Moja rodzina pochodzi z Naliboków i wiem nie z jakichś Naszych Dzienników i innych prasówek, ale z bezpośrednich relacji co robili żydowscy "bohaterowie" w tamtym regionie. I nie nazywajcie mnie pomiotem Rydzyka albo innym moherem, bo nie mam z tym nic wspólnego. Od kilku lat prowadzone jest przez IPN śledztwo w sprawie ludobójstwa polskiej ludności cywilnej w Nalibokach właśnie przez owych żydowskich partyzantów. Nawet w prożydowskiej zwykle Wyborczej pojawiła się ostatnio enigmatyczna wzmianka o tym że partyzanci Bielskiego jednak strzelali do Polaków, tylko jakoby "w innych regionach"... Najgorsze w tym wszystkim jest zupełna ignorancja oglądających ten film, co widać chociażby po wypowiedziach na tym forum typu: "film mi się podobał i nie ma potrzeby grzebać w historii"...
@josee - nie trudno niezgodzić się z pewnymi tezami. Oczywiście - nie usprawiedliwiam nikogo i tu nie o to chodzi. A co do wojny - jako, że to była wojna ( bynajmniej Polsko-Żydowska ) KAŻDY chciał przetrwać i nic innego go raczej nie obchodziło. Resztę można sobie dopowiedzieć, jednakże nikt z nas w takiej sytuacji nie był, więc możemy jedynie domniemywać, co my prawi ludzie byśmy zrobili a czego nie. Co czytam w Internecie, to Polacy na Żydów, Żydzi na Polaków ... tak było, jest i pewnie będzie. Topic OFF
A co do samego okradania i rabowania (moje przemyslenia ;) - gdybanie):
Wydaje mi sie, ze Zydzi w lesnej wiosce nie byli z golymi rekami. Wiele fimów pokazuje, ze podczas wysiedlen, pakowali swoje dobra do walizek... pozniej niemcy to przebierali a wlascicieli wywiezli do obozu - ale to inna historia.
Majac te wszystkie rzeczy rozsadniejszym byloby zaoferowanie dobr na wymiane, by miec co jesc itd itp. Zatem dochodze do dwoch mozliwosci:
1. Nie mieli tych dobr, nie mieli co wymienic, wiec zalozyli ta wioske wiedzac, ze trzeba bedzie krasc - co im by nie przeszkadzało - prymitywne zachowanie.
2. Mieli swoj majatek, ale nie chcieli go rozdawac/oddawac by przezyc.
IPN prowadzi sledztwo w sprawie masakry we wsi...
Pytanie mam natomiast inne:
Czy człowiek, ktory ocala tysiac ludzi za wszelka cene, okradajac okolice (mordujac lub i nie), wykorzystujac tych ocalałaych ludzi (tak, tak, poczytajcie wywiad z p. prof.) slusznie nazwywa sie bohaterem?
Moim zdaniem nie. Bohetra stac na duzo wiecej.
Zgadza się.
Tylko przyszykuj się na to, że według wielu jesteś 'ksenofobem'.
Jak śmiesz piać to co myślisz! Przecież to jawny antysemityzm. :)
Problem tkwi w tym że ten film nie traktuje o Polakach kapujących na Żydów ani o Polakach mordujących Żydów, możesz nakręcić taki film (albo niech kto inny go nakręci byle był prawdziwy) i nie będę mieć nic przeciwko. Polskie społeczeństwo przed 1939 rokiem, szczególnie w średnich i niższych warstwach społecznych było bardzo antysemickie i wiedzy tej nie czerpię z Wikipedii, swego czasu archiwizowałem duży zasób literatury i czasopism znalezionych w pewnej starej kamienicy, dodam że czasopism które obecnie nazwalibyśmy "brukowcami". W niemal każdym był jakiś artykuł traktujący o Żydach, oczywiście przedstawiający ich w sposób negatywny. Nic więc dziwnego że w czasie okupacji istniało pojęcie szmalcownika etc., znikąd się to nie wzięło.
Tylko... czy to ma być usprawiedliwienie dla czynów popełnianych przez oddział Bielskiego? "Okradanie, zabijanie, itp. itd. sory ludzie ... ale była WOJNA." - takie zdanie mógł powiedzieć każdy ze zbrodniarzy hitlerowskich, począwszy od procesu norymberskiego a skończywszy na najniższym szczeblu. I co, z tego tytułu wszystkich nazistów uniewinniono?
Dodam jeszcze od siebie tyle że mnie jako Polakowi nie podoba się zajęcie Zaolzia, "rajd" gen. Żeligowskiego na Wilno oraz fakt istnienia Berezy Kartuskiej czy mordów ludności białoruskiej przez oddziały AK. Tylko nie wiem czemu ma to wybielać postępowanie oddziału Bielskiego, w końcu nie był to film o Żydowskiej Organizacji Bojowej ani o Żydach w II wojnie w ogóle ale o konkretnym, niemal jednostkowym przypadku i głównie o to można mieć pretensje, tzn. o całkowite przeinaczenie wydarzeń historycznych.
@Lipton_3 - nie sądziłem, że to jeszcze napiszę w tym temacie ale zgadzam się z Tobą w 100%. Głupoty wypisuje ten koleś i to takie, że aż się słabo robi. :(
No ale widzisz... Tutaj wychodzą też moje racje. Zbyt bierne podchodzenie do spraw historii i po kilku latach pojawiają się takie opinie jak użytkownika powyżej.
1. 'Pluć' to się może świnia. Zachowaj kulturę wypowiedzi. Nie zabrania się ironii i satyry których sam często stosuję jednak takie określenia są stanowczo nie stosowne. Wolałbym już żebyś powiedział prosto z mostu: Debile, kretyni, idioci, niż znieważał nasze opinie. Zastanów się nad tym.
Wymień mi przykłady takich filmów, które uderzają w Polaków i nikt się ich nie czepia. Żebyś był wiarygodny podaj trzy tytuły.
2. "Ciekawe czy wam by udało się zapanować nad tyloma ludźmi prawością i sprawiedliwością."
Niby czemu Tewja Bielski miał w ogóle panować nad polskimi chłopami? Podaj mi przynajmniej jeden powód!
Skoro tak odważnie cytujesz wypowiedzi z innych portali to może byś cytował je do końca?
"Sulia Wolozhinska Rubin, której mąż brał udział w rzezi w Nalibokach, wspominała: “Nieopodal (dworzeckiego) getta znajdowała się wioska. Żydzi musieli przez nią przechodzić po drodze do lasu, a partyzanci (sowieccy) w drodze z lasu. Ci wieśniacy ostrzegali biciem w dzwony i waleniem w miedziane garnki o przemarszu takich osób, aby ostrzec pobliskie wioski. Chłopi wybiegali z siekierami, sierpami - czymkolwiek, co może służyć do zabijania - i rżnęli każdego, a potem rozdzielali między siebie cokolwiek ci nieszczęśliwcy mieli”. (”Against the Tide? The Story of an Unknown Partisan”, Jerozolima 1980).
W nakręconym później filmie dokumentalnym dodała, że polscy chłopi… ukrzyżowali na drzewie ojca jej męża, co się miało stać bezpośrednią przyczyną dokonania masakry (”The Bielsky Brothers? The Unkown Partisans”, Soma Productions, 1993).
