Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 129 tys. ocen
6,8 10 1 128670
5,8 22 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

To co powiecie na kolejną kontynuacje, moje drogie panie?

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Ja byłem na "kaspianie" pięc razy i za każdym razem wczuwałem się w film i...

Julia_20

No nie mam nic więcej do pisania, bo wszystko powiedziałyście...

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Obawiam się, ze zmienić ten świat w Narnię byłoby trudno... Mi wystarczyłaby taka szafa. A drogę powrotną bym zamurowała! Nie wiem jak Ty, ale gdybym ja była na miejscu Zuzy czy Piotra to wolałabym być podnóżkiem Kaspiana niż wrócić do normalnego świata :P.

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

Jak ja po raz pierwszy oglądałam KK to cały film płakałam od początku do końca :( Nie z powodu że film mi sie nie podobał, wręcz przeciwnie, to były łzy wzruszenia :) Pomysleć że w Polsce w Górach Stołowych są miejsca, które mogą być małą namiastką Narnii, to pociesza :) Teraz gdy oglądam "Opowieści z Narnii" tak samo się wzruszam jak za pierwszym razem i łzy spływają mi po policzkach :)

ocenił(a) film na 10
Ann129

Ja mało łezki z oka nie puściłe (albo puściłem) przy zakończeniu gdy pierwszy albo drugi raz to oglądałem.

ocenił(a) film na 10
Tatar

Realny świat nie zawsze jest piękny, a przynajmniej taki, jaki byśmy chcieli... I tu zaczyna działać wyobraźnia...

Tatar

Tak, wyobraźnia... To jest to co pozwala przetrwać w realnym świecie. Bez marzeń, człowiek byłby jak morze bez wody. Trzeba się oderwać od rzeczywistości...

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

No, z tymże nie każdy tak ma, albo przynajmnie sprawia takie wrażenie.

Tatar

Wiesz jak ktoś nie posiada wyobraźni to albo ma pecha albo jest na śmierć poważny i NUDNY.

Tygrysek3

Nie ma takich osób wiele na szczęscie. <zakrotkiiiii>

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Ja znam kogoś kto mi mówił że wymyślam głupoty i oglądam głupoty. Byłem paronastoletnim chłopcem wówczas i bawiłem się w pisanie opowiadań fantasy i oglądąłem filmy z tego gatunku.

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

często wyobrażam sobie życie w Narnii... Tej pod koniec "Ostatniej bitwy"...

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Ja jakbym żył w Narnii, to pewnie łato bym znalazł wspólny język ze zwierzętami, bo z ludźmi idzie mi gorzej.

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Ja nadal nie moge uwierzyć, ze częśąć Narni "jest" w Polsce. W głowie mi się nie mieści,z ę oni wszyscy tu byli i nazywali to miejsce Narnią! A my chociaż byliśmy tak blisko widzi,my to tylko na ekranie..

A co do łez na tym filmie... za pierwszym razem płakałam tylko na końcu jak Zuza żegnała sie z Kaspianem, ale za drugim razem rozkleiłqam sie już na samym poczatku

AnaMaria

Lzy... Ja za drugim, trzecim i czwartm razem płakałam. Bo się już skonczyło... O Boże po co ten temat??? Znowu płaczę:((((( Już drugi raz na forum:((

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

Ten ich wyraz twarzy gdy się żegnali, i muzyka w tle samo działa nna nasze łzy...

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Regina Spector i "The call" to największy "wzruszacz" w moim żtyciu.. musiałam to skasować z Winampa bo rodzice na mnie dziwnie patrzyli :P

AnaMaria

Moich rodziców nawet cieszy, że cos glęboko przeżywam. To poerwszy raz w życiu coś takiego mnie opętało.

Julia_20

Tak, chlip, tak. Szczegolnie "The Call" tak na mnie dziala i świadomość, że Zuzanna i Piotr nie wróca do Narnii. chlip, Chlip

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Łzy może wywołać zakończenie. Kończy sie kolejna piękna przygoda a ryk Aslana zapowaida, że to jeszcze nie koniec!

ocenił(a) film na 10
Tatar

Ale dla Zuzanny i Piotra koniec... szkoda kurcze że już ich nie będzie!

ocenił(a) film na 8
Tatar

Moja mama też płakała na filmie, ale strumień łez na pierwszych dźwiekach jedej piosenki nie jest zbyt normalny.. A mnie już kilka magicznych światów wciagneło... Jak piszałam wcześniej WP i PzK,a le Narnia jest jedyna i najlepsza.

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

Bo Narnia jest niepowtarzalna! Jedyna w swoim rodzaju! Taka aluzja prawdziwego Nieba...

Tatar

Ale tak z innej beczki: OzN nie wpłynęly tylko na moją psychikę. Również ulepszam swój angielski przez pisanie listow do aktorów, oglądanie filmikow i wywiadow na you tube po angielsku. Korzystne:))

ocenił(a) film na 8
Tygrysek3

Ja to mam cały czas odkąd zakochałam sie w WP. Głównie przez filmiki na youtube. Potem byli Piraci a teraz od pewnego czasu OzN. chce zacząć pisać liosty do aktorów ale nie bardzo wiem jak sie za to zabrać. Narazie przygotowuje sie do tego psychicznie i zastanawiam sie co im takiego napisać :P

AnaMaria

Zajrzyj do mojego tematu o listach. Jest tam dużo rad. Ja nie ogladałam nigdy WP, a Piratow tylko dwie ostatnie częsci, pogobali mi się, ale nie bardzo

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

czyli można powiedzieć, że Narnia wpływa pozytywnie na ludzi! I nie tylko język angielski, ale i religijność...

