Przeprowadzam małą ankietę dotyczącą cyklu. Piszemy od najlepszej do najgorszej części. Mój ranking wygląda tak:
1. Obcy: Decydujące starcie
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
3. Obcy 3
4. Obcy: Przebudzenie
Czekam na wpisy i pozdrawiam.
1 obcy: 8 pasażer nostromo
2:obcy 3
3: obcy 4
4: obcy 2
to taki tylko ranking umowny, wszystkie części trzymają poziom, ciężko wybrać
Zgadzam się w 100% procentach. 1 i 2 są na dobrym poziomie, potem trochę pustki, Obcy 3, a poten przepaść i Obcy Przebudzenie.
1. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
2. Obcy: Decydujące starcie
3. Obcy 3
1.Obcy: 8. Pasażer Nostromo - mroczny klimat,efekty specjalne,fabuła,wykonanie handlowego statku kosmicznego ręczna robota trzeba to docenić a detali była masa,postacie wszystko na tak :)
2.Obcy 3 - klimat mroczny,ciekawe postacie,niestety kiepskie efekty jedyny minus
3.Decydujące starcie - za duża sieczka reszta na tak
4.Obcy: Przebudzenie - efekty specjalne reszta totalne nieporozumienie
1. Obcy: Decydujące starcie (za perfekcyjną reżyserię Jamesa Camerona)
2. Obcy: Przebudzenie (za ironiczny dystans i wysysanie Obcego)
3. Obcy 3 (za pomysł)
4. Obcy: Ósmy pasażer Nostromo (i pomyśleć, że to film Ridleya Scotta...)
1.obcy: przebudzenie
2.obcy: decydujące starcie
3.obcy 3
4.obcy:8.pasażer nostromo
1. Obcy: Decydujące stracie
2. Obcy 8. Pasażer Nostromo
3. Obcy: Przebudzenie
4. Obcy 3
5. Obcy Vs Predator
6. Obcy Vs Predator 2
Obcy 1 Nostromo - czapki z glow dla Ridleya Scotta - ten pan stworzyl legende tego filmu ! niesamowita postac obcego, pani porucznik i zaloga jak zywa, legenda S-F
Obcy 2 Decydujace starcie - czapki z glow dla Jamesa Camerona, ten rezyser stworzyl wszystko od podstaw ( Scott nie chcial aby powstalo wiecej czesci niz jego wlasna ), to dzieki jego filmowi powstalo wiele niezapomnianych gadzetow kina s-f : transporter z ktorego dowodca obserwuje akcje ( transportet to przerobka pojazdu z lotniska ) wykrywacz ruchu ( swietnie buduje napiecie ), walki w korytarzach
Obcy 3 - klimatyczny film, zagubiona kolonia karna, wiezniowie
Obcy 4 - fajny filmik, swietny czarny charakter ( dowodca tego malego statku, zawsze zapominam nazwiska tego aktora ), walki pod woda
jesli chodzi o Obcy 1 8 Pasazer Nostromo i Obcy 2 Decydujace Starcie polecam nieco blizej zapoznac sie jak robiono te filmy a wzrosnie wasz podziw dla geniuszu panow Scotta i Camerona oto kilka ciekawostek :
- wszystkie gadzety na mostku Nostromo sa ORYGINALNE ( monitory komputerow pokladowych przerobiono z uzywanych telewizorow, dodano kabli itp )
- transporter z Obcego 2 stworzono z ... pojazdu uzywanego na lotnisku do trnasportu bagazy
o reszcie sobie doczytajcie bo tego tak duzo jest ,ze az niepamietam :)
Tylko że filmu nie ocenia sie po tym jak go robiono. Ocenia się go po tym co z tej roboty wyszło(można się i narobić a wyjdzie kicz).
1. Obcy: 8. Pasażer Nostromo - niepowtarzalny klimat zagrożenia. No i obcy ,który jest praktycznie niezniszczalny, wybijający powoli załogę.
2. Obcy: 3 - tu mamy powrót do koncepcji z pierwszej części: jeden obcy vs ludzie.
3. Obcy: Decydujące starcie - tu z niepokonanego potwora zmienia się w stado identycznych które można rozwalić najzwyklejszym pistoletem. Co nie zmienia faktu że sceny nawalanka i akcja robią swoje.