- Stek bzdur! - kwitują wspomnienia pani Rubin polscy świadkowie tamtych wydarzeń.
- Czy partyzanci Bielskiego brali od ludzi jedzenie? Brali. Tak samo jak brała AK i wszystkie inne partyzantki na świecie. To było wojsko i oni musieli jeść, musieli jakoś żyć. Naturalnym źródłem zaopatrzenia jest w takiej sytuacji lokalna ludność. Oni myśleli w taki sposób: chodzimy z bronią po lasach, narażamy życie, bijemy się, a tu chłop leży z babą na piecu, palcem nie ruszy i jeszcze nie chce się podzielić żarciem - tłumaczy Marian Turski, historyk i dziennikarz “Polityki”, który kilka lat temu opisał okupacyjne dzieje Bielskiego.
Leszek Żebrowski podkreśla jednak, że żydowscy partyzanci byli podczas swoich akcji ekspropriacyjnych wyjątkowo brutalni. W jednym z raportów z Puszczy Nalibockiej Delegatura Rządu na Kraj informowała: “Ludność miejscowa jest zmęczona i znękana ciągłymi rekwizycjami, a często i rabunkiem odzieży, żywności i inwentarza. Najbardziej się dają we znaki, zwłaszcza w odniesieniu do ludności polskiej, tzw. oddziały rodzinne (siemiejnyje), składające się wyłącznie z Żydów i Żydówek w sile dwóch batalionów”. (AAN, 202/III-193, k. 131)"
Wiem wiem... teraz Ci głupio.
Gdyby Tobie zabito całą rodzinę to byś zmienił swoje zdanie dość radykalnie.
Idąc Twoim tokiem myślenia Niemcy mieli prawo do mordowania Żydów, Polaków i innych ludzi w Auschwitz a Ruscy do Katynia bo była wojna? Opanuj się człowieku.
"O Polakach kapujących na Żydków, o Polakach zabijających Żydków NIC się nie mówi. Czemu? Bo to niewygodne. "
Nie tak ogólnikowo. Podaj mi kilku Polaków który kapowali na "Żydków". Ja mogę Ci z miejsca wymienić 10 Żydów którzy donosili na Polaków.
"Ale jakby jakiś Polak był jak Bielski to zrobilibyście z niego bohatera narodowego, a te wszystkie "niedogodności" zwalili na WOJNĘ - wojna rządzi się swoimi prawami prawda."
I wyszło szydło z worka. :) Lipton miał rację. Polakiem to Ty na bank nie jesteś.
Jeżeli niedogodnościami nazywasz mordowanie ludzi to naprawdę mi Ciebie żal. Mamy wystarczająco dużo bohaterów narodowych i nie musimy zmuszać się do kręcenie filmów o zbrodniarzach.
"Poza tym każdy z Was był na wojnie i wie" Taaa... Ja mogę nawet przyznać się, że rozpętałem tą wojnę...
... oglądając film "Jak rozpętałem II Wojnę Światową". :)
"Szkoda nerwów i żal mi na was słów. Jesteście nic ponad to jak ograniczeni w myśleniu. '
Z niecierpliwością czekam na Twoją odpowiedź na moje argumenty.
"Zacznijcie od osądzania siebie."
Oj... Żebyś nie usłyszał kilku mocnych prawdziwych słów o Waszych działaniach w Strefie Gazy.
"Pozdrawiam Szeroko Kulturalną Społeczność Wyedukowanych Ksenofobów "
Pozdrawiam całe grono bogatych sprytnych kolaborantów obecnie zajmujących się mordowaniem palestyńskich cywili!
"Jak śmiesz piać to co myślisz! Przecież to jawny antysemityzm. :)" Rozumiem, że jeśli ty piszesz co myślisz, powinno ci się przyklaskać. Przepraszam, że piszę co myślę!!!
"Głupoty wypisuje ten koleś i to takie, że aż się słabo robi. :(" - proponuje nie czytać a będziesz zdrowszy. Ponad to zrobiłem ten sam błąd czytając Twoje wypowiedzi i teraz siedzę z miską ;]
Mi zarzucasz niekulturalność, a sam kulturą nie grzeszysz.
Ponad to ktokolwiek i cokolwiek napisze, i (co ważne) nie będzie to zgodne z twoimi poglądami, będziesz musiał do jego wypowiedzi dorzucić swoje 3 grosze. Gratulacje.
"Niby czemu Tewja Bielski miał w ogóle panować nad polskimi chłopami? Podaj mi przynajmniej jeden powód! " - czytaj ze zrozumieniem. Czy ja się pytam o panowanie Bielskiego nad Polakami, czy między innymi Ciebie o to, czy byłbyś taki cwany jak musiałbyś zapanować na 1200 osobami, bo nikt inny się nie nadaje. Tewje nie chciał być przywódcą, sami go wybrali.
"- Stek bzdur! - kwitują wspomnienia pani Rubin polscy świadkowie tamtych wydarzeń. " - tak samo kwitują wypowiedzi Polaków, Żydzi.
"Wiem wiem... teraz Ci głupio. " - hehe dobrze, że jest ktoś na filmwebie, kto potrafi mnie rozśmieszyć ;)
"Gdyby Tobie zabito całą rodzinę to byś zmienił swoje zdanie dość radykalnie. " - zapewne! Pod wpływem wojny ludzie się zmieniają, to rzecz oczywista. Jedni chcą zabijać, inni nie chcą ale muszą, w obronie swojej rodziny. Chcesz osądzać? To osądzaj wszystkich i daj im rozgrzeszenie.
"Lipton miał rację. Polakiem to Ty na bank nie jesteś." - i w tym momencie powinienem bić się w pierś i przeprosić Ciebie, Patriotę ;] A więc PRZEPRASZAM o ja NIE-Polak o zdaniu innym niż Twoje!!!
Apel do całej reszty Polaków - PAMIETAJCIE, jeśli nie myślicie podobnie jak mój ulubiony użytkownik Filmwebu ... NIE, powtarzam NIE jesteście Polakami!!! A kysz!
""Poza tym każdy z Was był na wojnie i wie" Taaa... Ja mogę nawet przyznać się, że rozpętałem tą wojnę...
... oglądając film "Jak rozpętałem II Wojnę Światową". :) " inteligentnie ...
""Pozdrawiam Szeroko Kulturalną Społeczność Wyedukowanych Ksenofobów "
Pozdrawiam całe grono bogatych sprytnych kolaborantów obecnie zajmujących się mordowaniem palestyńskich cywili! " - hehe muszę porozmawiać z braćmi Żydkami, żeby juz tak nie robili ... przepraszam!!! lol
Ps. Pamietaj tylko, żeby moje wypowiedzi brać ładnie w cudzysłów i zawsze mieć ostatnie zdanie!!! To ważne, bo wtedy pokazuje się jaki to człowiek jest inteligenty.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej dalszej dyskusji. ahoj!
"Rozumiem, że jeśli ty piszesz co myślisz, powinno ci się przyklaskać. Przepraszam, że piszę co myślę!!!"
Ja nikogo nie wyzywam od ksenofobów za jego myśli.
