PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191317}

Mgła

The Fog
2005
5,0 25 tys. ocen
5,0 10 1 24789
3,0 9 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła
ocenił(a) film na 1
YOUR_FAVOURITE_UNCLE

No co ty? Przecież Japończycy nawet nie wiedzą, kim jest Carpenter.

Shiloh

Wiedziec na pewno wiedza, bo wszyscy mowia ze remake'i zawsze sa gorsze tak samo chyba w tym przypadku i wlasnie wersji Carpentera z 1980. A z japonczykami to byla przenosnia... wystarczy spojrzec na japonski Dark Water i amerykanski... teraz amerykanie chca podrobic rewelacyjnego koreanskiego Oldboya. juz sie mozna domyslec co to z tego wyjdzie. A akurat wspomnialem o japonczykach bo oni sie specjalizua w tego typu gatunkach fuilmu i sa w tym naprawde dobrzy.

YOUR_FAVOURITE_UNCLE

ciekawe opinie i bardzo rozne. z samej ciekawosci chyba pojde do kina zeby moc wyrazic opinie po wyjsciu. teraz nie moge bo nie ogladalem filmu.

lordwiader

Slusznie lordwiaderze =P Idz do kina, nie pozalujesz - film nie jest zly, co nie znaczy ze musi byc straszny. Tylko troche bezsensu jest to ze mgla Cie goni i jak sie dostanie w szparke jakas to duch pirata cie zabija :D LOL

ocenił(a) film na 10
YOUR_FAVOURITE_UNCLE

Proste, Japończycy wszystko, no prawie wszystko lepiej robią :PP

roots23

roots23 Wiesz... Japonczycy moze nie wszystko robia lepiej ale na pewno tego typu filmy to tak. Nawet metro, tramwaje, pociagi... wszystko unowowczesniaja oni =D

YOUR_FAVOURITE_UNCLE

WOgóle egzotyczne horrory są świetne: Dark Water, Ring, Ju On, Ju Rei, Ironman, Cello i wieeeele innych. Amerykanskie produkcje to kicha prawde mówiąc. JEdyna przeróbka która mi sie podobała japonskiego filmu to RING który jako JEDYNY zachował ciekawe wartości pierwowzoru i dość mroczny klimat. Ze strachem też nie jest najgorzej. Reszta przeróbek to ( 0 z KLĄTWĄ NA CZELE w której widzimy Buffy postrach wampirów =D =D nawet go do konca nie obejrzałem bo to jest po prostu zenada strata czasu. Pozdrawiam !

YOUR_FAVOURITE_UNCLE

po pierwsze powiem, ze nie jestem zwolennikiem kina amerykanskiego... a raczej jego przeciwnikiem... wiec nie obrzucajcie mnie prosze "blotem"! nie jestem sklonny wyrazic opini, iz chinczycy robia lepsze horrory... bo jak na razie nie pokazali nic szczegolnego...
powiem krotko... filmy: (jak to nazwaliscie) "egzotyczne horrory" o kasetach zabijajacych w tydzien, niebieskich ludzikach czy tez innego koloru nie robia na mnie zadnego wrazenia... co najwyzej troche bawia...
nie wiem czego tu sie bac ? tego, ze woda zabija? kaseta? dziewczynka wychodzaca ze studni? przeklety dom, w ktorym na strychu chowaja sie dziwne "zjawy" czy inne stwory? ehhh....
nie wiem do czego to doszlo i co wy w tym widzicie....

interesuje sie kinem od jakis 10 lat... i naprawde bardzo, bardzo, bardzo jestem obeznany w tej dziedzinie... moge powiedziec, ze chinczycy zrobili cos innego niz amerykanie... za to maja wielkiego plusa...
ale jakos mnie to nie przekonuje..?!

chyba najlepsze horrory jakie widzialem to
lsnienie - s. kubricka
egzorcysta z 1973r. - w. friedkina
szczeki - s. spielberga
cos - j. carpentera
inni - a. amenabara
szosty zmysl - t.westa
dziecko rosmary - r. polanskiego
wilczyca - m. piestraka
adwokat diabla - t. hackforda
to z 1990r. - t. lee wallacea

reszta obecnych jak i wypuszczonych juz wczesniej horrorow nie bardzo zasluguje na miano horrorow... jedynym filmem ktory moge polecic, bardzo wyrozniajacy sie ostatnio, na tle "kiczu" to egzorcyzmy emily rose - s. dericksona

jesli ktos interesowal sie zrodlami tego film... jakim jest "opętaniem" niemieckiej dziewczyny Anneliese Michel, ktore mialo miejsce w 1970 roku.... film odzwierciedla bardzo duzo z procesow dotyczacych calej sprawy, niektore dialogi sa autentyczne, wprost wyrwane z zycia, koniec daje do myslenia... a caly film otacza straszna tajemnica... ktora otaczala rowniez A.M....

