Raz tylko w tvp 2 widziałem nieocenzurowaną wersie, która była bogatsza o scenę nauki zabijania dilera narkotyków i scenę kiedy razem zasypiają (podobno zbyt pedofilska) szkoda że nie można kupić tej rozszerzonej wersji.
oglądałem tą wersje i nie ma tam takich rzeczy jak mówisz tzn. ona nie zabija dilera tylko "strzela kolorem" dopiero leon później go dobija.Co do sceny w łóżku nie ma tam mowy o jakiejkolwiek pedofili
przecież nie napisałem że to Ona zabija tylko, że jest to scena nauki, a jeżeli chodzi o scenę w łóżku to mimo że są do siebie tylko przytuleni to argumentem ocenzurowania były właśnie skojarzenia pedofilskie (nie ja to wymyśliłem tylko cezura )
Jest jeszcze scena w restauracji, gdzie Mathilda się upija.
A co do kupna wersji rozszerzonej, to jest taka możliwość. Można ją kupić np. na eBayu (wydanie z USA, więc ma region 1 i nie posiada polskiej ścieżki dźwiękowej). Jest to wersja Deluxe Edition, dwupłytowe wydanie, gdzie na drugiej płycie znajdują się dodatki.
Ja za takie wydanie wraz z wysyłką zapłaciłem 22,97 dolary.
W wersji nieocenzurowanej jest jeszcze scena, kiedy Matylda mówiła coś Leonowi o swoim "pierwszym razie" - tyle że nie pamiętam za wiele z tego.
O żesz, sorry, wnoszę poprawkę - w wersji ocenzurowanej - nie zastanowiłam się, co piszę.
jest to wersja reżyserska o ktorej mowa. pod tym linkiem opis scen wycietych podczas montazu: http://www.kmf.org.pl/dir_cut/leon.html
a tutaj mozecie sobie sciagnac ta wersje: http://www.exsite.pl/filmy_video_movies/filmy-dvdrip-brrip/470487-leon-zawodowie c-wersja-reyiyserska-leon-the-professional-directors-cut-1994-pldvdripxvidfprg.h tml
Kiedyś był post że są 3 wersje "Leona". Ja oglądałam wersje, która ma 127 minut (więc chyba jest to wersja reżyserska) i w porównaniu do kinowej były dodatkowe sceny tj:
-Matylda sprząta (uczestniczy w zabójstwach na zlecenie).
-Matylda pije szampana w restauracji. Świętują jej pierwsze wykonane zlecenie.
-Matylda przeżywa swoją samotność. Przykłada sobie rewolwer do głowy .
-Matylda zakłada sukienkę, którą dostała w prezencie. Opowiada, jak myśli czasem o swoim pierwszym razie. Matylda i Leon zasypiają przytuleni do siebie.
Heee, ona nie opowiada o swoim pierwszym razie, tylko o tym, że jej koleżanki już "to" zrobiły.
A ona chce aby jej pierwszy raz był wyjątkowy i prosi o "to" Leona.