"proponuje nie czytać a będziesz zdrowszy. Ponad to zrobiłem ten sam błąd czytając Twoje wypowiedzi i teraz siedzę z miską ;]"
Proponuje nie pisać a wszyscy będziemy zdrowi. :)
Wiem wiem... nie będę Ci mówił co masz robić... Ja tylko proponuję. ;]
"Ponad to ktokolwiek i cokolwiek napisze, i (co ważne) nie będzie to zgodne z twoimi poglądami, będziesz musiał do jego wypowiedzi dorzucić swoje 3 grosze. Gratulacje. "
O tym też już wiem. Krzyżuję poglądy innych. ;)
A tak na serio, to w cale nie czepiam się tego, że masz własne zdanie (to bardzo dobrze) ale tego, że piszesz ogólnikowo.
"czytaj ze zrozumieniem. Czy ja się pytam o panowanie Bielskiego nad Polakami, czy między innymi Ciebie o to, czy byłbyś taki cwany jak musiałbyś zapanować na 1200 osobami, bo nikt inny się nie nadaje. Tewje nie chciał być przywódcą, sami go wybrali."
To Ty pisz dokładniej. Czytałem Twoją wypowiedz x 3 i za każdym razem brzmiało to w ten sposób: Tewja Bielski musiał zapanować nad polskimi chłopami terrorem i przemocą bo inaczej się nie dało.
Skoro mówisz, że chodziło Ci o jego obóz to również bardzo dziwne...
W filmie była pokazana bardzo ładna scena buntu. Tewja jakoś nie mógł się pogodzić ze stratą władzy...
"tak samo kwitują wypowiedzi Polaków, Żydzi." - Tylko masz mały problem bo to Polacy są ofiarami. Trudno się dziwić, że winowajcy nie chcą się przyznać...
"hehe dobrze, że jest ktoś na filmwebie, kto potrafi mnie rozśmieszyć ;) " - dziękuję, ale mi w cale nie jest do śmiechu czytając Twoje wypowiedzi. :/ Wybierasz wiadomości tylko przychylne Twoim przekonaniom. Przykład powyżej.
"zapewne! Pod wpływem wojny ludzie się zmieniają, to rzecz oczywista. Jedni chcą zabijać, inni nie chcą ale muszą, w obronie swojej rodziny. Chcesz osądzać? To osądzaj wszystkich i daj im rozgrzeszenie." - Chodziło mi bardziej o sposób w jaki podchodzisz do ludobójstw. Nonszalancja nie jest w takich tematach mile widziana.
"i w tym momencie powinienem bić się w pierś i przeprosić Ciebie, Patriotę ;] A więc PRZEPRASZAM o ja NIE-Polak o zdaniu innym niż Twoje!!! " Na pinka. Bez komentarza.
"pel do całej reszty Polaków - PAMIETAJCIE, jeśli nie myślicie podobnie jak mój ulubiony użytkownik Filmwebu ... NIE, powtarzam NIE jesteście Polakami!!! A kysz! "
Widzę, że część dalsza Twojej wypowiedzi również jest agresywną na pinką pod moim adresem.
Schlebiasz mi. ^^
""Poza tym każdy z Was był na wojnie i wie"" - sam to napisałeś. Cytowałem. Inteligentna odpowiedź na inteligentny tekst.
"hehe muszę porozmawiać z braćmi Żydkami, żeby juz tak nie robili ... przepraszam!!! lol" Następnym razem zastanów się za nim zaczniesz miotać epitetami. Chluby Ci to nie przysporzy a hańby i owszem.
PS. Ty tak uważasz. Ja wręcz przeciwnie.
Myślę, że ani Ty mojego zdania nie zmienisz, ani ja Twojego, więc zakończę na tym poście ;)
Chciałbym odnieść się do Twojej wypowiedzi "W filmie była pokazana bardzo ładna scena buntu. Tewja jakoś nie mógł się pogodzić ze stratą władzy... "
Zapewne film oglądałeś, więc wiesz, że gdyby Tewje oddał władzę, bardzo dużo ludzi poumierało by z głodu. Nie pochwalam sposobu, w jaki "odzyskał" władzę, ale coś zrobić musiał - pytanie brzmi czy miał inne wyjście, czy też miał pozwolić na panowanie zasady "jestem większy, jestem silniejszy to mogę jeść ile chce, a resztę mam gdzieś ... niech sobie poumierają".
Tewje nie okrzykiwał się bohaterem - ludzie okrzyknęli go bohaterem. No ale prawda - nie miał nic przeciwko, co nie? ;]
"Proponuje nie pisać a wszyscy będziemy zdrowi. :) " - dziękuję, skorzystam ;) Miło się rozmawiało - naprawdę! Pozdrawiam serdecznie.
Zgadzam się. :) Pozostańmy przy swoim. :)
Wiem. Nie było innego wyjścia. Musiał strzelić. Ale to trochę podważa Twoją tezę odnośnie tego, iż lud wybrał go przywódcą. Bo gdy część ludu chciała go obalić to zamiast ustąpić i odejść do szałasu - strzelił.
A kto by miał. :) Tylko on został bohaterem dla 1200 ludzi których ocalił i narodu żydowskiego. A kim został dla mieszkańców wymordowanej wsi i narodu polskiego? Zbrodniarzem. I to jest właśnie przyczyna mojego buntu przeciw tej produkcji.
Mnie również. ;) Pozdrawiam i życzę dobrej nocki! :)
A tak z ciekawosci to wiadomo kiedy okrzyknieto go bohaterem? Z tego co mi wiadomo, to do smierci taksówką jezdzil w NY. A pozniej pochowali go na cmentarzu bohaterow... Moze dopiero teraz probuja przekonac ludzi do jego 'bohaterstwa' (filmem i ksiazka) bo troche lat mineło, świadków zbrodni umarło etc. I sam Tewje nie może odpowiedzieć na pytanie "czy brał udział w napadzie na Naliboki". Dyskusja po tylu latach jest wygodna, prawda? Szczególnie jeśli chcemy coś zatuszować.
Zgadza się.
Aż dziw, że dopiero teraz ludzie przypomnieli sobie o tak wielkich bohaterach którzy zasługują na film.
Prawdą jest, że zazwyczaj nie docenia się ludzi za życia tylko po śmierci. Np. Cyprian Kamil Norwid.
Prawdą jest również, że bohaterzy nie są ludobójcami.
Weźcie się zamkinijcie, bo juz łeb mi pęka od tych waszych kłutni z przedszkola! Zachowujecie się jak rozrabiające przedszkolaki! Banda dzieciuchów i lalusiów!
Zdzichu - to po co czytasz? :)
Takie wypowiedzi iście z rynsztoku bynajmniej nie czyta się milej niż te nasze 'klUtnie". Hauser - czy mógłbym Cię prosić o wyjaśnienie dlaczego napisałem U wielką literą? :)
Nie chciałbym jednak opisać Twojego zachowania... Mogę tylko przyznać, że byłyby to słowa pejoratywne.
Jednak miotanie inwektywami nie leży w moim stylu od pouczającej rozmowy z Hauserem. ;) Nawet najmniejszy epitet może urazić a ja nie chciałbym Cię obrazić. Po prostu nie podoba mi się ton Twojej wypowiedzi. Skoro coś Ci się nie podoba to napisz co a nie miotaj mało miłymi słowami na lewo i prawo bo może to kogoś urazić.
