest człowiek pozbawiony wolnej woli jeśli nie maszyną? Dobre pytanie...
... u nas w sam raz na miejsce 67
"Chinatown" - myślicie, że Leon jest wybitny bo nie kończy się happy endem? Co z tego skoro zło zostaje ukarane? W "Chinatown" bohaterowie są bezsilni. Zło ma pieniądze, zło ma władzę, nie pokonasz go. Cóż więc robić? "MOŻLIWIE JAK NAJMNIEJ".
W Krakowie, autobusem linii 152 można dojechać w kilka ciekawych miejsc, ale na Filmwebie to prosta droga do zapomnienia.
To by było na tyle. Nie liczę, że Was to czegoś nauczy, bo żeby was to ruszyło musielibyście tego chcieć, ale Wy nie chcecie. Będziecie trwać przy swoim do śmierci. Dlaczego więc to pisałem? Aaa, tak sobie, z nudów :P .
Widziałem prawie wszystkie filmy, które podałeś(nie oglądałem tylko Chinatwon i Mechanicznej pomarańczy:() Zgadzam się, są to filmy wybitne i zdecydowanie lepsze od Leona. Nie wstydzę się swoich ocen, już odblokowuję. Pooglądaj sobie. Moje argumenty:
1. To, co mnie najbardziej urzekło w Leonie to przede wszystkim klimat lat 70 i gra aktorska. Natalie Portman, mimo, że miała wtedy 12 lat, pokazała klasę. Oldman jako psychol jest świetny, a Reno świetnie zagrał człowieka, który może bez wahania kogoś zabić, lecz ma też swoje uczucia.
2. Piękna muzyka, która jest idealnie "wstawiona" w poszczególne sceny.
3. Zdjęcia, które potrafią niesamowicie wczuć w klimat.
4. Przeżywanie razem z bohaterami emocji np: śmierć Leona wprawia nas w smutek i ból, a scena, gdy bohaterowie bawią się w oblewanie się wodą, powoduję śmiech i radość.
5. Nie wyjaśnione pytanie - prawdziwa miłość Matyldy do Leona, czy zwykłe zafascynowanie gówniary płatnym zabójcą.
P.S. Sorki za ten wątek z IQ, trochę mnie poniosło po temacie "Najbardziej nie doceniony film w historii kina". Pozdro
Cóż skoro zgadzasz się, że to są filmy lepsze od Leona, to nie powinno Cię dziwić, że martwi mnie to, iż są od niego dużo niżej w rankingu. Co do Twoich ocen, to nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie znalazłem niczego o czym można by podyskutować. W kwestii argumentów to tak:
1. Prawda. Klimat jak z lat 70tych, a gra aktorska na wysokim poziomie.
2. Muzyki z Leona nie pamiętam więc nie będe komentował.
3. Jeśli chodzi o wykadrowanie to owszem, dobre zdjęcia. Jeśli natomiast chodzi o kwestie techniczne(wyostrzenie, naświetlenie) to nic nadzwyczajnego.
4. Tak, ale to chyba nie jedyny film w którym coś takiego ma miejsce, czyż nie?
5. Słusznie, pozostawienie tego pytania bez odpowiedzi było akurat całkiem sensowne.
Tak, z kwestiom techniczną zdjęć Leon stoi słabo, ale to tylko w niektórych momentach. Dokładnie, jest wiele takich filmów, w których przeżywa się emocje z bohaterami.
Niestety, są nisko no ale cóż poradzić... Trolle tacy jak Czuly_Wojtek albo Gravsh robią swoje...
Jak dla mnie to tylko bardzo dobry film,i nic po za tym.Niewiele z tego filmu
wyniosłem,a rozrywkę dostarczył mi na zaledwie dobrym poziomie.Daje tylko 7/10
Napisał: "Niewiele z tego filmu wyniosłem", z czego wynika, że właśnie nie ogląda filmów tylko dla rozrywki :P
Ten film jest bardzo dobry, ale o wiele wiele za wysoko
Mogę cały dzień wymieniac filmy z TOP 100 ,które są niżej niż "Leo Zawodowiec", a są o wiele lepsze
-Co Gryzie Gilberta Grape'a
-Fight Club
-Szeregowiec Ryan
-Więzień Nienawiści
-Edward Nożycoręki
-Efekt Motyla
-Szósty Zmysł i numer jeden - hannah montana
To tylko parę filmów z wielu
Zakładałem już temat w którym pisałem że 8 miejsce to za dużo dla Leonka.Ale to co jest teraz i ten film znajduje się na 3 miejscu to dla mnie kpina.Tak samo wielka kpina jak obecność filmów anime w top100.Film oglądałem i zgodzę się że jest bardzo dobry i na 8/10 zasługuje ale na litość boską jeśli już tak mamy takie filmy mieć na 3 miejscu a westerny Leone są poza 100 to czas się po prostu zacząć wstydzić.
Jak dla mnie możesz dać nawet na mszę w intencji tego rankingu.
Dla mnie ostatni wzlot Leona świadczy o tym rankingu całkiem dobrze, może więcej osób zaczyna w nim dostrzegać coś więcej niż kryminał. A od tego niedaleka droga do poprawy rankingu.