4. Obcy: Przebudzenie - według mnie za bardzo "wydziwiono" to wszystko . Chodziarz krzyżówka Ripley z obcym nawet ciekawie wyszła. To to ten obcy to jakieś takie nie wiadomo co.
1 Obcy: Decydujące Starcie -najlepszy z najlepszych,wszystko pięknie oddane, trzyma w napięciu i klimatyczny.
2 Obcy 3 (wersja reżyserska) - świetne ujęcia i klimat, a dla podkreślenia podam jeszcze raz, że klimat.
3 Obcy: Ósmy Pasażer Nostromo - kultowe, i trzeba więcej wyjaśniać?
4 Obcy: Przebudzenie - najchętniej wstawiłbym to razem na półkę z AvP, ale podobają mi się te schizowe badania rodem z Alien Labirynt.
I moje małe pytanie do innych fanów Obcego. Pomijając wiele, wiele różnych nieścisłości mam jedno zasadnicze pytanie. Jakim cudem 200 lat po wydarzeniach na planecie Fury, pobrano DNA z zakrzepłej krwi Ripey (różdżką ją wykryli?), którego skład powinien ulec przemianie i jak to możliwe, że Było tam zapisane również DNA obcego, który jak wiemy w ciele nosiciela jest pasożytem. To tak samo jakby sklonowali ją z tasiemcem, a to przecież niemożliwe.
200 lat to jest szmat czasu. Dysponują zapewne poziomem naukowym znacznie przewyższającym to co wiedziano choćby w 3-ce. Stawiasz AvP na równi z Przebudzeniem? Nie żartuj. W AvP gra aktorska w zasadzie nie istnieje. To zwykle, płytkie mięso armatnie a ich jedyny cel to zejść z tego świata w trybie ekspresowym. Nawet podczas ataku nie są za bardzo przerażeni. O zachowaniu Predatora czy Obcego szkoda mówić. Z Predatora zrobiono w zasadzie laika swojej profesji. Także AvP Obcemu 4 może co najwyżej naskoczyć.
1. Obcy: 8 Pasażer Nostromo (klimat! największe napięcie, pierwsza część jaką widziałam więc też sentyment)
2. Obcy 3 (też obry klimat, choć fabuła już o wiele bardziej przewidywalna)
3. Obcy: decydujące starcie (za "cameronowość")
4. Obcy: Przebudzenie (im dalej w las tym bardziej... na siłę. ale plus za panią Winonę, za zakonserwowane klony i ładne lokacje. minus za obcych zachowujących się jak velociraptory w parku jurajskim)
No Obcy w czwórce wykazują się niemałym sprytem...IMO ich sposób poruszania jest ok, szczególnie w pamiętnej potyczce pod wodą. Trzeba też pamiętać, że ten gatunek cały czas się doskonali.
1. Alien 3
2. Aliens
3. Alien
4. Alien Resurrection
Co do najlepszej i zdecydowanie najgorszej części jestem pewien, ale trochę się waham przy kolejności w środku.
1. Obcy: Ósmy Pasażer Nostromo - jedno słowo: KLIMAT!!! - 10/10
2. Aliens - również film o wybitnym klimacie, do tego świetnie nakręcony. Zupełnie różny od jedynki, ale jednocześnie trzymający ducha oryginału - 9/10
3. Obcy 3 - i znów fantastyczny, mroczny klimat. Dobry film, choć IMO odrobinkę gorszy od swoich dwóch poprzedników - ocne 7/10
4. Obcy: Przebudzenie - przerażająco nierówny film. Fragmenty dobre przeplatają się z beznadziejnymi, a słaba fabuła w niczym nie pomaga. Ogólnie film mnie rozczarował, ale wciąż czuć w nim lekkiego ducha dzieł Ridleya Scotta, Jamesa Camerona i Davida Finchera. IMO film ani dobry, ani zły - średniaczek - 4/10.
AvP 1 & 2 nie liczę, bo po pierwsze niewiele mają wspólnego s klasyczną serią, a poza tym są tak cienkie, że umieszczać je w jednym zestawieniu z pierwszymi trzema częściami "Obcego".
No na Filmweb AvP:R dostał 5/10...Zbliżając się do Alien 3 miażdżąc przytym Alien Resurrection 4/10 :) Komuś chyba coś się pomyliło...
No i bym zapomniał czyli Alien, Aliens, Alien 3 i Resurrection maja po 10-ce. Z kolei AvP to jest profanacja.