Pomyśl o tym. Myślenie ma przyszłość. :)
Yogi na liość boską co ty za bzdury opowiadasz!!!
z trudem przeczytałam te 7 stron i dochodzę do wniosku, ż Ty nie powinieneś chodzić do ginazjum a do podstawówki... bosh od kiedy "Torwid" był pierwszym dowódcą AK???!!!
gdzie masz napisane, że Tewie Bielski był personalnie odpowiedzialny za Naliboki co? bo nie w podręczniku do historii, być może był to ktoś z jego otriady ale żeby go nazywać zbrodniarzem. Dobrze, że nie ludobójcą. Dziecko, czy ty nie masz kolegów albo innych zajęć adekwatynych do Twojego wieku??? Dyplomowani historycy z IPN głowią się nad tym zagadnieniem, a ty na podstawie postu jakiegoś Papa Ratziego, czy innego trola, dajesz osądy niczym ex prezes Kieres po przestudiowani 4 sal z aktami. Kto ci dzieciaku dał moralne prawo do wydawania takich sądów i oskarżeń... bo sam fakt, że urodziłeś się w Polsce nie czyni cię zobowiązanym do czegoś takiego i ten twój patriotyzm, pożal się Boże, jakby go nazwał Cyprian Kamil Norwid "kapuściany" lekko(a nawet bardzo). Jedyne co zrobiłeś dla kraju, to to że Twoi rodzice płacą za Ciebie PZU(czy inne ubezpieczenie) i tym sposobem wspomagają gospodarkę. Skończ szkołę, dokształć się ciut to pogadamy na tematy stricte historyczne, a nie plujesz się i plujesz dzieciaku.
Pozdrawiam, absolwentka historii(i to nie bynajmniej gimnazjalnej ani licealnej)
Taaa. Absolwentka historii wypowiedziala sie jakby raczej psychologie studiowała. Zamiast krytykować kogoś, krytykuj stawiane tezy/hipotezy. Kto cie uczył dyskutować kobieto, ze skaczesz do gardła jak politycy w dzisiejszych programach TV? Żałone.
Jako absolwentka historii powinnas przytoczyc tu jakies fakty, watpliwosci historyków itd itp. Nie ma co zwalać na IPN, ze nie moze sobie z problemem poradzić. A jak można przeczytać:
Komunikat IPN z maja 2003: "W napadzie brali udział partyzanci radzieccy z oddziałów im. Dzierżyńskiego, Suworowa, Bolszewika (...) wśród atakujących byli partyzanci żydowscy z oddziału dowodzonego przez Tewje Bielskiego. Świadkowie wymieniają znane sobie nazwiska partyzantów biorących udział w ataku, zaznaczając, iż wśród nich były osoby narodowości żydowskiej".
- Taka zbrodnia miała miejsce i trzeba o tym mówić - (prokurator Anna Gałkiewicz z łódzkiego oddziału IPN)
A powyzsze cytaty sa wziete z jewish.org.pl
Żyjemy w tak glupim swiecie, ze zeznania naocznego swiadka morderstwa, lub ofiary jej próby nie są wystarczające. Wiec nie dziwie sie, gdyby teraz mieli (IPN) wątpliwości co do postawionej przez siebie tezy 6 lat temu.
pozdr.
No brawo zgadłeś, jestem w trakcie robirnia drugiego fakultetu, krytykuję tezę, że film to próba zakłamania historii. Masa ludzi czepia się o jeden napis na początku filmu, o owo "TRUE STORY". I zaczyna się, że Bielscy to mordercy etc. Fakt, do ludzi świętych bym ich nie zaliczyła, ale nie zaliczyłabym również do świętych innych grup partyzantów i cywili pochowanych po lasach. Człowiek, żeby przeżyć jest gotowy zrobić wszystko.
Jak trafine zauważyłeś w napadzie brały udział osoby z oddziału Bielskiego, czy o oznacza, że on tym oddziałem dowodził podczas napadu lub, że wydał rozkaz aby tamci napadali???. Raczej nie. Jaki mamy ten IPN taki mamy i trzeba się z tym pogodzić. Jednakże wnerwiające jest to, że nagle tłum ludzi stawia takie a nie inne sądy bez dowodów. Jak z podstawową wiedzą historyczną (no że AK powstało w '39 roku to już przegięcie)można robić z siebie znawcę i stawiać tak bzdurne tezy???
Mnie uczysz jak się dyskusję prowadzi, po pierwsze należy się dopasować do poziomu dyskutantów, a o niego raczej trudno. Pisać o kimś, że nie jest Polakiem tylko dlatego, że ma inne poglądy niż naczelny "profesor" Yogi??? śmieszne, pozowanie na wielkiego obrońce ojczyzny skoro się nie robi dla kraju nic pożytecznego banał. I tu pojawia się pytanie do Yogiego: czy na tym forum odreagowujesz swoje frustracje i żale, bo zachowujesz sie właśnie tak. W rzeczywistości nie możesz sobie pokrzyczeć na innych więc zamiast prowadzić NORMALNĄ dyskusję plujesz przysłowiowym "jadem" bo tu nikt Cię nie zna i nie powie Ci "a olał go ten znowu swoje".
pozdrawiam
"Jak trafine zauważyłeś w napadzie brały udział osoby z oddziału Bielskiego, czy o oznacza, że on tym oddziałem dowodził podczas napadu lub, że wydał rozkaz aby tamci napadali???. Raczej nie."
Nie można powiedzieć "raczej nie". Można tylko skinac glowa, ze ludzie z oddzialu bielksiego brali udzial w masakrze. Czy bral udzial (bo mogl sobie stac w lesie ;) ) sam Tewje jest sprawą sporną (a sa głosy, ze brał). Nie zmienia to jednak faktu, że Żydzi mordowali mieszkanców wsi. A tego nie można już w żaden sposób usprawiedliwić. Z filmu, ktory ma opowiadac prawdziwa historie, wyłania się naród Żydowski, ktory w celu ratowania życia potrafilł zbudować wioske z niczego, przetrwać we "wspolnocie" i walczyc z poswieceniem o zycie wlasne i innych.
No i gdyby na tym sie prawda konczyła to i chwała im za to. Niestety nie bedzie sie juz mowic o mordach i grabieży. Kłócimy sie, ze nie można mówić, ze Tewje mordował - ale czy można krecic o nim jak o bohaterze film, skoro jest to aż tak podejrzane? :)
A jeśli by powstał film, ze Osama bin Laden (czy jak go tam sie pisało) nie miał nic wspolnego z zamachami terrorystycznymi. Który stworzyłby wpolnote ludzi w celu przetrwania w trudnych afganskich warunkach itd itp. Teraz to wydaje sie byc smieszne. Ale za 50 lat?
Dlatego uważam, ze film jest nieporozumieniem (zgodnie ze skalą serwisu to 1/10 - a nie mozna oceniać jedynie zdjęć i udzwiękowienia). Pokazuje i upieksza jedynie fragment historii przysłaniając popełnione zbrodnie - a to fakt.
A mam gdzieś te wasze lalusiowate kłutnie! A co do ciebie Yogi: to co przeczytałem w twoich ulubionych to jest makabra!
Ja tam żadnej makabry nie widzę, natomiast nie boi się pochwalić co lubi w przeciwieństwie do Ciebie.
A tak na marginesie jaki to ma związek w dyskusji?
