Przeprowadzam małą ankietę dotyczącą cyklu. Piszemy od najlepszej do najgorszej części. Mój ranking wygląda tak:
1. Obcy: Decydujące starcie
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
3. Obcy 3
4. Obcy: Przebudzenie
Czekam na wpisy i pozdrawiam.
Hahaha, kto ci takich bzdur naopowiadał, z tego co wiem premiera wstępnie 2011, policz sobie to tak:
- jeszcze nie zebrali aktorów i całej ekipy, scenariusz już chyba mają - co najmniej 2 - 3 miesiące
- zdjęcia do takiego filmu muszą trwać co najmniej 1,5 - 2 miesiąca jakby sie max sprężyli
- postprodukcja - montaż - 3 - 4 miesiące jak nie więcej (cały czas podaje minimum, tym bardziej że tutaj dochodzą efekty specjalne)
- dystrybucja, wejście do kin - 4 - 5 miesięcy
Podsumowując, szanse żeby ten film wyszedł jeszcze w tym roku = 0 :)
może masz racje ale ja tylko cytuje to co powiedział Ridley Scott i tyle.
wiem że maja powstać 2 preagele czy jak to się tam pisze heh.
pozdrawiam
albo to co czytałeś że on powiedział :D po internecie krąży wiele bzdur, u nas na filmwebie jest napisana data premiery - 2011
P.S. pisze sie prequele :)
1. Decydujące Starcie - Bardzo dobry. Nie nudziłem się, po za tym trzyma w napięciu. 9/10
2. Obcy 3 - Mroczny. Bardzo dobrze że akcja dzieje się w więzieniu o zaostrzonym rygorze, bo to dodaje klimatu. 8/10
3. 8 Pasażer - Trzyma w napięciu i jest bardzo dobry, ale w kilku chwilach się nudziłem. 7/10
Przebudzenia nie oglądałem, ale za tydzień sobie nadrobię.
1. Obcy 3 - najwięcej akcji, napięcie jest i fryzura Ripley bardzo mi się spodobała
2. Przebudzenie - za postać klona Ripley, za młodą Ryder
3. Decydujące starcie
4. 8. pasażer Nostromo - dla mnie był nudny
potwierdzam tą konfigurację :))
3. Obcy 3
Jakie inne filmy? Jest tylko jeden film z tej serii, którego nie wymieniłeś czyli Przebudzenie...AvP nie należą do serii Alien. Swoją drogą umieścić w jednym worku Przebudzenie z gniotami pokroju AvP to jakieś nieporozumienie jest. Poważnie.
a tak swoją drogą, to sporo komentujesz, ale oprócz tego, że napisałeś iż wszystkim częściom dajesz 10 (co potrafię zrozumieć), to musisz mieć jakiś dodatkowy ranking, na zasadzie tej daje dziesięć i tamtej też, ale tą lubię bardziej niż tamtą. wyzywam cię zatem, napisz w końcu, panie wwI1, jak wygląda twoje zestawienie.
3. Obcy 3
Chyba większość fanów wymienia w tej kolejności.
3. Obcy 3
Według mnie część ostatnia, była niepotrzebnym odgrzaniem tytułu, a przez to zniszczenie efektownego zakończenia części poprzedniej.
Druga uwaga - do horroru zaliczyłbym tylko Nostromo, ponieważ ma ten niesamowity klimat, nie wiadomo gdzie jest Obcy i kto stanie się jego następną ofiarą. Gdybym był małym dzieckiem, to na pewno 2,3,4 uznałbym za kosmiczne fantasy, zaś pierwszej części na pewno bym się bał : )
Obcy Decydujące Starcie
Obcy 8 Pasażer Nostromo
Obcy 3
Obcy Przebudzenie
Taka jest moja kolejność ;) jednak uważam że wszystkie części były bardzo dobre ;]
1 obcy ; 8 pasażer nostromo , 2 obcy; decydujące starcie , 3 obcy; przebudzenie , 4 obcy 3
W zasadzie to kolejność powstawania mówi tutaj o moim rankingu. Alien i Aliens to dwa filmy o różnym charakterze, ale oba jednakowej jakości jeśli można by tak powiedzieć. Trójka to niby taki klimat jedynki, ale odczuwałem taką bufonadę lekką, sporo nagięć faktów i głupotek, które sprawiły, że film mnie odepchnął. Czwórkę dawno oglądałem i tylko we fragmentach, ale z tego co się orientuję w fabule to nie powinno jej być, bo niby jakim cudem odratowali jej DNA? W takiej temperaturze DNA zostało by posiekane na drobny mak. Dobra może z drugiej strony - obcinali jej włosy na początku trzeciego filmu, więc może coś tutaj, ale o ile pamięć mnie nie myli mają tam problem z wszami, więc wypadałoby się pozbyć trwale materiału, w którym rozwijały się larwy wszy czyli zjarać potencjalną perukę. W każdym razie widzę istotną blokadę w możliwości sklonowania Ripley i wsadzenia jej do tego filmu. Już dużo lepsze byłoby odkrycie w kosmosie następnej planety gdzie jakimś cudem zagnieździł się xenomorphy, ale po co powtarzać od samego początku co już raz było powiedziane, co by nowego to wniosło? Nic. Dobre filmy to pierwsze dwa. Trzeci strasznie nagięty (nagięciem było wsadzenie facehugger'a do statku), więc osobiście skończyłbym na dwójce. Powiedzmy jednak, że heroiczna śmierć Ripley jest zwieńczeniem tego, bo ostatni łącznik alienów z ludźmi ginie. Tyle.
Obejrzałem już czwartego aliena i powiem wam, że jest o niebo lepszy od trójki :P bardziej trzyma się kupy i mniej przypomina teatrzyk gdzie aktorzy nie biorą na serio tego co robią - ale, ale - to w porównaniu do trójki :) generalnie panowie doktorzy i generał to jakiś śmiech na sali. Tak więc ex equo 1. alien & aliens 2.A:R 3.A III
Alien
Aliens
Alien3
Alien:Resurrection
jeśli zaś chodziłoby o najulubieńsze to zestawienie wyglądałoby tak:
Alien3
Alien
Alien:Resurrection
Aliens
z tym, że ja uważam całą serię za udaną a każdy film jest dla mnie rewelacyjny, bo każdy jest tak odmienny od drugiego
Scott zrobił horror sf
Cameron space operę
Fincher postawił na thriller (debiutował tym filmem i już widać w nim klimat jego późniejszych obrazów)
Jeunet jak zwykle zrobił po swojemu ;) każdy kto widział poprzednie jego filmy nie powinien być zaskoczony