Mi w Morrowindzie przeszkadzało to, że non stop trzeba było naprawiać rynsztunek, malo pomocna mapka, do tego ta tzw. mgła wojny, na początku system podnoszenia levelu, bardzo oryginalny nawiasem mówiąc.
No tak. Z mapą różnie bywało. W polskiej wersji językowej był w jednym zadaniu błąd, zamiast "zachód" ktoś napisał "wschód" a ja łaziłem jak pacan dwie godziny bez sensu. Teraz, w Skyrimie, jest o wiele łatwiej... może nawet za łatwo.
Ja również uwielbiam fantasy, Sapkowski, Grzędowicz, Pilipiuk, Kossakowska, Tolkien, Weber, Lloyd, Zamboch, Paolini (na podstawie powieści tego ostatniego powstal film Eragon) i wielu innych, podobna ciekawa seria filmowa o wampirach to Underwold.
Prawie tych samym ludzi czytam :P. Webera nie kojarzę. Za to ostatnio zapoznałem się z Lewandowskim i jego cyklem o szlachcie i diabłach. Cykl rozpoczyna się od książki: "Diabłu ogarek".
Ciekawostka: w kolejnym tomie pojawia się postać z moim nazwiskiem :D
Co do Paoliniego i Eragonów to tak: książka im dalej tym gorsza, a film... film to już całkiem porażka, właściwie nic go nie ratuje. A Ty co myślisz o Paolinim?
Ja się nie zgodzę co do Paoliniego, uwazam ze wszystkie oprócz moze ostatniej książki z tej serii byly ciekawe, film również mi sie podobał, porażką dla mnie jest pierwszy sezon GoT. Lewandowskiego nie kojarzę, Weber, teraz czytam Seria Boga Wojny.
Ostatniej nie czytałem. Pierwszy Eragon był całkiem fajny, potem, moim zdaniem, trochę przesadził z potęgą magów, oraz z Roranem który w jednej bitwie powalił 100 wrogów (dosłownie) i usypał sobie wał z ich zwłok... nawet książkowy Conan nie był taki nieprawdopodobnie heroiczny ;)
GoT - Gra o tron? Nie podobał Ci się pierwszy sezon tego serialu? Hmn... dla mnie to jest chyba najlepszy serial jaki widziałem. Przyznam, że nie czytałem książki (ciągle mam problemy z czasem), ale serial bardzo mi się podobał. Szczególnie postacie i zwroty akcji.
Lewandowski tak jak mówiłem łączy fantasy (diabły) z naszą, polską szlachtą. Pomysł może na pierwszy rzut oka dziwny, ale myślę, że warto przeczytać.
O czym, tak w dużym skrócie, jest Seria Boga Wojny?
Wiesz to tylko książki i do tego fantasy i realizm nie jest ich mocną strona, mi to nie przeszkadza, poczytaj Lloyda cykl Królestwo zmierzchu, tam bohaterowie są również bardzo potężni. Co do GoT, jesli przeczytasz to wierz mi , ze zmienisz zdanie odnośnie serialu. Z Lewandowskim muszę się zaznajomić., polecam jeszcze achaję Ziemiańskiego, i Czarny Horyzont Kołodziejczaka. Co do Webera, głównym bohaterem jest przedstawiciel rasy Hradani(inaczej barbarzyńcy, berserkowie), który został wybrańcem boga wojny (dobrego), takim jego ludzkim aspektem. Ma wroga w innym bogu (złym), który na niego robi rózne zasadzki. Jak na wybrańca przystało ma misję, musi uratować swój ród, bla bla bla, ale książka jest dosyć ciekawa i wciągająca. Polecam jeszcze Johna Ringo Cykl Dziedzictwo Aldenata, ale to już bardziej S/F.
Dzięki ;)
Achaję czytałem, z resztą postam się zapoznać. Szczególnie mnie interesuje ten bohater-berserker. Lubię temat berserkerów, a jeszcze żadnej, dobrej książki nie czytałem z takim bohaterem.
Oprócz Lewandowskiego, to bardzo dobrze, czasy polskiej szlachty, opisuje Jacek Komuda. Jego książki są bardziej historyczne niż fantasy, ale gość pisze naprawdę fajnie i z humorem.
Z sci-fi polecam Grę Endera i Diunę (głównie pierwszy tom). Z fantasy cykl "Ziemiomorze" Ursuli Le Guin. Jak jakiś tytuł jeszcze sobie przypomnę to dam znać.
Ok, Komudy coś czytałem, Ziemiomorze też, te S/F kojarzę, jesli chodzi o berserkera, to czytałem niedawno cos podobnego, trylogia Pierwsze prawo- Joe Abercrombie. Super książki pisze Zmboch, zwłaszcza cykl Mroczny Zbawiciel i Łowcy. Jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę.
Musicmovie kulturalnie chciał z nim podyskutować, a ten młody się sadził jak naburmuszony indor ;-)
wlasnie za to kocham te fora. To co na nich sie dzieje to poezja. Mozna usiasc wziac popcorn i czytac do nocy z usmiechem na ustach
Ja to miałam ubaw z kilku trolli. Pan na D i na K, do tego pan w Smokingu i ''fan'' Gibsona, który już chyba nas opuścił. Do tego katole fanatyckie.
Spokojnie przyjda nowi to sie posmiejemy. Ja najbardziej lubie np temat o jakims filmie i pierwszy post: Nie przepadam za takim rodzajem kina. Na to odpowiedz: Ja lubie, nie wiem co ci sie moze nie podobac. Pozniej sto postow nizej- Skad mozesz wiedziec jakim jestem czlowiekiem co? Sugerujesz ze jestem trollem, a w rzeczywistosci ty nim jestes? itp.Wtedy normalnie boki zrywam
Albo te propagandowe tematy na forach Gry o tron, Mrocznego rycerza, i innych. Widać, że to robota trolli, a ludzie i tak odpisują. Piszą NIE KARMIĆ TROLLA, a i tak karmią. Tacy już jesteśmy, że lubimy się kłócić.
moim faworytem jest tez ten, ktory wysyla te linki do stron z trojanem. Dla mnie mistrz. Zalozyl konto tylko po to
Mroczny rycerz powstaje. Z zobacz sobie kilka stron w archiwum. Na GoT też sobie zobacz i teraz ten nowy film - Jestem Bogiem - tam też dzieją się cyrki.
pomidorek pozwole sobie nas okreslic druga faza fanow Expendables. Ty i ja dolaczylismy tu w czasie trwania badz tuz przed emisja dwojki. Stara gwardia byla tu przed nami. Ciekawe kto przyjdzie gdy pojawi sie trojka. Cos jak w Prison Break. Sa starsi bohaterowie i dolaczajacy do nich