PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=278033}

Milczenie

Silence
2016
6,8 39 tys. ocen
6,8 10 1 39287
6,8 53 krytyków
Milczenie
powrót do forum filmu Milczenie

Szczęśliwie (dla Japończyków) tylko połowicznie im się to udało - szkoda, iż Słowianie mieli mniej szczęścia i tak powstał Katoland...

Chrześcijanie mają wspaniałego protoplastę. Masz lepsze wzorce?? Jak nie pasuje to zabieraj kopacz i wyjazd. Kopacz i jej nieładna córeczka jednak jakoś sie nie spieszą..

Polecam kraje, gdzie wyznają Islam jak nie pasuje :)

użytkownik usunięty
returner

Ja ogólnie jestem przeciwko religii - a zwłaszcza chrześcijańskiej i Islamowi; obie re religie mają krew na rękach i rzeszą nienawiść i uwstecznienie.

I niby ateizm nie ma krwi na rękach i nie sieje nienawiści ?

jetli22

facepalm

martinos1985

Niby czemu. Ateiści mają wiele za uszami podobnie jak wierzący. Więc głupotą jest wypominać komuś rzeczy które sam popełnia.

Rozumiem, że przed przyjęciem chrześcijaństwa Słowianie stali na bardzo wysokim poziomie cywilizacyjnym, odkrywali wiele praw fizyki, byli wynalazcami przełomowych wynalazków a przyszedł biskup i ich uwstecznił?

KLAssurbanipal

Rozumiem że rozumiesz że kościół bardzo wspierał naukę? ej muszę to napisać, KLAssur ty sprytny jesteś, okres średniowiecza to największy przestój w rozwoju naszej cywilizacji! palenie na stosach uczonych, mazanie śladów po antycznych, i wciskanie ludziom ciemnoty w obrazkach! przez 1000 lat, od upadku Cesarstwa Rzymskiego w 4 wieku, to 15 wieku! chłopie miałbyś działkę na księżycu, i do pracy śmigał na swojej miotle. I teraz sobie nie robię jaj, jak odpuścili nauce, bo musieli, bo wszedł renesans, włączyli medycyne, chemie, fizyke, i nagle masz postęp, technlogia parowa, elektryczność, loty na księżyc. Kościół to jest katalizator dla nauki, i największy wróg człowieka jaki może być na tej ziemi. Zobacz sobie baranie na ciemnotę jaką wciskają od 2000 lat, u samego fundamentu tej sekty jest kłamstwo, ta religia opiera się głównie na oksymoronach przy których bajka w świętego Mikołaja jest prawdopodobna jak to że jutro wstanie słońce .... pierwsze kłamstwo Adam i Ewa mieli dwóch synów, Kajna i Abla .. Kajn zabił Abla - kto rodził potomstwo? Maryja zaszła w ciążę bez chłopa, dziisaj nauka nazywa to In Vitro, dlaczego kościół potępia dzisiaj In Vitro skoro Jezus był z In Vitro? na ostatniej wieczerzey Jezus przewiduje swoją śmierć i typuje Judasza że go wyda, dlaczego Judasz który poświęca się i skazuje na wieczne potępienie nie jest wazniejszy od Jezusa? gdyby go nie wydał, nigdy by nie zabili żyda, nie umarł by za nasze grzechy, nie odkupił by nas? kościół zabił więcej ludzi w czasach średniowiecza niż obie wojny światowe, tak pomógł ludzkości w rozwoju :)

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Mieszko, widzę że wciąż w formie :)

Po raz kolejny popierasz kogoś argumenty, tylko dlatego że są przeciw religii, choć są sprzeczne z prawdą. Przeczytaj mój obszerny post jaki napisałem do Mieszka. Kiedyś pamietam jak rzucałaś inwektywami w katolików na forum, a gdy odpowiedziałem Ci merytorycznie niestety się nie odniosłaś. Jeśli tak potępiasz średniowiecze czy religie najpierw poczytaj żeby mieć chociaż elementarną wiedzę w temacie, potem się wypowiadaj, ponieważ masz niepełną wiedzę i błędne postrzeganie swiata. Nic nie jest czarne i białe w historii.