No żaden, żaden...
co tam jest makabrą??? to, że zgrywa znawcę a w ulubionych większość to gnioty i to ocenione na arcydzieła. Znawca gimnazjalnych ławek i japońskich bajek
I znowu wychodzi Ci słoma z butów. ;)
Mamusia Ci nie mówiła, że o gustach się nie dyskutuje?
Brak Ci wychowania panienko.
A no właśnie... Jak moje gusta mają się do 'Oporu'? ;)
Oj... widzę, że nie wyciągnąłeś wniosków z mojego poprzedniego postu. Przecież nikt się tu nie 'klUci'!
To Ty umiesz czytać? :) Zaskakujesz mnie... Wiem, że żadnego z tych filmów na oczy nie widziałeś i nie są to produkcje na Twoim poziomie.
To, że ich nie rozumiesz to nie znaczy, że są 'makabryczne'. Makabryczne to są Twoje wypowiedzi w tym temacie.
Idź obejrzeć sobie Ranczo lub jakiś inny chłam a nie poniżaj się na forum FW. ;)
Pozdrawiam!
"Pokazuje i upieksza jedynie fragment historii przysłaniając popełnione zbrodnie - a to fakt." wszystke filmy wojenne to robią, chyba że powstały w innym celu np. bohaterem jest ktoś, kto przeżył napad, ale to inna bajka. Bielski ratował Żydów - ratował, pod tym względem był bohaterem - był, film opowiada o tym, że mieszkał w lesie i pomagał Żydom - opowiada, więc pod tym względem jest oparty na prawdziwych wydarzeniach.
Piłsudski - bohater narodowy jak malowany, a że pociągi wysadzał i ma swoje na sumieniu tego się nie mówi, tak samo, że zamach majowy był zwykłym puczem wojskowym.
"A jeśli by powstał film, ze Osama bin Laden (czy jak go tam sie pisało) nie miał nic wspolnego z zamachami terrorystycznymi. Który stworzyłby wpolnote ludzi w celu przetrwania w trudnych afganskich warunkach itd itp. Teraz to wydaje sie byc smieszne. Ale za 50 lat?
" na to, że wujek Osama jest odpowiedziałny osobiście za zamachy terrorystyczne, są dowody w postaci nagrań filmowych, a na to że Bielski był w Nalibokach już nie. Polacy też mordowali Żydów, ujawniali miejsca ich kryjówek lub mordowali tych, którzy im pomagali. O tym się milczy lepiej mówić o tym co dobre. Każdy film opowiadający o gettcie warszawskim nie wspomnia o tym albo marginalizuje ten fakt. To również możemu uznać za przekłamanie historii, ponieważ za zakapowanie Żydów można było dostać kasę. Ale jak już mówiłam lepiej mówić o tym co dobre i chlubne... taka to już polska cecha.
O! Wychodzi z Ciebie znawca kina...
Piszesz tak jak byś głosował na LPR.
Romek Giertych miał podobne poglądy: Rozdzielić historię na historię polski i świata. Tylko jest mały problem... Bo jedna od drugiej zależy.
Jak to się ma do Twojej wypowiedzi? Tak, iż nie można pokazywać osoby tylko z jednej wygodnej dla niej strony.
Już to wyjaśniam tak, żeby Ci się czacha nie przegrzała.
Zróbmy film o Hitlerze. Pokażmy go w nim jako ojciec narodu, czuły artysta, normalny człowiek. I kogo by w tedy obchodziło, że jest ludobójcą?
A kto tu mówił o Piłsudskim jako bohaterze? Broń Boże nie uważam, że jest to postać święta. Dokonał zamachu na demokrację i broń Boże nie przysporzyło mu to chwały w moich gimnazjalnych oczach. Do tego Bereza Kartuska...
No oczywiście... Winny jest wykonawca a nie ten kto zleceniodawca. Poważnie musisz się nad sobą zastanowić. :)
Znalazło się kilka świń które wydało Żydów i teraz taka Pani jak Ty, studentka historii pisze, że Polacy mordowali Żydów.
W zasadzie mordowaliśmy też Anglików. Ostatnio było głośno o takiej sprawie...
Miałaś już wykład o tym, że najgorsze dla historyka jest uogólnianie?
Tylko powiedz mi, że nie zostaniesz nauczycielem...
I bądź tu narodzie normalny.
tak w punktach:
1. Ktoś ocali dziecko z płonącego budynku - pod tym względem bohater. Tylko, ze sam podłożył ogień [i po twoim argumencie].
2. jest oparty na WYBRANYCH prawdziwych wydarzeniach. a to już nie "true story".
3. Wytykając inne kłamstwa nie bronisz Bielskiego. To jak mówić: student nie zdał, bo inni tez nie zdali. Zamiast: bo sie nie nauczył. Tak jak nie zmienia to faktu, ze oblał, tak twoj przykladowy Piłsudski "nie wybiela" Bielskiego.
4. Są ludzie co przezyli masakre, sa ich wspomnienia... jakby mieli dzisiejsze komorki, z pewnoscia by nagrywali... ta. Ale taśm sie zachciało...
5. A można i o Polakach mordujących Żydów też mówic. Ale to ma sie ni jak do "Oporu". Wiec nie związane z tematem. Zgadzasz sie z hasłem: Kłamiemy bo inni prawdy nie mówią"? - bo tak argumentujesz.
6. A przez te 50 lat to Twoje dowody na Osame mogą wyparować :D
1. więźniowie dobrowolnie zgodzili się pomóc ludziom, którzy przeżywali
powódź, mimo, że złodzieje, kłamcy i chamy okrzyknięto ich bohaterami. Bo
człowiek nie jest tylko dobry albo tylko zły. Jedna osoba może i mordować
i ratować życie.
2. nie dałoby się nakręcić żadnego filmu, gdybyśmy chcieli nakręcić go na
wszystkich wydarzeniach, jest to fizycznie niemożliwe, zawsze wybieramy
fakty, w zależności od tego co chcemy przedstawić. Uogólniając możemy
opowiedzieć historię żołnierza który uratował matkę przed gwałtem i aby
widzowi łatwiej było zrozumieć heroizm i go przełknąć pozostać przy tym,
ale ten sam żołnierz 3 godziny wcześniej wy Uogólniając mordował ze 100
osób, całą wioskę, tylko cżłowiekowi potem trudno zrozumieć, "jak to on
bohater" skoro morduje. ano bohater, jak polscy żołnierze, dla nas
wybawiciele, walczący o ojczyznę, dla drugiej strony zwykli zbrodniarze,
mordercy i gwałciciele.
3.Ale w moich oczach ona nie wybiela Bielskiego, stara wam się przekazać
to, że Bielski zachował się bohatersko, bo walczył za swoich. Nikt nie
jest kryształowy zwłaszcza w czasach wojny.
5. Odniosła się do całej dyskusji, ludzie to wybielają polską historię.
Uważają za naturalne to, że o Polakach powinno się mówić jak o
bohaterach,a reszta to kłamstwa, albo "wyjątki". Ale takiego samego
prawa nie chcą dać innym nacjom.
"No brawo zgadłeś, jestem w trakcie robirnia drugiego fakultetu"
Oj... coś czuję, że nie zdasz. ;) W ramach pracy magisterskiej piszesz historię na nowo? :)
"że nagle tłum ludzi stawia takie a nie inne sądy bez dowodów"
Chyba najlepszym dowodem są słowa autora tego tematu i historia Jego rodziny. Myśl człowieku MYŚL!
