Opór

Defiance
2008
6,5 35 tys. ocen
6,5 10 1 34602
5,1 7 krytyków
Opór
powrót do forum filmu Opór

Moja rodzina pochodzi z Naliboków i wiem nie z jakichś Naszych Dzienników i innych prasówek, ale z bezpośrednich relacji co robili żydowscy "bohaterowie" w tamtym regionie. I nie nazywajcie mnie pomiotem Rydzyka albo innym moherem, bo nie mam z tym nic wspólnego. Od kilku lat prowadzone jest przez IPN śledztwo w sprawie ludobójstwa polskiej ludności cywilnej w Nalibokach właśnie przez owych żydowskich partyzantów. Nawet w prożydowskiej zwykle Wyborczej pojawiła się ostatnio enigmatyczna wzmianka o tym że partyzanci Bielskiego jednak strzelali do Polaków, tylko jakoby "w innych regionach"... Najgorsze w tym wszystkim jest zupełna ignorancja oglądających ten film, co widać chociażby po wypowiedziach na tym forum typu: "film mi się podobał i nie ma potrzeby grzebać w historii"...

Yogi_

No i tego mogłem się spodziewać że to Ty Yogii ,a nie kto inny, wejdzie i wsadzi swoje trzy grosze, pomimo iż ostatnia moja wypowiedź nie była adresowana do Ciebie ( widać jak czytasz ze zrozumieniem).
Wlazłeś jak pies,dźwignąłeś łapę,zrobiłeś swoje,pozostawiłeś smród.
No ale cóż można wymagać od kundla podwórkowego,który kieruje się tylko instynktem.( przepraszam wszystkie pieski)Nawet kopnąć go nie można.
Jeszcze raz tu udowodniłeś,że nie masz żadnych argumentów, a poważna dyskusja Cię przerasta. Nie jesteś godzien być nawet moim przeciwnikiem w tej dyskusji tutaj.

jag55

Jak się zdaje, Yogi odpowiadał na post Tengu, nie Twój...
;)

hauser

Jeżeli rzeczywiście tak było( wątpię), to jeszcze raz udowodnił że i tam jego "wypociny" nie mają żadnego sensu :)

ocenił(a) film na 1
jag55

"Jeżeli rzeczywiście tak było( wątpię)"
to popatrz na wcięcia :)

jag55

Przyznaję, że jestem zaskoczony. :)
Macie rację. Odpowiadałem na post użytkownika Tengu (czy jakoś tak ;) ) a zostałem obrzucony inwektywami przez jakiegoś dziwnie napalonego na mnie pana którego nie stać nawet na słowo: przepraszam. Ech... Chamstwo w dzisiejszych czasach jest na porządku dziennym. I w cale nie staram się go akceptować. Jag - trochę pokory i samokrytyki. Trzeba umieć przyznać się do błędu a nie brnąć i pogłębiać się w swoim iście nie zrozumiałym chamstwie.

Yogi_

Masz rację Yogi, pogubiłem się już w tym kto i co komu odpowiada.
Trochę mnie poniosło za co szczerze Cię PRZEPRASZAM. :((
Stało się tak ,ponieważ czytałem Twoje posty (z którymi zupełnie się nie zgadzam)i spodziewałem się właśnie Twojej reakcji. Dlatego nie patrząc na to "kto do kogo" popełniłem ten lapsus.Jeszcze raz przepraszam.
Jak widzisz stać mnie na tę "trochę pokory i samokrytyki" ale wierzysz czy nie ,to do chamstwa mi daleko.
Pozdrawiam.