mieszkoxxx

Nie wiem czy w ogóle Ci odpowiadać ze względu na ton jakiego do mnie używasz. Baranem to nazywaj sobie domowników. Gdybyś to powiedział do mnei publicznie - otrzymałbyś wezwanie sądowe tego samego dnia. Uwierz mi - po tym co przeczytałem to jestem w stanie postawić swoją głowę, że Twoja wiedza przy mojej jest jak twórczość Popka przy Bachu.
Piszesz stereotypowo, mając cząstkową wiedzę historyczną bazującą na teoriach rodem z pozytywizmu, gdzie negowano wkład średniowiecza w kulturę i cywilizację. To co piszesz to ogólniki powielane w szkole, na forach. Napisz konkret. Będę miał wiecej czasu to może to wszystko tutaj obalę.

mieszkoxxx

"Rozumiem że rozumiesz że kościół bardzo wspierał naukę?"

Raczej tego nie wiesz (bazując na powtarzanych ogólnikach), ale to klasztory przechowały wiele antycznych dzieł. To dzięki nim uczono się łaciny. To dzięki klerowi powstały pierwsze uniwersystety, których w starożytności nie było. Powstawały liczne szkoły przyklasztorne. W średniowieczu dzięki klerowi rozwinęła się wiedza na temat roślin, w starożytności nawet tego nie było.
Zapewne nie jesteś/byłeś na studiach bo tam uczą na filozofii/teorii państwa/prawa o takich myślicielach jak św. Augustyn czy św. Franciszek, którzy wdawali sie w polemikę z teoriami Platona czy Sokratesa.
Poza tym nawet nie wpadłeś na to, że Kopernik, jeden z największych odkrywców w dziejach świata był osobą duchowną.

" palenie na stosach uczonych,"

Jakoś Kopernika nikt nie spalił? Wiedziałeś o tym, że większość tortur i sposobów śmierci używanych w średniowieczu było kontynuacją tych ze starożytności? Palenie było już wtedy znane. Poza tym nie wiem czy chciałbyś być ukrzyżowany? Popularna kara w Rzymie.

"mazanie śladów po antycznych,"

Skoro tak, to jakim cudem taki św. Franciszek i św. Augustyn mogli rozważać dzieła greckich uczonych?

" wciskanie ludziom ciemnoty w obrazkach! przez 1000 lat, "

Jak pisałem wyżej - to w średniowieczeu powstawały szkoły i pierwsze uniwersytety.

"od upadku Cesarstwa Rzymskiego w 4 wieku, to 15 wieku! chłopie miałbyś działkę na księżycu, i do pracy śmigał na swojej miotle."

Jak to przeczytałm to zastanawiałem się czy podjąć dyskusję... Między naszą wiedzą jest taka przepaść, że musiałbym Ci tłumaczyć od podstawówki.
Czy Ty naprawdę myślisz, że w V wieku n.e. zmieniło się nagle życie ot tak sobie? Choc napisałeś IV, zatem masz chyba problem z liczeniem? lata 400-499 to jest V wiek! Nie IV! Poza tym do numeracji wieków używamy łaciny, a nie cyfr arabskich!
Wracając do meritum - Cesarstwo Zachodnie upadło w 476 n.e. a Wschodnie? Nadal istniało. Co Ty myślisz, że po tej dacie w Konstantynopolu nagle zaczęli żyć jacyś dzikusi? Otóż Wschodnie Cesarstwao nazywane dziś Bizancjum istniało aż do XV wieku. W dobie średniowiecza nadal Konstantynopol był najbardziej rozwiniętym miastem i miał kanalizację.
Tereny takie jak Francja, Brytania, Niemcy znacznie bardziej się rozwinęły niż w starożytnosci, gdzie zamieszkiwali Galowie, Brytowie i Germanie. Zobacz sobie jak wyglądała wioska galijska a jak średniowieczny Paryż. Tereny greckie czyli Wschodnie Cesarstwo pod względem poziomu życia niewiele się różniły od np. II wieku n.e. do VII n.e.
Dlatego nie wiem skad bierze się mit, że do V wieku n.e. było super rozwiniete życie a tu nagle boom i ludzie w kolennbym wieku cofnęli się o 1000 lat.

