PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319390
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

http://comicbookmovie.com/fansites/debbiedowner/news/?a=51290

magneto_

No to co mała recenzja?

na pierwszy rzut oka, oczywiście wiadomo że CAM, więc wersja słaba, więc też trudno zrozumieć dialogi, ale dla mnie dalej taki masz misz gdzie wszystko jest nawrzucane w taki sposób, że dalej nie wiemy co i jak xD

Byłem napalony na ten trailer i więcej powiem jak będę mógł usłyszeć co mówią w ważniejszych momentach.

magneto_

Scena ze stadionem powala :D

John_Shepard

Trochę cgi którego tak nie lubi nolan ;D

magneto_

Skoro budżet wg imdb wynosi 250 mln (!), to cgi będzie pewnie sporo jak i efektów specjalnych.

John_Shepard

Hmm, imdb się nie sugeruj, bo tam dodają co chcą userzy, a nawet jakby tak duża kasa szła na film, to wydaje mi się że raczej na efekty tradycyjne niż cgi.

Trochę mnie ten trailer zdołował, bo dalej nie mam wątpliwości, że będzie to arcydzieło, ale... taki zbiór różnych scen, a na końcu nie było takiego kopa jak np. zbliżający się bane do batmana w pierwszym teaserze.

magneto_

Kosztował tyle, ale sądzę, że Nolan i tak pozostaje najwierniejszy tradycyjnym efektom, real-world solutions. :)

Też brakuje mi kopa, ogólnie podoba mi się znacznie bardziej niż zawodzący nieco prolog, ale naprawdę nie mam już takiej pewności co do przebicia TDK.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ash_williams85

Pewnie nie długo wyjdzie lepszy cam.

ocenił(a) film na 9
magneto_

W każdym bądź razie dla gościa, który nagrał zwiastun i dla samego Nolana gorące brawa ( http://www.reactiongifs.com/wp-content/gallery/yes/421.gif )

ocenił(a) film na 9
ash_williams85

Trailer fantastic, choć analogiczny zwiastun TDK był ciut lepszy- więcej tekstów Jokera zapadało w pamięć. Tutaj narazie mam tylko jeden "When Gotham is in ashes, you have my permission to die", choć CAM jest tak chujowy że nic nie rozumiem co Selina i Alfred mówią na początku. Pod względem efektów i akcji będzie miazga, ale ta nuta Bane'a zabija mnie- Genialna!

Podoba mi się nawiązania do Knighfalla- uwielnienie więźniów z Arkham, napewno w innym stylu niż to mialo miejsce w komiksie,ale jednak.

PS. Przypominam sobie, że podobnie jarałem się tym 1 zwiastunem TDK z podobną jakością, gdzie jedynym tekstem który dało się normalnie usłyszeć było "C'mon Hit me!" i "Let's put a smile on that Face"

FvJ

jak dla mnie zwiastun lepszy niż prolog, ale daleko w tyle za tym od TDK. Być może zbliży się do niego po obejrzeniu lepszej jakości, bo w tej połowy nie rozumiem. Scena na stadionie całkiem fajna mimo, że wali CGI na kilometr (nawet w tak słabej jakości), za to nowy pojazd dalej beznadziejny.

ocenił(a) film na 9
PawelM

Narzekanie na CGI w filmie o Batmanie jest idiotyczne. Np przy Avatarze czy Tytanicu nikt nie narzekał że cos jest CGI, gdyby nie komputer to co najwyżej byśmy mogli się spodziewać śmierci batmana jak wjeżdza batpadem w kartony...

a nowy pojazd IMO wygląda świetnie i scena pościgu za tumblerami w śnieżnym Gotham będzie rox!

FvJ

Chodzi o słabo-wyglądające CGI walące po gałach. Jak np. niektóre ujęcia pociągu w Batman Początek, albo wyskakiwanie Tumblera z jaskini przez wodospad. Mają jeszcze dużo czasu, więc być może je poprawią. W lepszej jakości też może odczucia będą inne.

PawelM

A w avatarze nie waliło? jak ktoś miał kilka lat na post produkcje to pewnie gnomie...

ocenił(a) film na 8
PawelM

chłopie stanowczo przesadzasz...

masę filmów widziałem z efektami specjalnymi i w tej scenie CGI nie wali po oczach tak jak to ty twierdzisz

scena jest genialna ja tam nie widzę aż tak tego komputera
to już zwykły kaprys z twojej strony skoro zwracasz uwagę Nolanowi hehe człowiekowi który zna się na rzeczy ?

to zastanów się kto ma rację Ty czy Nolan ? ;)

oczywiście to twoje zdanie
ale moim zdaniem jest że za bardzo wyolbrzymiasz problem którego praktycznie nie ma....