Obcy - zawsze wierni zawsze oddani Twoi fani.
Moje typy:
1. Alien ======================= 10/10
2. Aliens ====================== 10/10
3. Alien: Resurection ========== 9/10
4. Alien 3 ===================== 9/10
choć bardzo małymi różnicami. No i też czekam na Alien 5. Mógłby
wyreżyserować np. Michael Bay (ten od Transformersów)
Jak dla mnie :
1. Obcy 3
2. Obcy Przebudzenie
3. Decydujące starcie
4. Pasażer Nostromo
choć tak naprawdę to wszystkie mogą być na pierwszym miejscu
1.Obcy: Decydujące starcie
2.Obcy 8 pasażer nostromo
3.Obcy 3
4.Obcy przebudzenie
jeszcze niedawno na drugim miejscu stawiałem obcy 3 ale myślę ze nostromo jest jednak lepsze.
Hej hoooooo!
Czytam i czytam i czytam...
... i sie znudziłem czytaniem
Jak u Polaków - gdzie jest dwóch, tam trzy opinie
Bardziej interesowałoby mnie takie zestawienie wraz z podanym wiekiem respondenta
Tym, którym "4" podobała się najbardziej wyjaśnię, że respondent, to osoba odpowiadająca na pytania ankiety :D
Jak dla mnie kolejność jest taka:
1. "1"
2. "2"
3. "3"
4. "4"
Krótko mówiąc - systematycznie w dół, choć trzeba przyznać, że niewiele idzie w dół i mało która seria trzyma aż do czwartej części tak dobry poziom
(Mój wiek: 38 lat)
Oj, oj proponuję zastosowanie nieco większej dozy tolerancji w ocenie ludzi wypowiadających się w tym temacie. To że komuś czwórka podoba się najbardziej nie oznacza że jest jakimś dziwnym przypadkiem nierozumiejącym znaczenia słowa respondent bądź innych oczywistości. Ja znam wielu, wielu starszych tych "bardziej inteligentnych" którzy podczas jazdy samochodem mają duże problemy choćby z interpretacją znaków drogowych np takich jak ograniczenie prędkości w terenie zabudowanym itp, itp.
Ani mi w głowie wmawianie komukolwiek ignorancji. Poruszyłem kilka kwestii, a czepiłeś/aś się fragmentu, który w założeniu miał być żartem.
Tak na marginesie - nie mam pojęcia, skąd przyszło Ci do głowy, że sugeruję iż zasób słownictwa idzie w parze z inteligencją...
hmmm żeby naprawdę wiedzieć coś o całej serii obcych trzeba wszystkie części obejrzeć parę razy wtedy dopiero przychodzi refleksja na temat która cześć jest najlepsza bo za kolejnym razem tą samą cześć ogląda się inaczej.
Zgadza się. Jak ktoś chce zgłębić wiedzę o serii powinien niezwłocznie zobaczyć każdy z tych filmów co najmniej kilka razy dokładnie je analizując i to nie na jakimś Polsacie z atrakcyjnymi reklamami co pięć minut w tle. Mile widziane jest również obejrzenie wersji reżyserskich oraz dodatków.
czemu nie na Polsacie też może być tylko że podczas reklamy traci się wątek to może denerwować jest ciekawa akcja a tu nagle pampersy i podpaski ;D ale nawet oglądając przebudzenie 20 razy nie przekonam się do tej części.
Właśnie, takie prozaiczne reklamy mogą skutecznie zepsuć całą zabawę :)Nawet tą najlepszą. Polecam DVD (komp, odtwarzacz) będą znacznie lepsze odczucia z całej zabawy.
1. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
2. Obcy 3
3. Obcy: Decydujące starcie
"Obcy 3" jest najbliższy jeżeli chodzi o klimat jedynce.
Jak dla mnie znajduje się na 2 miejscu razem z "Obcy: Decydujące starcie", są zupełnie inne, ale stosunek do nich mam podobny.
Ponieważ ankieta nie uwzględnia remisów wyżej będzie ten, który klimatem zbliża się do pierwszej części - "Obcy 3".