" I teraz sobie nie robię jaj, jak odpuścili nauce, bo musieli, bo wszedł renesans, włączyli medycyne, chemie, fizyke, i nagle masz postęp, technlogia parowa, elektryczność, loty na księżyc."

No raczej robisz sobie jaja. Jak pisałem wyżej - nie ma czegoś takiego jak starozytność, nagłe przejście w średniowiecze, a z niego nagłe w renesans. Przecież to jakbym tłumaczył dzieciakowi na lekcji w 5 klasie podstawówki, a nauczycielem nie jestem.
Historia to ciągły porcoes zmian. Nie można sztywno mówić o epokach. jest to umowne. Przykładowo ziemie włoskie w XIII wieku były bardziej rozwinięte niż polskie w XVI.
Nie wiem czy wiesz, ale rolnictwo w średniowieczu było o neibo bardziej rozwinięte niż w czasach antycznych. Gdyby nie średniowieczna budowa statków to Kolumb nie dopłynąłby do Ameryki. Gdyby nie malarstwo klasztorne to nie byłoby późneij Memlinga, Boscha - średniowiecznych malarzy myślących dość abstrakcyjnie. Sprawdź sobie jak wyglądały ich dzieła. Czy jest to zacofanie? Gdyby nie taki Memling czy Bosch to nie byłoby renesansowych malarzy jak Da Vinci, Michał Anioł, którzy udoskonalali formy powstałe w średniowieczu.
Spójrz na katedrę Notre Dame i taki Partenon. Widzisz co jest bardziej skomplikowane architektonicznie?

P.S. Dam Ci ciekawostkę - maszyna parowa została wynaleziona już w starożytności przez Herona z Aleksnadrii, jednak nie została użyta technicznie. Nastapiło to dopiero w XVIII wieku.

"na ciemnotę jaką wciskają od 2000 lat, u samego fundamentu tej sekty jest kłamstwo,"

Cesarstwo Rzymskie które tak wywyższasz nad średniowiecze było przez ostatnie 200 lat chrześcijańskie. Zobacz paradoks - średniowiecze zaczęło sie gdy najeźdźcy poganie pokonali chrześcijańskie Cesarstwo.

" ta religia opiera się głównie na oksymoronach przy których bajka w świętego Mikołaja jest prawdopodobna jak to że jutro wstanie słońce ...."

Przecież każdy wie, że to taka legenda dla dzieci, żeby też miały na swój sposób własne święto. Niemal w każdej religii funkcjonuje odpowiednik św. Mikołaja.

" pierwsze kłamstwo Adam i Ewa mieli dwóch synów, Kajna i Abla .. Kajn zabił Abla - kto rodził potomstwo? "

Po pierwsze rozmawiamy o historii, nie o dogmatach w Biblii. To powinieneś omówić z jakimś księdzem. Jednak z tego co pamiętam to Adam i Ewa oprócz Kaina i Abla mieli także inne dzieci. Jednak nawet ksiądz odbiera te historie o stworzeniu swiata jako pewną metaforę i nie bierze jej dosłownie. Dlatego te opwieści trzeba brać nie dosłownie. Jednak nie będę się rozwodził, gdyż dogmaty religii nie są moim zainteresowaniem, a bardziej jej historia, stopniy proces rozwoju, wpływu na politykę, kulturę itp.

