PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849337
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Która lepsza wersja reżyserska czy ocenzurowana?

użytkownik usunięty
katarynkaxD

zdecydowanie reżyserska, która jest bogatsza o kilka scen których nie ma w ocenzurowanej. Sceny te a zwłaszcza jedna wyjaśniają bardzo wiele. Wyjaśnione jest to co spowodowało, że Leon jest tym kim jest, co wpłynęło na jego losy i odbiło się na jego psychice.
Zdecydowanie polecam wersję reżyserską.

Niestety nie mogę się zgodzić
Wersja kinowa (ta krótsza) jest dużo poważniejsza, która jak wiadomo opowiada o płatnym zabójcy który dostaje nagle 'zlecenie od życia'. Mianowicie ma zaopiekować się zagubioną małą dziewczynką przeżywającą tragedię utraty rodziny a przede wszystkim ukochanego braciszka. Między dwiema obcymi dla siebie osobami nawiązuje się niesamowita więź, Leon, do tej pory zimny twardziel staje się nagle dla Matyldy pełnym oddania, wrażliwym i kochającym ojcem/przyjacielem itp itd..

Wersja reżyserka jest natomiast strasznie infantylna, pozbawiona w pewnym momencie jakichkolwiek uczuć. Matylda traci rodzinę, traci ukochanego braciszka ale oczywiście dla niej taka tragedia to nie tragedia i jakby nigdy nic wykonuje sobie z Leonem wesolutkie zlecenia, 'bawi się' w sposób szczeniacki uczuciami Leona..

Nie nie, ja jednak zdecydowanie obstaję przy wersji kinowej..

ps: Nigdy dotąd nie spotkałem wersji 'ocenzurowanej'..

ocenił(a) film na 9
katarynkaxD

litrówka ;p <szybko pisałam i sie pomyliłam>

ocenił(a) film na 10
katarynkaxD

wersja reżyserska która trwa dokładnie 127 minut wymiata. Jest dużo ciekawych scen.