jag55

Miło, że choć tyle.
'to do chamstwa mi daleko. '
Nie wiem. Nie znam Cię. Na podstawie tego co wcześniej napisałeś nie wydajesz się być kulturalnym człowiekiem.
Prawdziwa kultura wychodzi z człowieka w tedy gdy jest zdenerwowany.
No ale... każdy ma prawo do błędów. Gdybyśmy ich nie popełniali to byśmy stanęli w miejscu i nie wiedzieli co jest dobre a co złe. :)
Następnym razem pomyśl za nim na kogoś 'naskoczysz'. Najlepiej by było gdyś w ogóle nie zniżał się do takiego poziomu. Są chyba lepsze sposoby na udowodnienie swoich racji, niż 'zgnojenie' przeciwnika? Np. dokładne rzeczowe argumenty... Jednak tłumaczenie zasad dysputy nie leży chyba w mojej gestii. Kieruj się rozumem a nie emocjami.
Również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Yogi_

A oto wyciąg z poprzednich postów "yogiego" jako obrona na jego hipokryzję w postaci dziecięcego braku samokrytycyzmu. (ale nie mam do ciebie o to żalu, to wina twoich rodziców...)
Więc, prof. "yogi" napisał pewnej uczestniczce tego forum:

"Jesteś pierwszym przypadkiem w historii i Cię z niej [uczelni] wyrzucili. xD
No i tak wylądowałaś na historii - jako jej żywa część. Zaocznej państwowej... :)
Zgadłem? :) Po Twoich postach mam duże szanse...
"adekwatyn" - Jest takie słowo? To jakiś neologizm do Twojej pracy magisterskiej ['Historia na nowo po Absolwencie']?
A może jesteś tak rozwinięta intelektualnie, że pominęłaś naukę pisania. Oto efekty... :)
I z pewnością bardzo tego żałujesz. :) Gdybyś mogła to pierwsza byś się zgłosiła do współpracy...
Czy Ty byłaś wychowywana jakąś testową metodą? Czy Ty w ogóle byłaś wychowywana? ".

A tu dzieciak pisze do jag'a że trzeba kierować się rozumem i byc kulturalnym, szczególnie w nerwach:) Zastanów się jak się ośmieszasz.
Oj Yogi zanim zaczniesz pouczać starszych, WPIERW spójrz jaki ty jesteś! Ty nie skończenie zadufany w sobie i swoje racje błaźnie.

PS. A teraz się tym podnieć i odpisz mi coś co się wytworzy w twojej mądrej gimnazjalnej główce.
(Pisze to dla twojego dobra)

Pzdr

Lipton_3

Lipton - A Ty miałeś już nie pisać? :) No ale nie mogłeś wytrzymać... wiem wiem... Nudzi Ci się. :) Z takim zachowaniem jak na tym forum w cale się nie dziwię, że nie masz z kim spędzać wolnego czasu. :)

"(ale nie mam do ciebie o to żalu, to wina twoich rodziców...)"
Koleś - Jestem człowiekiem kulturalnym i dlatego nie zniżę się do Twojego rynsztokowego poziomu! BA! Nawet żule wiedzą, że na rodzinę się nie najeżdża. Mogę Ci tylko powiedzieć, że za takiego stwierdzenie na ulicy dostałbyś po ryju. Od kogokolwiek. Jak jesteś taki cwany to powiedz taki tekst jakiemuś swojemu znajomemu. Lepiej nie. W tedy byś nie odpisał...
Tak więc skończ tą bezsensowną na pinkę w wirtualu bo udowadniasz nią, że w realu jesteś zerem.
W przytoczonym przez Ciebie fragmencie nie ma ani jednej inwektywy.

Yogi_

Wiecie, co zrobił Daniel Craig?

1. Spieprzył całą Bondomanię (co on wyprawiał w "Quantum of Solace" to jest "Armageddon" i "Pojutrze" w jednym!)!

2. Zawsze na plaży wygląda jak grecki pedał (w tym swoim kretyńskim stylu, że tylko w slipach biega po plaży!)!

"Quantum of Solace" to tak, jakby hieny cmentarne okradły i zdemolowaly grób Iana Fleminga! Gówno! Gówno! Gówno! Sram na to koncertowo!