" kościół zabił więcej ludzi w czasach średniowiecza niż obie wojny światowe, tak pomógł ludzkości w rozwoju :)"

Niestety to jest mit! Powtarzany zwłaszcza w dobie internetu. W średniowieczu nie było tyle ludzi co w XX wieku. Cała Europa miała wówczas mniej mieszkańców przez tysiąc lat niż liczba ofiar I i II wojny światowej. Zapewniam Cię, że Hitler, Stalin czy z drugiej strony globu Japonia oraz Chiny mają znacznie więcej ofiar na rękach w I połowie XX wieku niż święta inkwizycja przez cały okres istnienia. Idąc szerzej - Japończycy (wierzący w boskość cesarza) w II wojnie światowej zabili więcej ludzi (w ciągu kilku lat) niż cała średniowieczna inkwizycja (przez stulecia).

i na koniec:

"Zobacz sobie baranie "

Jak wspomniałem w poprzednim poście - powiedziałbys tak do mnie na ulicy to sprawa znalazłaby się w sądzie. Nie znoszę chamstwa, a jeszcze bardziej takiego chamstwa dyskusyjnego - gdy ktoś uważa inaczej to do dyskusji trzeba rzucać w niego inwektywami? Nie możesz normalnie napisać co uważasz, tylko mnie obrażać? Zwłaszcza, że się ośmieszasz, gdyż jak widzisz Twoja wiedza przy mojej jest malutka. Zatam Twoją logiką idąc miałbym prawo nawyzywać Cię ostrzej widząc jakie banialuki piszesz. Pod każdym względem mogę Twoje tezy obalić - jestem pasjonatem od dziecka, skończyłem odpowiednie studia, napisałem rzesze artykułów, wykładałem na okolicznościowych tematycznych wykładach, tworzyłem modele do gry Total War i jestem aktywnym rekonstruktorem historycznym. W dodatku zajmuję się głównie starożytnością (w szczególności hellenizm) oraz okresem XVII-XVIII wiek. Zatem epoki pomijające średniowiecze i powinienem wg Twojej logiki wywyższać antyk. Jednak jak widzę, ze ktoś jedzie to średniowiecze nie mając elementarnej wiedzy to muszę epoki bronić, wiedząc nieco więcej, choć mój konik to antyczny okres hellenistyczny. zatem radzę Ci przyhamuj ton i nie próbuj mnie pouczać.
Ja nie jestem Twoim kumplem, bratem, czy meneleme spod budki żebyś miał prawo się tak do mnie zwracać per baranie.
Jeśli to zrozumiesz to możemy dyskutować normalnie - Ty bez inwektyw w moją stronę, a ja nie będę dawał Ci do rozumienia o mojej wyższości wiedzy historycznej. Wolę wymianę faktów.

ocenił(a) film na 9
KLAssurbanipal

Brawo KLA! Po raz kolejny pokazałeś samozwańczemu historykowi jak jego wiedza jest maluczka! :P Graty.
Kiedy patch z hellenskimi genarałami do Rome 2? :P

użytkownik usunięty
KLAssurbanipal

I ty naprawdę wierzysz, że mam ochotę czytać to wszystko?? Niedoczekanie twoje :)

No to nie wypisuj banialuk bo mijasz się z prawdą. To jest najgorszy typ ignorancji - rzucić jakąś nieprawdziwą tezę, a potem olać gdy ktoś próbuje to sprostować. Trochę pokory.
Nie zależy mi na tym, żeby kogoś oświecać na siłę, jeśli chce dalej pozostawać w niewiedzy. Tylko potem nie wypisuj bzdur, bo jak widzę Twoje monotematyczne posty, gdy wchodzę na forum danego filmu to łapię się za głowę i wtedy wiem, ze program "Matura to bzdura" nie jest ustawiany.

użytkownik usunięty
KLAssurbanipal

"Trochę pokory" - wychodzi z ciebie niezły psychol (może to kato-psychol?). Facet, wyluzuj. :)

Acha... słowo pokora stostuje tylko katolik... Skąd wiesz czy w ogóle jestem katolikiem? Po prostu nie lubię zakłamywania faktów.
Ja mam wyluzować, a kto spięty, wręcz z pianą na ustach pisze ciągle z niechęcią do katolików.
Jak było poruszane w innych postach tego tematu - nie tylko moich - Japończycy (bez religii z Europy) i tak mieli wiele krwi na rękach przed przybyciem tych misjonarzy. Wojny krwawe mieszy swoimi klanami toczyli od średniowiecza, a w II wojnie światowej zabili chińskich cywilów w milionach, co daje w kilka lat większy wynik niż katolicy przez 2000 lat historii.

