Film oglądałam już dawno temu, ale wydaje mi się, że był w kolorze... Choć ręki nie dam sobie odciąć :)
nic mi nie wiadomo o kolorowej kopi, zawsze gdy oglądałem była czarnobiała (tv mam kolorowy :P )
Mieszanka, przeważająca wersja czarno-biała z elementami kolorowych sytuacji. Przynajmniej jak oglądałem ja
Owszem, czarno biały i kilka motywów kolorowych, a o ile dobrze pamiętam, to tylko jeden kolorowy- dziewczynka z czerwonym płaszczyku. Co więcej motyw baaaardzo istotny. Nie będę tłumaczył dlaczego, bo niektorzy moze filmu jeszce nie widzielia lepiej na wlasne oczy sie przekonać.
jest tylko wersja czarno-biała, z elementem koloru jakim jest płaszcz dziewczynki, także jesli ktoś szuka calego filmu w kolorach to szkoda czasu. zreszta jak wspomniał vader666 istotna jest własnie ta ,,gra,, kolorami.pozdr
cały film postanowiono kręcić w czerni i bieli (oczywiście bez początku, epizodu z czerwonym płaszczykiem i zakończenia), bo Spielberg powiedział "Praktycznie wszystko co widziałem na temat holocaustu jest czarno-białe, dlatego moja wizja holocaustu jest taka, jaką zobaczyłem w dokumentach i książkach, z których większość to kompletnie czarno-białe fotografie." i "Czerń i biel oraz kamery ręczne dodają filmowi pewnego 'cinema verite', dokumentalnego tonu." (książka także ma ton dokumentalny). Było to wyzwanie dla operatorów, kostiumografów, charakteryzatorów i scenografów, bo musieli uwidocznić twarze, żeby nie zlewały się one z otoczeniem.