pozdrawiam

rbk23

i może jeszcze powiesz, że Nolan, człowiek który zna się na rzeczy, "nie zrobił" kiepskiego CGI w BB? Choćby komputerowe halucynacje.

ocenił(a) film na 6
PawelM

To one były CGI?
Zresztą halucytnacje nie muszą a wrecz nie mogą wyglądać autentycznie, nie?

ocenił(a) film na 8
rbk23

piszę o stadionie z trailera....

a Nolan ?
tak zna się na rzeczy!

rbk23

więc, skoro odwalił marne CGI w BB może i w tym filmie zrobić to samo. Oczywiscie akcja na stadionie nie wygląda aż tak sztucznie jak CGI w BB, ale jest dalekie od ideału.

ocenił(a) film na 8
magneto_

Zwiastun rewelacja i ta nutka z bane'em wymiata

użytkownik usunięty
magneto_

Powiem jedno: scena około pierwszej minuty trailera w której Alfred mówi RISE jest PRZEEPICKA :)

Może to wina tragicznej jakości... ale się trochę zawiodłem. Od tak powrzucane scenki, trochę mało to lepiące się ze sobą. Nawet jak zwiastun wyjdzie w normalnej jakości to mu daleko dalej będzie do GENIALNYCH trailerów TDK. Ale pożyjemy, zobaczymy.

Scena z wybuchającym stadionem wg. mnie jest aż nazbyt przegięta. Pierwsze skojarzenie to najnowsze Mission: Impossible...

Grievous

Zgadzam się. Ten zwiastun tworzy spójną całość: http://www.youtube.com/watch?v=8jqq4j52Fb4
Być może w lepszej jakości, gdzie zrozumiałe będą wszystkie dialogi także będzie wszystko ze sobą współgrać.

ocenił(a) film na 9
magneto_

Trailer naprawde ok, ten film będzie naprawde Mroczny, mimo iz dzieje się w dzień.

Szkoda tylko, ze nie słychać dobrze, co Selina mówi, bo mówi niezwykle ciekawie.

No i Cainowe 'RIIIZZZZEEE'. MEEEGA powiedziane słowo : D

A na minus:
Scena z wieżniami - tak kiepskiej gry extrasów to dawno nie widziałem, bo W11 nie oglądam. No nie popisali sie panowie więźniowie.

Scena na boisku - Hillarious! No komedia, ja kzoabczyłem, to zacząlem się śmiać. Nie, ze te CGI jakieś złe, wygląda to naprawdę ok, ale, że facet biegnie, a wszystko za nim się zapada, obraca się i 'WTF'. Niczym z Looney Tunes. Kiepsko.

magneto_

Jestem pod wrażeniem :) jakość oczywiście słaba, ale nie ma co narzekac ;pp za kilka dni będziemy mogli zobaczyc go w HQ ;pp :)

magneto_

Powiem tak, co do tego CGI, ludzkie oko zawsze je odróżni, nigdy się go nie oszuka, druga sprawa, że ten film dopiero co jest w postprodukcji, a mimo tego, już to wygląda przynajmniej przyzwoicie.

Taki avatar miał kupę czasu na postprodukcje a i tak było widać, co cgi, a co nie, tak będzie zawsze, kiedyś widziałem taki fanfilm z supermanem, gdzie nagrano jak człowiek na tle nieba jak leci nad budynkami, to było realne, a potem sobie przypomniałem superman returns, też wyglądało super, ale tak było to wyraźne, ostre i super ekstra animowane, że można było dojrzeć cgi i tak jest zawsze, przy animacji transtumblera w tdk, było widać i tak będzie tutaj i to nic, bo tak jest zawsze.
Bardziej mnie śmieszy to co ktoś powiedział, czyli jak więźniowie wychodzili, niektórzy "aktorzy" to się tak tą sceną przejęli xD

No i ten football player, biegnie, biegnie, biegnie, nagle się obrócił.... i akurat wtedy przestała się ziemia zawalać :D

ocenił(a) film na 9
magneto_

Więcej, akurat zrobił touchdowna i dopiero sie ziemia przestała zawalać. Poza tym widział i słyszał, ze coś się dzieje, zaden człowiek by się w takiej sytuacji nie zatrzymał...

magneto_

Ten trailer jest słabej jakości, ale ta muzyka wywołuje u mnie gęsią skórkę.

Graczdari

Fakt, ale powiem szczerze, że zabrakło takiego pierdo*****ia jak w teaserze.... gdy leci ten motyw bane'a i nagle scena jak batman się coda i idzie bane... to było mocniejsze imo.

magneto_

Z tym stadionem to już nawet nie chodzi o to CGI... po prostu ta scena jest lekko głupkowata. Wyjęta jak z jakiegoś filmu Emmericha czy Baya...

