PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8093}

Niebo nad Berlinem

Der Himmel über Berlin
1987
7,9 14 tys. ocen
7,9 10 1 14140
7,9 29 krytyków
Niebo nad Berlinem
powrót do forum filmu Niebo nad Berlinem

Nudy na pudy

ocenił(a) film na 3

Wytrzymałem pierwsze pół godziny i o mały włos nie zasnąłem.

Film jest pseudoartystyczną opowiastką wypełnioną do znużenia zawiłymi tekstami natury filozoficznej przez co odwraca od siebie już na początku. Nie dziwie się dziewczynie kolegi z kilku postów wyżej że zasnęła.

Być może film się potem rozkręca, jednak to nie na moje nerwy. Poza tym, gdyby ta tendencja przygnębienia i smutku wszystkich ludzi, których spotykali aniołowie utrzymała się przez cały film to nie dał bym rady go obejrzeć.

Jednym słowem zostałem przygwożdżony zamułą już w pierwszych 30 minutach co bardzo rzadko mi się zdarza doświadczyć.

Polecam wszystkim wybujałym artystom i masochistom.

Ocena 3/10

ocenił(a) film na 10
wariat777

po prostu to nie jest film dla Ciebie ..

ocenił(a) film na 10
wariat777

Nick to doprawdy lepiej nie mogłes sobie wyszukać.
Wariat to nie jest film dla wariatów.
Zaliczenie Terminatora do ulubionych 10pk , wszystko wyjaśnia.
Pomimo, że w sieci chroni Cie anonimowość to proszę nie kompromituj sie wiecej...

ocenił(a) film na 3
kavaldi

To, że libie kino SF a terminator jest klasyką tego gatunku co zapewne wiesz nie zmienia faku, że umiem docenić dobry film. Co do anonimowości to nie rozśmieszaj mnie proszę - Ja w przeciwieństwie do niektórych nikogo nie obrażam tylko w pełni świadom wyrażam swoją subiektywną opinię i wcale nie musze być anonimowy, żeby to zrobić.

Tego typu "artystyczne" kino jest po prostu nie dla mnie i choćbym się zmusił to nie spodobałoby mi się. Dużo takich filmów obejżałem w swoim życiu i po prostu wiedziałem czego się spodziewać, jednak postanowiłem dać szanse emu "arcydziełu" ... jak się okazało nic się w moim guście nie zmieniło. Jestem pewien, że nie tylko mnie ta ckliwa opowiastka potrafić na dobre zamulić.

I sam się nie kompromitu, pało.

ocenił(a) film na 7
wariat777

"Tego typu "artystyczne" kino jest po prostu nie dla mnie i choćbym się zmusił to nie spodobałoby mi się."

jeśli to prawda, to pisanie o filmie, który jest nie dla ciebie, powinno być także nie dla ciebie. Kogo interesuje co jest dla ciebie, a co nie? Być może najbliższych. Ja nie pijam kawy - istotne co?

ocenił(a) film na 9
GhostFace

łopatologicznie wyjaśnione:) Polać Panu:)?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
33_3

w realu za debila dostałbyś w ryja, nawet nie wyobrażasz sobie jak wiele zdrowia ( nie psychicznego, o nie...), zawdzięczasz anonimowości w sieci.

ocenił(a) film na 10
igabor

Iga proszę nie dyskutuj z kretynami. Najpierw sprowadzą Cię do własnego poziomu a potem pokonają doświadczeniem...

wariat777

lubię takie płytkie opinie. Po nich jestem przekonany ,że bardzo chcę ten film obejrzeć.

ocenił(a) film na 3
everett83

Wiecie co ? Lubie jak temat się rozkręca. Jak będę miał chwilę czasu obejrze jeszcze raz ten badziew i porobię notatki. Postaram się być obiektywny, choć przyznam, że ciężko będzie mi się uwolnić od już wyrobionego zdania zdania... nie lubie się torturować ale obejrze do końca i zobaczę cóż w tej nudzie jest tak urzekającego. Będę miał więcej argumentów żeby wyrazić swoją dyzaprobatę.

wariat777

heh wariat masz moje poparcie w 100 % Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 7
wariat777

jestem świeżo po seansie i przyznam ze troszkę się rozczarowałem? może dlatego że przed tym obejrzałem "It's a Wonderful Life"...klasyk, jednak w trochę w innym klimacie...
może miałem zbyt duże wymagania w stosunku do tego filmu...zdjęcia, klimat, muzyka Nicka Dave, spokój, monotonia, zachwyt codziennością...ma naprawdę dużo plusów,
jednak nie pochłonął mnie bez reszty...jest to moje pierwsze zetknięcie z twórczością Wima Wendersa i z całą pewnością jeszcze nie raz sięgnę do twórczości tego reżysera...
z drugiej strony przyznać muszę że dialogi były lekko drętwe...bardzo lubię poetyckie kino chyba jednak w trochę innym kierunku;) ...póki co tylko 7/10 i zrobię jeszcze jedno
podejście do tego filmu z innym nastawieniem...