PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849312
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Ten użytkownik to zwykły prowokator (albo idiota). Koleś po prostu nie lubi anime i nie podoba mu się, że filmy tego typu zajmują wysokie miejsca w rankingu.
Uważa on, że fani anime zakładają lewe konta, żeby zawyżyć oceny filmom H. Miyazakiego, a zaniżyć wszystkim pozostałym. Jako główny (i niepodważalny) argument potwierdzający jego domysły podaje on małą liczbę komentarzy w porównaniu z ilością oddanych na film głosów. Zadałem sobie trud i przyglądnąłem się tym statystykom przy filmach z Top 100 i radziłbym koszmarowi_konia i innym użytkownikom zrobić to samo. Wystarczy kilka pierwszych z brzegu przykładów, aby obalić teorię tego małolata.

Księżniczka Mononoke ok. 5150 głosów -> 101 tematów
Spirited Away ok. 10700 głosów -> 205 tematów
Ruchomy Zamek Hauru ok. 8500 głosów -> 149 tematów

Dla porównania:

Lista Schindlera ok. 19200 głosów -> 355 tematów
Człowiek z Blizną ok. 21400 głosów -> 460 tematów
Forrest Gump ok. 49000 głosów -> 960 tematów
Mechaniczna Pomarańcza ok. 16600 głosów -> 340 tematów
Imię Róży ok. 10700 głosów -> 219 tematów
Porachunki ok. 7000 głosów -> 122 tematy
Co Gryzie Gilberta Grape'a ok. 14400 głosów -> 228 tematów

A teraz prawdziwa "perełka":

Ben-Hur ok. 9850 głosów -> 62 tematy

A teraz druga skrajność:

Bękarty Wojny ok. 15200 głosów -> 889 tematów

Można tak wymieniać bez końca. Radzę wszystkim użytkowinkom przyjrzeć się i porównać te statystyki. Na "koński" rozum jasno z tego wynika, że jeśli filmy Miyazakiego są wypychane przez trolli, to połowa filmów z top 100 tym bardziej.
I co Ty na to cwaniaczku?

Po drugie koszmar_konia twierdzi, że fanatycy anime dodatkowo zaniżają oceny wszystkim filmom wokół. Faktycznie można zauważyć, że ostatnio sporo klasyków wypadło poza pierwszą setkę (z nielicznymi wyjątkami). Jednak nowsze produkcje wciąż się mocno trzymają. I tu pytanie na jakiej podstawie uważasz, że spadek starszych filmów to akurat sprawka fanów anime? Jakie masz na to dowody? Ja myślę, że prędzej stare produkcje są wypychane przez te nowe. Faktycznie przybyło ostatnio głosów filmom Miyazakiego, ale myślę, że może to być spowodowane tym, że produkcje te dopiero od niedawna są dostępne w naszym kraju.

Generalnie jaki jest ranking filmwebu każdy widzi. Nie ma co się nim sugerować. Nawet, gdyby dało się zrobić tak, że każdy użytkownik mógłby oddać tylko jeden głos. Wiadomo, że dzieciaki (których jest tutaj sporo) dadzą wysoką ocenę Batmanom, Spider-manom itp. a niską klasykom, które ich po prostu znudzą. A przy okazji jakieś trolle zawsze się znajdom. Co więcej podejrzewam, że większość filmów z top 100 miała większy lub mniejszy kontakt z dzieciakami zakładającymi po kilka kont. Nie można jednak wszystkiego zwalać na fanów anime.

PS. Najbardziej mnie rozśmieszyło, że koszmar_konia nazywa siebie "anty trollem" (czyżby przydomek "zbawca filmwebu" był już zajęty?). Sorry gościu, ale dla mnie jesteś jeszcze gorszy od osób z którymi starasz się walczyć. Bo nie dość, że sam trollujesz (do czego się otwarcie przyznajesz), to jeszcze namawiasz do tego innych.

PS2. Daruj sobie też opinie typu "filmy Miyazakiego to bajki dla niedorozwiniętych dzieci". Bo jest to tylko Twoja subiektywna opinia, a żadnym znawcą ani autorytetem nie jesteś. Przy okazji jakbyś chciał wiedzieć, to "Spirited Away" zdobył na festiwalu w Berlinie "Złotego Niedźwiedzia" jako najlepszy film roku. O ile się orientuję żaden film animowany jeszcze nigdy tego nie dokonał. Jednak Ty wiesz lepiej prawda? Co tam opinie krytyków "koszmar_konia" to alfa i omega i jego słuchajcie ;) Osobom, które z miejsca posłuchały i uwierzyły niewiadomo komu życzę powodzenia w życiu ;)

PS3. Jak chcesz walczyć z trollami i żeby ranking wyglądał jak trzeba to zamiast wypisywać bzdury i namawiać innych do idiotycznych akcji, zwróć się do redakcji filmwebu, żeby spróbowali coś z tym zrobić. A obiecuję, że pierwszy Cię poprę, bo szczerze mówiąc też mnie boli, że coraz więcej starych filmów wypada z Top 100. Jeżeli taka akcja będzie cieszyła się dużym poparciem, może uda się coś wskórać.

PS4. Powiedz szczerze, czy gdyby zamiast anime Twoje ulubione filmy zaczęły w nienaturalny sposób skakać po kilka miejsc w górę, też byś się zmartwił i robił takie akcje?

PS5. Wklejam ten post tylko przy kilku filmach, ponieważ nie mam zamiaru robić takiego zamętu jak ww. troll ;)

ocenił(a) film na 10
ugarte

no wiesz ja tam nie popieram dzieci neo które bzdurnym filmom s-fiction dają po 10 ocene a klasykom 1
aczkolwiek ich rozumiem , ze oni nie potrafią zrozumieć ani ocenic prawidziwego klasyku 15,16 latki to dzieci wychowane na pokemonach
nie mozna po nich bóg wie czego obiecywać/