Julia_20

Tak!!! Dokladnie o to mi chodzi! Narnia zmienia na lepsze...Pod wieloma względami

ocenił(a) film na 8
Julia_20

dla mnie i tak najwiekszym pozytywem w Narni jest to, ze rozwija wyobraźnię i pokazuje to co jest naprawde ważne. Myślę że mozna tego poszukac i w tym świecie...

AnaMaria

Dla mnie też oczywiście. O tym angielskim tylko wspomniałam. Napisałam na blogu o Narnii, więc nie będę się powtarzać:P

Tygrysek3

Ja już zmykam. Milych snow o Narnii. A i zauważylam, ze forum przypomina teraz "Tęsknicie 1" Super:))) Kocham rozmowy o Narnii:)) Tylko z Wami mogę o niej spokojnie pogadać:))

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

Np. Edmund. W pierwszej części był zdrajcą, ale w porę się opamiętał. Tylko, że w naszym świecie nie wszyscy się opamiętują...

Julia_20

Tak. Edmund to taki człowiek uciekajacy do szatana-Jadis. A Zuzanna... to wg mnie odzwierciedlenie człowieka, który zapomina o wierze, traci kontakt z Bogiem. Smutne, ale prawdziwe. Oby żadne z nas tego nie doswiadczylo

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Nie tylko to... miłość też sie żadko udaje.. <prywatna zgorzkniałosć>

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

Postacie z Narnii to odbicie ludzkich charakterów. Na ten przykład Łucja - zawsze wierna i bez względu na konsekwencje trwająca.

ocenił(a) film na 10
Tatar

Wg mnie Edmund przy koronacji nie bez powodu otrzymał przydomek "sprawiedliwy"...

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Skoro już jesteśmy przy tych przydomkach, to skoro Piotr jest tym Wielkim Królem to wydaje mi sie, ze powinien być bardziej odpowiedzialny... W tej cvzesci troche brakowało mi u niego tej cechy. Szczegołnie podczas oblęzenia fortecy Miraza, kiedy nie posłuchał Zuzy i nie rozkazał odwrotu....

ocenił(a) film na 9
AnaMaria

No trochę mu tej odpowiedzialności zabrakło, ale z drugiej strony... każdy czasem popełnia błędy:)

ocenił(a) film na 10
troll_3

Obowiązkiem króla jest bycie pierwszym w ataku, a ostatnim w odwrocie, jak zresztą w Narnii było powiedziane. Piotr po przejściu przez bramę dopiero zdał sobie z tego sprawę... No, ale "każdy czasem popełnia błędy".

ocenił(a) film na 8
Julia_20

Grunt to się do tego błedu przyznać... A on zrzucił CAŁĄ winę na Kaspiana, chociaż dobrze wiedział, że on też jest współwinny. No ale nawet w Narnii nie ma ludzi idealnych ;)

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

Jak już mówiłem: postacie z Narnii są w gruncie rzeczy jak śmierletnicy z krwi i kości. Mają swoje problemy i trudności itp. Mylą się, obrywają...

Tatar

Tak, ale wracając do Piotra, to bardzo on się zmienił od I częsci... Taki Wielki Król owszem, ale popełniał dużo błedów, obwiniał wszystkich o swoje porażki, był niesprawiedliwy np. traktowanie Edmunda. Słowem uważam, że Piotr zmienił się na gorsze, pewnie to wina okresu dojrzewania, zaś Edmund stał się naprawde wzorowym królem.

ocenił(a) film na 10
Tygrysek3

Poza okresem dojrzewania, Piotrowi cięzko się pogodzić z tym, co go spotkało. Stracił bardzo wiele.

ocenił(a) film na 10
Tatar

W Narnii był królem, a w zwykłym świecie zwykłym chłopakiem, chodzącym jeszcze do szkoły. Trudno było mu się przyzwyczaić do normalności, np. przez tą bójkę na peronie. Traktowali go jak równego sobie. Nie mógł tego znieść...

Julia_20

Cześć!
Od dawna obserwuję Wasze forum i muszę przyznać, że chociaż Was nie znam, na pewno jesteście niezwykłymi ludźmi. Takimi, którzy mają odwagę pisać (co prawda anonimowo) na taki temat, który wielu by wyśmiało. Takie są moje odczucia, jeśli chodzi o Was. Ale krótko mówiąc, mogłabym się przyłączyć?

ocenił(a) film na 8
ma_lina

Ja sie przyłączyłam wczoraj, więc myślę, ze ty też mozesz ;)

Mi się wydaje, ze Piotr nie mógł się pogodzić także z tym, że znów jest dzieckiem. I zgodzę się, ze się zmienił. Według mnie w pierwszej części był bardziej rozważny. Ale koniec końców dawał przykład odwagi w czasie bitwy z Mirazem. Nie bał sie śmierci. Myśle, ze pod koniec filmu (w czasie wielkiej bitwy) zrozumiał, ze źle postępował.

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

Najbardziej imponuje mi Łucja. Mała ciałem, ale wielka i silna duchem. Mógłbym chcieć mieć taką siostrzyczkę.

ocenił(a) film na 10
Tatar

Łucja... W pierwszej części na początku reszta rodzeństwa nie uwierzyła jej, że była w innej krainie. Ale Łucja trzymała się tego, nie dała za wygraną. I się opłaciło.

ocenił(a) film na 10
Julia_20

A w drugiej części, znowu wychodzi na jej rację. Aluzja do ludzi ufających Bogu.

Tatar

Tak, postępowanie Łucji daje do myślenia. Taka ulubienica Aslana... Zawsze wierzy i nigdy nie straci ufności. Aż dziwne, że jej siostra tak marnie skończyła:(