'no że AK powstało w '39 roku to już przegięcie' -Ale oczywiście Twoje zdanie jest bardziej rzetelne niż historyków zajmujących się Muzeum AK.
http://www.muzeum-ak.krakow.pl/armiakrajowa/index.php
'należy się dopasować do poziomu dyskutantów, a o niego raczej trudno. '
Mogę powiedzieć, że bijesz nas swoim chamstwem i prostotą na kolana.
'czy na tym forum odreagowujesz swoje frustracje i żale, bo zachowujesz sie właśnie tak. W rzeczywistości nie możesz sobie pokrzyczeć na innych więc zamiast prowadzić NORMALNĄ dyskusję plujesz przysłowiowym "jadem" bo tu nikt Cię nie zna i nie powie Ci "a olał go ten znowu swoje".'
Widzę, że dla Ciebie własne zdanie jest nie dopuszczalne. No to w ramach Twoich studiów poucz się o PRL'u. Dowiesz się ciekawych faktów o ludziach Twojego pokroju.
Ja również mam do Ciebie pytanie. Nawet osobiste. ;)
Czemu piszesz w stylu tępego chłopa stojące pod butkom z piwem? Kobiecie to tak nie wypada...
"z trudem przeczytałam te 7 stron" Oj... Widzę, że czytanie nie jest u Ciebie mocną stroną. :) Podziwiam Cię za to, że potrafisz się do tego przyznać. :) Szacuneczek.
Gdzie jest napisane, że pierwszym dowódcą AK był "Torwid"?
O tutaj --> http://www.muzeum-ak.krakow.pl/armiakrajowa/index.php
Jak widzisz na stronie muzeum Armii Krajowej. :)
Poczyta trochę za nim zaczniesz obrzucać ludzi inwektywami. Możesz się tylko i wyłącznie ośmieszyć. :)
A gdzie masz napisane, że Hitler był odpowiedzialny za obozy zagłady? No gdzie pytam? Przecież to nie on nimi kierował tylko ktoś z NSDAP.
Widzisz teraz głupotę swojego toku rozumowania? No właśnie. :)
"Dziecko, czy ty nie masz kolegów albo innych zajęć adekwatynych do Twojego wieku???" Widzę, że masz straszne kompleksy. I prosiłbym Cię, żebyś używał słów na swym poziomie intelektualnym bo widzę, że trudniejsze sprawiają Ci problem. :)
Hauser - Czy mógłbyś wytłumaczyć panu jak prawidłowo pisze się słowo: 'adekwatynych'. Wiem wiem... Za szybko się pisało. :)
'czy innego trola' Czy mógłbyś robić pozory osoby kulturalnej? Trolami to możesz sobie nazywać kolegów z podwórka. Tylko różnica jest taka, że jakbyś spróbował to dostałbyś po pysku i byś skończył 'trolowanie'. Tak więc nie wyżywaj się w necie. Bo to nawet nie jest podstawówka.
Oj biedny człowieku rodem z PRL'u. To nie te czasy w których cenzura zamyka gęby. Wiem, że Ty byś pierwszy doniósł na ten temat na ub'ecję.
Pogódź się z tym, że mamy wolność słowa i każdy ma prawo do wyrażania swych myśli - jakie by one nie były.
Twoi rodzice nie płacili?
Absolwent historii - Chyba jakiejś prywatnej uczelni. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję bardziej, że często pijesz Absolwenta a później studiujesz historię. W tedy się zgadza... ;)
PS. Rób pozory, że jesteś człowiekiem kulturalnym: ci, cię - piszę się z dużych liter. Wiem, że nikt nigdy Ci tego nie powiedział ale lepiej późno poznać tą formę niż robić z siebie buraka.
"z trudem przeczytałam te 7 stron" Oj... Widzę, że czytanie nie jest u Ciebie mocną stroną. :) Podziwiam Cię za to, że potrafisz się do tego przyznać. :) Szacuneczek.
Gdzie jest napisane, że pierwszym dowódcą AK był "Torwid"?
O tutaj --> http://www.muzeum-ak.krakow.pl/armiakrajowa/index.php
Jak widzisz na stronie muzeum Armii Krajowej. :)
Poczyta trochę za nim zaczniesz obrzucać ludzi inwektywami. Możesz się tylko i wyłącznie ośmieszyć. :)
A gdzie masz napisane, że Hitler był odpowiedzialny za obozy zagłady? No gdzie pytam? Przecież to nie on nimi kierował tylko ktoś z NSDAP.
Widzisz teraz głupotę swojego toku rozumowania? No właśnie. :)
"Dziecko, czy ty nie masz kolegów albo innych zajęć adekwatynych do Twojego wieku???" Widzę, że masz straszne kompleksy. I prosiłbym Cię, żebyś używał słów na swym poziomie intelektualnym bo widzę, że trudniejsze sprawiają Ci problem. :)
Hauser - Czy mógłbyś wytłumaczyć panu jak prawidłowo pisze się słowo: 'adekwatynych'. Wiem wiem... Za szybko się pisało. :)
'czy innego trola' Czy mógłbyś robić pozory osoby kulturalnej? Trolami to możesz sobie nazywać kolegów z podwórka. Tylko różnica jest taka, że jakbyś spróbował to dostałbyś po pysku i byś skończył 'trolowanie'. Tak więc nie wyżywaj się w necie. Bo to nawet nie jest podstawówka.
Oj biedny człowieku rodem z PRL'u. To nie te czasy w których cenzura zamyka gęby. Wiem, że Ty byś pierwszy doniósł na ten temat na ub'ecję.
Pogódź się z tym, że mamy wolność słowa i każdy ma prawo do wyrażania swych myśli - jakie by one nie były.
Twoi rodzice nie płacili?
Absolwent historii - Chyba jakiejś prywatnej uczelni. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję bardziej, że często pijesz Absolwenta a później studiujesz historię. W tedy się zgadza... ;)
PS. Rób pozory, że jesteś człowiekiem kulturalnym: ci, cię - piszę się z dużych liter. Wiem, że nikt nigdy Ci tego nie powiedział ale lepiej późno poznać tą formę niż robić z siebie buraka.
"Po ustąpieniu z Rządu generała Sosnkowskiego po akcie polsko-sowieckim z lipca 1941 r. Naczelny Wódz, generał Sikorski, podporządkował ZWZ bezpośrednio sobie. Rozkazem z dnia 14 lutego 1942 r. przemianował ZWZ w Armię Krajową (AK). Pierwszym dowódcą Armii Krajowej został Komendant Główny ZWZ, generał Rowecki" - cytat ze strony muzemu AK. I nie per "Absolwent" tylko "absolwentko". Dziecko nie skończyłam prywatnej uczelni tylko państwową, słowo "adekwatyn" napisałam poprawnie, tylko je odmieniłam, w poscie jest w dopełniaczu. W czasach PRL- u nie mogłam donosić bo byłam dzieckiem. A co do zwrotów grzecznościowych, to wybacz ale nie będę do gówniarza, jakim dla mnie jesteś, odnosiła się z grzecznością. Tyle, odezwij się jak zmądrzejesz, a teraz śmigaj pryszcze wyciskać.