Joyce

Gdybyś był naprawdę bardzo, bardzo, bardzo obeznany z tematyką kina, nie pisałbyś o chińskich filmach. Ring, Dark Water, The Grudge są to filmy JAPOŃSKIE panie znawco.

ocenił(a) film na 4
Joyce

Co do "Lśnienia" Kubricka to muszę powiedzieć, że film jest niesamowicie nudny i niestraszny jeśli czytało się książkę.

Joyce

Szósty zmysł nie wyreżyserował T.West, tak btw.

ocenił(a) film na 10
YOUR_FAVOURITE_UNCLE

jestem ciekawa jak ten film wypadł... z tego co piszecie to chyba nie jest za fajny,ale ja pewnie i tak go obejze,chociażby dlatego,że grają tam Grace i Welling :]no i wtedy sama go ocenie :]

Chrupaa

Joyce, wymieniłes dobre horrory przyznaje. Ale zapomniałeś o TYPOWO kultowych filmach które nie dorzuciłeśdo tej listy np:
Halloween
Friday the 13th
Koszmar z lu Wiązowej
Evil Dead
Noc żywych trupów
no tak, mógłbym tu wymieniać w nieskończoność ale po co. Noym horrorą brakuje już tego specyficznego napięcia w filmie niestety. A egzorcyzmy Emili nie obejrzałęm jeszcze niestety =)) Hmmmm a widzieliście Shutter japoński? Mam juz dawno na PC ale niestety nie obejrzałęm. Pozdrawiam

Smr

tak :) nie wymienilem...
bo tez moglbym wymieniac je w nieskonczonosc.... ;)

tak jak powiedziales nowym horrorom brak napiecia...
japonskim horrorom rowniez.... do tego sa "zbyt wylansowane"...

pozdrawiam ;)
ide spac

Joyce

Nie powiedziałem że brak im totalnie klimatu tylko tego takiego specyficznego z lat 80tych. A szkoda bo wtedy to robiło wrażenie. Jednak spójrzmy, przypomniał mi sie własnie pewien film - Blair Witch Project, ten film ma klimat jak cholera. I do tego z klasą. Jak oglądałem go przy zgaszonym świetle o 12 w nocy to naprawde się bałem. Później natomiast gdy wchodziłem do lasu to też czułem się dziwnie. brRrRrRr. Zapewne by mi się coś jeszcze przypomniało ale aktualnie tylko to mi wpadło do głowy -D. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
YOUR_FAVOURITE_UNCLE

Dokładnie, horrory sprzed 1990 roku są the best!!!

roots23

;/ pffff a ja uważam, że japończycy tak nudzą, że mozna sie w kinie przepraszam, że uzyje żargonu "zesrać" :) widzialem wszystkie te ich filmy i jedyna rzeczą jaką robia najlepiej to piszą świetne scenariusze, ale lepiej, że amerykanie je przerabiają..wiele osob mowiło, że Ring japoński jest straszniejszy, ciekawszy, klimatyczny...A ja z moimi znajomymi musieliśmy z kina wyjsc bo nie dało sie oglądać przez 40 minut jak koleś wode ze studni wylewa..no jak komuś sie to podoba to życze powodzenia! :) a co do nocy zywych trupow albo Halloween to nie zaliczyl bym ich do kasowych hitów, są bardziej w stylu Scooby doo :P Omen to jest film, Lśnienie owszem, Egzorcysta czy nawet Koszmar z Elm street..Z jednym sie moge zgodzic kiedyś horrory były lepsze :) Teraz to juz gnioty jak nic mnie sie jedynie Ring amerykański, Klatwa, Egzorcyzmy E R, podobały na tym koniec :) pozdrawiam

grzesznik_2

OMFG !! "Halloween to nie zaliczyl bym ich do kasowych hitów, są bardziej w stylu Scooby doo :P" Bez urazy ale sam jestes jak Sbooby Doo. Chciałbym ci przypomnieć że to własnie Halloween zdobył w H. kasy (ok 50 mln w ciągu kilku miechów) ustanawiając rekord filmów niezależnych. Co więcej spójrz ile powstało sQuelii. Teraz nakręcono kolejne 2 !! Wiec prosze cie NIE BREDZ ze Halloween jest jak jakas bajka dla 7 latków ! mógłbyś ?!?! Obrażasz mnie mówiąc takie bzdety ponieważ jest to dla mnie najlepszy horror jaki kiedykolwiek wyprodukowano. Zanim napiszesz jeszcze coś taki bezsensownego i niemądrego to się zastanów czy warto. Wpierw wypadało by ciutke wiedzieć o tym klasyku zeby nie palnąć takiej gafy. A co egzotycznych horrorów to zauroczyły mnie ponieważ dotychczas widzieliśmy tylko Amerykanskie produkcje a to już się robiło nudne. Ostatnio obejrzałem Ju Rei i też mi się bardzo podobał. Widziałem też Lhorn ale tutaj nie ma nic ciekawego. Film raczej jest nudy i ciężko mi było wytrwać do końca bez przysypiania. Gabal był bardziej wzruszający niż straszny. Nie pozdrawiam...

