Przeprowadzam małą ankietę dotyczącą cyklu. Piszemy od najlepszej do najgorszej części. Mój ranking wygląda tak:
1. Obcy: Decydujące starcie
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
3. Obcy 3
4. Obcy: Przebudzenie
Czekam na wpisy i pozdrawiam.
1.obcy - ósmy pasażer nostromo - zdecydowanie bardziej horror niż sf
2.obcy - decydujące starcie - masakryczne zwroty akcji + kilka momentów zawieszenia + brak chwili na oddech (no znalazłoby się chyba jednak coś;))
3.obcy 3 - niesamowita oprawa wizualna(te brązy, beże i żółć), nie wspominając o zajefajnej muzyce potęgującej cały klimat,wątek religijny na fiorinie i...jeden "mniejszy" niż zwykle to bywało obcy siejący grozę wśród rasowych twardzieli
4.obcy - przebudzenie - no niestety... film mi sie podobał ale chyba tylko z racji kto go wyreżyserował (jean-pierre-jeunet,sorki jeżeli źle napisałem), choć spodziewałem się po tym panu klimatu conajmniej takiego jak w delikatessen, a otrzymaliśmy (moim zdaniem)"prawie typową" amerykańską sieczkę kina akcji...no cóż
1. Obcy-Przebudzenie
2. Obcy 3
3. Obcy 2 - Decyd. starcie
A Części pierwszej nawet tu nie zalicze bo była za słaba, tylko trzymała w napięciu a akcji i mocnych scenek za mało, nudziłem sie z pierwszej części.
1. Obcy: Decydujące starcie
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
3. Obcy 3
Dokładnie, 4 to straszna bieda... 2 pierwsze po prostu genialne 3 też dobra
Obcy: Ósmy pasażer nostromo- najlepsza część jak dla mnie
Obcy: Decydujące Strarcie- ciut za dużo walki czyli drugie miejsce
Obcy 3 Rewelacyjne zakończenie kiedy Ellen "przytula się do obcego podczes spadania w nicość, poza tym dobry ale nie najlepszy- 3 miejsce
Obcy: Przebudzenie nieporozumienie, niepotrzebne ok fabuła może być ale po co to pononie odgzrewać? poza tym nie zachwycił mnie czyli ostatnie miejsce
Zdecydowanie
1. Obcy 8 pasazer nostromo
2. Obcy przebudzenie
3. Obcy 2
4. Obcy 3 (jak mogli to tak zpier...)
1 OBCY PRZEBUDZENIE - za WINONĘ RYDER
2 OBCY 3 - za oniryczny klimat Finchera
3 OBCY - ÓSMY PASAŻER NOSTROMO - za oryginalność i SIGOURNEY WEAVER
4 OBCY - DECYDUJĄCE STARCIE - bo nudny, po prostu i z komiksowymi postaciami komandosów
Ja lubię wszystkie części, najsłabsza jednak jest pierwsza, 2,3 i 4 są wspaniałe. Czekam na ALIEN 5. Pozdrawiam Alienholików
1. Obcy: Decydujące starcie - za efekty i klimat
2. Obcy 3 - za dobrą kontynuację
3. Obcy: 8. Pasażer Nostromo - za pomysł i napięcie
4. Obcy: Przebudzenie - przekombinowany
wszystkie są świetne ale 4 najlepsza - no i rzyczywiście może 1 nie budzi takiej sympatii jak reszta ale w końcu bez pierwszej nie trzymało by się kupy, więc pierwsza też jest zajebista :P
1. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
2. Obcy: Decydujące starcie
3. Obcy 3
1 OBCY 4 PRZEBUDZENIE !!!!!!!!!!!!!!
2 obcy 2 decydujące starcie
3 obcy 3
4 obcy 1
Rzeczywiście część 1 była nudna sam klimat nic więcej a za mało akcji!
Najlepsza była część 4!!! Widać było często obcych. Pełno różnych akcji, obcy w niewoli, matka obcego, i te dziecko matki obcego nie no wymiata wszystko!
1) Aliens
2) Alien
3) Alien3 (director's cut)
dla mnie na tym sie kończy... ten 4 film z serii to jedno wielkie DNO!
1.Decydujące Starcie
2.Przebudzenie
3.3
4.8 Pasażer Nostromo
Ogólnie to i tak wszystkie alieny są przej*biste ale tak wg mnie wygląda ranking ;)
2. Obcy: Przebudzenie
3. Obcy: Decydujące starcie
4. Obcy 3
Ósmy Pasażer Nostromo, później długa pustka, później Przebudzenie. Głównie dzięki Winonie Ryder. I znowu długo długo nic. I Dwie pozostałe części.
