PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 848 tys. ocen
8,1 10 1 848113
8,0 93 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Od 12 lat???

ocenił(a) film na 10

Co za kretyn dopuścił ten film od takiego przedziału wiekowego? Moim zdaniem powinien mieć czerwone kółko i to nie ze względu na brutalne, czy drastyczne sceny (vide masakra rodziny Matyldy), tylko z uwagi na podkład psychologiczny. Mamy tutaj do czynienia z dość specyficzną walką dobra ze złem. Dobry - Leon, ale czy morderca może być nazwany dobrym? Gdzie ta granica?
Dwunastolatek może mieć bardzo duży problem ze zrozumieniem tego filmu. Dla niego morderca może się stać idolem, wzorem do naśladowania, a to raczej jest niedopuszczalne.
BTW - film rewelacyjny, ale dopiero w wersji reżyserskiej nabiera pełni sensu. Jeden z moich ulubionych

miggie

Dokładnie! Równie dobrze mogliby pokazać ten sam film z innej stronny- "dobry" Stansfield niechcący zabił 4-latka i później poprostu broni się przed Leonem.

Lanfeust_2

(Co prawdaa mam dopiero 14lat ale nie miałem problemów ze zrozumieniem filmu)

ocenił(a) film na 10
Lanfeust_2

w sumie to miałem mniej niż 12 lat jak oglądałem go po raz pierwszy, ale przyznaje, że ograniczenie wiekowe powinno sięgać przynajmniej 16 lat

ocenił(a) film na 10
bobo303

ja mialam kolo 9-10, pamietam ze film zrobil na mnie ogromne wrazenie, ale uwazam ze 16 to odpowiednie ograniczenie (po obejrzeniu filmu chcialam zostac platynym morderca, co raczej nie jest dobrze widziane w planach na przyszlosc 9 latki ^^)Po przeczytaniu kilku innych postow uswiadomilam sobie ze widzialam wtedy wersje rezyserska, pamietam ze switaly mi sceny gdzie Matylda i Leon chodza razem na "sprzatanie" tylko nie moglam ich dojrzec kiedy po raz kolejny odladalm film (juz w okrojonej wersji)...
pozdrawiam :)

miggie

koniec twojej wypowiedzi o wersji reżyserskiej- kiedyś prawdopodobnie oglądałem ale nie jestem pewny. Tak mi się kojaży. Bo film jest głównie o miłości Matyldy i Leona. W wyciętych fragmentach jest chyba jakis podtekst erotyczny a w naszym kraju od razu by było, że zachęcanie do pedofili heh. Nie. Z tego co wiem to w USA chyba też powycinali. Więc pytanie- gdzie mam dostac wersje reżyserską.

ocenił(a) film na 10
cannabinol

Był podtekst erotyczny, ale do niczego nie doszło. Matylda chciała się przespać z Leonem, bo go kochała (tak twierdziła). Drugim aspektem wyciętym w wersji ocenzurowanej były ich wspólne wypady na akcje (i wcale nie chodzi o strzelanie kulkami z farbą :P)
Nie zapomnę, jak Leon wpadł do jakiegoś handlarza narkotykami, trzymał faceta na muszce, a Matyldzie kazał poskładać rewolwer, naładować, wymierzyć i strzelić. Facet chyba się zesrał w gacie. Nie zabiła go od razu. Leon kazał strzelić raz jeszcze - drugi strzał też nie był śmiertelny. Facet stoi, krwawi, drze się w niebogłosy, a Leon spokojnie tłumaczy Matyldzie, że ma oddać dwa strzały - jeden w korpus, drugi w głowę :) po czym osobiście to demonstruje dobijając faceta.
Scena trochę komiczna, trochę przerażająca.
Tak... Matylda miała niezłą praktykę, zanim się wybrała na komisariat, żeby 'sprzątać'. Dziwię się, że to wycięli... Nie ma tego sensu.

miggie

dziękówka. teraz pamiętam już na 100%, że to oglądałem. Dokładnie mi się wszystko przypomniało. Ale straszniejsze rzeczy puszczali w tv. Naprawde nie wiem czemu dali okrojoną wersję. Mogli poczekac godzinę i puścic film o 22. To napewno wina kaczyńskiego :p

miggie

moze i masz racje z tym ograniczeniem ale ja widzialam ten film jak mialam 7 lat (teraz 17);p moze go wtedy nie zrozumialam ale i tak mi sie spodobal. juz nie pamietam dlaczego ale do tej pory jest moim ulubionym filmem:) a dzisiaj obejrzalam go po raz tysieczny w tv xD

m_a_h_t_a

Ja jak miałem 7 lat musiałem po kryjomu przed rodzicami oglądac Terminatora, bo mówili, że jestem za młody na to. Ale jak zobaczyli, że w nocy włączyłem wideo żeby obejżec to później mogłem normalnie oglądac. Pamiętam też, że jak byłem mały i na filmach pokazywali cycki, a ja oglądałem film z rodzicami tto zakrywałem oczy, a matka mówiła zawsze żebym się nie zakrywał tylko oglądał :) Ach te czasy jak był 1 telewizor w domu :] Te kłutnie o to co oglądamy...bueheheh

miggie

dlaczego mi sie spodobal nie pamietam* :)

ocenił(a) film na 9
m_a_h_t_a

Ja pierwszy raz oglądałem ten film jak miałem z 8 lat. Leciał dosyć późno na Polsacie i usnąłem jeszcze przed końcową sceną. Wtedy żałowałem, ale teraz po obejrzeniu go po raz kolejny -tym razem do końca- cieszę się, że wtedy usnąłem, bo mógłbym go opacznie zrozumieć i nie docenić piękna zakończenia.

iluminator10

Po obejrzeniu tej wersji filmu od razu czułem że coś jest nie tak. No i miałem rację teraz czytam wasze wypowiedzi i wiem że były wycięte sceny - pewnie takie które trzeba było ocenzurować a miały znaczenie ogromne dla fabuły.

ocenił(a) film na 9
miggie

Hej mam takie pytanie: Ile trwa wersja reżyserska Leona a ile podstawowa ? Chcę kupić ten film dziewczynie na urodziny ( uwielbia go ) i oczywiście wolał bym wersje reżyserską. Z góry dziękuje :*

ocenił(a) film na 10
miggie

jak dla mnie film powinien być puszczany dla młodzieży od 16 lat. jak go pierwszy raz oglądałam miałam chyba jakieś 10, a pełny sens filmu zrozumiałam mając 12, ale to już zależy od psychiki człowieka.

ocenił(a) film na 10
olcias34

Tak to jest, jak się film ogląda po 12 latach po raz enty w telewizji po 21...
Spójrzcie na to:
http://www.filmweb.pl/forum/1000671/Leon+zawodowiec.html?page=21
Czy ktoś tu narzeka o wieku?