Smr

ps. a co nas obchodzątwoi znajomi -D ? Może to jakaśpara po 40 i nie przepada za takimi filmami ? -D -D

użytkownik usunięty
grzesznik_2

''Drogie'' kruche ciasteczko (hahaha), skoro ty na japonskich horrorach wydalasz resztki przemiany materii top chyba masz cos nie tak z jelitami , moja rada nie wpieprzaj tylu ciastek bo jak widze ubywa Ci dobrego gustu i przybywa wagi zapewne. po :
1) jak masz pisac to pisz tandeto chodzaca prawde bo na RinGu 40 minut nie trwało wylewanie wody ze studni i chyab albo ci sie filmy pomylily albo masz od caistek jeszcze klopoty ze wzrokieem.A moze sie zjaraliscie ciasteczkami z chaszem ? przerzuc ty sie lepiej na komedie albo kreskowki. Cała seria Ringów ma wyjatkowy klimat i działa na psychike,jest to historia straszna i zarazem smutna. Polecam Gre Wstepna , Akacje i dark water ktore sa na pograniczu dramatu i horroru i przedstawiaja naprawde klase kina azjatyckiego.
2) Halloween to najlepszy seQuel jaki powstał. Nie dość ze postac mayersa jest przerazajaca , ma ciekawy motyw muzyczny , jest zagadkowy to zarazem nie jest kiczowaty jak i zbyt efekciarski. Jak wiadomo był niskobudzetowy a i tak odniósł wielki sukces.
3) Noc zywych trupow z roku 90 i wersja wczesniejsza z 68 nawet w 1/1000 nie rowna sie z tym co powstalo teraz np. Swit zywych trupów. Zawieraja one klimat a to jest jeden z anjwazniejszych czynkikow jakie tworza opinie o filmie.
Jezeli porównujesz te filmy do scooby doo to poprostu nie znasz sie na horrorach bo inaczej wywnioskowac sie nie da.
Tez smiweszy mnie jak mowia wszyscy ze Omen taki rewealacyjny, owszem uwazam go za b.dobry (1 i 2 czesc) film tylko ze wiele osob tak naprawdenie wie o co w nim chodzi i czemu byl taki popularny w owczesnych mu czasach , tak podobnie jest z egzorcysta filmem ktory przeciez powewstal by miedzy innymi szokowac. (taka lekcja dla ciacha)
.. ekhm..
KLATWA!!! hahahahaha.. nie dosc ze Buffy, to jestsze ta komputerowa morda w ksztalcie pilki od pingponga juz moja sisaidak wyglada straszniej ... ;/ nawet ten dziwiek im nie wyszedl ''eeee'' w oryginale to bylo przerazajace a tu.. ? jakby drzwi nienaoliwione ;/ patologia.. pamietam ze w polowie tego filmu zrezygnowalismy z chlopakiem..
Nie porownuj do scoobiego dzieł, ktore parwdziwio znawcy podziwiaja od lat bo sie ze tak brzydko powiem i jak ty uzyje zargonu ''zajebiscie kurwa osłabiasz'' zegnam i to tobie zycze powodzenia.

Zdaje sie Skowronka, ze jestes niezle pierdolnieta. Jemu sie nie podobal Halloween i go bluzgal, co cie bardzo zbulwersowalo. Ty zas dosc prostacko zjechalas Klątwe, na z kolei ja sie wkurwilem. Trzeba nie ogladac tanich seriali komediowych (buffy) to by ci sie zle nie kojarzylo.
Co do komputerowej modry w ksztalcie ping-ponga, to co?? Chcialas, zeby byla zrobiona z pluszu?? To jest kurwa 21 w. A to jak wyglada twojej "sisaidak", to badz pewna, ze wszyscy maja to w dupie. Takich ZAWSZE MAJACYCH RACJE "PRAWDZIWYCH ZNAWCOW" tez:D hehe

Legion_4

cóż Legion. Wróćmy do Halloween, nie podobał mu (ciasteczko) się ten film ponieważ:
1 ) nie zna sie na dobrym kinie?
2 ) ma gust jak moja matka?
3 ) ma 12 lat?
A co do Klątwy to pewnei ci sie podobała ponieważ widziałeś pierwsze wersje amerykanską (tak jak mój kolega) Dla mnie klątwa jest żałosna i ani razu sie na niej nie przestraszyłem. Powiem więcej - nie ogladałem do końca bo dla mnie to była strata czasu. Nie będe już nic pisał na ten temat ale niech już Ameryka przestanie przerabiać filmy bo nie najlepiej im to wychodzi. Ludzie, ogląda się pierwowzory a nie jakieś tanie podróbki.

