PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108501}

Maniak

Maniac
1980
6,1 1,5 tys. ocen
6,1 10 1 1500
6,8 9 krytyków
Maniak
powrót do forum filmu Maniak

Spinell + Savini

użytkownik usunięty

Absolutny majstersztyk. Jest to jeden z najlepszych filmów odnośnie seryjnych morderców jakie widziałem i błędnie uważany jest za slasher, ponieważ nie posiada istotnych elementów slashera.
Na korzyść tej produkcji przemawia w zasadzie wszystko, poczynając od głównej roli, która została świetnie zagrana (Joe Spinell i to jego szaleńcze spojrzenie), a kończąc na ciężkim i obskurnym klimacie oraz dawce wybornego gore, przy którym mistrz-Savini spisał się znakomicie (eksplodująca głowa lub skalpowanie, to sceny będące dla mnie czystą magią i rajem dla oczu).
Wszystko potęguje odpowiednio dawkowana muzyka, bardzo charakterystyczna dla tamtych lat, no i milutko było pooglądać sobie śliczną Abigail Clayton we wannie.
Aspekt psychologiczny jest prosty jak budowa cepa. Facet ma niezły bajzel pod kopułą przez to, że matka go karała chyba za wszystko, a jej śmierć jeszcze bardziej spotęgowała jego psychozę.
Odnośnie mankamentów, to jest kilka nielogiczności, ale mi nie przeszkadzały w czerpaniu przyjemności z oglądania. Mocno polecam!

Zgadzam się, że klimat w tym filmie był mocny jak i postać głównego bohatera.
Polecam trzy dość podobne filmy -
Podglądacz 1960, Black Christmas 1974, Henry Portrait Of A Serial Killer 1986.

Michael Rooker w filmie Henry Portrait Of A Serial Killer odegrał jeszcze lepiej postać mordercy.