PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375005
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Nie chcę tu pisać o samej wartości filmu, bo na ten temat było już wiele powiedziane. Zauważyłem niestety rzecz, która zawsze drażni mnie w filmach z udziałem Polaków. Czasem wydaje mi się, że polscy aktorzy nie starają się wyrobić sobie reputacji, tylko łapią się każdej roli, obojętnie czy jest to główna rola, czy kilku sekundowy epizodzik. I tak mamy Lubesznkę, jako przygłupiego esesmana, Rysia Z Klanu znęcającego się nad jakąś Żydówką, Muchę po uszy w gównie itd... Nie wykluczam możliwości, że czepiam się bezpodstawnie... ale takie coś obserwuję nie tylko w zagranicznych filmach... i w naszych rodzimych produkcjach ciągle te same gęby... Weźmy na przykład "Wszyscy jesteśmy Chrystusami"... oczywiście kumpli do kieliszka musieli zagrać Zieliński i Żmijewski.. chyba picie piwa to bardzo trudna scena do zagrania...

ocenił(a) film na 9
GxZas

Ale za to jak ładnie wyglądają te nazwiska na plakacie filmowym... Przynajmniej jeśli chodzi o polskie filmy :/

ocenił(a) film na 10
GxZas

"łapią się każdej roli, obojętnie czy jest to główna rola, czy kilku sekundowy epizodzik"

W jakimś sensie racja, ale w jakim filmie! To chyba nie powód do wstydu...

ocenił(a) film na 8
sten44

Wiesz, gdyby mi ktoś zaproponował teraz epizod w filmie Spielberga to srałbym ze szczęścia... Ale jednak jest różnica między mną a filmowcem takim jak Olaf Lubaszenko... ;)

ocenił(a) film na 10
GxZas

Taa, ja też bym miał sraczkę ;)

W sumie masz rację co do Olafa. Zaś Mucha miała 13 lat i też mogła srać tym gównem w którym pływała, a dla 'Rysia' to chyba był trudniejsza rola niż w "Klanie" xD

Nie chcę się czepiać, wiem o co Ci chodzi. Co do "WJCh" przyznaję rację, widocznie chodzi o marketing, bo taka 'gwiazdorska' lista swoje robi(na pewno honorarium dla nich nie zmarnowało się). Na marginesie Żmijewski jest cienki jak 'końcówka' węża. A może tylko ja go nie znoszę? :)

Wszystkiego dobrego i dużo.