PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849312
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Gra aktorska Natalie Portman i Gary'ego Oldmana była rewelacyjna. Jean Reno zagrał niewiele gorzej. Genialne były również zdjęcia i reżyseria.

ocenił(a) film na 10
Rott

Ten film jest idealny pod kazdym wzgledem, zaczynajac od gry aktorskiej, a konczac na muzyce i zdjeciach. Nie wiem jakim cudem nie dostal zadnej nominacji do Oskara.

ocenił(a) film na 10
CuriousSam

Jakby Leon był 'wiadomo jakiej narodowości', to by dostał oscara

ocenił(a) film na 10
Rott

zgadzam się. Teraz już się takich filmów nie robi

ocenił(a) film na 9
zeira_3

takich filmów się już nie robi bo nie mają z czego. Wszystka esensja kina sensacyjnego,dramatu została zawarta w leonie zawodowcu

Rott

Pod takimi postami trzeba sie jedynie podpisywać.. też tęsknię za tamtym klimatem, szczególnie że miałam okazję widzieć film jeszcze jak był w kinach, a ja smarkulą niewiele starszą od Matyldy.

msgamgee

Jeśli chodzi o lata 90, to kino miało swój niepowtarzalny klimat.. i idzie go wyczuć w 'Leonie'.
CuriousSam zgadzam się z Tobą - brak statuetki czy samej nominacji do Oscara jest jakąś pomyłką..

Rott

Zgadzam się Natalia Portman zagrała tą rolę idealnie, żadne inne dziecko jej nie dorówna pod tym względem. Oscar się należał za ten film. Można powiedzieć że film arcydzieło, oglądac go można ze z dumieniem co jakiś czas.