1.obcy 3
jestem grafikiem i kreślarzem z góry wam powiem i przykładam wielką uwagę do gry cieni i kolorów w filmach a zwłaszcza w horrorach. I jedyne czym Aliens 3 w mojej opinii może się szczyć wyżej niż jedynka, są barwy, ta żółć z czernią, wirujące pomarańczowe światło, jeszcze bardziej dołują i powielają uczucie klaustrofobii niż to miało miejsce w jedynce.
2.obcy 8 ....
nie wiele w tyle, można by powiedzieć że siedzi pierwszemu obcemu na ogonie, jest dla mnie przykładem horroru doskonałego
3.obcy decydujące starcie
równie kapitalny film, nie wiem dlaczego ale delikatnie z tyłu, w sumie to prawie na równi z jedyneczką
czarna dziura, lata świetlne
4. obcy4 ośmieszenie, genialna trylogia, z kapitalnym zakończeniem, zostaje zamieniona w bezmyślną siekę, a obcy tracą swój urok jako zwierzątka hodowlane ludzi, które oj niestety przez głupotę naszą uciekły, bo jakiś kretyn nie wziął pod uwagę tego że mają żrący kwas we krwi, dodatkowo scena z tymi doktorkami którzy podniecają się na widok ciężarnej królowej obcych. Film ogółem dobry, ale nie wybitny co miało miejsce przy poprzednich częściach, jednak w porównaniu do AvP2 to majstersztyk XD
Odnośnie ostatniego fragmentu tekstu, to wydaje mi się, że pomyliłeś czwórkę z AvP. Ponieważ to właśnie AvP cechuję się bezmyślnym mordobiciem z Obcymi w tle jako mięso armatnie oraz cienkimi bohaterami w rolach głównych, którzy również robią tu za cieniutkie mięsko...Zaś z Predatora zrobiono jakiegoś żółtodzioba bez charyzmy. Tak to w skrócie wygląda. Czwórka na pewno taka nie jest.
Mój ranking przedstawia się następująco:
1."Obcy-8.pasażer Nostromo" - dziękuję Panie Scott za ten film,bowiem to jest istny majstersztyk horroru s-f. Obraz doskonały, mroczny, tajemniczy i przerażający w każdej minucie.Obcy jest tutaj całkowicie nieznany, nic o nim nie wiemy poza tym że jest mordercą doskonałym. Zawsze ciekawiło mnie skąd statek Obcych wziął się na tej planecie?Generalnie jest z całą pewnością kamień milowy w dziejach kina, wszystko jest w nim perfekcyjne i w związku z tym 10/10
2."Obcy 3" - jednak za klimat rodem z sennego koszmaru i fabułę. Jakoś bardziej przemawia do mnie Obcy jako samotny łowca polujący na swoje ofiary. Fajne zakończenie, które moim zdaniem powinno być równocześnie końcem sagi.Mały minus za Obcego, który czasem wyglądał zbyt sztucznie, ale ogólnie 8/10
3."Obcy-decydujące starcie" - uwielbiam Camerona zwłaszcza za mojego ukochanego "Terminatora"(tego pierwszego kocham, choć T2 to też wybitne dzieło), ale jego "Obcy" trochę mnie rozczarował. Absolutnie nie jest to film słaby, gdyż bez wątpienia to kino akcji na najwyższym poziomie, ale... właśnie akcji. Obcy odarty ze swej tajemniczości sprowadzony do roli mięsa armatniego wprawdzie wciąż śmiertelnie groźnego jednak już nie tak przerażającego.Szkoda, aczkolwiek za całość daję 8/10 bo gdyby była to pierwsza część sagi bez wątpienia bardziej bym ją doceniał.