I tak, zdecydowanie brakuje pier*****a...

ocenił(a) film na 9
Grievous

Dokładnie. Ale nie raz już nistety Nolan się zachwycał Bayowskim 'wyczuciem smaku co do efektow i wybuchów'. .... : |

ocenił(a) film na 9
Grievous

Kurde ludzie widzą 3 sekundy sceny w CAMIe i już mówią że jest głupia i niepotrzebna- To bedzie można w lipcu ocenić, fakt że motyw uciekającego przed zawalającą się ziemią jest klasyczny i nieoryginalny ale wiadome, że potem wyjdzie Bane z ekipą i rozpocznie spicz strzelając komuś w głowę i dopiero zapewne tamto będzie kulminacją owej sceny i dopiero po tym bedzie można ocenić czy było to potrzebne

FvJ

Powiem, tak, sama scena nie razi, bo ma sens, zawala się, a pod nią pewnie coś jest, zaraz nadejdzie bane i będzie się coś działo.

Bardziej dziwi, fakt że biegnie, biegnie, nagle się zatrzymuje idealnie w czas, jak się ziemia przestaje zawalać no i ta gra więźniów xD

magneto_

Właśnie, tu nie chodzi o to że stadion został wysadzony tylko ten komizm sytuacji. Jakoś mi to nijak pasuje.

Grievous

Ale mi chodzi, bo lekki komizm?... taki, nietypowy, jakby nolana xD już był w tdk, dlatego to mi nie przeszkadza.
Przeszkadza mi fakt zatrzymania się zawodnika, bo w tdk był taki "żart" mianowicie, transportują denta, helikopter spada, a ten towarzyszący "gordonowi" powtarza: ooo nie dobrze, no nieee, nie dobrzeee.... To miało być zabawne, ale w sytuacji katastrofy helikoptera i śmierci pilotów, to nie pasowało :/

Grievous

Wszyscy narzekają na scenę, która została "wyrwana" z kontekstu, i w całościowym filmie może mieć głębszy sens.

Graczdari

Na dodatek to dopiero pierwszy etap post-produkcji ;)

Graczdari

Ale chodzi tylko o fakt, że zawodnik akurat się zatrzymał i akurat się obrócił i w tym akurat momencie, akurat przestała się zawalać ziemia xD

Tylko o to chodzi, ale i tak mi to średnio przeszkadza, bardziej mnie śmieszy fakt, że tak to zrobili, tak nakręcili i tak nałożyli cgi :D

ocenił(a) film na 9
Graczdari

Nie chodzi o sens tej sceny, tylko jej komizm. Rodem z Looney Tunes.

ocenił(a) film na 10
magneto_

trailer jest przezajebisty i już nie mogę doczekać się jakości HD, scena na stadionie robi wrażenie, widać , że Nolan troszkę poszedł bardzo naprzód z Batmanem.

ocenił(a) film na 8
kasztan_2

kozacka scena :) i ogółem kozacki trailer

nie sądziłem że do tego dojdzie, ale ta część może faktycznie przebić ostatnią.... :D

ocenił(a) film na 9
kasztan_2

'troszkę poszedł bardzo' :D Nie no - nie czepiam się, ale mimo wszystko - nie rozumiem. : P Jak to 'poszedł naprzód'? :P

magneto_

It's fócking on now, chaps!

Hmm, za mało Marion, brak Catwoman w rynsztunku; powraca nam natomiast złowróżebna studnia z rozhuśtanymi ninja (dobra, dobra, wiem co to jest). Zobaczymy, czy uda się przebić TDK...

ocenił(a) film na 9
Galadh

Wiesz co to jest?

Galadh

No wiesz, jeszcze ponad pół roku do premiery, nie pokażą od razu wszystkiego xD

magneto_

Wiem, nie narzekam, ale brak mi kopa z trailera #2 TDK. Nie odnosisz takiego wrażenia? :) Wiem, że póki co brakuje Ci kopa równego teaserowi TDKR, podobnie jak zresztą mi.

Galadh

No tak, brakuje mi takiej mocnej końcówki, bo tak zrobili coś co na końcu prologu, czyli zlepek scen, dlatego teraz wolę tylko krótki teaser z początku nawet, bo na końcu była zajebista scena z tą muzyką, gdy bane nadchodzi i z tyłu jest batman, bo tak, to... no tak jakby to robili na szybko.
W teaserze, to było przemyślane, cały czas dialogi nam coś nasuwały, w tle rozwalające się budynki tworzące logo i na końcu ta właśnie scena... tutaj tego nie czułem, to fakt xD