użytkownik usunięty
KLAssurbanipal

Ok, spoko - to może w ramach ugody wystarczy zmienić temat na taki, który nie byłby ci (mówiąc kolokwialnie) solą w oku?
Nie lubię się kłócić (choć prowokować lubię) więc zawieszam na razie ten topik :)

ocenił(a) film na 9

Jeśli przeczytanie nieco dłuższego tekstu sprawia Ci problem to widzę z kim mam do czynienia. W ogóle przeczytałaś jakąś ksiażkę w ostatnich latach? Sądzę, ze nie skoro post który czyta się 3 minuty jest problemem. KLA to historyk z dużą wiedzą.

użytkownik usunięty
Alex_Tyler

"To wiem z kim mam do czynienia" - no tak, na bank wiesz i widzisz wszystko ze swojej pozycji horyzontalnej :) a skoro już wtrącasz się do dawno zamkniętej dyskusji, to nie bedę na siłe udowadniać, że lubię czytać te rozlekłe i nudne teksty tutaj oborńców najdurniejszej według mnie religii świata - tak, katolicyzmu. A czytac ksiązki to akurat bardzo lubię, tyle ze nie po polsku. To tyle ode mnie.

KLAssurbanipal

KLAssurbanipal przykład że kościół zabił naukę, matematyczka i filozfka Hypatia z Aleksandrii robiła badania na temat ruchu ciał niebieskich po elipsach, żyła w 4 wieku naszej ery, odkryła to co 10 wieków później Kopernik. Została stracona na rozkaz biskupa Cyryla, wleczono ją nago za powozem, wyłupiono oczy i poćwiartowano, a jej nauki wraz całą bibioteką Aleksandryjską która była dorobkiem kilku tysięcy lat antycznej cywilizacji spalono ....

problem tkwi w systemie religii, dawniej politeistyczna w wielu bogów każdy bóg ma swój archetyp w naturze - posejdon - neptun władca morza, jowisz zeus władca gromów, hefajstos wulkan ... czyli wierzenie w zjawiska przyrody, wiara nie tylko w facetów ale też w kobiety ponieważ w naturze występuje równowaga, dlatego masz afrodyta venus, hera junona itd itd ...

religia monoteisyczna - judaizm i pochodne od niej chrześcijazm oraz islam, religie szowinistów i gejów ... masz cytaty swoich świętych na temat kobiet.

Święci pańscy o kobietach: -Św. Augustyn: "Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga, to naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyżnie"

-Św. Tomasz z Akwinu: "Kobiety są błędem natury z tym ich nadmiarem wilgoci, temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu, są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny"

Tertulian, Ojciec Kościoła: "Kobieta to bezbożne furie chuci."
oraz
"Podstawą małżeństwa i podstawą rozpusty jest ten sam akt. Dlatego mężczyzna
postępuje najlepiej, jeżeli nie tyka kobiety"

"Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj, to diabeł! Ona jest swoistym piekłem!" (Papież Pius II, 1405-1464)

"U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywoływać wstyd." (Clemens Alexandrinus, 215)

I najlepsze:
Św. Odo: "Gdyby ludzie mogli dostrzec to, co kryje się pod skórą... oglądanie kobiety powodowałoby tylko wymioty.
Skoro sami nawet koniuszkami palców nie chcemy dotykać śluzu i łajna, dlaczego tak gorliwie pożądamy objęcia naczynia z nieczystościami"
oraz: Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór gnoju..."

możesz się odnieść do tych cytatów świętych patronów kościoła? :)

ocenił(a) film na 9
mieszkoxxx

Ja rozwinę co KLA napisał, bo zerknąłem sobie w wikipedię i... Rzeczywiście sami Japończycy w kilka lat wojny zabili więcej chińskich cywilów niż cała inkwizycja przez całe średniowiecze. :/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_II_wojny_%C5%9Bwiatowej

https://pl.wikipedia.org/wiki/Inkwizycja#Liczba_ofiar

Zobacz sobie bałwanie na przykładzie Hiszpanii, że wyroki śmierci w procesach inkwizycyjnych to zaledwie 1,3 % ! Czyli nawet jak sąsaid oskarżył sąsaidkę o czary i dochodziło do procesy to w większości przypadków babkę uniewinnanio. kapujesz? Te badania robili historycy, a twoja wiedza jest śmietnikowa.