1. Ósmy pasażer.
2. Decydujące starcie.
Obcy przebudzenie to jakaś tragiczna pomyłka, zupełnie nie mająca związku z horrorem, a Obcy 3 był ciekawie zrobiony, ale to nie ten klimat. Piece z ołowiem, społeczność więźniów, to raczej pasuje do jakiegoś kosmicznego Mad Maxa, a nie do wytworów Gigera. W 8... wszystko było na statku było czyste i sterylne, a przez to nieludzkie i w takiej atmosferze Alien był doskonałym potworem.
1. Obcy 8. Pasażer Nostromo
2. Obcy Decydujące starcie ex equo z Obcy 3
4. Obcy 4 (dobry film ale jednak troche odstaje od reszty)
1. Obcy 3 - dla mnie najlepszy
2. Obcy Przebudzenie
3. Obcy 8. Pasażer Nastromo
4. Obcy Decydujące starcie - bardzo dobry, ale jest w moim rankingu ostatni
4. Obcy 3
1. Aliens - jako najbardziej "alienowy" z alienów i kota(mimo wszystko)
2. Alien - za mistrzostwo sf i momenty serii "WOW"
3. Alien3 - za klimat klaustrofobicznego zagrożenia (ach ten Fincher)
4. Alien Resurrection - za efekty i pomysły i Winonę
Generalnie cały cykl trzyma poziom. Nie spierdolony jak inne cykle np. Terminator albo (o mój boże!), Predator.
1. Alien - klasyk arcydzieło mistrz
2. Aliens - piękna rozpierducha chociaż obcy byli troche ospali ;)
3. Alien Resurrection - bez przesady nie było tak żle
4. Alien 3 - słaba końcówka + ogólny brak polotu
1. Obcy 3
2. Obcy: Decydujące Starcie
3. Obcy: Przebudzenie
4. Obcy 8. Pasażer Nostromo
Ale rozbieżność, widać ze każda jest dobra na swój sposób skoro znajduje wielbicieli.
Dobra a to moja klasyfikacja.
1. Alien Decydujące starcie - po prostu klasyka, idealne połaczenie horroru i filmu akcji.
2. Alien Przebudzenie
3. Alien 8 pasażer Nostromo
4. Alien 3
Tu zaznaczam że każda jest warta uwagi :)
1. Obcy: Decydujące starcie <- Akcja
2. ObcyL 3 <-klimat i scena z krzeslem
3. Obcy: 8. Pasażer Nostromo <- klimat x2
4. Obcy: Przebudzenie <- zawiodlem sie na tej czesci
4. Obcy: 3
A ogólnie wszystkie części 10/10, oprócz Star Wars, to jest druga seria, która wywarła na mnie tak zajebiste wrażenia.
Trudno mi układać te filmy w kolejności bo każdy ma choć jedno małe coś, którym bije inne na głowę. Każdy jest na swój sposób niepowtarzalny.
Part I: Wiadomo. Pierwsza część...coś świeżego. Do dzisiaj nie mogę się nadziwić jak w 1979 ktoś mógł nakręcić film s-f na tak wysokim poziomie.
Chodzi mi głównie o efekty, dekoracje no i całą tą oprawę. Nie ma sobie równych w tamtych latach, a i dziś nie musi się wstydzić.
Part II: Soczyste kino akcji. Obcy leją się jak woda. Wartka akcja i ponad dwie godziny dobrej zabawy. Widać kto reżyserował ;)
Part III: Niepowtarzalny klimat....mroczny. Pod tym względem zostawia pozostałe części daleko w tyle. Nie wiedzieć czemu właśnie ta część przyciągnęła mnie z powrotem przed ekran najwięcej razy.
Part IV: Efekty i jeszcze raz efekty. Mogliśmy zobaczyć obcego nawet "od dupy strony", że się tak wyrażę. Oczywiście nie jest to do końca zasługa twórców tylko postępu w tej dziedzinie. Między pierwszą a czwartą częścią minęły lata świetlne.
Nie jest to może kino najwyższych lotów, ale jestem świeżo po seansie (Polsat), oglądałem któryś tam raz i dalej czerpię z tego przyjemność.
Zresztą notowania "IV" poszły mocno do góry po dwóch częściach AvP.