Yogi_

A ty na co się gapisz, Yogi?! Ważniaku jeden?!

ocenił(a) film na 7
zdzichu35

Odpowiem tylko tyle... Jestes żałosny smarkaczu

Lipton_3

Bo tylko na tyle Cię stać. :)
Brak argumentów i brak odwagi by przyznać się do błędów.

Yogi_

Wiesz co Yogi ? - Niestety popełniłem już drugi tutaj błąd (tym razem większy)w stosunku do Ciebie.
Mianowicie niepotrzebnie zdobyłem się na przeprosiny, na które zresztą odpowiedziałeś w swoim chamskim,buffoniastym stylu.
Nie zasłużyłeś na nie. A to co tam napisałem w pełni jednak Cię odzwierciedla.
Ma rację Lipton ,przytaczając Ci spis inwektyw ,którymi raczyłeś "obdarzyć" prawie każdego tu uczestnika tego forum.
Ja mógłbym dorzucić tu jeszcze przynajmniej kilkadziesiąt, których Lipton w swej łaskawości Ci oszczędził.
Też zadałem sobie ten trud i po raz kolejny przeanalizowałem Twoje posty,a nie było to łatwe ze względu na ortografię i stylistykę,
na którą już Ci tu słusznie zwracali uwagę.
Otóż na około 160 Twoich postów w zaledwie 4 odniosłeś się do tematu (czyli "Opór"),i to zdawkowo !!!
Reszta (można to sprawdzić jak ktoś chce) to tylko i wyłącznie obrażanie dyskutantów za pomocą obelg wyszukanych w necie na zasadzie kopiuj - wklej.
Chciałem tu rzeczywiście wymienić poglądy na temat tego filmu,
ale Twoja obecność zupełnie to uniemożliwia, bo wszędzie musisz wsadzić te swoje niedźwiedzie łapska (oczywiście nie na temat),
i burzyć każdą próbę dyskusji. I w ten oto sposób ja też zniżyłem się do Twojego poziomu wykorzystując portal do czegoś ,do czego on nie służy.
Ale mam taką nadzieję , że może w końcu Ci się znudzi,i poszukasz
sobie "godnych siebie " gdzie indziej. Proszę Cię teraz o jedno , nie odpisuj już , bo to chyba z Twojego powodu "Filmweb" ma kłopoty
z serwerem.
Zresztą i tak wiem co odpiszesz , pewnie coś o moich rodzicach , robolach, trollach i innych tego typu określeń, ( bo to przecież Twój styl),a których masz pewnie pełen notatnik.
Może rzeczywiście jedynie ignorowanie (bojkot ) Twoich postów coś tu pomoże ?
Jest sobota , odrób lekcje , spakuj kajecik i kredki do tornistra ,i zagraj sobie z mamusią "człowieku nie irytuj się",a tu daj w spokoju
innym porozmawiać.
Nie pozdrawiam, bo jeszcze też byś chciał mnie pozdrowić , a tego sobie nie życzę.

ocenił(a) film na 10
jag55

Oczywiście dołączam się jag55 do tego co napisałeś, i przestaję obserwować już ten temat bo przez pisanie tego - jak mu tam yogiego i innych to stało się chore...

ocenił(a) film na 7
Tengu

Przyłaczam się do was. I mam już dość odpisywania temu dzieciakowi któemu się nudzi. Dobrze jag że doszedłes ostatecznie do dobrych wnioskow. Szkoda głowy i klawiatury. Koniec

Lipton_3

To pomyłka Lipton 3! Do nie było do Ciebie, tylko do Yogiego!

jag55

Czyli wszyscy pseudointelektualiści znikają tego tematu? :)
O jak się cieszę. ;)
Jednak moje posty nie poszły na marne.
Śmieszy mnie to Wasze wzajemne popieranie. Jak to się mówi: W kupie siła? A do Was to może się nawet odnieść dosłownie. ;)
Wiem wiem, jestem chamskim 'gówniarzem' który odważył się zwrócić uwagę dorosłym pół główką. Skopiowałem wszystkie swoje posty z internetu. ;) Jag - jesteś WIELKI. Raz się tu już poniżyłeś i nadal masz czelność się pogrążać? Oj... ucierpiało ostatnio Twoje ego... Co masz z matematyki? 3 posty powiadasz? Policz jeszcze raz... A Ty ile w swoich postach napisałeś o filmie? :) Hmm?

