Pianista moim zdaniem lepszy. W Liście Schindlera zdenerwował mnie początek : "1 września armia niemiecka wkroczyła na ziemie polskie, i po 2 tygodniach armia polska skapitulowała" . Nie ma w tym krzty prawdy. O ile mi sie wydaje ostateczna kapitulacja Polaków nastąpiła 5 października, a więc trwało to troche dłuzej. Po dwóch tygodniach to Armia Czerwona wkroczyła do polski pomagając w ten sposób nazistom. Miło gdyby Spielberg zauważył taki szczegół... Armia niemiecka straciła sporo sił, żołnierzy i arsenału najeżdżając Polske. Prawda jest taka, że gdyby nie nastąpił atak dwóch potęg europejskich(światowych) w tym samym czasie na Polske , historia potoczyła by sie zupełnie inaczej... Na dodatek to tchórzostwo Francji i Wielkiej Brytanii na początku wojny nas pogrzebało...
Nie wątpię w nadzieje i ducha Polaków we wrzesniu 1939, ale szczerze wątpię, czy udaloby się cokoliwek zmienić... Poza tym Francja i Wieljka Brytania, ie tyle się przestraszyły, co raczej "poświęciły" los Polski, tak wygląda to w moich oczach.
Sama również zwrócilłam uwagę na te słowa, ale z tego co pamiętam, to nie było tak powiedziane, iż Plska skapitulowała, tylko, że została pokonana:) ale to może być wynikiem, różnych lektorów