PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375005
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Czy ten film jest tylko w wersji czarno-białej czy w kolorze też może jest?

Lestat_18

Film oglądałam już dawno temu, ale wydaje mi się, że był w kolorze... Choć ręki nie dam sobie odciąć :)

ocenił(a) film na 9
elleonore_

nic mi nie wiadomo o kolorowej kopi, zawsze gdy oglądałem była czarnobiała (tv mam kolorowy :P )

Jaco_

Mieszanka, przeważająca wersja czarno-biała z elementami kolorowych sytuacji. Przynajmniej jak oglądałem ja

ocenił(a) film na 10
mati_do

Owszem, czarno biały i kilka motywów kolorowych, a o ile dobrze pamiętam, to tylko jeden kolorowy- dziewczynka z czerwonym płaszczyku. Co więcej motyw baaaardzo istotny. Nie będę tłumaczył dlaczego, bo niektorzy moze filmu jeszce nie widzielia lepiej na wlasne oczy sie przekonać.

ocenił(a) film na 10
vader666

jest tylko wersja czarno-biała, z elementem koloru jakim jest płaszcz dziewczynki, także jesli ktoś szuka calego filmu w kolorach to szkoda czasu. zreszta jak wspomniał vader666 istotna jest własnie ta ,,gra,, kolorami.pozdr

Lestat_18

cały film postanowiono kręcić w czerni i bieli (oczywiście bez początku, epizodu z czerwonym płaszczykiem i zakończenia), bo Spielberg powiedział "Praktycznie wszystko co widziałem na temat holocaustu jest czarno-białe, dlatego moja wizja holocaustu jest taka, jaką zobaczyłem w dokumentach i książkach, z których większość to kompletnie czarno-białe fotografie." i "Czerń i biel oraz kamery ręczne dodają filmowi pewnego 'cinema verite', dokumentalnego tonu." (książka także ma ton dokumentalny). Było to wyzwanie dla operatorów, kostiumografów, charakteryzatorów i scenografów, bo musieli uwidocznić twarze, żeby nie zlewały się one z otoczeniem.