Dla wszystkich którzy będą czytać ten temat, trochę słów o użytkownikach którzy tak bardzo mnie krytykują:
jag55 "Aż poleje się krew" ocena: 4/10
Tengu "To nie jest kraj dla starych ludzi" ocena: 1/10
Lipton 3 "Pulp Fiction" ocena: 3/10

I Wy macie czelność wypowiadać się o kinie?
Nie mówię o zdzichu bo On nie wie co się tutaj dzieje. Pisze bo myśli, że jest fajny.
Jak tu traktować Was poważnie?
Koniec.

Yogi_

Użytkownik jag55 ignoruje pseudo użytkownika Yogi

ocenił(a) film na 10
jag55

Ja sie dolaczam do ignorancji tego idioty :)

ocenił(a) film na 10
Yogi_

Ja mam ci napisac przepraszam ? Jestes smieciem i jedyne co moge jeszcze zrobic to cie oszczac ! a i tak to robie jak za kazdym razem piszesz te bzdury i nie tylko ja :) Ty naprawde nie widzisz ze kazdy tu tobą pomiata ? :)

ocenił(a) film na 10
Tengu

Wiadomosc w/w jest oczywiscie do yogiego :)

ocenił(a) film na 7
Tengu

Ja się tez przyłączam do jaga i tengu. Olejcie tego dzieciaka bo on się tym jara że do neigo piszemy. Uważa się za kogoś tak mądrego że godne to jest politowania. Taki żałosny bachor...

Dajmy sobie z nim spokój.!

ocenił(a) film na 7
Lipton_3

Muszę się przyznać wszem i wobec że splamiłem swój honor pisząc i wdając się w pyskowke z tym nicponiem. Dlatego teraz już się wyłączam i cieszę że inni zobaczyli jaki tu zamęt robi to dziecko. Forum dawno zeszło na manowce..

Lipton_3

Jag - Tengu - Lipton
A podobnież nieszczęścia chodzą parami...
Gratuluję! Stworzyliście wspaniały trójkąt bermudzki. Wszystek inteligencji w Waszym otoczeniu zanika.

Jag - robisz z siebie chama najeżdżając na mnie bez jakichkolwiek podstaw, przyczyn, przepraszasz, po czym Twoja duma znów wytrzymać nie może bez pejoratywnych określeń pod moim adresem. No cóż... Śmieszne to trochę, a honoru to tu nie widać za grosz...

Tengu - Gdyby w słowniku zabrakło określenia słowa 'cham' to spokojnie mogliby wkleić Twoje posty i wiadomo by było o co chodzi.
Jestem pewny, iż w trzech Twoich postach jest zawarte więcej inwektyw niż w moich 163 postach wyliczonych przez jaga. Honor? Nie widać...

Lipton - Tu najprostsza sytuacja. Robol z kompleksami. Ciężko jest splamić sobie honor jeżeli się go nie ma... Prawda Lipton? :)

Pod jednym względem Lipton ma rację:
Nie potrzebnie wdawałem się z takimi ludźmi w dyskusję.
Tak więc popierajcie się dalej, jak dla mnie to możecie nawet coś więcej... Ja nie przeszkadzam. :)
Ogromną satysfakcję sprawia mi czytanie tych Waszych wypoconych, przesączonych prymitywnym stylem i agresją słowną - ukazuje to Waszą słabość i ograniczenie. Piszcie więc dalej, pogrążając się w swoim morzu zawiści, w którym i tak już utonęliście.
Żegnam.

