PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849312
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Wspaniała, poruszająca historia. Szczególnie wzruszający koniec. Świetna gra Jeana Reno. Niezły kąsek dla miłośników dramatu, bądź kryminału.

karolka13579

Gary Oldman = rewelacja. Pozostali także spisali się znakomicie. Końcówka mnie po prostu zmiażdżyła. :D

ocenił(a) film na 10
mrs robinson

Oglądałem ten film szósty raz (tak, liczyłem) i dalej jest tak samo dobry, dalej tak wzrusza, dalej urzeka swoją prostotą, dalej łapie za serce. To jest sztuka którą bardzo ciężko jest osiągnąć. Po tym poznaje się prawdziwe arcydzieła kina

ocenił(a) film na 10
kpreiss6

Jako że jeden z moich ulubionych filmów, kolejny raz oglądałem, 20 raz lub nawet więcej (powaga). Miałem nadzieję, że puszczą rozszerzoną wersje, ale niestety :( będę musiał odpalić już dobrze zjechaną płytkę ;D Zawsze jak oglądałem końcówke, to sie zastanawiałem skąd znam tą piosenkę (już od pierwszego razu) i dzisiaj przy TVP2 się zorientowałem, przecież nasz polski raper Karramba, którego już baardzo dawno nie słucham (teraz słucham metalu/rocka, ale to nie ten temat), scoverował ten utwór i nagrał na jego muzyce piosenkę Vatos Locos Klan.. Albo piosenką Stinga się wzorował, ale jak dla mnie zbyt duże podobieństwo do Shape of My Heart.. co sądzicie ?

nencik

Kolejną piosenką wartą posłuchania jest "003 - Dlaczego?" i na nią padły moje pierwsze spostrzeżenia gdy oglądałem dziś Leona na TVP2.
Podobieństwo nie jest ani trochę "zbyt duże", szczególnie dzisiaj, gdy 1/3 piosenek w radiu jest scoverowana. Może ktoś się nie zgodzi?
Można się też dosłuchać, że piosenki te różnią się tonacją, oryginał jest w niższej, niż "Dlaczego?" i "Vatos Locos Klan".

A Leona, pomimo, że za pierwszym razem zapadł mi w pamięci jak żaden inny film (około 5 lat temu - ówczas premiera na Polsacie), oglądałem dopiero po raz drugi. Wspaniale było sobie to niezaprzeczalne dzieło przypomnieć, gdyż pomimo tego, że ramowo kojarzyłem fakty następujące po sobie w fabule, to wiele scen wypadło już z pamięci i przeżywałem je na nowo.

Jestem też w stanie zauważyć, że wtedy na Polsacie leciała wspominana w innych komentarzach wersja reżyserska...!
Tak więc pomimo napiętej listy pobierania będę musiał znaleźć miejsce i dla tego filmu!
Pozdrawiam