'Dziecko' - Twoim jedynym argumentem jest wiek... Żałosne to trochę... :/
'nie skończyłam prywatnej uczelni tylko państwową'
Wiem, że nie skończyłaś prywatnej. Jesteś pierwszym przypadkiem w historii i Cię z niej wyrzucili. xD
No i tak wylądowałaś na historii - jako jej żywa część. Zaocznej państwowej... :)
Zgadłem? :) Po Twoich postach mam duże szanse...
"adekwatyn" - Jest takie słowo? To jakiś neologizm do Twojej pracy magisterskiej ['Historia na nowo po Absolwencie']?
A może jesteś tak rozwinięta intelektualnie, że pominęłaś naukę pisania. Oto efekty... :)
Adekwatny. Pisze się: adekwatny.
'W czasach PRL- u nie mogłam donosić bo byłam dzieckiem.'
I z pewnością bardzo tego żałujesz. :) Gdybyś mogła to pierwsza byś się zgłosiła do współpracy...
'do gówniarza, jakim dla mnie jesteś, odnosiła się z grzecznością.' - Nie wiedziałem, że kultura obowiązuje tylko w pewnych latach życia... Czy Ty byłaś wychowywana jakąś testową metodą? Czy Ty w ogóle byłaś wychowywana? Bo mnie uczyli, że szacunek dla drugiego człowieka to podstawa. :) I choć głupoty piszesz i obrzucasz mnie pejoratywnymi epitetami to i tak Cię szanuję. No ale trudno... Są ludzie i ... dokończ sobie sama. :)
'a teraz śmigaj pryszcze wyciskać.'
Miałaś z tym jakieś traumatyczne przeżycia? Dziwne musiałaś mieć to dorastanie skoro kojarzą Ci się z nim tylko pryszcze...
Nic tylko współczuć. ;(
Pozdrawiam i życzę dobrej nocy!
Łagodna polityka doprowadziła do tego, że Putin zaprosił Tuska do Katynia.
O czymś takim nie byłoby mowy, gdybyśmy powrócili do agresywnej polityki.
Wrogość i buńczuczność jedynie stwarzają wrogów.
Film jest naprawde bardzo doby ale niestety Radio Maryja jak to oni robią z tego antypolskie kino.
Natomiast ktos na Naszej Klasie napisał ze to jest Holo Kicz
Głupoty piszesz kolego. To jest tak jakbyś przykładowo ocenił film pt. "Polskie obozy śmierci w Oświęcimiu" jako bardzo dobry, bo była wartka akcja, świetna scenografia, muzyka, zagrali w nim znani aktorzy itd., i nie ważne że film nie ma nic wspólnego z prawdą historyczną. Trzeba walczyć o swoje i bardzo dobrze że jest szum wokół Oporu.
Słuchasz Radia Maryja, że wiesz?
To teraz już nie Wikipedia tylko NK jest źródłem Twojej wiedzy?
Oj... rozumem to Ty nie grzeszysz. :)
Z całym szacunkiem dla Ciebie. :)
'Świetne scenografia' - nie przesadziłeś trochę? ;)
Zapomniałeś o efektach specjalnych i dźwiękowych które były tragiczne a do tego kompromitujących detalach.
Film pod względem warsztatu co najwyżej przeciętny.
Witam ponownie, tym razem ostatni.
Mam do napisć tylko tyle. Areni, zgadzam się z tobą co do ostatniego słowa. Jeśli zechcesz możesz przeczytać moje poprzednie posty skierowane do "Yogiego". Nie przyniosły żadnego efektu więc wątpie że tobie się uda. To co ten dzieciak wypisuje nie mieści się w głowie. Takie brednie że nie wiem jakich użyć słów. Poprostu ma za dużo wolnego czasu albo rodzice zapomnieli żę mają dziecko. Myślę że powinnaś dać sobie z nim spokój, tak jak ja. Bo do takiego dzieciaka nie docierają innych opinie. On się tym 'podnieca' i zaczyna ripostować jak oszalały kilka postów pod rząd. Więc myślę że tak jak i ja, Areni, powinnaś sobie odpuścić, bo to nie ma sensu. To tak jak grochem o ściane. Szkoda czasu
PS. Cieszę się że napisałaś co myślisz odnośnie filmu i zweryfikowałaś jego realizację historyczną. Zgadzam się z twoją opinią w pełni i życzę powodzenia :)
Pzdr
Jak to jest... jak juz sie z czyjas opinią nie zgadzasz to nie cieszysz sie z napisania co ktoś myśli o filmie? Zabawne.
"To tak jak grochem o ściane"
Powiedziała ściana do grochu. A bo do Ciebie dotarły inne opinie? :D
Yogi! Weź się zamknij wreczcie, bo jak cię zaraz ztranzytuję, to wylądujesz w epoce kamienia łupanego! To już ludzie pierwotni byli mądrzejszi od was wszystkich! Co was porębało w tym zafajdanym "Oporem"?! Tyle jest innych filmów w kinach, a was obchodzi tylko ten chrzaniony "Opór"! Co wy ćpacie tym "Oporem"?! Co was tak kurna obchodzi ten "Opór"?! Porębało was?! Z głowami coś nie macie?! Boże! Co to za jakieś matoły! Banda militarystycznych lalusiów!
Zdzichu - To 35 przy Twoim nicku to wiek?
"to wylądujesz w epoce kamienia łupanego"
Wybacz ale nie skorzystam z Twojej gościny. :)
"To już ludzie pierwotni byli mądrzejszi od was wszystkich! "
Pozdrów znajomych. :)
"porębało"
To jakiś neologizm?
"militarystycznych"
To mnie zwaliło z nóg. ;)
Zdzichu - Jesteś WIELKI!
Ja nie Yogi. lol. Jednak odpowiem na pytania i postawione (hipo)tezy :D
1. "To już ludzie pierwotni byli mądrzejszi od was wszystkich!"
Zastanawiająca teza! Poważnie. Bo zawężając pojecie mądrości do umiejetnosci podejmowania decyzji i uwzgledniając kolosalną różnice w wiedzy trudno jest wykazać, którego człowieka czyny dają większe korzyści (względem ich sytuacji).
2. "Co was porębało w tym zafajdanym "Oporem""
Zafajdany "opór" - głos sprzeciwu? :) A co? przeczytaj moze watek od poczatku :D
3. "Tyle jest innych filmów w kinach, a was obchodzi tylko ten chrzaniony "Opór"!"
Obchodzi "nas" nie tylko ten film, czekam właśnie zniecierpliwiony na jedną premiere... Jednak skoro temat jest związany z "Oporem" to trudno by toczyła sie tu debata na temat np. gwiezdnych wojen :D
4. "Co wy ćpacie tym "Oporem"?! Co was tak kurna obchodzi ten "Opór"?!"
Jest to dość ciekawy sposób na zapoznanie sie z historią Polski. Choć fanem owej nauki nie jestem, to dzięki filmowi (i to jest jego jedyny plus :D) poczytałem troche o przeszłości, mentalności żydowskiej itp itd.