Pochwalam amerykanską wersje "Ringu" który dla mnie w jakiś swój sposób zachował klimat (chodz to juz nie to samo).

Smr

albo po prostu podobała ci się Klątwa ponieważ masz gust jam mój kolega i nie zna się na kinie. Przyłapie byle jakie GÓWNO (bo nie ma określenia na ten film) a później będzie polecał wszystkim swoim znajomym jakby to był przełom w świecie kina. Twoja wypowiedz była żałosna. Odrazu widać że jesteś fanem kina masowego w którym 70% filmu to efekty specialne i nic pozatym. Dokładnie taki sam gust ma moj 7 letni "znajomy". A co do Buffy to nie mam zielonego pojęcia co ona tam robiła. To była istna ZENADA !! Ale wracając jeszcze do efektów specialnych to są one tak mizerne ża aż chce się płakać. Przerażały cie -D? To H. ży żyjemy w 21 w !?!?!? tzn ze zapomnimy o starym dobrym kinie i bedziemy inwestowac tylko w efekty specialne? Po H. one były do tego filmu, pewnie zeby przestraszyc, cóż .... przestraszyłes sie? Bo jestli tak to nawet nie mamy o czym rozmawiac hahaha. W filmie brak jakiejkolwiek muzyki i czegokolwiek związanego z filmem. Amerykanska klątwa to pokaz jak filmów NIE należy robic !! Więc idz 12 letni "ZNAWCO KINA" i obejrzyj sobie kolejne cudowne filmy. Ponadto nie użyłeś żadnych kontr argumentów na słowa Skowronki. Ona przynajmniej uzasadniła dlaczego ten film jej się nie podobał a ty? Napisałeś tak płytką odpowiedz że ąż oczy bolą jak się ją czyta. Cholera jak ja nienawidze się kłucic z takimi nie dopieszczonymi szczylami co obejrzą film zamiast dobranocki i wmawiają wszystkim że to SUPERPRODUKCJA. Szczeże NIE POZDRAWIAM ( 0

Smr

Na takim poziomie to rozmawiac nie mam ochoty drogi panie.
Co zes sie tak przypierdolil do mojego wieku co? Podam ci setke przykladow 40 letnich ludzi, ktorzy sa idiotami. Tak sie sklada, ze ja mam 21 lat i znam kilku 18 latkow, ktorzy potrafia mnie zagiac w wielu sprawach. To raz.
Po drugie to Klatwa podobala mi sie bardzo. Balem sie jak cholera. Moze cie to rozbawi TWARDZIELU. Wiesz co to za zespol Dimmu Borgir? Mieli oni taki teledysk, w ktorym byle elementy filmu Ring. Obejrzalem Ring PO obejrzeniu tego teledysku i film nie zrobil na mnie ZADNEGO wrazenia. Podejrzewam, ze ty tez bałbys sie Klatwy (amerykanskiej) gdybys nie widzial pierwsze japonskiej wersji.
Z takimi pojebanym ortodoksami i fanatykami nie ma co rozmawiac.

Legion_4

Lecz sie człowieku na nogi, bo na głowe już za późno.

ocenił(a) film na 1
YOUR_FAVOURITE_UNCLE

Ten film to istna sieczka. Tak durnego filmu to dawno nie widzialem. Nawet pila 2 jest od niego lepsza. Szkoda ze nie ma oceny "-5", bo bym mu ja dal. Nawet przy efektach specjalnych goscie sie nie pospisali. Nie wiem jak taki durny film moze komus sie podobac.

ocenił(a) film na 10
YOUR_FAVOURITE_UNCLE

Jak kto woli, ale proszę mi tu nie obrażać jap i azjatyckich horrorów :PP :)

roots23

To racja kiedys horrory byly naprawde strszne, mialy ten klimat... z nowszych horrorow jedynie "Cabin Fever" utrzymuje sie typowym klimacie horroru a ze wczesniejszych namocniejszy, najstraszniejszy i najostrzejszy jaki ogladalem - KOLOBOS