Jeżeli Alien IV jest słaby to jaki jest AvP II? ;)
Kiedyś za najlepszy uznawałam 8 pasażer Nostromo, ale z czasem się to zmieniło w porównaniu z pozostałymi częściami jest tu mimo wszystko za mało akcji. Ranking u mnie wygląda następująco:
1.Obcy: Decydujące starcie - za to, że jest interesujący od początku do końca a co za tym idzie, oglądanie go to dla mnie prawdziwa uczta :)
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo - spadł z pierwszego, ale mam sentyment do tego klasyku, chociaż równie dobrze mógł by być ex equo na 2gim z Obcym Resurrection (ale niech stracę)
3. Obcy: Przebudzenie - w sumie to lubię jak 2ie powyższe części, ale z małym "ale" ;P aha, dostaje plus za wredne "bejbi" na kaniec filma - robi wrażenie!!
4.Obcy 3 - jak dla mnie NAJWIĘKSZA KICHA!! - w ogóle prawie cały scenariusz bym w niej zmieniła. A największy minus, za łysą Ripley, która wygląda całkiem jak nieRipley (też z winy scenariusza). Nie to co w pozostałych częściach,tam porucznik Ripley jest ucieleśnieniem doskonałości!! :)
1.Obcy: Decydujące starcie
2.Obcy: Przebudzenie
3.Obcy 3
4.Obcy: 8. Pasażer Nostromo
1. Obcy - Decydujące starcie
2. Obcy - 8 pasażer Nostromo
3. Obcy - Przebudzenie
4. Obcy 3
1. Decydujące starcie - czyli dwójeczka
2. Obcy 8 pasażer - niesamowite napięcie, tak jak ktos napisał wczesniej - więcej horroru niż sf
3. Obcy 3 - nie podobał mi się, za bardzo odbiega klimatem od pozostałych części, ale i tak dużo lepiej wypada na tle typowo holiłudzkiej sieczki - czyli 4.
4. Obcy 4.
1. Obcy 3
2. Obcy- 8 pasażer Nostromo
3. Obcy- Decydujące Starcie
4. Obcy- Przebudzenie
jeśli ktoś zna filmy o podobnym klimacie jak obcy 3 albo łowca androidów albo w ogóle dobre sf to proszę napisać, będę bardzo wdzięczna :D
1.Alien 2 (Aliens) - świetni aktorzy :) Super Akcja
2.Obcy: Przebudzenie - jw.
3.Obcy 3 - klimat może i jest, ale wieje nudą
4.Obcy: 8. Pasażer Nostromo
1. Obcy (Alien)
2. Obce (Aliens) ;)
3. Obcy do szescianu (Alien3)
4. Obcy: Zmartwychwstanie :P
Mój ranking Obcego wygląda tak:
1. Obcy - decydujące starcie (wersja reżyserska)
2. Obcy 3 (wersja rozszerzona)
3. Obcy: Przebudzenie (wersja rozszerzona)
4. Obcy - ósmy pasażer Nostromo (wersja producencka)
1. "Obcy - Osmy Pasażer Nostromo" - niesamomowity mroczny i tajemniczy klimat
i fakt rozpoczęcia sagi.
2. "Obcy 3" właściwie, to mógłby być egzekwo z "jedynką", a jedyną wyższością
częsci pierwszej na nią, jest właśnie owo "pierwszeństwo" i pionierskośc.
Trójka ma także swój specyficzny klimat, najbardziej ze wszystkich "sequeli"
zbliżony do części pierwszej, a w dodatku ma najciekawszą i najlepiej ze
wszystkich części przemyślaną fabułę.
3. "Obcy (2) - Decydujące Starcie" - właściwie jest to już coś innego - typowy film
heroiczno-przygodowy o jakiejś tam wyprawie i walce z jakims tam złem, chociaż fabuła może i trochę bardziej dramatyczna, co w typowym przedstawicielu takiego gatunku, a i nastrój grozy (choć już nie taki mocny, jak w poprzedniku) całkiem nieźle skonstruowany gdzieniegdzie tu jeszcze występuje.
Zamiast bać się obcego - kibicujemy dzielniej drużynie, żeby mu dowaliła (a jest ich w filmie wiele, przez co cała ta groza rozmienia się na drobne.
4. "Obcy (4) - Przebudzenie" - właściwie, to podobna rzecz do "dwójki", ale bardziej nowoczesno-tandetno-kolorowa i skomputeryzowana. No, ma kilka niezłych scen i w porównaniu do większości przygodowych filmów science fiction, czy horrorów rzyma jako tako klase, ale to też głównie poprzez przejęcie spuścizny poprezdnich części (sam obcy, postacie, świat).