Reszta twojej wypowiedzi jest dość prymitywna i pozostawię ją bez komentarza. (poza stwierdzeniem w tym zdaniu ze jest prymitywna i nie jest nawet warta komentarza)
ps. jeśli przeszkadzają ci maile, które zasypują twoją poczte - to nie wiem jak wylączyć obserwowanie tematu :) hahaha
Oj... Chciałoby się powiedzieć pewne przysłowie. Nie zniżę się jednak do Waszego poziomu i nie będę wulgarny. ;)
Lipton bo się za chwilkę zagotujesz. :)
Zgadzasz się co do joty mówisz... Ty dałeś 1 a Areni 9 - rozdwojenie jaźni?
A co do wolnego czasu... Nic lepiej nie mów o moich rodzicach bo są pewne tematy na które nawet w nerwach się nie najeżdża.
Widać Twoja mama Ci o tym nie powiedziała. Nawet gimnazjalista o tym wie.
Jesteście podobnież dorośli i to jest Wasz jedyny argument a Wasz poziom jest iście rynsztokowy.
Lipton - za trudne słowa dla Ciebie? Ostatnio się skarżyłeś w innym temacie, że nie rozumiesz słów których używam. Na budowie albo zmywaku w Anglii zapomniałeś co one znaczą...
Ech... [...] łba nie urwie.
:)
"Ty dałeś 1 a Areni 9 - rozdwojenie jaźni?"
Widać tyle w jego wypowiedziach prawdy co w Oporze faktów.
mały offtop: sprawdziłem skrzynke mailowa i mam ją zawaloną wiadomościami z obserwacje tego wątku :) nie widzę możliwości wyłączenia tego hehe. Da sie? jak nie to: osobom, które są skazane na ów spam wpsółczuję :)
ps. Bardzo dobrze, ze już 8 stron dyskusji. Widać, ze w tym kraju jest pare osób, dla których liczy się prawda.
pozdrawiam.
@Josee - Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli dodam Cię do ulubionych użytkowników. ;)
Miło, że prócz głosów poparcia dla tej żałosnej produkcji znalazł się ktoś kto nie boi się mówić prawdy. I to nie prawdy w stylu "Oparte na prawdziwych wydarzeniach" tylko prawdy popartej rzetelnymi argumentami.
Jedynym argumentem którego używają zwolennicy tego filmu jest natomiast prymitywny język i sugerowanie się IPN. Argumenty które nie potrzebują nawet riposty bo są z założenia bez sensowne. Przede wszystkim jeśli ma się relacje bez pośrednich świadków.
To tak jakby być na meczu, widzieć pewny rzut karny a następnego dnia czytać w gazetach, że karnego nie było.
Trochę logiki moi drodzy dorośli użytkownicy!
POZDRAWIAM!
To jest filmweb gościu a nie książka do historii !!! Tu się pisze o filmach i je ocenia, wiec zupełnie nie wiem co Ty chłopie piszesz ?!? Ignorancja ????? Ignorujesz Ty ten film !!! i zgadzam się z większością oglądających że nie ma potrzeby grzebać w historii. Może napisz o tym książkę jak jesteś taki poinformowany a nie wypisujesz pierdoły na portalu poświęconemu - powtarzam FILMOWI !!!
Nie ośmieszaj się! Jesteś dzieckiem masowej konsumpcji, które można przekupić ładnie opakowaną papka?? Napisałem o tematyce filmu więc pisanie na forum filmowym jest chyba odpowiednie, nie? Jeśli ty nie masz potrzeby sięgania po książkę do historii to twoja sprawa. Możesz się nią nawet podetrzeć. Ale nie miej pretensji do kogoś, że nie akceptuje w filmie totalnego przekłamania, które krzywdzi wiele osób. Ciekaw jestem czy jakby ktoś zrobił film negujący holokaust też byś skamlał, że "nie ważne o czym, ważne że film dobry".
Ty ciągle nie rozumiesz !!! Chodzi o film a nie o historię, i cały czas piszesz o historii a nie o filmie. Tego co było i jak było się tu nie ocenia. Przekłamanie a film na tym portalu to dwie osobne sprawy. Pomyśl o innych którzy oglądali ten film i im się podobał, i co nie mają go oglądać bo ważniejsza jest historia niż film ?!? To takich filmów między innymi o pierwszej i drugiej wojnie światowej jest mnóstwo - i co nie mam ich oglądać bo nie przedstawiają prawdy ???
Papa Ratzi - Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku że rzeczywiście Ci co krytykują ten film w ogóle go nie oglądali.
Film przedstawia przecież tylko jeden wątek (przetrwanie) działalności braci Bielskich, i trzeba to oceniać , a nie ich cały życiorys , bo to nie ten portal. Film asygnowany jest jako dramat wojenny a nie dokumentalny,i takim dramatem jest, chyba ze ktoś nie chce widzieć tego dramatu (bo to przecież tylko żydzi).
Ciekawy jestem co by było ,gdyby to Polacy znaleźli na ich miejscu? Daję głowę że dochodziłoby do jeszcze większych zbrodni i kradzieży niż tam .Śmiem twierdzić ,że okradalibyśmy i powybijalibyśmy się nawzajem , no bo z tego jesteśmy przecież znani. A po latach co niektórzy okrzyknęło by nas pewnie bohaterami, no bo nam wolno. My też mamy "swojego" mjr.Hubala, gdzie też oskarżany jest o niepotrzebną śmierć setek istot ludzkich. No ale Hubal jest naszym filmem i jego nie wypada krytykować za pominięcie całej prawdy, i dawać mu (filmowi) wysoką ocenę. Nawet "Katyń" w.g mnie nie był w pełni obiektywnym filmem.
Szanuję tych co mają swoje zdanie , ale muszą Oni mieć choć za grosz obiektywizmu,a tu odbywa się to na zasadzie "nie bo nie". To nie przypadek że film był już krytykowany zanim został jeszcze zmontowany.
Podejrzewam że gdyby chodziło o Tatarów, a nie o Żydów ,to film przeszedł by bez echa ,i wszystko byłoby OK.
Historia tamtych czasów wcale nie jest taka prosta jak nam się wydaje i nie my jesteśmy upoważnieni do jej pisania, tak więc zostawmy to historykom, a tu oceniajmy sam film i tylko film.
Nawiasem mówiąc sam IPN do teraz nie ma wystarczających dowodów na zbrodniczą działalność braci Bielskich, tak więc nie wychodźmy tutaj przed szereg Papa Ratzi ,powołując się na opowieść babci, cioci czy
innej stryjenki , bo tu wtedy robisz się śmieszny - cytuję Twoje słowa " Wiem bo moja rodzina pochodzi...."Liźnij proszę sam trochę historii z różnych źródeł (nie tylko tych ideologicznych), a potem wróć do dyskusji, ale już nie ze mną, bo ja mam tą wadę ,że dyskutantów to wybieram sobie sam.
pozdrawiam.
Ech... Jaka to szkoda, że 'trolle' nie zapadają w sen zimowy.
Opanuj się bo czytać nie można tej Twojej zawiści. Polecam wizyty u dobrego egzorcysty. Coś z Tobą jest nie tak.
Od kiedy to fabuła nie jest częścią filmu?
Bo my właśnie o niej dyskutujemy...
Poczytaj za nim zaczniesz się napinać i tak gorączkowo krytykować...
Z tej Twojej złości, która w Tobie wręcz kipi, odwilż nastała.
Apeluję do Ciebie: Opanuj się!