Sam byłbym zachwycony gdyby Dolarowa Trylogia czy "Dawno temu.." trafiły do T100. Ale tak na prawdę poza pierwszym miejscem trwa w nim ciągła rotacja i możliwe, że za miesiąc Leon będzie poza TOP100. Jeśli wyleciał ostatnio z niego "Człowiek w ogniu", to film Bessona też może.
//Dla mnie ostatni wzlot Leona świadczy o tym rankingu całkiem dobrze, może więcej osób zaczyna w nim dostrzegać coś więcej niż kryminał. A od tego niedaleka droga do poprawy rankingu.//
Cóż ja mam na ten temat inną teorię. Od razu chcę zaznaczyc, że nie chcę ta wypowiedzią krytykować Leona(co robiłem w innych wypowiedziach i dlatego niektórzy moga być negatywnie nastawieni również i do tej). Chodzi o to, że skok Leona(lub jakiegokolwiek innego tego typu filmu) trudno uznać za przejaw nagłego uświadomienia sobie przez społeczeństwo jego wyższych wartości. Mówiąc prościej, znając IQ przeciętnego Polaka, stawiałbym, że na Filmwebie zarejestrowało się kilkoro tak zwanych "dzieci neo" które wystawiły 10 każdemu filmowi w którym jest akcja, strzelanie, płatni zabójcy i tym podobne obiekty klucze. Na tym samym opiera się fenomen Ojca Chrzestnego. Film ten podoba się wytrawnym kinomanom bo jest genialny, a przeciętnym jełopom(chociażby spod znaku JP) bo jest w nim mafia i dużo krwi.
Nie zgadzam się. Jest wiele filmów, które lepiej spełniają podane przez Ciebie kryteria: Transporter , Max Pejny, pocałunki smoka etc. Tam to się dopiero "fajnie naparzają". Myślę, że osoby które opisujesz prędzej wyciągną do góry takie filmy. W Leonie tak naprawdę tych sensacyjnych motywów nie ma wiele,przynajmniej na tle ww. filmów.
Nie do końca o to mi chodziło. Filmy takie jak Transporter, czy Max Payne są wyciągane przez tak zwane "dzieci neo" ale przez ludzi inteligentnych są oceniane nisko. Z kolei z takim "Obywatelem Kanem" jest na odwrót. Przez ludzi inteligentnych jest oceniany wysoko, a przez "dzieci neo" nisko. Efekt jest taki, że w obu przypadkach filmy te mają zbliżoną ocenę. Natomiast "Leon" jest takim filmem który jest oceniany wysoko zarówno przez "dzieci neo" jak i ludzi inteligentnych. Identycznie jest w przypadku "Ojca Chrzestnego". W tym tkwi klucz do zrozumienia tego rankingu. Żeby jakiś film był wysoko muszą go lubić zarówno idioci jak i inteligencja.
Chyba trochę źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź. Myślałem, że chodzi Ci o takie masowe, fikcyjne konta, które służą podnoszeniu jakiejś oceny. W tym kontekście nie zgodziłbym się, że Leon jest celem takiej zagrywki:>
A Tobie chodziło o zwykłe oceny - tutaj się zgodzę ,że Leon może być oceniany dobrze przez różnych ludzi. Ale i tak nie przeceniałbym wpływu dzieci neo na tę ocenę. Ale to ciężko sprawdzić.
'Leon zawodowiec' na trzecim miejscu... paranoja!? Już chyba przestaję mieć wątpliwości, że ludzie tworzą fikcyjne konta by specjalnie tak wysoko oceniać filmy takie jak ten... SENSACYJNE! Porażka.
To teraz pozostaje nam czekać aż 'Ojca chrzestnego' wyprzedzi. I nie nazywajcie mnie prorokiem, po prostu wyciągam logiczne wnioski na podstawie subiektywnych obserwacji.
nie będę się zniżać do twojego poziomu chłopczyku, skoro od razu reagujesz atakiem :/
Nie zniżasz się, już tam byłaś zanim pojawiłem się w Twoim modelu życia.
Zamiast wypisywać głupie komentarze lepiej wypisz postanowienia noworoczne.
Bosniak, jako człowiek który również uważa, że Leon jest za wysoko w rankingu, prosiłbym Cię byś się nie udzielał, bo robisz tylko wstyd mnie i innym którzy podzielają nasze zdanie.
Ktoś mądry powiedział, że wielkość człowieka poznaje się po tym co wyprowadza go z równowagi... panienkę widać, że wyprowadziło stwierdzenie, że 'Leon...' to film sensacyjny, a ciebie posty o wykorzystywaniu czasu... wniosek, że oboje jesteście siebie warci i oboje macie bardzo wysokie poczucie własnej wartości(hihi:D). Pozdrawiam
Twoje założenie, że wyprowadziłeś mnie z równowagi jest błędne. Ja tylko kulturalnie poprosiłem, żebyś się nie odzywał jeśli nie masz czegoś sensownego do powiedzenia i dalej Cię o to proszę. Kulturalnie i spokojnie.