"historycy Jaime Contreras i Gustav Henningsen podjęli próbę dokonania kompleksowego podsumowania działalności trybunałów hiszpańskiej inkwizycji w latach 1540–1700, zarówno jeśli chodzi o klasyfikację czynów zarzucanych oskarżonym, jak i statystyki wydanych wyroków. Sklasyfikowali oni 44674 procesy, w tym 18860 o herezję i 25814 o inne występki. W ich wyniku 826 osób stracono, a 778 spalono in effigie."

i zwróć uwagę na ten akapit błaźnie bo tyczy się ciebie:

"W potocznej świadomości społeczeństwa, poprzez liczne stereotypy, występują skłonności do zawyżania liczby ofiar i wyolbrzymiania skali prześladowań heretyków, jednak badania historyczne prowadzone na przestrzeni ostatnich stu lat stopniowo korygują ten pogląd."

Skoryguj swoją wiedzę bo śię ośmieszasz i mieszasz wszystkich katolików ludzi z błotem a sam się kompromitujesz.

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

non sequitur, fallacia consequentis

Misiu - "największy przestój w rozwoju naszej cywilizacji" w średniowieczu nie wynika z propagowania chrześcijaństwa, tylko z regresu cywilizacji śródziemnomorskiej zalanej przez hordy barbarzyńców(pogańskich). Trzeba było 1000 lat by ich ucywilizować na zachodnia modłę i zajmował się ty właśnie KRK.

Co do Adam i Ewy - gdzie ty misiu masz w Biblii napisane, że to byli jedyni ludzie stworzeni przez Boga? Byli jedynie PIERWSZYMI. Cały twój wpis dowodzi jedynie twojej ignorancji w tematach na jakie się wypowiadasz.

Chcesz powiedzieć, że wedle nauk chrześcijaństwa, Bóg poza Adamem i Ewa stworzył też innych ludzi? ;)

użytkownik usunięty
zweistein

Co to są te "nauki chrześcijaństwa"? Są jakieś nauki pogaństwa? Może sformułuj inaczej pytanie, bo nie rozumiem o co ci chodzi.

Czy gdziekolwiek w doktrynie chrześcijańskiej (St. Testament) można dowiedzieć się, że Bóg oprócz Adama i Ewy stworzyć miał jeszcze innych ludzi?
Teraz już rozumiesz pytanie, czy dalej nie bardzo?

użytkownik usunięty
zweistein

Nie wiem co to jest ta "doktryna chrześcijańska" - nigdy o takowej nie słyszałam - więc nie potrafię ci pomóc.

Skoro nie wiesz, to dlaczego wypowiadasz się tak autorytarnie - jakbyś wiedział? ;)
Czyli inaczej:
"gdzie ty masz w Biblii napisane, że to nie byli jedyni ludzie stworzeni przez Boga?"

Jak Adama i Ewę - oraz (według ciebie) - innych ludzi poza Adamem i Ewą opisują/interpretują:
etymologia biblijna i teologia chrześcijańska/katolicka?

użytkownik usunięty
zweistein

Naucz się wpierw znaczenia pojęć i prawidłowo formułować pytania, zanim zaczniesz kogoś o coś oskarżać z racji swojej ignorancji - chociaż biorąc pod uwagę fakt że nie rozróżniasz płci rozmówców to właściwie nie dziwi.

Z ks Genesis wynika jednoznacznie, że Adam i Ewa nie byli jedynymi ludźmi.

Nawet nie będę pytać co to jest ta "doktryna chrześcijańska" bo pewnie po prostu miałeś niedouczoną katechetkę i teraz musisz za to cierpieć, więc wyrazy współczucia.