Yogi_

Pierwszy raz widzę że ktoś tak długo się kłóci :)

Dawidgo

Bo to nie jest kłótnia. :)
Jest to nagonka na moje poglądy.
Wiesz... Coś w stylu: 'W kupię raźniej'.
Tylko Panowie zapomnieli o tym, że również smród niesamowity jest...

Papa_Ratzi

Wlasnie 8 lutego - ogladnolem program uwaga na tvn. Sa glosy, ze zydowska partyzantka była po komendą ruskich i zbijała w Nalibokach. Polska wieś nie pomagała zydom noi sa tacy co mówią, że zdradzili polske. Sledztwo trwa. Co ważne jestem zdania, ze film to bajka i nie ma nic wspolnego z historia, chocazby przez to, ze nie ma nic o POLSKIEJ Parytzantce jakby nie istniala.

ocenił(a) film na 1
Papa_Ratzi

Już kolejna produkcja która ukazuje sfałszowaną historię. Za parę lat to chyba nakręcą film o tym, że to niby Polacy stworzyli holocaust> Ten film to skandal, ale czego można się spodziewać po hollywood- skoro większość filmowców to żydzi!!! Czemu nikt nie stworzy filmu pokazującego jak to Polacy ryzykowali aby ratować żydów podczas wojny???

ocenił(a) film na 1
karolxx

http://www.tvp.info/news.html?directory=17099&news=842698

karolxx

bo to mogliby nakręcić Polacy? no my chyba nie kręcimy filmów o
bohaterskich amerykanach? bo to nie w naszym interesie - napiszę
łopatologicznie

ocenił(a) film na 1
Papa_Ratzi

Niech nakręcą film o żydowskiej "dobroci" w Palestynie- tam też zabijają cały czas bezbronnych ludzi> A to nie jest ich ziemia- cały czas należała do Arabów. Niech raz na zawsze skończą z tymi Żydami bo mi się już niedobrze od nich robi.

karolxx

My możemy oceniać ten film negatywnie, dlatego, że dla Polaków Bielscy nie byli żadnymi bohaterami, a nawet wręcz przeciwnie. Natomiast dla Żydów jest to produkcja opowiadająca o bohaterze, o wielkim człowieku, który dał życie 1200 ludziom, ich ludziom, ich rodakom.

Faktycznie to, że na początku jest napis, mówiący, iż ten film opowiada prawdę jest mało przekonujący, chociażby dlatego, iż Bielscy wcale nie walczyli z Niemcami. Poza tym, przedstawieni są tak jako ludzie, którzy ledwo przeżyli, brakowało im jedzenia itd. Jednak nietrudno poszukać w historycznych źródłach, iż swoje dawki jedzenia wysyłali do Rosji.

Ogólnie uważam, że film pod względem wykonania, gry aktorskiej, efektów specjalnych był dobry, może nie nadzywyczajny, ale ciekawie się to oglądało. Poza tym bardzo lubię Daniela Craiga. Nie żałuję, że poszłam do kina, warto było to obejrzeć.

ocenił(a) film na 10
karolxx

ja bym wolał, żeby nakrecili film o tym co robili polaczki w Jedwabnem albo w Kielcach itd itp ...

damiessi

Jesteś ignorantem skoro uważasz,że za Jedwabne i Kielce stoją "polaczki". Cisnął się gorsze słowa,ale nie jesteś wart mojej uwagi. Trzeba jednak sprostować wypowiedź przedmówcy. Otóż za śmiercią Żydów w Jedwabnym stoją nie "polaczki" a Niemcy,a sytuacja w Kielcach zwana pogromem Kieleckim było zręcznym ruchem Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego. Jedyne co się zgadza to to,że był to Polski Urząd Bezpieczeństwa,ale na najważniejszych stanowiskach byli nie Polacy a Rosjanie, jako kontrola reżimu. Tzn,że Polacy nie popełniali mordów? Popełniali,dlatego trzeba być obiektywnym.