4."Obcy-przebudzenie" - fabuła jak dla mnie raczej kiepska, generalnie cała idea sklonowania Obcego I Ripley jest naciągana.Chyba film został zrobiony trochę na siłę i razi czasami nadmierną sztucznością. W sumie jednak jako całość do obejrzenia ode mnie 6/10
1.Alien wersja reżyserka
2.Alien ;)
3.Alien 3
_________
poniżej standardów serii:
4.Alien 4
5.Aliens
A już tłumaczę dla czego, dużo sobó tutaj się podnieca i chwali część czwartą a to dla tego, że jest to najbardziej komercyjna hollywodzka wersja obcego skierowana do mas :) mamy gwiazdy kina usa, mamy szybką akcję i efektowne animacje komuterowe (jak dla mnie szit w porównaniu do kostiumów z poprzednich częsci) bardzo kolorowa przewidywalna hostoryjka z dobry zakończeniem, dobry film sf ale bez rewelacji i przede wszystkim bez klimatu aliena! Dla tego go tak oceniłem :)
Alien 2 też wg. mnie nie trzyma klimatu orignału ponieważ poszedł za bardzo w akcję i sf niż horror który ma straszyć :) a te akcje co wyprawia ripley pod koniec filmu to przypominają horrory klasy b lub gore co bardzo mnie zmartiwło no i też oczywiście zbyt przewidywalne:)
Alien 3 bardzo mnie zawiód takim ni jakim zakończeniem, no byłem wściekły poprostu ponieważ bardzo mocno był odczuwalny klimat aliena 1:) zasyfione otoczenie, taka ogólna myśl, że ripley nie może nikomu ufać, akcje jak alien rozwala ludzi bez jakich kolwiek innowacji i przeprowadzone ze schamet ale klimat ten film ma wspaniały:)
No i obcy 1 za to, że poznajemy wogóle postać aliena, nie wiem co on robi co to jest headcrab, mamy się go bać czy nie?Jest też fajna akcja z czujnikiem ruchu, trochę za mało jest właśnie tych akcji ale klimat trzyma w napięciu i w porównaniu do poprzednich części jest najfajniesza dla mnie- zwykłego 20 letniego widza:) A wersja reżyserska jest jeszcze lepsza bo ładniejsza (odnowiona cyfrowo) i z paroma akcjami które nie weszły w orginał :)
Nie oceniam, czy film był skierowany do mas, ale czy mi się podobał i tym się "podniecam". Jeśli był dobrze zrobiony to nie interesuje mnie czy nastawiony na komercję. W ogóle o czym Ty mówisz? każdy film nastawiony jest na komercję i nie wierzę, że 8 pasażer nie był tak samo nastawiony jak część czwarta. Każdy chce zarobić, a że się przyjął to są kontynuacje bo to stworek jedyny w swoim rodzaju.
A jaki klimat powinna trzymać część 3 twoim zdaniem? Wojny światów?, a może powinna wyglądać jak Predator z Arnim? Każda część trzyma klimat pierwszej i ciągnie z niej wzór. W ogóle dziwnym stylem piszesz, mało sensownym nawet jak na "zwykłego 20 letniego widza"
1.Alien - miazga, Ridley-szacunek na wieki
2. Aliens - bardziej komiksowo,ale też świetne
potem dłuuuuuga przerwa i
3. Alien 3
potem znowu dłuuuuuuuga przerwa i żenujący
4. Alien 4
Dla mnei w odwrotnosci powstania :
1. Obcy: Przebudzenie
2. Obcy 3
3. Obcy: Decydujące starcie
4. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
Dla mnie jednoznacznie:
1. Aliens
2. Alien
3. Alien 3
4. Alien Resurrection
Przy zaznaczeniu, że każdy z filmów widziałam co najmniej 3 razy + przeczytałam każdą książkę. Aliena przeczytałam w mig, Aliensa tak samo - i pomimo letniego, wakacyjnego optymizmu bałam się siedzieć z zasłoniętym oknem ;) Było czuć klimat.
Aliena 3 przeczytałam po dłużej przerwie (nie umiałam się przekonać do śmierci mojego ulubionego bohatera). I dopiero po dłuuugim dłuuugim dystansie mogłam przeczytać Alien: Resurrection.
Dopiero po lekturze obejrzałam wszystkie części po kolei.
AVP również obejrzałam, jeśli chodzi o fabułę i klimat to jedynka bije dwójkę na głowę. Nie można tylko traktować tych filmów zbyt poważnie - raczej w ramach popisu współczesnych efektów specjalnych.
No i AVP to NIE jest kontynuacja sagi Aliena, więc nie wiem po co przyrównywać go do poprzednich filmów.
1. Obcy - Decydujące starcie
2. Obcy - 8 pasażer Nostromo
3. Obcy - Przebudzenie
4. Obcy - Na kolonii karnej
film jest super a jako fan obcego jestem bardzo szczęśliwy ponieważ powstaną 2 kolejne części obcego można się spodziewać dobrych produkcji ponieważ reżyserią zajmie się sam Ridley Scott.
mówi że postara się żeby kolejna część powstała jeszcze w tym roku i jeszcze w tym roku weszła do kin.