Zamiast toczyć piankę z ust, zajrzyj lepiej do Encyklopedii Katolickiej (nie, raczej nie została napisana przez moją katechetkę) , tom 4, gdzie pojęcie "doktryna" (także w kontekście chrześcijańskim) zostało ładnie wyłuszczone. Czyli można, tylko trzeba choć trochę chcieć, prawda? ;)
Chyba że moja "ignorancja" polega na tym, ze przeczytałem coś, czego ty nie czytałaś i wiem coś, o czym ty nie wiesz?

Możesz wskazać dokładnie - cytat, link? - gdzie stoi jak byk, że oprócz Adama i Ewy, Bóg stworzył też innych ludzi?

użytkownik usunięty
zweistein

Nie ma czegoś takiego jak "doktryna chrześcijańska" - bo inną doktrynę nauk ma KRK, inną CP, a jeszcze inną Kościoły Ewangelickie, lub Wschodnie. Najwyraźniej nie było Cię na tej lekcji historii/religii, gdzie to omawiano.

Szukaj, a znajdziesz - nie płacą mi za twoją edukację.

Toteż miałaś do wyboru - pisać o wszystkich (albo o kilku), lub o jednej, konkretnej:
"Jak Adama i Ewę - oraz (według ciebie) - innych ludzi poza Adamem i Ewą opisują/interpretują:
etymologia biblijna i teologia chrześcijańska/katolicka?"
Prawda, że nie było tak trudno odczytać właściwy sens, po chwili namysłu? ;)

Też mi nikt nie płaci, ale z natury jestem sympatyczny (spróbuj czasem, tak dla odmiany):
http://portalwiedzy.onet.pl/29640,,,,katolicyzmu_doktryna,haslo.html
http://sciaga.pl/tekst/60748-61-doktryna_kosciola_katolickiego
http://wiara-rozumna.blog.onet.pl/2016/12/12/doktryna-chrzescijanska-2/
http://www.ceneo.pl/9672146

Dziwne, że o doktrynie (czy doktrynach) w ramach chrześcijaństwa wie tyle osób, a ty jedna nie, prawda ;)

Pewnie trudno znaleźć coś, czego nie ma, może tylko ty to potrafisz - szczere wyrazy podziwu... ;)

użytkownik usunięty
zweistein

Z natury to raczej nie jesteś sympatyczny tylko dysfunkcyjny, skoro nie rozróżniasz pojęć: "doktryna katolicka" do której dałeś linki, od "doktryna chrześcijańska" którą sobie wymyśliłeś.

Pewnie z dostrzeżeniem różnic pomiędzy krzesłem drewnianym, a krzesłem elektrycznym też Cię przerasta.

To jeszcze raz, skoro nie dotarło uprzednio - czarno na białym, wystarczy umieć czytać, no spróbuj, śmiało:

"miałaś do wyboru - pisać o wszystkich (albo o kilku), lub o jednej, konkretnej:
"Jak Adama i Ewę - oraz (według ciebie) - innych ludzi poza Adamem i Ewą opisują/interpretują:
etymologia biblijna i teologia chrześcijańska/katolicka?"

Nie rozmawiamy póki co o meblach (na tym będziesz mogła później efektownie się wyłożyć) , tylko o twoim braku orientacji w zakresie wykładni stworzenia Adama i Ewy w ramach "doktryn" religijnych chrześcijaństwa/katolicyzmu.
Tylko ty masz z tym problem, prawda? ;)

""doktryna katolicka" do której dałeś linki, od "doktryna chrześcijańska" którą sobie wymyśliłeś. "

Aby na pewno? Zajrzyj raz jeszcze do linków, tym razem może nieco przytomniej? ;)

użytkownik usunięty
zweistein

"Kain zbliżył się do swej żony(nie siostry), a ona poczęła i urodziła Henocha. Gdy Kain zbudował miasto, nazwał je imieniem swego syna: Henoch." - ergo: było pełno ludzi by zasiedlić skupisko miejskie, a pewnie z 10 razy tyle było w skupiskach wiejskich.