ocenił(a) film na 10
Slipknot

"prawiczku" widzę, że rydzyk z kaczyńskim wcisnęli ci te obłudy o wybranym polskim narodzie, spiskowej teorii dziejów i ofiarności polskiego narodu choć z tym ostatnim to się zgodze bo ofiarami to są.

mimo, że jestem mgr historii to nie będę ci wykładów robił ale wystarczy wejść na google choćby na wikipedie i przeczytać pierwsze zdanie o jedwabnem i kto dopełnił się masakry, a o mordzie kielecki to co napisałeś to bozostawie bez komentarza bo mi się śmiać chce. Żydzi źli Rosjanie źli wszyscy źli, ale polacy jedyni dobzi (żałosne)

powiem tylko, że takie same dowody jak ty przedstawiłeś wyżej na temat swojej historii dziejów przedstawiają rosjanie na temat katynia (przecież to była zbrodnia niemiecka <lol>), z takim podejście nie dziw, że nigdzie polaków nie lubią - wszędzie szukacie zła ale zacznijcie od siebie, oba narody wywodzą się z jednego słowiańskiego szczepu, nienawidzą się jak psy ale obaj są siebie warci a są takie same.

ocenił(a) film na 10
damiessi

dodam, że profesorowie związany z pis (europoseł) Roszkowski, Paczkowski czy Eisler piszą, że mord był dziełem polskich obywateli na tzw Żydo-Komunie, a sam ipn nie chce pokazać żadnych dowodów na temat niewinności polaków tylko twierdzi, że wydarzenia były "splotem nieszczęśliwego zbioru okoliczności"

jest kilka hipotez na ten temat ale rozumiem, że materiał dowody twojej jest najbliższy prawdzie studenciaku, więc trzeba ci wierzyć.

pozdrawiam

damiessi

Też kończyłem historie głupcze i nie doszukuje się żadnej teorii dziejów,powiązania partyjne? Nie ma znaczenia kto za kim jest,jestem bez partyjny i jestem z tego dumny,nie trzeba być filozofem by wiedzieć,że Żydzi,komuniści czy faszyści to zło,ale nie ma co dłużej drążyć tematu. Nie masz pojęcia o historii,gdybyś miał ruszył byś dupę od komputera,wziął nie Roszkowskiego,Friszkego itd,tylko wszystkich znanych tobie polskich historyków i poczytał,to nie boli.Zwykły obiektywizm chłopcze,byś mógł wyciągnąć wnioski wystarczy iść do archiwum,po prosić o dokumenty i poczytać. A skoro dla ciebie "pogrom kielecki" jest tak jasny to może mord Polaków na Wołyniu i odwet żołnierzy AK na ludności ukraińskiej i żołnierzy UPA również? Szkoda gadać ignorant i kretyn.

Slipknot

No dobra ta polemika nie prowadzi do niczego. Nie neguje twojej wiedzy,jeśli uraziłem to przepraszam,denerwują mnie jednak takie wypowiedzi,ale masz do nich prawo. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Slipknot

nie wiem gdzie kończyłeś tą historię ale dobrze cię wyuczyli - bo twoje prywatne wycieczki do mnie są żałosne. Nie zamierzam zniżać się do twojego poziomu dlatego kończe dyskusję.

pozdrawiam

damiessi

Nie masz o czymś pojęcia więc jakakolwiek dyskusja nie miała by tu miejsca,żeby dyskutować trzeba wiedzieć o czym,ale skoro nie wiesz to przykro mi.