A tak BTW: "Alien Vs.Predator" (obydwie części), chociaż nie dorównują poziommem ni chuja pierwszym trzem częściom sagi o samym Obcym, to z czwartą częścią mogą już śmiało konkurować i mnie sie tam taka idea podoba robienia tych filmów (osobny "Obcy V" na porządnym poziomie artystycznym bardziej by mnie ucieszył), ale z braku laku i takie filmy cieszą. Hmmm... pod względem samych starć naszych ulubionych stworków 2jka była mi lepszą, ale za to jedynka nie miała tego wkurwiającego tła typowo amerykańskiej wiochy z typowo amerykańską nudną młodzieżą itp...
Na wstępie wyrażam głębokie współczucie dla tych, którzy na szczycie listy umieścili "czwórkę".
Mój ranking wygląda następująco:
1. Alien
1. Aliens
3. Alien3
<długo nic>
4. Alien: Resurrection
Na obie części AvP spuśćmy z kolei zasłonę milczenia...
1. Obcy: Decydujące starcie.
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo.
3. Obcy 3
4. Obcy: Przebudzenie.
1. Obcy: 8. Pasażer Nostromo - niby pierwszy i z najgorszymi efektami (pomijając nieszczęsną część trzecią, trzyma w napięciu jak mało który film. Oglądając go ma się wrażenie, że za moment jakiś obcy wyskoczy zza fotela. Wszystkie dźwięki budują świetny nastrój, zaś charakteryzacja i wykonanie mogą dzisiaj jeszcze zawstydzić wiele produkcji. 9/10
2. Obcy: Decydujące starcie - film drugi i to właśnie na tym miejscu się powinien znaleźć. Bardzo dobrze wykonany i jednocześnie wprowadzający do serii pewną świeżość. O ile w "jedynce" był tylko jeden obcy (hmm, może się mylę?), o tyle w dwójce jest ich więcej i dzięki temu mamy do czynienia z doskonale wykonaną rozpierduchą. A i tu czuć klimat grozy. 9/10
3. Obcy 3 - no, niestety, czuć tutaj już pewien powiew zgnilizny. Klimatem przypomina poprzednie części, jednak tutaj wszystko wykonane jest dużo gorzej. Komputerowy Alien to już nie Alien, podobnie jak nieco bezsensowna kontynuacja fabuły. Nie zawiodłem się natomiast na zakończeniu, dzięki któremu na obcego spojrzałem inaczej, niż zwykle. 7/10
4. Obcy: Przebudzenie - film da się obejrzeć, nawet z przyjemnością, jednak nie jest to dobry kontynuator sagi. Zbyt dużo poświęcono tutaj na efekty specjalne. Dodatkowo zraziły mnie pewne nielogiczności i dodatki: główna bohaterka jako pół-obcy z kwasem zamiast krwi, który nie przepala jej skóry? Dziwaczna mieszanka obcego z człowiekiem na końcu? Nagłe wydostanie się obcych z komór? Tiaa... 6/10
Obie części AvP trzymają równie niski poziom. Obie są naszpikowane nielogicznościami, obie też trafiają w gusta niezbyt wyrafinowanej widowni. Niegodne noszenia tego tytułu. Pierwszy AvP obrywa za głupkowatą fabułę (piramida na Antarktydzie?), ogólny brak krwi i odrywanych kończyn oraz przyjaźń Predatora z człowiekiem. Drugi AvP za mierne wykonanie, egipskie ciemności i ogólny przesadyzm z brutalnością. Jedynce byłbym w stanie postawić 6/10 (bo w końcu film jako film zły nie jest), dwójce max. 4/10.
sam jestes nie logiczny. jej skora miala inna budowe niz ludzka. miala inne dna. miala wiecej sily. to nie chodzilo tylko o krew. bo inaczej jak wytlumaczysz ze kwas obcego nie trawi samego obcego? a jak wydostali sie obcy z komor? dwoch obcych podziurawilo trzeciego ktorego krew czyli kwas rozpuscil podloge. wiec jak smiesz sie wypowiadac o logice tego filmu?
Jak dla mnie każda część jest równie genialna:)
Obcy: 8. Pasażer Nostromo - trzyma w napięciu
Obcy: Decydujące starcie - świetna akcja dzięki oddziałowi marines
Obcy 3 - brutalny, a więzienie na Fiorinie sprawia, że film jest mroczny
Obcy: Przebudzenie - sklonowana Ripley, ciekawe
2. Obcy: Decydujące starcie
3. Obcy 3
każdą część kocham, ale jednak co nowsza część zdawała mi się coraz gorsza...Noo może 1 i 2 mniej więcej na tym samym poziomie ;)
Ale jednak najbardziej spodobał mi się motyw- załoga i jeden obcy :)