Jeśli będziesz miał więcej pytań to poszukaj kogoś uodpornionego na tłuków - ja niestety jestem alergikiem, więc nie popiszemy. Powodzenia na maturze.

Twoje tłumaczenie jest dość (niezamierzenie, zapewne?;) infantylne, bo naiwnie traktuje źródło biblijne jak realistyczny reportaż. Ale czemu miałbym się dziwić? Skoro przewracasz się na jednym słówku "doktryna", czemu miałabyś chwacko trzymać się na nogach przy dłuższych opisach?
Z cytatu nie wynika, że Bóg stworzył kogokolwiek oprócz Adama i Ewy, twoje wyjaśnienie to interpretacja, która wcale nie jest ani jedyna (ach, te nieszczęsne doktryny, paskudy...), ani nawet najbardziej oczywista, mimo, że tak ci się zdawało.

Alergiczka i chamka - nie wiem, czy zestaw szczególnie kompatybilny, ale przecież nie masz na to wpływu, prawda? ;)

użytkownik usunięty
zweistein

Chyba jednak nie zrobisz matury - ale to będzie "kompatybilne" :D z twoim IQ.

Nie domniemywam, jaki związek ma IQ z twoją ignorancją i hucpiarstwem, chyba nieszczególnie ciekawy temat.
A "papierkami" (ukończenia tego, tamtego czy owego) nie podpieram się, bo nie muszę - istotne kto ma argumenty w dyskusji, a kto tylko ich pozory. To ci nowina, prawda? ;)

zweistein

Istniej wiele denominacji chrześcijańskich, dlatego nie istnieje jedna doktryna chrześcijańska.

Bakszysz

Wyżej już wyjaśnione.

zweistein

Wyżej jest to wyjaśnione przez Tinnga.

Bakszysz

Owszem - że nie wie, co to "doktryna". Wyjaśnione, mucha nie śmie siąść.

zweistein

Z waszych wypowiedzi wynika, że to raczej ty masz z tym problem

Bakszysz

Bo wiem, co to "doktryna"?

zweistein

Pytałeś o "doktrynę chrześcijańską", a ta osoba wyjaśniła ci że nie skonstruowano czegoś takiego do tej pory. Teraz próbujesz rozmyć istotę wszego sporu z "doktryny chrześcijańskiej" na samo pojęcie "doktryny". Dlatego mój wpis: "...to raczej ty masz z tym problem" pozostaje w mocy.

Bakszysz

Zawsze można się dokształcić, prawda?
http://wiara-rozumna.blog.onet.pl/2016/12/12/doktryna-chrzescijanska-2/

zweistein

Jeśli chcesz się dokształcać z blogów osób uznających denominację łacińską jako synonim chrześcijaństwa, to może też zacznij studiować medycynę oglądając seriale telewizyjne, a fizykę z kreskówki Laboratorium Dextera? Mój błąd, że wziąłem Cię za jakąś poważną osobę.

Bakszysz

Tak, już wiem, że lubisz słowo "denominacja"... ;)

Raczej nie przeczytałeś wykładni terminu, o której pisze autor, więc nie rozumiesz, o co chodzi.
I kto tu jest niepoważny?

Odnośnie "sporu" - przecież nie tyle termin "doktryna" jest tu istotna, co sposób widzenia (interpretacja) stworzenia pierwszych rodziców w chrześcijaństwie. Teraz lepiej, czy może chrześcijaństwo też nie istnieje?
Koleżanka twierdziła, że "z ks Genesis wynika jednoznacznie, że Adam i Ewa nie byli jedynymi ludźmi" - co przecież nie jest prawdą. Ale może ty uważasz, że jest?

zweistein

To napiszę tak, żeby dać ci do myślenia: w doktrynie(chrześcijańskiej - a jakże by inaczej) Świadków Jehowy jest wyraźnie stwierdzone, że Adam i Ewa nie byli jedynymi ludźmi stworzonymi przez Boga. I co ty na to?