damiessi

niestety ale muszę się z Tobą w pełni zgodzić. Wiele kart związanych z
polską historią jest mocno wybielanych i gloryfikowanych na korzyść
historii polskiej. Jak wiadome punkt widzenia zależy od punktu
siedzenia. Tak samo jak dzieci rosyjskich nie uczą w szkołach o Katyniu
i innych zbrodniach NKWD, tak samo młodych Polaków nikt nie uświadamia
kim byli Polacy na tzw. kresach wschodnich. Te tereny ani etnicznie ani
geopolitycznie nigdy nie były polskie. Byliśmy tam zwykłymi zaborcami i
okupantami. Tak samo jak Polskę okupowali Niemcy czy Rosjanie, tak samo
Polacy zajmowali tereny Ukrainy Białorusi, Wileńszczyzny i innych kresów
wschodnich. Skąd tam do dzisiaj taka nienawiść do Polaków i Polskości ?
może dlatego że sanacyjna Polska kojarzy im się z wyzyskiem jednego
narodu kosztem drugiego, a może z tym że jeszcze wcześniej przez całe
stulecia polska szlachta dokonywała tam eksterminacji różnych grup
etnicznych i wyznaniowych? Jaki jest cel ekspansji terytorialnej?
Nakłada się na podbite narody podatki, zniewala się je, rabuje i zmusza
do niewolniczej pełnej wyzysku pracy. Do autora wątku tego na samym początku: co twój dziadek czy jego krewni mieli do szukania na Białorusi
pytam się ? Nie gloryfikuję ani nie wybielam Bielskich, to były czasy
zdziczenia , zezwierzeńcenia, jedni by przeżyć musieli rabować i innych,
nawet tych których wcześniej znali, obok których mieszkali. Biorąc za
fakt że polscy partyzanci, na polskich ziemiach również grabili i
mordowali w polskich wioskach nie ma w tym nic dziwnego. Z resztą
autorzy filmu wyraźnie zaznaczyli że Bielscy dopuszczali się aktów
rabunkowych i zwyczajnie jest to przedstawione. To były złe czasy, chaos
i upadek człowieka jako jako istoty ludzkiej. Jeżeli nawet faktycznie
Bielscy dopuszczali się zarzucanych im czynów to usprawiedliwia ich fakt
że ratowali siebie i własnych ludzi ale również to że przedwojenna
Polska i jej mieszkańcy słynęli z wyjątkowego antysemityzmu. Pod tym
względem równać się możemy jedynie z Rosjanami i Niemcami.

Slipknot

tak oczywiście, Polacy byli święci, nigdy nikogo nie wydali, nie zabili,
nie zgwałcili...ludzie na jakim wy świecie żyjecie? Spójrzcie sobie na
dzisiejsze społeczeństwo, ile w nim dziś jest złodziej, kłamców morderców
zwykłych bandziorów, a wojna jeszcze potęguje takie zachowania!

ocenił(a) film na 4
Papa_Ratzi

http://www.filmweb.pl/topic/1081506/UWAGA+!+WAŻNE+!+przeciwdziałanie+zakłamywani u+Naszej+historii.html

Promujmy w zagranicznych mediach prawdę o naszej historii...

Papa_Ratzi

skoro "prowadzone jest sledztwo", to dlaczego piszesz, o zabojstwach dokonanych "przez owych zydowskich partyzantow"? :)

ocenił(a) film na 9
Papa_Ratzi

Po pierwsze nigdzie nie pisze że ten film jest historyczny więc mogą sobie wstawiać do niego co chcą zmieniać fakty co tylko zechcą.
Po drugie film wykonany zajebiście gra aktorska jest bardzo dopracowana jak dla mnie 9/10

ocenił(a) film na 8
Papa_Ratzi

Some of the members of the Bielski partisans (but not the Bielski brothers themselves) have been accused of war crimes on the neighbouring population, particularly for involvement in the 1943 Naliboki massacre of 129 people, committed by Soviet partisans.[15] Though some witnesses and some historians do place members of Bielskis' unit at the massacre, former members of the brigade and other historians dispute this[16], asserting that the partisans did not arrive in the area until several months after the event took place.[17] The Polish Institute of National Remembrance has been investigating the massacre since the early 2000s. As of April 2009, it has not issued official findings;[15][18](!!!!!) however, some of the historians working at the Institute have written in other publications that the Bielski brothers were not involved in the massacre